Forum Starając się - ogólne TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?
Odpowiedz

TSH-z jakim wynikiem udało się wam zajść w ciążę?

Oceń ten wątek:
  • monisia881 Koleżanka
    Postów: 72 16

    Wysłany: 14 lutego 2015, 14:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnaa94 wrote:
    Witam :) Mi się udało zajść (w trzecią ciążę) z wynikiem 4,2. Pokazałam ten wynik ginowi a on stwierdził że mieści się w normie i nic z tym nie robimy. Na początku mu uwierzyłam ale jakoś mi to nie dawało spokoju, myślę sobie w końcu to ginekolog, nie endokrynolog i zdecydowałam się na wizytę u endo. Pierwsze pytanie było dlaczego tak późno przychodzę, że powinno być zbite jeszcze przed ciążą, zwłaszcza po poronieniach. Od razu były oczywiście dalsze badania i USG, Hashimoto wykluczone ale cały czas biorę euthyrox. To tak tylko chciałam napisać jak to wyglądało u mnie, a wnioski każdy niech wyciągnie sam :)

    zwei_kresken bardzo ciekawe informacje, utwierdziły mnie w przekonaniu że bardzo dobrze zrobiłam idąc jednak do endokrynologa ;)


    to super bardzo sie ciesze ze z takim wynikiem zaszlas w ciaze <3 moze jednak moj nie jest taki najgorszy :)

    Czarnaa94 lubi tę wiadomość

    monisia881
  • VingaTark Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 15 lutego 2015, 00:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wynik TSH 4,74. Endo powiedzial ze to nie jest do leczenia a gin, ze skoro endo tak powiedzial to tak musi byc...a ja 10 miesiecy sie staram i nic..

  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4325 3155

    Wysłany: 15 lutego 2015, 07:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście, że za duże. Dla młodych osób norma jest do 1,5 góra 2.

    Anatolka lubi tę wiadomość

  • Lucy91 Autorytet
    Postów: 1467 763

    Wysłany: 15 lutego 2015, 12:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    VingaTark wrote:
    Ja mam wynik TSH 4,74. Endo powiedzial ze to nie jest do leczenia a gin, ze skoro endo tak powiedzial to tak musi byc...a ja 10 miesiecy sie staram i nic..
    Jest za wysokie.

    Anatolka lubi tę wiadomość

    8p3osek23ryz9qdm.png
  • Natka88 Autorytet
    Postów: 2600 6054

    Wysłany: 15 lutego 2015, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    VingaTark wrote:
    Ja mam wynik TSH 4,74. Endo powiedzial ze to nie jest do leczenia a gin, ze skoro endo tak powiedzial to tak musi byc...a ja 10 miesiecy sie staram i nic..

    Pozostaje Tobie zmenic lekarza, a najlepiej, to obu.

    Czarnaa94 lubi tę wiadomość

    Aniołek <3 29.10.2014 <3 10tc
    Marysia <3 25.09.2015, 3440g i 55cm szczęścia <3
    74didf9h1v4xctmm.png
  • kate55 Autorytet
    Postów: 1378 1128

    Wysłany: 15 lutego 2015, 19:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szybkie pytanie :) czy na badanie anty-tpo i anty-tg muszę iść na czczo? w internecie znajduję sprzeczne informacje, dlatego proszę o sprawdzone informacje :)

    Po 3 latach starań, w końcu z nami <3 Pola, 30.03.2018r.

    moje dwa aniołki...
    Aniołek, lipiec 2015, cp
    Leonek, styczeń 2017, 28tc
  • antea Koleżanka
    Postów: 55 47

    Wysłany: 15 lutego 2015, 20:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    TSH z lipca możesz wyrzucić do kosza- musiałabyś zrobić nowe badanie, TSH jest bardzo zmienne. Lipcowe jest za wysokie, ale moźe teraz już takie nie jest? Jak chcesz i masz kasę, od razu zrób pakiet w , np. diagnostyce: TSH, FT4, antyTPO

    Dziwne, że po 15 miesiącach lekarz nie sprawdził tarczycy, to pierwsze badanie jakie się robi w tej sytuacji.


    Dziękuję za odpowiedź. Zrobię badania na własną rękę.

    eef9ea829bfa98ddca7184863e2ba221.png
  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4325 3155

    Wysłany: 15 lutego 2015, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kate55 wrote:
    szybkie pytanie :) czy na badanie anty-tpo i anty-tg muszę iść na czczo? w internecie znajduję sprzeczne informacje, dlatego proszę o sprawdzone informacje :)
    Ja robiłam wszystko Tsh itd, więc byłam na czczo. I myślę, że lepiej tak zrobić.

  • Lucy91 Autorytet
    Postów: 1467 763

    Wysłany: 15 lutego 2015, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też robiłam na czczo :-)

    8p3osek23ryz9qdm.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 lutego 2015, 10:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kate55 wrote:
    szybkie pytanie :) czy na badanie anty-tpo i anty-tg muszę iść na czczo? w internecie znajduję sprzeczne informacje, dlatego proszę o sprawdzone informacje :)
    Badań hormonów nie trzeba robic na czczo.

    Jeżeli przyjmuje się euthyrox, to wtedy badanie wychodzi na czczo z racji specyfiki brania tego leku.

  • Czarnaa94 Autorytet
    Postów: 1829 1230

    Wysłany: 16 lutego 2015, 11:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kate55 wrote:
    szybkie pytanie :) czy na badanie anty-tpo i anty-tg muszę iść na czczo? w internecie znajduję sprzeczne informacje, dlatego proszę o sprawdzone informacje :)

    Nie musisz, mnie endo wysłał prosto ze swojego gabinetu do labo i powiedział że nie muszę być na czczo :)

    thgfyx8dkbbmw2ir.png
    l22nzbmh47rkhklk.png
    Synuś Olek (*) 5.05.2014 (15tc)
    Aniołki 27.08.2014 (5tc) | 10,2014 (7tc)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 lutego 2015, 11:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh 2,83,pecherzyk sr.1 cm. Czy ktos rozumie?

  • karolka89 Przyjaciółka
    Postów: 127 25

    Wysłany: 16 lutego 2015, 14:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem taka szczesliwa, ze musze sie pochwalic :)
    20.01 endo przepisala mi Letrox 75, bo TSH mialam 5,2. dzis zrobilam wyniki kontrolne, niecaly miesiac po i mam TSH 1,3 :) ale ulga :)

    kate55, ParasOlka:) lubią tę wiadomość

    20140621580114.png
  • agnes175 Autorytet
    Postów: 615 327

    Wysłany: 16 lutego 2015, 15:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje TSH w grudniu bylo 3,2 ginka powiedziala,ze jest ok i nie trzeba nic zbijać a dzisiaj jestem w 4 tygodniu ciązy :D :D :D

    ewunia87 lubi tę wiadomość

    f2wli09kno5rlzcx.png
  • karolka89 Przyjaciółka
    Postów: 127 25

    Wysłany: 16 lutego 2015, 15:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    agnes175 wrote:
    Moje TSH w grudniu bylo 3,2 ginka powiedziala,ze jest ok i nie trzeba nic zbijać a dzisiaj jestem w 4 tygodniu ciązy :D :D :D
    To gratulacje :)!
    Może i nam się w końcu uda :)

    agnes175 lubi tę wiadomość

    20140621580114.png
  • potforzasta Autorytet
    Postów: 6168 2261

    Wysłany: 16 lutego 2015, 15:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnes gratulacje !!!

    agnes175 lubi tę wiadomość

    Hashimoto, niedoczynność, PCOS
  • Xaxa Autorytet
    Postów: 520 131

    Wysłany: 16 lutego 2015, 16:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) może orientujecie się jak to jest z anemią a wynikami tarczycy?
    Ja zaszłam w ciąże z wynikami:
    TSH 2,06 (0,27 - 4,20)
    FT4 13,9 (12 - 22)
    Ciążę niestety straciłam ;(
    W poprzednich badaniach hormonów tarczycy prawie zawsze miałam FT4 przy dolnej granicy, dodatkowo w każdej morfologii zawsze wychodziły mi wyniki anemii jednak lekarze to zawsze olewali. Orientujecie się może czy obniżony poziom FT4 może być wynikiem anemii czy to jest najczęściej na odwrót, że niedoczynność powoduje anemię?

    km5sf71xff50fx7u.png
    Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
    07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
    MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw

  • Fatim Autorytet
    Postów: 3955 4485

    Wysłany: 18 lutego 2015, 21:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde mam wynik tsh z dzisiaj, spadl do 0,470 tak niskiego nigdy nie mialam martwie sie czy wszystko ok z ciaza, bo dziecko przeciez powinno sprawic wzrost a dawke powiekszylam tylko o 50mg wiecej na tydzien :/

    3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • d84 Autorytet
    Postów: 2125 1098

    Wysłany: 19 lutego 2015, 20:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja startowałam z tsh 4,6 takie miała i pojechałam na wakacje nad morze ok 2 tyg i tsh bez leków spadło na ok 2,6 i dostałam od endo jodid. Następnie tsh spadło do 2,4 i potem wzrosło do 3,2 dostałam wtedy letrox 25 1ms i potem 50. Po takiej 2ms "kuracji" tsh wydawałoby się spadło do 1,77 ale po kolejnym miesiącu wynosiło już uwaga - 0,300. Poszłam do endo zmienił dawkę na 37,5 a tsh zrobione po 2 tyg przy okazji innych badań wyniosło 0,2. Tak wiec już nie wiem co z tym całym tsh myśleć.... jestem po 1 ciąży biochemicznej (wcześniej nie wiedziałam nawet że coś takiego jest) ale chyba nie przez tarczyce bo zaszłam przy 2,6.

    17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • ParasOlka:) Przyjaciółka
    Postów: 95 63

    Wysłany: 26 lutego 2015, 13:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny muszę się pochwalić :)
    Od 7 stycznia biorę euthyrox lekarz zalecił brać w dawkach 25/50 ( na zmianę wynik przed leczeniem - TSH 4,52 )
    Po 2 tg. sama postanowił brać już tylko 50 euthyrox codziennie :)
    Dziś odebrałam wynik TSH - 1,40 :)Więc chyba super :)
    Teraz tylko za 3 miesiące znów powtórzę czy dawka jest dobra :)
    Niepokoi mnie tylko jedna rzecz odkąd biorę euthyrox ( 2 cykl ) dzieją się dziwne rzeczy, tzn , pierwszy cykl z lekami ( nie pękł pęcherzyk urusł do 3 cm i dopiero po luteinie się wchłonął a 2 cykl który teraz trwa niestety bezowulacyjny :( Zanim zaczelam brać euthyrox wszystkie 6 cykli owulacyjnych potwierdzonych przez lekarza monitoringiem choć dzidzi nie było :(.
    Lekarz nie łączy tego z rozpoczęciem leczenia tarczycy a wy jak sadzicie ?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2015, 21:57

    klz9mg7yyqfm3j2g.png
    010i9jcgg7le90fm.png

‹‹ 84 85 86 87 88 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego