Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 19 marca 2015, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi544 wrote:
    liczbę ft3 (i tak samo ft4) podzieliłam przez maksymalną wartość którą podawało laboratorium i pomnożyłam x100 :)

    Niekoniecznie, bo dolna wartosc to nie 0 tylko dolna wartosc normy labolatoryjnej. Wtedy procenty inaczej sie rozkladaja. Wiec wzor jest potrzebny :)
    Wylicz procenty ze wzoru albo z kalkulatora. To tez 6 klasa.podstawowki tylko wiecej dzialan ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 13:21

    Anja89, gabi544 lubią tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 19 marca 2015, 13:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Niekoniecznie, bo dolna wartosc to nie 0 tylko dolna wartosc normy labolatoryjnej. Wtedy procenty inaczej sie rozkladaja. Wiec wzor jest potrzebny :)
    Wylicz procenty ze wzoru albo z kalkulatora. To tez 6 klasa.podstawowki tylko wiecej dzialan ;)
    Zwei kresken czy mogłabyś mi pomóc policzyć i zinterpretowac moje wyniki? Bo juz zglupialam... :(

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2015, 13:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez uz zglupialam ;)
    ehh... zwie kresken mogłabyś mi odpowiedziec na moje pytanie? :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2015, 13:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    przepraszam, pomyliłam wyniki. było odwotnie - ft3 6,70 (3,10 - 6,70 pmol/l) czyli 100 %, a ft4 17,71 (10,5 - 23 pmol/l) czyli około 77 %.

    Proszę, powiedz mi czy to dobre wyniki? czy jeśli w tym przypadku przyjmuję ten euthyrox to dobrze czy może mi grozić ta nadczynność? Dziękuję za radę, już znalazłam, co prawda będę musiała jeździć 60 km i to prywatnie, ale coż... czego nie robi się dla zdrowia swojego i Maleństwa.
    Proszę o odpowiedź...

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 19 marca 2015, 14:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anja89 wrote:
    Natka dziękuję! Przy okazji gratuluję ciąży! :)
    A powiecie mi jeszcze czy FT3 2,85 (1,8-4,2 pg/ml) i FT4 1,05 (0,89-1,76 ng/dl) przy moim TSH 1,87 jest ok?

    A, i o co chodzi z tym przeliczaniem na %? Może głupie pytanie, ale jestem zielona...

    Masz 18% FT4 i 44% FT3. Ale TSH spoko. Ja bym popracowala nad rozruszanie tarczycy , kup preparat z jodem i jedz morskie ryby. Ogranicz warzywa kapustne. Skonsultuj sie z endokrynologiem, powiedz ze.planujesz ciaze. Moze wtedy niski poziom.FT4 go zainteresuje. Bo w sumie przeciez masz wszystko w normie :)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 19 marca 2015, 14:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi544 wrote:
    przepraszam, pomyliłam wyniki. było odwotnie - ft3 6,70 (3,10 - 6,70 pmol/l) czyli 100 %, a ft4 17,71 (10,5 - 23 pmol/l) czyli około 77 %.

    Proszę, powiedz mi czy to dobre wyniki? czy jeśli w tym przypadku przyjmuję ten euthyrox to dobrze czy może mi grozić ta nadczynność? Dziękuję za radę, już znalazłam, co prawda będę musiała jeździć 60 km i to prywatnie, ale coż... czego nie robi się dla zdrowia swojego i Maleństwa.
    Proszę o odpowiedź...

    Ja bym nie brala tego euthyroxu. Nadczynnosc jest bardziej niebezpieczna. Poczekaj co powie dobry endo.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 15:01

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2015, 14:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    odpowiedz jeszcze mi, zwei_kresken - czy na podstwie moich wynikow mozna powiedziec ze to zwykla niedoczynnośc czy doszukiwac sie czegos innego? boje sie zeby nie nabawic sie tej niedoczynności przez ten euthyrox.

  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 19 marca 2015, 14:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Masz 18% FT4 i 44% FT3. Ale TSH spoko. Ja bym popracowala nad rozruszanie tarczycy , kup preparat z jodem i jedz morskie ryby. Ogranicz warzywa kapustne. Skonsultuj sie z endokrynologiem, powiedz ze.planujesz ciaze. Moze wtedy niski poziom.FT4 go zainteresuje. Bo w sumie przeciez masz wszystko w normie :)
    A jaki preparat z jodem polecasz?
    Z endo sie skonsultuje bo w mojej okolicy gin-endo nie ma...
    a powiedz mi czy przy takim wyniku jest szansa ze zajde w ciaze czy to juz przeszkoda?

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 19 marca 2015, 15:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabi544 wrote:
    odpowiedz jeszcze mi, zwei_kresken - czy na podstwie moich wynikow mozna powiedziec ze to zwykla niedoczynnośc czy doszukiwac sie czegos innego? boje sie zeby nie nabawic sie tej niedoczynności przez ten euthyrox.

    Przepraszam Cie, miala byc nadczynnosc- pisze z telefonu I mi poprawia pisownie...
    Nie znam sie na nadczynnosci. Od 20 lat walcze z roznymi odmianami niedoczynnosci u siebie I tylko w tym jestem dobra :) A roznych chorob tarczycy jest naprawde duzo. Nadczynnosc I niedoczynnosc to tylko ich objawy.
    Ja bym nie brala tego euthyroxu. A kiedy bedziesz miala.wizyte u tego dobrego endo?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 15:08

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 19 marca 2015, 15:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anja89 wrote:
    A jaki preparat z jodem polecasz?
    Z endo sie skonsultuje bo w mojej okolicy gin-endo nie ma...
    a powiedz mi czy przy takim wyniku jest szansa ze zajde w ciaze czy to juz przeszkoda?

    To nie sa zle wyniki do zachodzenia w ciaze. Tylko u wszystkie dziewczyny mysla jedynie o samym zajsciu. A ciaze trzeba jeszcze donosic , a potem dziecko przeciez jeszcze kilkanascie lat sie rozwija. A niedobor hormonow u matki wplywa na calosc tego procesu.
    Takze jeszcze raz- to nie sa zle wyniki ale jesli zajdziesz w ciaze, powinnas trafic pod opieke endo, zeby w razie czego mogl wlaczyc leczenie jesli bedzie taka potrzeba. Czasem w ciazy organizm matki dostaje kopa i zwieksza wytwarzanie T4 zeby starczylo dla dziecka. A czasem nie I wtedy trzeba suplementowac hormony.

    Na jodzie sie nie znam bo z powodu hashimoto nie moge go brac. Dziewczyny jedza Jodid ale on jest na recepte.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2015, 15:15

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 19 marca 2015, 15:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    To nie sa zle wyniki do zachodzenia w ciaze. Tylko u wszystkie dziewczyny mysla jedynie o samym zajsciu. A ciaze trzeba jeszcze donosic , a potem dziecko przeciez jeszcze kilkanascie lat sie rozwija. A niedobor hormonow u matki wplywa na calosc tego procesu.
    Takze jeszcze raz- to nie sa zle wyniki ale jesli zajdziesz w ciaze, powinnas trafic pod opieke endo, zeby w razie czego mogl wlaczyc leczenie jesli bedzie taka potrzeba. Czasem w ciazy organizm matki dostaje kopa i zwieksza wytwarzanie T4 zeby starczylo dla dziecka. A czasem nie I wtedy trzeba suplementowac hormony.

    Na jodzie sie nie znam bo z powodu hashimoto nie moge go brac. Dziewczyny jedza Jodid ale on jest na recepte.
    Rozumiem,a jak często powinno się kontrolowac hormony tarczycy jak się jest pod opieką lekarza?

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 19 marca 2015, 15:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anja89 wrote:
    Rozumiem,a jak często powinno się kontrolowac hormony tarczycy jak się jest pod opieką lekarza?


    Zalezy od lekarza ale na poczatku leczenia bada sie wszystko co 6-8 tygodni.

    Anja89 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2015, 15:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken - wizytę mam za tydzień o 16.30 :)
    właśnie się umówiłam.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 19 marca 2015, 15:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurczę skoro tak mówisz to cyba sobie odpuszczę ten euthyrox...

  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 20 marca 2015, 14:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie. Czy badając TSH, FT3, FT4 powinnam była zbadać T4?
    I czy przed wizytą u endo powinnam/mogę zrobić jeszcze jakieś badania, które będą potrzebne?

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 20 marca 2015, 15:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anja89 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie. Czy badając TSH, FT3, FT4 powinnam była zbadać T4?
    I czy przed wizytą u endo powinnam/mogę zrobić jeszcze jakieś badania, które będą potrzebne?

    Do diagnozy potrzebne są wolne hormony krążące w organizmie, więc T4 w niczym nie pomoże. Mogłabyś jeszcze zrobić anty-TPO i anty-TG. USG niech już zleci albo wykona lekarz.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Anja89 Autorytet
    Postów: 450 105

    Wysłany: 20 marca 2015, 16:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Do diagnozy potrzebne są wolne hormony krążące w organizmie, więc T4 w niczym nie pomoże. Mogłabyś jeszcze zrobić anty-TPO i anty-TG. USG niech już zleci albo wykona lekarz.
    Można je badać w każdym dniu cyklu?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2015, 16:02

    svchvfxmiau6k2p0.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 20 marca 2015, 16:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anja89 wrote:
    Można je badać w każdym dniu cyklu?

    Tak

    Anja89 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Sarenka2015 Autorytet
    Postów: 962 253

    Wysłany: 20 marca 2015, 21:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei kresken czy brałas może euthyrox? Ja biore 25 i moje pytanie-czy bolał Cię po nich żołądek, czy to można brać z osłonką? :/

    Moja gwiazdka z nieba <3 :*
    img-2014062101101130.png
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 20 marca 2015, 22:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarenka2015 wrote:
    Zwei kresken czy brałas może euthyrox? Ja biore 25 i moje pytanie-czy bolał Cię po nich żołądek, czy to można brać z osłonką? :/


    Biore euthyrox z przerwami od 20 lat. Nigdy nie mialam dolegliwosci zoladkowych. Jesli odczuwasz dyskomfort, idz do swojego lekarza. Jest wiele lekow ktore sa zamiennikami euthyroxu, roznia sie substancjami pomocniczymi, a to one czesto wlasnie powoduja nietolerancje. Euthyrox ma najwiecej roznych gotowych dawek, dlatego jest przepisywany najczesciej, ale 25 maja chyba wszystkie inne preparaty z syntetycznym T4. Po prostu powiedz lekarzowi o dolegliwosciach.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego