Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • Bąbelek Autorytet
    Postów: 1427 1927

    Wysłany: 26 lutego 2015, 18:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    1,96 ;) teraz w 5tyg. mam 2,13

    atdc6iyehd9qphks.png
  • kola Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 27 lutego 2015, 10:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaszłam w ciążę przy THS 7.94,(nawet nie wiedzialam że jest go aż tyle bo badania dopiero zlecił mi lekarz jak dowiedzialam się że jestem w ciąży), potem ginekolog zalecił mi wizytę u endokrynologa i przez całą ciążę brałam euthyrox. Po 5 miesiącach brania leku miałam wynik 2.10. Mimo tego wysokiego thx prawie 8 zaszłam i urodziłam zdrową córeczkę:) Teraz planuje 2 dziecko zbadałam wynik THS mam 3.49 i mój gin powiedział że musiałabym znów wybrać się do edokrynologa żeby trochę ten wynik obniżyć do 2 najlepiej. 2 dni temu skończyła mi się owulacja i nie wiadomo czy udało się zajść czy nie. W dzień kobiet mam przewidywany termin @ ciekawe czy przyjdzie:) Mam nadzieję że komuś pomogłam...:)

    kola
  • kate55 Autorytet
    Postów: 1378 1128

    Wysłany: 27 lutego 2015, 13:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    melduję się po kolejnych wizytach u endo i rodzinnego :)
    moje poprzednie wyniki:
    TSH 4,442 [ 0,55 - 4,78 ]
    FT 3 4,45 [ 3,8 - 6 ]
    FT 4 13,40[ 7,86 - 14,41 ]
    Prolaktyna 26,53 [ przed menopauzą 3,34 - 26,72 ]

    endokrynolog zrobił usg, wykrył 6mm guzki, które na razie pozostają do obserwacji. nie przepisał żadnych leków, kazał jedynie przyjść za miesiąc na kontrolę. wizyta trwała jakieś 3 minuty i skasował 120 zł... nie umówiłam się na następną wizytę, szukam teraz innego lekarza

    po tym poszłam do nowej lekarki pierwszego kontaktu, która przepisała mi euthyrox 25 - początkowo mam brać 1/2 tabletki, a po 2-3 tygodniach jeśli będę się dobrze czuć mam zwiększyć dawkę do 1 całej tabletki.

    dodatkowo wcinam sobie orzechy brazylijskie, które poleciła mi Zwei-kresken i Castagnus :)

    Po 3 latach starań, w końcu z nami <3 Pola, 30.03.2018r.

    moje dwa aniołki...
    Aniołek, lipiec 2015, cp
    Leonek, styczeń 2017, 28tc
  • Lianna Autorytet
    Postów: 1072 2220

    Wysłany: 27 lutego 2015, 13:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate, koniecznie znajdź innego endo...
    Mi na szczęście mój przepisał leki na obniżenie tsh, mimo że najwyższy wynik miałam 3,3. Zrobił tak ze względu na moje starania o dziecko, ale bez względu na to, czy nam się uda - jestem zachwycona.
    Już nie pamiętam, kiedy się tak dobrze czułam. Wstaję rano bez żadnego problemu, jeszcze przed budzikiem (zawsze nastawiałam sobie budzi ok. godz przed czasem, doliczając drzemki - a i tak byłam nieprzytomna). Nie mam wahania nastrojów, koniec z płaczliwością. Mój facet się śmieje, że teraz nie wie, kiedy mi się zbliża @ ;) Zaobserwowałam też znacznie zmniejszone plamienia w okolicy @.
    Normalnie mogłabym występować w reklamie, taka jestem pełna entuzjazmu ;)

    kate55 lubi tę wiadomość

    PWZJp2.png
  • kate55 Autorytet
    Postów: 1378 1128

    Wysłany: 27 lutego 2015, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lianna ja dziś dopiero wzięłam 3 tabletkę, ale też bardzo czekam na pozytywne rezultaty :) zwłaszcza zwiększenie energii by się przydało :D

    Po 3 latach starań, w końcu z nami <3 Pola, 30.03.2018r.

    moje dwa aniołki...
    Aniołek, lipiec 2015, cp
    Leonek, styczeń 2017, 28tc
  • Lianna Autorytet
    Postów: 1072 2220

    Wysłany: 27 lutego 2015, 14:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki, żeby tabletki szybko zadziałały :)
    Ja już od kilku znajomych usłyszałam: "Hmmm.... a daj mi trochę tych tabletek ;) " - bo właśnie miałam dużo więcej energii w sytuacjach, w których normalnie wszyscy padaliśmy ze zmęczenia.
    To jest naprawdę wszystko do wyprostowania, tylko nie rozumiem, dlaczego niektórzy lekarze się trzymają sztywno tych norm i nie widzą potrzeby włączania leczenia.
    W sumie ja nawet temu endo mówiłam, że czuję się dobrze. Pytał wiele razy. Ale dla mnie moja ospałość i brak sił były normą, sądziłam, że tak już mam i tyle...

    kate55, ParasOlka:) lubią tę wiadomość

    PWZJp2.png
  • unbeldi Ekspertka
    Postów: 147 67

    Wysłany: 3 marca 2015, 13:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lecze niedoczynność od prawie 2 lat. Po pierwszym poronieniu TSH wynosiło 4,27. W tej chwili dawka Euthyroxu to 5x100 i 2x88, TSH 0.98. Wg mojego endokrynologa idealne TSH dla starających się to 1-1,5 ale teraz PTE zmieniło zalecenia do 2-2,5.

    Tadziulek 1.01.2013 (8/9 tydz)
    Misiek 15.05.2014 (16/17 tydz)
    KW

    rfxgcsqviiqkqm9u.png
  • kate55 Autorytet
    Postów: 1378 1128

    Wysłany: 3 marca 2015, 15:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawe z czego to wynika, że zmienili te zalecenia ? jakieś nowe badania, czy o co chodzi..

    Po 3 latach starań, w końcu z nami <3 Pola, 30.03.2018r.

    moje dwa aniołki...
    Aniołek, lipiec 2015, cp
    Leonek, styczeń 2017, 28tc
  • AlaMat Autorytet
    Postów: 414 121

    Wysłany: 4 marca 2015, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam 4,6 zapisala mi euthyrox N50 i zleciala tarczyca do 1,2 wiec wynik super i moge zachodzic :) tzn jutro testuje :)

    201601307246.png
  • lilirose Autorytet
    Postów: 1282 547

    Wysłany: 4 marca 2015, 23:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, dawno nie zaglądałam.

    6 tyg. temu TSH 2,88 (dawka 75mg x 5 dni i 50mg x 2), a wynik z wczoraj po zwiększeniu do 75 mg przez cały tydzień - 2,87... Spadło prawie nic...Jestem poza domem i nie mam jak iść do endo. Planuję zwiększyć dawkę do 100mg jednego dnia, a przez 6 zostać przy 75mg.
    Jak sądzicie, dlaczego TSH tak mało spadło?

    Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
    p19uyx8dp2cbt5uf.png
  • baklawka Nowa
    Postów: 5 1

    Wysłany: 6 marca 2015, 10:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ma stwierdzone Hashimoto ,ostatnie wyniki TSH 20,2 wiec jes bardzo nie wesoło biote Euthyrox 75 na zmiane z 100 . Czy któras z was ma takie wysokie?

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 6 marca 2015, 16:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    baklawka wrote:
    Ja ma stwierdzone Hashimoto ,ostatnie wyniki TSH 20,2 wiec jes bardzo nie wesoło biote Euthyrox 75 na zmiane z 100 . Czy któras z was ma takie wysokie?

    Ja miałam, ale bardzo dawno temu. W kilka miesięcy doszłam z taką dawką jak Twoja do ładnego wyniku. Niestety teraz stara dawka nie wystarcza :)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • sayuri Autorytet
    Postów: 1294 920

    Wysłany: 7 marca 2015, 11:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Przeczytałam wszystkie posty w tym wątku.
    Z mężem staramy się o dzidzię już ponad rok, choć po drodze okazało się, że mam polipa endometrialnego, później mięśniaka. (Dlaczego gin przy pierwszym zabiegu nie odkrył tego mięśniaka - nie wiem, nie pytajcie, w każdym razie wszystko trwało pół roku i jest już "czysto"). Teoretycznie od września 2014 było już ok.
    Moja gin już w maju 2014 zleciła mi badanie hormonów, jak byłam u niej zaledwie drugi raz i odkryła, że polip nie został usunięty - także sądzę, że mądra kobieta - z powodu mięśniaka badań tych nie robiłam sądząc, że mięśniak był przyczyną niepowodzeń. No i anemia, bo hemoglobina u mnie spadała i przy zabiegu usunięcia mięśniaka wynosiła już 8,7. Brałam dzielnie żelazo.
    Od września 2014 nadal jednak cisza... ciąży brak.
    27 lutego 2015 roku, w drugim dniu cyklu poszłam zrobić badania hormonów, przy okazji sprawdzić stan hemoglobiny. Wyniki nieco mnie zaskoczyły:
    TSH - 3,57
    FSH 9,57 (3,5 - 15,5 faza folikularna)
    LH 5,61 (2,4 - 12,6 faza folikularna)
    Prolaktyna 344,9 (127-637)
    Anty TPO 197,4 (do 34,0)
    Hemoglobina 14,6 (Pięknie!!)

    Zmartwiłam się podwyższonym AntyTPO. Do czasu przeczytania tego wątku nie sądziłam, że mam też trochę za wysokie TSH przy staraniach o dzidzię. Na wtorek mam wizytę u swojej gin - ciekawe, co mi powie. Mój mąż dzielnie poszedł zrobić badanie spermy, nie mamy jeszcze wyników.
    Ten poziom antyTPO to niby nie jest jeszcze choroba Hashimoto, ale na pewno stan zapalny tarczycy.
    A ja zastanawiałam się, dlaczego chodzę zmęczona, rozdrażniona (jak bomba z przyspieszonym zapłonem), dlaczego mam suchą skórę i łamliwe paznokcie. Do tej pory wszystko zwalałam na anemię, która, jak się okazało, dawno poszła w zapomnienie...
    Co sądzicie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2015, 11:58

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 marca 2015, 19:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam tsh 4,05 jak dlugo zbija sie euthyrox 50?

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 10 marca 2015, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nataliano wrote:
    Mam tsh 4,05 jak dlugo zbija sie euthyrox 50?

    Każdy organizm jest inny, jednym wystarczy miesiąc, innym dłużej.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • karola387 Koleżanka
    Postów: 145 15

    Wysłany: 10 marca 2015, 20:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam TSH 0,6 FT4 14,3 FT3 nie mam. Myslalam ze to wyniki w normie, ale Wy piszecie ze TSH powinno byc minimum 1?

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 10 marca 2015, 20:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola387 wrote:
    Ja mam TSH 0,6 FT4 14,3 FT3 nie mam. Myslalam ze to wyniki w normie, ale Wy piszecie ze TSH powinno byc minimum 1?

    Nie minimum 1, tylko około 1 i nie więcej niż 2, 2,5.
    Jakie masz normy dla FT4 w tych wynikach?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2015, 20:08

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • karola387 Koleżanka
    Postów: 145 15

    Wysłany: 10 marca 2015, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    9,01-19,05

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 marca 2015, 20:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwei kresken aha dzieki;)) u mnie za 10dni bedzie miesiac wiec mam nadzieje ze sie poprawi bo to wynik bez brania jeszcze tabl

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 10 marca 2015, 22:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola387 wrote:
    9,01-19,05


    FT4 masz na dobrym poziomie- 53% normy. To bardzo ok. Masz super wyniki, zwłaszcza jeśli planujesz ciążę. TSH dawno takiego fajnego nie widziałam na tym wątku :)

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
‹‹ 85 86 87 88 89 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego