Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Lemon_drop Koleżanka
    Postów: 40 4

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 09:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei kresken
    Nie, nie przyjmuję. W wieku szkolnym leczyłam się na niedoczynność, przez ostatnie 12-13 lat nic się nie działo. 2 lata temu zaniepokoiła mnie i lekarkę rodzinną moja powiększona tarczyca, ale na usg nic nie wyszło, tsh też było w normie - ok. 2,5 z tego co pamiętam. Od 7 m-cy staramy się o dziecko i je wychodzi, do endo wybieram się żeby dała mi coś na obniżenie tsh, a tu widzę że z ft3 i ft4 coś jest chyba nie tak...

    w57v3e3kur6oiema.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziś robiłam badania, i odnośnie TSH to prawda, że powinno być około 1?
    U mnie wyszło tak: TSH- 2,340mU/l (zakres 0,27-4,2). Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • converse90 Ekspertka
    Postów: 159 136

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 16:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi doktor powiedziała, że przy staraniach o dziecko najlepiej jest mieć między 1 a 2, najlepiej jak najbliżej 1. Ale ja dopiero zaczęłam przygodę z tarczycą, także niech się wypowiedzą bardziej obeznane dziewczyny ;)

  • iNso87 Autorytet
    Postów: 8864 5306

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 19:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2016, 10:16

    BDMdp1.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • kate55 Autorytet
    Postów: 1378 1128

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zajść w ciążę można z różnym wynikiem, czasem nawet ktoś tu pisał, że zaszedł z tsh=5 :) Ale najlepsze dla matki i dziecka jest tsh około 1 - to są słowa mojej endokrynolog.

    Po 3 latach starań, w końcu z nami <3 Pola, 30.03.2018r.

    moje dwa aniołki...
    Aniołek, lipiec 2015, cp
    Leonek, styczeń 2017, 28tc
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam dziewczyny za pomoc :) Życzę powodzenia w staraniach :) <3

  • Zuzla Znajoma
    Postów: 20 15

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wyszłam z usg tarczycy opis jest taki struktura tarczycy obnizona ,jednorodna. Unaczynienie w obrazie doppler znacznie wzmożone.
    Nic z tego nie rozumiem

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 kwietnia 2015, 15:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laski zerkniecie na moje wyniki:) co myślicie?

    Tsh 1,600 ulU/ml ( wartości 0,270-4,200)

    Ft4 1,23 ng/dl ( wartości 0,93-1,70)

    Prolaktyna 10,17 ng/ml
    ( wartości dla kobiet nie będących w ciąży 4,79-23,30)

  • converse90 Ekspertka
    Postów: 159 136

    Wysłany: 22 kwietnia 2015, 20:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja odebrałam dzisiaj wyniki i nie spadło, a wręcz trochę się podwyższyło: tsh 3,360 (było 3,170, norma 0,270-4,200)), ft4 1,21 (było 1,09, norma 0,93-1,70)), anty tg 14,6 (norma <115), prolaktyna 15,3 (norma 4,79-23,3). Przez miesiąc brałam 1/2 tabletki euthyrox 25 i nic to nie dało :( :/ jutro dzwonię do endo, może zwiększy dawkę.

    Maialen- jak dla mnie wyniki są spoko ;) najważniejsze, że tsh blisko 1

    Maialen lubi tę wiadomość

  • APS Ekspertka
    Postów: 581 99

    Wysłany: 22 kwietnia 2015, 23:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc! Ja zaszłam w miare szybko z TSH 2,95, dopiero jak ciaza obumarla to dostałam letrox 50. nie wiem czy tarczyca mogla mieć wpływ na poronienie, ponoc przy takich wartościach nie bardzo, ale teraz będę dmuchac na zimne i jesc tableteczki, aby kolejna ciaza była szczesliwsza.

    Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
    Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
    Tęsknię za Wami moje Skarby :***
    22.7.16 IUI :(
    Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
    4% prawidłowych plemników
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 kwietnia 2015, 23:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    APS wrote:
    Czesc! Ja zaszłam w miare szybko z TSH 2,95, dopiero jak ciaza obumarla to dostałam letrox 50. nie wiem czy tarczyca mogla mieć wpływ na poronienie, ponoc przy takich wartościach nie bardzo, ale teraz będę dmuchac na zimne i jesc tableteczki, aby kolejna ciaza była szczesliwsza.
    Ciężko stwierdzić na podstawie samego TSH, jeśli miałaś niziutko FT4 to tarczyca jak najbardziej mogła być przyczyną...

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • APS Ekspertka
    Postów: 581 99

    Wysłany: 23 kwietnia 2015, 10:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei_kresken jak miałam TSH 2,9 to FT4 wyszlo 1,2 a FT3 3,52. to chyba dobrze? dla mnie to niestety czarna magia na razie wiec jak się trochę znasz to proszę poratuj wiedza.
    tego typu wartości miałam przed ciaza i pod koniec, a raz robiłam jeszcze na początku ciąży i TSH mi wyszlo powyżej 4 tylko wtedy nie robiłam niestety FT3 ani FT4. co dziwne, spadlo mi samo bez lekow do tych wartości co powyzej. Letrox mam wlaczony dopiero teraz i w przyszłym tygodniu ide na kontrole czy cos pomaga.

    Gabryś 11tc [*] 6.08.2015
    Aniołek 9 tc [*] 19.04.2015
    Tęsknię za Wami moje Skarby :***
    22.7.16 IUI :(
    Mąż-Polimorfizm IGF-2 Apal homozygota
    4% prawidłowych plemników
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 kwietnia 2015, 11:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2015, 12:51

  • converse90 Ekspertka
    Postów: 159 136

    Wysłany: 23 kwietnia 2015, 16:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity- dziękuję za odpowiedź ;) no troszkę to trwa to ustawianie leków, ale lepiej chyba zacząć od słabszej dawki niż od niewiadomo czego. Dzisiaj dzwonię do endo, zobaczymy co powie :) cieszę się, że u Ciebie spadło tsh :*

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 23 kwietnia 2015, 19:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    converse90 wrote:
    ja odebrałam dzisiaj wyniki i nie spadło, a wręcz trochę się podwyższyło: tsh 3,360 (było 3,170, norma 0,270-4,200)), ft4 1,21 (było 1,09, norma 0,93-1,70)), anty tg 14,6 (norma <115), prolaktyna 15,3 (norma 4,79-23,3). Przez miesiąc brałam 1/2 tabletki euthyrox 25 i nic to nie dało :( :/ jutro dzwonię do endo, może zwiększy dawkę.

    Maialen- jak dla mnie wyniki są spoko ;) najważniejsze, że tsh blisko 1

    Na pewno dostaniesz większą dawkę. Natomiast pozytywne jest to, że przy tak małej dawce tak ładnie podciągnęłaś FT4- to zwykle bardzo opornie idzie, łatwiej zbić TSH, niż podwyższyć FT4. Ciekawa jestem, czy idzie za tym wzrost FT3. Fajnie reagujesz na leki, teraz wystarczy większa dawka i będzie dobrze :)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Lucyna Przyjaciółka
    Postów: 90 31

    Wysłany: 24 kwietnia 2015, 10:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej :)
    Mam pytanie do Was dziewczyny.
    tsh miesiac temu ponad 4 teraz, 2,63 do zajscia w ciaze jeszcze to jest za duzo?
    prolaktyna miesiac temu 34 po miesiacu brania połowy tabletki bromergonu ponad 7.
    i moje pytanie czy to nie jest za niska ta prolaktyna ?

    po 5 latach- sukces!
    oby się udało tym razem ....
  • converse90 Ekspertka
    Postów: 159 136

    Wysłany: 24 kwietnia 2015, 10:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Na pewno dostaniesz większą dawkę. Natomiast pozytywne jest to, że przy tak małej dawce tak ładnie podciągnęłaś FT4- to zwykle bardzo opornie idzie, łatwiej zbić TSH, niż podwyższyć FT4. Ciekawa jestem, czy idzie za tym wzrost FT3. Fajnie reagujesz na leki, teraz wystarczy większa dawka i będzie dobrze :)

    dzięki zwei_kresken (dobry login swoją drogą :D) za pozytywne słowa :) ft 3 nie kazała mi powtarzać, więc nie robiłam, ale wcześniej miałam ft 3,25 i anty tpo ujemne.
    po konsultacji z endo zwiększyła mi dawkę, mam teraz brać całą tabletkę euthoryx 25, a w weekend 1,5 tabletki i powtórzyć badanie za 8 tygodni.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 kwietnia 2015, 15:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja się przedstawie... Pisałam już w pytaniach do eksperta ale coś odpowiedzi nie ma...
    Jestem po 4 poronieniach + 1 dziecko (2008r. puste jajo płodowe, 2008r.córka - ciążą generalnie bez powikłań, poród w 39tyg sn, 2013r.początek: poronienie samoistne w 7 tyg, 2013r. wrzesień ciąża obumarła w 8tyg, 2014r.ciąża ektopowa szyjkowa-zabieg łyżeczkowania szyjki.
    Cykle regularne, owulacyjne, książkowe, wszystkie ciąże z pierwszych cykli starań.
    W październiku 2013r. zrobiłam badania:

    TSH 1,607 IU/ml normy 0,350-4,940 (5 tyg po poronieniu, czy wykonałam je za wcześnie?)
    CRP 1,00 mg/I normy 0,00-5,00
    żelazo 93,0 ug/dl normy 50,0-170
    ALT 23 U/I normy max 33
    P/C antykardiolipinowe klasy IgA(N89) 1,5 APL ujemny <12,0
    P/c antykardiolipinowe klasy IgM (N89) 5,3 MPL ujemny <12,5

    + morfologia w normie.
    Po przeanalizowaniu wyników (wszystko w normie) zielone światło od ginekologa. Grudzień/styczeń ciąża szyjkowa.

    Wynik histopatologiczny ciąży obumarłej: fragmenty doczesnej z obfitym naciekiem zapalnym z neutrofilów oraz kosmki łożyskowe.

    Rok 2014:
    cykle od marca 23-33 dniowe,

    czerwiec 2014 histeroskopia: macica prawidłowa, fragment błony śluzowej trzonu i szyjki ze spokojnie zachowującym się nabłonkiem cewek gruczołowych

    badania wrzesien 2014:
    mąż - badanie nasienia - wszystko w normie.
    genetyczne - żadnych nieprawidłowości chromosomowych
    ja:
    cytologia - ektopia I
    TSH 3,250 IU/ml norma 0,270-4,200
    FT3 3,18 pg/ml norma 2,00-4,40
    FT4 1,32 ng/dl nroma 0,93-1,70
    anty TPO <5,00
    aTG 10,50 IU/ml norma <4,11
    wit D metabolit 25 OH 21,90 ng/ml norma 30-80
    APTT 29,60 sek norma 24,0-35,0
    toxoplazmoza gondii kl IGG < 3,00 IU/ml
    toxoplazmoza gondii kl IgM < 3,000 IU/ml
    prolaktyna 9,24 ng/ml norma 4,79-23,30
    po obciążeniu 239,10 ng/ml norma 3-5 x wzrost PRL

    Jestem po konsultacji z endokrynologiem: diagnoza niedoczynność tarczycy.

    1 tabl eutyrox 25
    2 tab vigantoletten

    badania grudzien 2014:
    usg tarczycy: Tarczyca o niejednorodnej nieco obniżonej echogeniczności, bez cech wzmożonego ukrwienia, w jej obrębie dyskretne drobnoplamiste zmiany. Płat prawy ok 13x19x45mm, lewy ok 13x17x42mm, ciesń 2mm. Okoliczne węzły chłonne w normie.
    TSH 3,010 (0,270-4,200)
    FT3 3,40 ( 2,00-4,40)
    FT4 1,19 (0.9-1,8 )
    Po wizycie u endokrynologa dawka Euthyroxu zwiększona do 37,5 za 3 miesiące do kontroli.

    Badania marzec 2015:
    TSH 2,620 (0,270-4,200)
    FT3 3,19 (2,00-4,40)
    FT4 1,31 ( 0,9 - 1,8 )
    Dawka Ethyroxu zwiększona do 50.

    Od grudnia do marca cykle 23-25 dniowe, objawy owulacyjne prawidłowe, owulacja w 10-12 dniu cyklu. Dostałam duphaston na wydłużenie cykli, mam zażywać w 16-25 dniach cyklu.

    Oprócz Euthyroxu biorę: vigantoletten 2000jm, Inofem 2x1 od stycznia, gold omega3 1000mg, przy przeziębieniu witC z rutyną.

    Starania są wstrzymane

    23 kwietnia zrobiłam badanie, tak z ciekawości i liczyłam na to, że może w następnym cyklu moglibyśmy zacząc działać...
    wyniki:
    TSH 0,011 (0,270-4,200)
    FT4 2,56 (0.9-1,8 )
    Konsultacja telefoniczna z lekarka - powtórzyć badanie za 2 tyg i wtedy wizyta, dawki nie zmieniac.

    Załamana jestem... plany ciążowe coraz dalej...

    Przyjmiecie mnie? :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 kwietnia 2015, 15:37

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 24 kwietnia 2015, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiana, słuchaj lekarki, nie zmniejszaj dawki. Za 2 tygodnie masz wizytę wtedy wszystko ustalicie. Masz bardzo duże FT4 ale to może być nadczynność polekowa, więc sama nic nie rób z dawką.

    Czytałam, że do poronień może się przyczyniać niedobór witaminy D, powtarzałaś badanie po tej suplementacji? Ja miałam wynik nieznacznie poniżej normy i będę niedługo badać ponownie, po pół roku od ostatniego badania. Strasznie trudno jest poprawić wynik, uzupełnianie niedoborów trwa czasem i rok, jestem ciekawa jak będzie u mnie.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 kwietnia 2015, 08:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam zaufanie do lekarki ale niepokój jest...

    Vigantoletten biorę od września, od kwietnia zmniejszyłam dawkę do 1 tab (1000j), jeszcze nie powtarzałam badania, też jestem ciekawa o ile zmieniły się parametry. Zrobię przed wizytą :)

‹‹ 91 92 93 94 95 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego