Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Sarenka2015 Autorytet
    Postów: 962 253

    Wysłany: 25 kwietnia 2015, 08:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pytanie-dlaczego moje tsh nie spadło po miesiącu brania euthyrox 25? Może dawka była za mała. Dodam również że po pół miesiąca zażywania leku musiałam zmniejszyć go do 12,5 bo miałam koszmarne bóle głowy i krwotoki z nosa. Tsh obecnie jest na poziomie 6,650.

    Moja gwiazdka z nieba <3 :*
    img-2014062101101130.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 25 kwietnia 2015, 10:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarenka2015 wrote:
    Dziewczyny pytanie-dlaczego moje tsh nie spadło po miesiącu brania euthyrox 25? Może dawka była za mała. Dodam również że po pół miesiąca zażywania leku musiałam zmniejszyć go do 12,5 bo miałam koszmarne bóle głowy i krwotoki z nosa. Tsh obecnie jest na poziomie 6,650.

    A co FT4? Poprawiło się? Masz bardzo wysokie TSH, przy takim dziewczyny biorą dużo większe dawki. Ja brałam przy takim TsH 75 i 100.
    A jak z prolaktyną? TSH jest czasem podwyższone przy zdrowej tarczycy ale wysokiej prolaktynie albo gruczolaku przysadki.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Sarenka2015 Autorytet
    Postów: 962 253

    Wysłany: 25 kwietnia 2015, 16:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ft3 i ft4 za pierwszym i drugim badaniem zawsze w normie, tylko to tsh :/ Prl ok. U mnie strasznie się waha tsh, raz tak raz srak. Endo mi powiedział że to przez stres-taka praca. Bo raz wyszło mi prawie 12 a potem bez podania żadnych leków spadło do 5. Nie rozumiem.

    Moja gwiazdka z nieba <3 :*
    img-2014062101101130.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 25 kwietnia 2015, 17:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarenka2015 wrote:
    Ft3 i ft4 za pierwszym i drugim badaniem zawsze w normie, tylko to tsh :/ Prl ok. U mnie strasznie się waha tsh, raz tak raz srak. Endo mi powiedział że to przez stres-taka praca. Bo raz wyszło mi prawie 12 a potem bez podania żadnych leków spadło do 5. Nie rozumiem.
    Ale wiesz, są normy i normy. Jeśli przy takim wysokim TSH masz mniej niż 30% hormonów tarczycy, to na pewno potrzebny jest euthyrox w dużych dawkach.
    Stres nie psuje TSh. Stres psuje tarczycę, a wysokie TSH może być tego objawem.

    Leczenie tarczycy nie polega na zbijaniu TSH jak tu się niestety powszechnie pisze. Leczy się tarczycę, zwiększając ilość T4 w organizmie, tarczyca to przerabia na T3 i wszystko zaczyna grać- dzięki czemu przysadka się uspokaja , bo wie, że tarczyca produkuje wystarczająco dużo hormonów [my tarczycy pomagamy dostarczając to, czego sama nie jest w stanie nadrobić, więc trochę oszukujemy ;)] i wtedy zrelaksowana przysadka zmniejsza wydzielanie TSH.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • ParasOlka:) Przyjaciółka
    Postów: 95 63

    Wysłany: 26 kwietnia 2015, 12:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W styczniu pisał tu o swoich wynikach,byłam zalanama.Sama się przebadalam pod kątem tarczycy zaczęłam leczenie E50 i po 1,5 cyklu się udało :) zbilam po miesiącu tsh z 4.2 do 1.62 i zobaczyłam 2 kreski :) nie wiem czy to zbieg okoliczności ale tak to u mnie było.Dodam że mimo wyniku tsh 4.2 miałam potwierdzona owulacje co miesiąc ale nie Wychodziło .Pozdrawiam i trzymam za was kciuki :*

    Lucyna, APS lubią tę wiadomość

    klz9mg7yyqfm3j2g.png
    010i9jcgg7le90fm.png

  • Lucyna Przyjaciółka
    Postów: 90 31

    Wysłany: 26 kwietnia 2015, 12:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ParasOlka:) Gratulacje :) jak długo się starałaś ?
    Ja również zbijam tsh i prolaktynę.
    Tsh 2,63 już a kilka miesięcy wcześniej ponad 11.
    Prolaktyna ponad 7.
    Staram się już kilka lat i nic :(
    Myślisz że dzięki zbiciu tsh zaszłaś w ciążę?

    po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • ParasOlka:) Przyjaciółka
    Postów: 95 63

    Wysłany: 26 kwietnia 2015, 23:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    staralismy sie ok. 8 miesiecy .... ale niby wszystko bylo ok. tzn. co miesiac ladna owulacja ale nic z niej nie wychodzilio.Od stycznia zaczelam brac euthyrox i w luym sie udalo.Mysle ze to

    klz9mg7yyqfm3j2g.png
    010i9jcgg7le90fm.png

  • ParasOlka:) Przyjaciółka
    Postów: 95 63

    Wysłany: 26 kwietnia 2015, 23:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomoglo...

    klz9mg7yyqfm3j2g.png
    010i9jcgg7le90fm.png

  • arien Autorytet
    Postów: 2345 1313

    Wysłany: 27 kwietnia 2015, 12:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała dawka. Ja mam tsh 3,20 i chce zejść do 1-2. Zgodnie z zaleceniami lekarza biorę od soboty euthyrox 50 a zasadniczo dużo nie muszę zbijać. Prolaktynę robiłam dzisiaj, jutro wyniki :)

    o1483e5e2gt7h77w.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 kwietnia 2015, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez maiałam takie samo TSH, a przez pół roku spadało bardzo, bardzo wolno... Tylko, że zaczynałam z E25 przez 3 miesiace, potem E37,5 przez nastepne 3 miesiace, tez myslałam że szybko pójdzie...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 kwietnia 2015, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, jestem tu od niedawna:) zaczynam 10 cykl staran. Mam pytanie o tsh. Ostatnio bylam u endokrynologa i powiedzial, ze mam zbyt wysokie TSH do zajscia w ciaze. Mam tez podwyzszona prolaktyne. Dostalam leki na niedoczynnosc tarczycy eutyrox 50 i bromergon 1/4 tabletki na noc. Powiedzcie mi kochane jakie powinno byc tsh odpowiednie do zajscia w ciaze? I FT4. Z tego wszystkiego nie zapytalam lekarxa. Biore leki i mam nadzieje, ze to elasnie przyczyna tego ze niestety ciagle nie udaje sie nam zajsc w ciaze:( a juz trace sily i coraz bardziej sie zalamuje:(

  • Lucyna Przyjaciółka
    Postów: 90 31

    Wysłany: 27 kwietnia 2015, 21:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja staram się ok 5 lat i uwierz że ja już tracę siły, Ty nie masz się czym martwić.
    Hormony w normie to bardzo ważna sprawa.
    Tsh do zajścia powinno być ok 1.
    FT4 w granicach 10-25 pmol/l
    Rownież biore euthyrox i bromergon :) i tak jak Ty mam nadzieje że to jest jedyna przyczyna braku ciąży :/

    po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 07:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorsze to w tym jest, ze sa leki niby ok, a tu niestety noe udaje sie:( ale glowa do gory, niedlugo Nam sie uda:) wierze w to.

    dejsi lubi tę wiadomość

  • Lucyna Przyjaciółka
    Postów: 90 31

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 09:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Aneta jakie masz wyniki tsh i prolaktyny ?

    Emilia77 lubi tę wiadomość

    po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 10:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Tsh 3,31 a prolaktyna teraz spadla mi do 32 norma niby 25. Wczesniej mialam 70. Nie pamietam jak pisze sie te jednostki:)

  • Emilia77 Autorytet
    Postów: 494 152

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 10:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio przeszłam załamanie:(
    22.04 odebrałam wyniki tarczycowe i nie fajne:( 21.01.2015 TSH 5,91)
    TSH 0,229 NORMA 0,270-4,2
    FT3 3,47 NORMA 2,00-4,40
    FT4 1,71 NORMA 0,93-1,70

    DO TEGO WYNIKI Z KRWI lEUKOCYTY 3,6 N 4,00-10,00
    HEMOGLOBINA 11,5 N 12,00-16,00
    HEMATOKRYT 34,0 N 37 - 47
    monocyty 0,20 N 0,20 -1,00
    nEUTROFILE 2,00 N 2,50 -5,40
    LIMFOCYTY 1,30 N 1,50 - 3,50
    MCV 80 N 80-99
    MCH 27 N 27-35
    endokrynolog kazał zmniejszyć dawkę na 125 i zrobić badania w czerwcu i tak jak mam termin przyjść. Próbowałam coś poczytać o takich wynikach ale mam poplątanie z pomieszaniem i już przestałam szukać odpowiedzi.
    Takie wyniki marne przy staraniach. Już 11 cs i nic:(
    Do tego @ są jakieś dziwne. w ostatnim czasie tak może ok roku miałam niezbyt obfite ale były trwały ok 5 dni, teraz zaczyna się plamieniem kolejne dwa dni takie ze jedna podpaska na dwa dni taka bardzo lekka @, w 2 dniu ból w dole brzucha, kłucie jajników. 4 dzień rano przy podcieraniu trochę "brązowej wody" i tyle. Do ginekologa koniec maja, po zkonczeniu serii Orgametrilu.

    Ale się rozpisałam. Ale od tylu dni tylko myślę i myślę więc musiałam wypuścić to co we mnie siedzi.
    Za 2 tyg powtórzę badania. Mam nadzieję że będzie spora poprawa

    Emilia77

    starania od lipiec 2014


    insulinooporność,niedoczyn. tarczycy,Hashimoto(Letrox150)
  • Lucyna Przyjaciółka
    Postów: 90 31

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 11:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Aneta tsh za wysokie. Musi być w granicy 1. Prolaktyna zdecydowanie za wysoka ale nie martw się. Mi w ciągu 1 miesiąca z 34 spadła do 7 po braniu pół tabletki bromergonu :) tylko trzeba regularnie brać.

    po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • Lucyna Przyjaciółka
    Postów: 90 31

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 11:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy znajdzie się jeszcze ktoś kto zaszedł w ciążę po obniżeniu tsh i prolaktyny i właśnie to okazało się problemem? Może ktoś nas podniesie na duchy i da nam wiarę ? :)

    po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • Releaseme Przyjaciółka
    Postów: 168 20

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 12:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    to widzę, że czas zmienić lekarza, moje TSH 3,4 FT4- 1,13 a FT3 4,15 więc w normie, a tu okazuje się, że to już podstawa do brania leków.

    do tego wysoka prolaktyna (badania z piątku- 49) wcześniej było 28 i brałam bromergon.

    FSH, LH, estradiol, progesteron w 3dc były w normach.

    ehh można się załamać

    01.2013-12.2014 starania na luzie bez badań i leków
    01.2015- diagnostyka- hiperprolaktynemia, podwyższone TSH, słaba morfologia nasienia,
    stymulacja CLO- :(
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 kwietnia 2015, 12:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie wiedzialam, ze Tsh zbyt wysokie jest mimo tego, ze jesy niby w normie:( ale dolaczam sie do Lucyny. Moze ktos nas podniesie na duchu?:) biore regularnie. Za dwa tygodnie mam wykonac powtorke badan i zobaczymu czy spadnie cos.

‹‹ 92 93 94 95 96 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego