Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 9 kwietnia 2015, 21:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kate55 wrote:
    To moje wyniki (po 1.5 miesiąca brania euthyrox 25)

    TSH - 3,11 ( 0,55 -4,78 )
    ft3 5,23 ( 3,8 - 6)
    ft4 13,67 (7,86-14,41)

    prolaktyna w końcu w normie :) 16,62 (3,34 - 26,72)

    TSH 2 miesiące temu wynosiło 4,4, więc chyba powoli spada? myślicie, że lekarz powinien zwiększyć dawkę leku?

    za tydzień mam wizytę u endo..

    Niekoniecznie, masz całkiem wysoko FT4, może TSH ruszy z kopyta w kolejnym miesiącu brania. TSH jest wredne i nie zawsze można na nim polegać ;)
    Zobaczysz, co powie lekarz :)

    kate55 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Krasia Nowa
    Postów: 4 2

    Wysłany: 11 kwietnia 2015, 17:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka!

    ja zbijałam TSH 2 lata z prawie 6 do 1,41. Ostatni wynik, 1,41 miałam na początku marca. Moja lekarka powiedziała jedno:" proszę szybko zachodzić w ciążę, bo wynik jest super".Długo mi zajęło osiągnięcie tego wyniku ale wykorzystaliśmy ten czas na dalszą zabawę. Aby nie żałować straconego na leczenie czasu. Mam 32 lata mój mąż 38. Za nami drugi cykl starań odkąd oficjalnie mogę się starać. Czy nam się teraz uda? Mam nadzieję. Gdybym mogła cofnąć czas? Badanie tarczycy zrobiłabym już dawno. Ale wiadomo, skąd mogłam wiedzieć...
    Trzymam za Was wszystkie kciuki. Oby szybko poszło i abyście długo się nie zamartwiały.

  • Zuzla Znajoma
    Postów: 20 15

    Wysłany: 19 kwietnia 2015, 08:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki mój wynik TSH 8,97 wiec myślę ze szans na zajscie na ta chwile nie ma przez 1,5 roku starań nikt o tym nie pomyślał by zrobić badania TSH jestem załamana wizyta u lekarza w czwartek

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 19 kwietnia 2015, 10:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzla wrote:
    Hej dziewczynki mój wynik TSH 8,97 wiec myślę ze szans na zajscie na ta chwile nie ma przez 1,5 roku starań nikt o tym nie pomyślał by zrobić badania TSH jestem załamana wizyta u lekarza w czwartek
    Zrób na tą wizytę jeszcze FT3, FT4 i antyTPO- zaoszczędzisz na czasie.

    Zuzla lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Girl25 Autorytet
    Postów: 3793 532

    Wysłany: 19 kwietnia 2015, 12:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    duze macie to tsh.... ja w tamtym roku miala 0.448 robione w lutym, a w tym roku robilam 20 marca i wynik 0,910 uIU/ml takze idealne

    [link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

    dxomanli5dlutv4a.png
  • Hatfe Autorytet
    Postów: 383 295

    Wysłany: 19 kwietnia 2015, 14:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim,
    chciałam Was prosić o pomoc w interpretacji wyników. Niby trochę poczytałam w internecie, ale mam mętlik i wolę się jeszcze Was poradzić. Półtora miesiąca temu poroniłam (najpewniej - ciąża biochemiczna). Zrobiłam od razu badanie TSH. Wynik wyszedł 2, 47.
    Teraz zrobiłam dokładniejsze badania tarczycy. Wyniki:
    TSH - 3,12 (w przeciągu miesiąca tak skoczyło:/)
    FT3 - 3,06 (normy: 2,57 - 4, 43)
    FT4 - 1,39 (normy: 0,93 - 1,7)
    ATG - 21,16 (normy: 0- 115)
    ATPO - 6,5 (normy: 0 - 34)
    Co myślicie? Wiem, że to TSH jest za wysokie. Cała reszta chyba w miarę ok? Odgrzebałam jakieś swoje stare wyniki (nawet sprzed 12 lat) i zawsze miałam w graniach 2,5 -3. Czyli chyba takie mój "urok". Jak myślicie, trzeba zbijać? Do endokrynologa jestem zapisana, ale dopiero na koniec maja:/

    Droga po pierwszego Potwora;):
    2 poronienia
    1 cb
    3 inseminacje
    Pół ciąży w szpitalu
    Efekt: Zdrowa córka!!! :)))

    Droga po drugiego Potwora:
    6 inseminacji
    I ICSI - 5 zapłodnionych komórek,1 transfer (bardzo słabego zarodka), pozostałe nie przetrwały 3 doby
    2 ICSI - 6 zapłodnionych komórek, wszystkie przestały się rozwijać w 3 dobie
    3 ICSI - 18 zapłodnionych komórek. Mamy 4 blastocysty
  • Zuzla Znajoma
    Postów: 20 15

    Wysłany: 19 kwietnia 2015, 14:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam wszystko
    TSH 8,94 norma 0,27-4,2
    FT3 3,08 norma 1,8 - 4,6
    FT4 0,8 norma 0,93 - 1,7
    FSH 7,22
    LH 6,96
    Prolaktyna 7,31
    Robiłam w 3dc juz nie mam sily jestem załamana widzę ze się
    Nie uda macie jakies pomysły do lekarza idę w czwartek
    Tak bardzo chce a tak mi się nie udaje

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 19 kwietnia 2015, 14:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzla wrote:
    Zrobiłam wszystko
    TSH 8,94 norma 0,27-4,2
    FT3 3,08 norma 1,8 - 4,6
    FT4 0,8 norma 0,93 - 1,7
    FSH 7,22
    LH 6,96
    Prolaktyna 7,31
    Robiłam w 3dc juz nie mam sily jestem załamana widzę ze się
    Nie uda macie jakies pomysły do lekarza idę w czwartek
    Tak bardzo chce a tak mi się nie udaje

    Ze TSH jakieś 4 razy za wysokie, to już wiesz.
    FT4 baaaardzo niefajne. Plus taki, że FT3 Ci jeszcze sporo zostało. Ale z takimi wyńikami to pewnie czujesz się kijowo, bo masz dużą niedoczynność :( Plus jest taki, że choroba jest ewidentna, więc endo nie będzie kręcić nosem i się za Ciebie porządnie zabierze :) Pamiętaj, że nawet jak już ładnie wszystko wyprowadzicie do norm, to musisz się regularnie badać, a już w ciąży powtarzać badania TSH co miesiąc.
    Szkoda, że nie masz jeszcze antyTPO, bo byłoby więcej wiadomo, jakie podłoże ma ta niedoczynność. Ale to już Ci lekarz pewnie zleci.

    Na FSH i LH się nie znam niestety, ja tu tylko tarczycową wiedzą służę ;)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Zuzla Znajoma
    Postów: 20 15

    Wysłany: 19 kwietnia 2015, 17:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za pomoc właśnie wracam z lab zrobiłam Anty TPO wynik jutro poszlam juz prywatnie jutro rano wynik i szukam endokrynologa bo jestem załamana

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 19 kwietnia 2015, 22:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzla wrote:
    Dziękuję za pomoc właśnie wracam z lab zrobiłam Anty TPO wynik jutro poszlam juz prywatnie jutro rano wynik i szukam endokrynologa bo jestem załamana

    Nie załamuj się, z takimi wynikami od razu dostaniesz leki, które postawią Cię na nogi, poprawią samopoczucie no i być może sprawią, że szybko zajdziesz w ciążę :) Daj znać jak tam antyTPO :)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Zuzla Znajoma
    Postów: 20 15

    Wysłany: 20 kwietnia 2015, 08:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Nie załamuj się, z takimi wynikami od razu dostaniesz leki, które postawią Cię na nogi, poprawią samopoczucie no i być może sprawią, że szybko zajdziesz w ciążę :) Daj znać jak tam antyTPO :)


    Dziękuję na dziś mam wizytę prywatnie u endokrynologa choruję jeszcze na Cronha - Leśniewskiego a teraz jeszcze tarczyca ciekawa jestem czy sie uda bo troche opadły mi siły i załamałam się widać jedna choroba to za mało , ciekawa jestem czy przy takich wynikach nawet po zbiciu i unormowaniu ich uda się nam zajść????

  • Zuzla Znajoma
    Postów: 20 15

    Wysłany: 20 kwietnia 2015, 11:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Nie załamuj się, z takimi wynikami od razu dostaniesz leki, które postawią Cię na nogi, poprawią samopoczucie no i być może sprawią, że szybko zajdziesz w ciążę :) Daj znać jak tam antyTPO :)

    Wynik anty-TPO 180,5 norma 0,00 - 35,00

    I co ten wynik cos więcej mówi??

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 20 kwietnia 2015, 11:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzla wrote:
    Wynik anty-TPO 180,5 norma 0,00 - 35,00

    I co ten wynik cos więcej mówi??

    Wyglada na haszimoto- endokrynolog potwierdzi albo odrzuci ta chorobe na podstawie usg- jesli jest haszi to tarczyca ma bardzo charakterystyczny obraz usg.
    A w zwiazku z tymi jelitami jestes na bezglutenie?
    Haszi to choroba autoimmunologiczna. Podejrzewa sie ze moze byc spowodowana m.in nieszczelnymi jelitami, co przy Twoim Crohnie jest wielce prawdopodobne.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2015, 11:41

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Zuzla Znajoma
    Postów: 20 15

    Wysłany: 20 kwietnia 2015, 13:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jestem na bezglutenie i diecie bezmlecznej juz ponad 5 lat .dam zanc co powiedzial lekarz mam wizyte poznym wieczorem ale napewno się odezwe . Bardzo dziekuje za wszystkie pomocne odpowiedzi .
    Dzwoniłam jeszcze do mojej Pani ginekolog kazała zrobić jeszcze cholesterol

  • converse90 Ekspertka
    Postów: 159 136

    Wysłany: 20 kwietnia 2015, 15:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w środę idę na badania krwi, zobaczymy czy TSH spadło. Brałam przez 4 tyg pół tabletki Euthoryx 25, także dawka bardzo mała, ale TSH miałam w "normie" 3,1. Dam znać w środę czy spadło:)

  • Lemon_drop Koleżanka
    Postów: 40 4

    Wysłany: 20 kwietnia 2015, 21:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Czy mogę was prosić o pomoc? Odebrałam dziś wyniki i nie wiem jak je zinterpretować... mocno niepokoją mnie graniczne wartości FT3 i FT4. Wizytę u endo mam dopiero za tydzień, więc będę wdzięczna za wszelkie wskazówki :)

    FT3- wolna trójodotyronina 4,01 pmol/l 4,0 - 8,3 pmol/l
    FT4- wolna tyroksyna 19,77 pmol/l 9,0-20,0 pmol/l
    TSH- hormon tyreotropowy 2,05 ulU/ml 0,25 - 5,00 uIU/ml
    Anty TPO <0,8 IU/ml poniżej 8,00 IU/ml

    W grudniu robiłam badania w innym laboratorium i były inne normy:
    FT3- wolna trójodotyronina 4,61 pmol/l 3,5 - 6,5 pmol/l
    FT4- wolna tyroksyna 14,14 pmol/l 11,5-22,7 pmol/l
    TSH- hormon tyreotropowy 1,925 ulU/ml ,55-4,00 uIU/ml
    Anty TPO 0,56 IU/ml 0-5,61 IU/ml

    w57v3e3kur6oiema.png
  • Zuzla Znajoma
    Postów: 20 15

    Wysłany: 20 kwietnia 2015, 22:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u endokrynologa jutro USG tarczycy
    Dostałam euthyrox
    1 tydzień na czczo 50mg
    2 tydzień na czczo 1dzień 100 mg 2 dzień 50 mg i tak na przemian
    3-6 tydzień na czczo 100 mg
    po wszystkim powtórzyć wyniki powiedziala ze musi byc dobrze
    Dziekuje za wszystko jednak jestem załamana

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 20 kwietnia 2015, 22:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lemon_drop wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Czy mogę was prosić o pomoc? Odebrałam dziś wyniki i nie wiem jak je zinterpretować... mocno niepokoją mnie graniczne wartości FT3 i FT4. Wizytę u endo mam dopiero za tydzień, więc będę wdzięczna za wszelkie wskazówki :)

    FT3- wolna trójodotyronina 4,01 pmol/l 4,0 - 8,3 pmol/l
    FT4- wolna tyroksyna 19,77 pmol/l 9,0-20,0 pmol/l
    TSH- hormon tyreotropowy 2,05 ulU/ml 0,25 - 5,00 uIU/ml
    Anty TPO <0,8 IU/ml poniżej 8,00 IU/ml

    W grudniu robiłam badania w innym laboratorium i były inne normy:
    FT3- wolna trójodotyronina 4,61 pmol/l 3,5 - 6,5 pmol/l
    FT4- wolna tyroksyna 14,14 pmol/l 11,5-22,7 pmol/l
    TSH- hormon tyreotropowy 1,925 ulU/ml ,55-4,00 uIU/ml
    Anty TPO 0,56 IU/ml 0-5,61 IU/ml

    A czy teraz przyjmujesz jakieś leki na tarczycę?

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 20 kwietnia 2015, 22:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzla wrote:
    Byłam u endokrynologa jutro USG tarczycy
    Dostałam euthyrox
    1 tydzień na czczo 50mg
    2 tydzień na czczo 1dzień 100 mg 2 dzień 50 mg i tak na przemian
    3-6 tydzień na czczo 100 mg
    po wszystkim powtórzyć wyniki powiedziala ze musi byc dobrze
    Dziekuje za wszystko jednak jestem załamana

    No i super, bardzo fajne dawkowanie. Nie spiesz się za bardzo, nie zwiększaj dawki szybciej niż kazał Ci lekarz, żebyś nie miała przykrych skutków ubocznych.
    Na pewno wyprowadzi Ci to tarczycę ładnie, nie martw się. Masz stosunkowo niskie przeciwciała jak na takie wyniki TSH i FT4 jakie masz- moim zdaniem to zasługa tego, że od 5 lat jesteś na bezglutenie i bezmleczu. Mi wystarczyło 6 miesięcy na bezglucie, żeby zbić przeciwciała o 70%, ale ja miałam bardzo wysoki wynik w porownaniu z Tobą.
    Rozumiem, że po tych 6 tygodniach idziesz na badania krwi i kontrolę, tak?
    To teraz wcinaj leki :) Pamiętaj, że pierwszy posiłek dopiero 30 minut po tabletce. Produktów mlecznych nie jesz, ale jakbyś miała zjeść coś z dużą zawartością wapnia, albo jakieś suplementy z nim, to dopiero 3 godziny po Euthyroxie.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Zuzla Znajoma
    Postów: 20 15

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 06:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję zwei kresken za wszystkie rady dzięki nim poszłam do endo z wszystkimi wynikami , tak nastepne wyniki za 6 tyg nic mam sama nie zmieniac i nie kombinowac tak powiedziała Pani doktor :)
    Dzisiaj usg dam znac co wyszło
    Mam nadzieję ze uda mi sie to wszystko unormowac
    Teraz juz wiem wiecej wczesniej objawy które juz wiem ze sa zwiazane z tarczyca zwalałam na Cronha .

‹‹ 90 91 92 93 94 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego