Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurcze, dopiero zobaczyłam tę wiadomość. Domyślam się, że to dla Was cios, bo przy tylu komórkach liczy się jednak na lepszy wynik… ale pamiętaj, że w tych dwóch zapłodnionych komórkach może być ten jeden zarodek, który da Wam upragnione dziecko, za co mocno, mocno trzymam kciuki 🍀White1 wrote:18 komórek z czego: 12 mocno niedojrzałych, 2 poprawnie zapłodnione, 4 nie wykazują oznak zapłodnienia
Morgo lubi tę wiadomość
Starania od 08.2023
03.2024 💔
♀ Hashimoto, trombofilia | AMH 5,1
♂ Oligoteratozoospermia
01.2026 ICSI – 14 🥚 ➝ 11MII ➝ 6 zapł. ➝ 2 ❄️ + 1 ⏳+ 1 świeżaczek 🌱
24.01.2026 ET 5.1.1 🍀🍍 -
To taki mix emocji, z jednej strony przy takiej ilości oczekuje się lepszych wieści (te 4 może też nie chciały się zapłodnić przez słabą dojrzałość komórki), ale z drugiej mamy jednak 2 poprawne zarodki, których nie można skreślać, realnie i tak potrzeba jednego do ciąży. A jeśli się nie uda, to i tak mamy ogrom wiedzy na kolejną próbę, w której lekarz na pewno przeprowadzi stymulację tak, żebyśmy dostali większy odsetek dojrzałych komórek i pewnie wszystkie będą zapładniane. Na razie trzeba wierzyć w tamtą dwójkę 🤞🥺aszin wrote:Kurcze, dopiero zobaczyłam tę wiadomość. Domyślam się, że to dla Was cios, bo przy tylu komórkach liczy się jednak na lepszy wynik… ale pamiętaj, że w tych dwóch zapłodnionych komórkach może być ten jeden zarodek, który da Wam upragnione dziecko, za co mocno, mocno trzymam kciuki 🍀
Morgo, Claudii, Malineczka, Pelasia30, ferrytynka25, karczoch321, Siasi, Olalexa lubią tę wiadomość
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
◽️12.25 antykoncepcja
01.26 IVF
💉 Menopur 150 💉 Gonapeptyl Daily x2
18 🥚 -> 6 MII -> ❄️ 5BB
02.26 FET
⏳️🍍 Estrofem -
White, masz rację, trzeba wierzyć w tę dwójkę i trzymam za nią kcuki z całych sił
A może jest jeszcze szansa, że coś z tej 4 jeszcze się zapłodni?
👩🏻30 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
- ziarniste (AC-4) – 1:1280,
- centromerowe (AC-3) – 1:1280,
- typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
- przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️
👦🏻33 lata
2009r. - skręt lewego jądra i martwica tkanek --> usunięcie jądra
Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln⬆️
Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3%⬆️
Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4%⬆️
Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0%🔻
Plemniki żywe 80% -->78%☀️
HBA 61🔻
Fragmentacja DNA☀️Stres oksydacyjny☀️Przeciwciała przeciwplemnikowe IgG☀️
12 cs💫11.2025 💔7tc -
Badania na przeciwciała robiłam w ALABie z krwi, a z badań mam tylko to co pisałam wyżej.Dudu13 wrote:Malineczka, daj sobie chwilę na te emocje. Dobrze że o tym piszesz i wyrzucasz z siebie Też uważam że warto to wszystko sprawdzić o czym piszesz przed IVF. Szczególnie że po to jest się w programie by szło to z funduszy tego programu

Mam nadzieję, że IR spełni moje i Twoje oczekiwania a przede wszystkim zaprowadzi nas do macierzyństwa 🥹🫂
Pa, ja miałam 5 lat temu panel hormonalny w szpitalu i nikt wtedy nie zwrócił uwagi na LH/FSH i na za wysokie TSH. Wtedy rozwiązaniem na wszystko były tabletki AH🤬 Czy przeciwciała plemnikowe to badanie ASA?
Leczy się to jakoś czy od razu kieruje na IVF, inseminacje? Jakie jeszcze immunologiczne robiłaś i polecasz od nich zacząć?
Może inne dziewczyny polecą Ci coś z immunologi🙂
Dudu13 lubi tę wiadomość
👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro), przeciwciała przeciwplemnikowe
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
10/25 wyciszenie jajników
11/25 cykl naturalny
12/25 IUI
01/26 cykl naturalny
02/26 IUI? -
Trzymam kciuki za Was wszystkie ♥️♥️♥️
Nie mam czasu niestety nic więcej napisać. Jak będę mieć chwilę dzisiaj w ciągu dnia to na pewno się odniosę do Malineczki z lekarskiego punktu widzenia.
Trzymajcie się!👩❤️👨 30+
💃 AMH - 3,14, do tej pory bez określonego czynnika żeńskiego niepłodności, od 4 mscy monitoring i 2x stymulacja
👦 jelito drażliwe
🔬seminogram:
1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne, testosteron całkowity 🔻, estradiol 🔻
2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻) - po Clo + suple
13cs
(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Raczej minimalna, zalecali się nastawić na to, że ostatecznie uzyskamy 1 zarodek z tej dwójki po prostusnieżka wrote:White, masz rację, trzeba wierzyć w tę dwójkę i trzymam za nią kcuki z całych sił
A może jest jeszcze szansa, że coś z tej 4 jeszcze się zapłodni?👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
◽️12.25 antykoncepcja
01.26 IVF
18 🥚 -> 6 MII -> ❄️ 5BB
02.26 FET
⏳️🍍 Estrofem -
White, masz bardzo dobre podejście - jestem pod wrażeniem. You go girl 🤞💖
Doczekałam się 🐒 temperatura nie kłamie
Akurat będę w piątek w 3DC na wizycie, może będzie chciała zerknąć na AFC, nie wyobrażam sobie tej wizyty bez USG :p
W piątek rano powtórzę hormony DHEAS, LH, FSH, E2 i dorzuciłam fosfataze zasadową. I na styczeń pasujemy z badaniami 💰
MUCH - czyściutko ✨
Moja endo pisała wczoraj do mnie, poprosiła i przesłanie wyników męża. Zerknie na te hormony i może wezmę go ze sobą na kolejną wizytę do niej w lutym 😅
Zaczynam dziś pić olej z wiesiołka 💦⛲️Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 07:16
cysterka95 lubi tę wiadomość
👩❤️💋👨 29 starania od końca 24
08.2024 histeroskopia, polip 🙋♀️
1-03.25 9/12tc 💔 11.25💔 CB
💃MTHFR,PAI: hetero
🆘11.25 AMH 0,68 🥺
PRG 7dpo 🆗 ale📉 >📌cyclogest
OGTT, andr. 🆗 ale DHEAS 170>📌biosteron
LH/FSH ⬇️E2 🆗
Homocysteina, D3,k.fol🆗
B12, Ferrytyna 🔜🆙
MUCH, APS, b.C i S🆗
💊 euthyrox, D3,feroplex+ Multilac, Q10, NAC, melat., Bcomplex, omega, Mg, Zn, folian, wiesiołek, Acard, biosteron
🕺 nasienie 🆗 ale morf. 0% 🫣
TT, LH, FSH - dolna granica, FT 🆗
SHGB ⬇️ D3 ⬇️ Homocysteina ⬆️
💊 Pregna Start ON, Q10, D3, NAC, Mg, Zn, omega, LC ALC, inozytol, B complex
02.26⏩️📋 monitoring, zmiana diety‼️wykluczenie celiaki 🧬 antygen HP i pasożyty❓usg pod endo❓ -
Hey Hey
Byłam wczoraj na USG endometriozy. Trochę zdziwiło mnie, że nie było cewnika, kontrastu. Lekarz powiedział, że mam lekką adenomiozę, z naciskiem na lekką. Ciągle to powtarzał. Powiem Wam, że jestem trochę załamana, bo nawet nie diagnozą, ale że muszę toczyć batalię z mężem i in vitro, bo on mówi, by czekać jeszcze i czekać. Ale na co niby? Takie czekanie nic nie da. Ten lekarz w ogóle mówił, by nie iść w histeroskopię na razie, a właśnie przed chwilą dzwonił mój Pan Doktor prowadzący i mówił, by iść, że mam być spokojna, że ogarniemy wszystko. Także, jestem w kropce31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔 -
Ja radzę wybrać jednego lekarza w klinice, któremu się ufa i w przyszłości prowadziłby wam ivf i iść po prostu za jego radami, bo to będzie miało najlepszy efekt. Nie da się słuchać wielu lekarzy na raz, bo jak widać mają sprzeczne opinie, a one mogą wynikać z toku ich postępowania w konkretnych przypadkach i na pewno oboje mają dobre argumenty za swoją decyzjąMarty.Na wrote:Hey Hey
Byłam wczoraj na USG endometriozy. Trochę zdziwiło mnie, że nie było cewnika, kontrastu. Lekarz powiedział, że mam lekką adenomiozę, z naciskiem na lekką. Ciągle to powtarzał. Powiem Wam, że jestem trochę załamana, bo nawet nie diagnozą, ale że muszę toczyć batalię z mężem i in vitro, bo on mówi, by czekać jeszcze i czekać. Ale na co niby? Takie czekanie nic nie da. Ten lekarz w ogóle mówił, by nie iść w histeroskopię na razie, a właśnie przed chwilą dzwonił mój Pan Doktor prowadzący i mówił, by iść, że mam być spokojna, że ogarniemy wszystko. Także, jestem w kropce
Morgo, Claudii, aszin, karczoch321, cysterka95 lubią tę wiadomość
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
◽️12.25 antykoncepcja
01.26 IVF
18 🥚 -> 6 MII -> ❄️ 5BB
02.26 FET
⏳️🍍 Estrofem -
White1 wrote:To taki mix emocji, z jednej strony przy takiej ilości oczekuje się lepszych wieści (te 4 może też nie chciały się zapłodnić przez słabą dojrzałość komórki), ale z drugiej mamy jednak 2 poprawne zarodki, których nie można skreślać, realnie i tak potrzeba jednego do ciąży. A jeśli się nie uda, to i tak mamy ogrom wiedzy na kolejną próbę, w której lekarz na pewno przeprowadzi stymulację tak, żebyśmy dostali większy odsetek dojrzałych komórek i pewnie wszystkie będą zapładniane. Na razie trzeba wierzyć w tamtą dwójkę 🤞🥺
Nie siedzę w temacie, ale tak sobie myślę że ta duża ilość komórek niedojrzałych to może kwestia odpowiedzi na stymulację przy PCOS, które generalnie jest zaburzeniem dojrzewania pęcherzyków?
White1 lubi tę wiadomość
👩❤️👨 30+
💃 AMH - 3,14, do tej pory bez określonego czynnika żeńskiego niepłodności, od 4 mscy monitoring i 2x stymulacja
👦 jelito drażliwe
🔬seminogram:
1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne, testosteron całkowity 🔻, estradiol 🔻
2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻) - po Clo + suple
13cs
White1 wrote:Ja radzę wybrać jednego lekarza w klinice, któremu się ufa i w przyszłości prowadziłby wam ivf i iść po prostu za jego radami, bo to będzie miało najlepszy efekt. Nie da się słuchać wielu lekarzy na raz, bo jak widać mają sprzeczne opinie, a one mogą wynikać z toku ich postępowania w konkretnych przypadkach i na pewno oboje mają dobre argumenty za swoją decyzją
Jestem tego samego zdania. Prawda jest taka, że każdy lekarz powie co innego i można zgłupieć. Najważniejsze, to znaleźć lekarza, który nam pasuje i dać mu szansę poprowadzić nas do ciąży. Ja też miałam chwilę zwątpienia w swojego jak widziałam tylko 3 pęcherzyki, ale on się upierał, że nie ma sensu walczyć o więcej i zależy nam na dojrzałych komórkach i takie też uzyskaliśmy. Teraz mi wróciła wiara i wola walki, że nawet jeśli moje 2 kropeczki nie przetrwają to coś się zadziało, komórki były dojrzałe, 2 się zapłodniły więc coś się zadziało i jeśli się nie uda to będziemy coś w tym kierunku robić dalej 💪🏼
Dudu13, Choinka123, White1, cysterka95, Morgo lubią tę wiadomość
K 🩷 30l.
AMH 0.71
21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
MUCHa ✅ Sono-HSG ✅ kariotyp ✅ FMR1 ✅ histeroskopia ✅ wyleczone zapalenie endometrium 3/10 ✅
M 🩵 31l.
Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅ kariotyp ✅
1-6 cykl bez pomocy medycznej ❌
7 -13 cykl z pomocą medyczną ❌
31.12.25 START STYMULACJI IVF
Bemfola225jm, Menopur 75jm, Clostilbegyt, Ganirelix, Gonapeptyl + Ovitrelle
12.01 PUNKCJA - 3 🥚- 3MII - 2 zapłodnione 🙏 -
Z chęcią zobaczę jak wygląda to z lekarskiego punktu widzenia, bo może ja też zbyt emocjonalnie podeszłam.Morgo wrote:Trzymam kciuki za Was wszystkie ♥️♥️♥️
Nie mam czasu niestety nic więcej napisać. Jak będę mieć chwilę dzisiaj w ciągu dnia to na pewno się odniosę do Malineczki z lekarskiego punktu widzenia.
Trzymajcie się!
Dzięki dziewczyny za wasze całe wsparcie, już mi jest lepiej i dzisiaj mam lepsze nastawienie niż wczoraj. Także mam nadzieję że powoli trafimy na kogoś kto nas poprowadzi od a do z
White1, Dudu13, cysterka95, Morgo lubią tę wiadomość
Wiek 28&29
09/2024 odstawienie AH po 4 latach
starania na poważnie od 03/2025
- stwierdzone PCOS, hiperprolaktynemia czynnościowa
- 2 x stymulacja Aromek (04,05.2025)
- badanie drożności jajowodów - oba drożne 06.2025
- 3 x stymulacja clostybegyt (07,08, 09.3025)
- 1 IUI listopad 2025 (stymulacja Aromek) nieudana
- 2 IUI grudzień 2025 (stymulacja Aromek) nieudana
- 3 IUI styczeń 2026 (stymulacja Aromek) in Progress..
————————————————-
💊Pueria uno, resweratrol, cynk, magnez, olej z wiesiołka, prenacaps ovi, glucophagne. -
Co do jeszcze tego co pisałaś Malineczka wczoraj.
Dziś mi wpadł taki post: https://www.instagram.com/p/DTe_spWDaQM/?img_index=9&igsh=MWVubGE5ZW5ycTJlZg==
Utożsamiam się z tym mocno 🫣👩❤️💋👨 29 starania od końca 24
08.2024 histeroskopia, polip 🙋♀️
1-03.25 9/12tc 💔 11.25💔 CB
💃MTHFR,PAI: hetero
🆘11.25 AMH 0,68 🥺
PRG 7dpo 🆗 ale📉 >📌cyclogest
OGTT, andr. 🆗 ale DHEAS 170>📌biosteron
LH/FSH ⬇️E2 🆗
Homocysteina, D3,k.fol🆗
B12, Ferrytyna 🔜🆙
MUCH, APS, b.C i S🆗
💊 euthyrox, D3,feroplex+ Multilac, Q10, NAC, melat., Bcomplex, omega, Mg, Zn, folian, wiesiołek, Acard, biosteron
🕺 nasienie 🆗 ale morf. 0% 🫣
TT, LH, FSH - dolna granica, FT 🆗
SHGB ⬇️ D3 ⬇️ Homocysteina ⬆️
💊 Pregna Start ON, Q10, D3, NAC, Mg, Zn, omega, LC ALC, inozytol, B complex
02.26⏩️📋 monitoring, zmiana diety‼️wykluczenie celiaki 🧬 antygen HP i pasożyty❓usg pod endo❓ -
Claudii, White - teraz nadrabiam wiadomości dopiero - gratulacje i trzymam kciuki za Wasze podwójne Kropeczki 🍀🥰
Ja miałam kilka dni przerwy od forum, grzałam sie na słoneczku na wyjeździe. Idealnie po powrocie zaczal mi sie okres, wiec przesunąłam poniedziałkową wizytę już na sobotę, bo lekarz kazał się pojawić między 3, a 5 dc
mam nadzieję, że to już będzie ta wizyta z rozpisaniem stymulacji i będziemy zaczynać 💪
Od 6 dni biorę Estrofem, bałam się skutków ubocznych (senność, rozdrażnienie - czat mnie nastraszył), ale o dziwo zero takich odczuć. Chociaż może to wynik wyjazdu i tego, że skupiłam się na wakacjach i zwiedzaniu i nie miałam czasu myśleć o objawach 😀
White1, Claudii, cysterka95, snieżka, Morgo, Choinka123 lubią tę wiadomość
🙎♀️🧔♂️ 34 / 35
🍀 19 cs - 5x stymulacja
🦠05.25 ureaplasma - out 🤟
🔥06.25 - drożność - ok 👌
🧚♀️07.25 AMH - 3,8
💔 02.25 - CP
💔 09.25 - CB
💉trombofilia + autoimmunologia - ok 🆗
🕰️ badanie kariotypów - czekamy na wynik
📆 18.01 - start stymulacji do ivf > 27.01 drugi podgląd > 29 lub 30.01 punkcja -
Umów się po prostu na wizytę, bo może być mnóstwo przyczyn plamień i bez obrazu usg ciężko powiedziećpatience wrote:Kochane, mam jedną wielką niewiadomą. Internety przeszukane i wszędzie piszą to samo, a i pewnie tu usłyszę to samo a co tam 🤣
Od wczoraj plamie. Jest to bardzo słabe plamienie. Na papierze jest widoczny śluz z blado-różową krwią. Nie odczuwam żadnych dolegliwości bólowych przy tym.
Dodam, że od tygodnia jestem na antybiotyku z powodu chorego zęba, który w poniedziałek zostanie wyrwany.
Hmm, co do okresu.. wiecznie się coś przestawia. Okres jest nieregularny. Czasem się spóźnia 2 dni, czasem 5dni. Okres miałam w święta. Współżyłam z mężem po okresie 3razy, niestety nie pamiętam w jakich dniach. Nie zabezpieczamy się w żaden sposób -wiadomo 😋.
Nigdy nie miałam plamień przed okresem.
Aktualnie boli mnie głowa.
Claudii, Jupiter lubią tę wiadomość
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
◽️12.25 antykoncepcja
01.26 IVF
18 🥚 -> 6 MII -> ❄️ 5BB
02.26 FET
⏳️🍍 Estrofem -
Co do poczucia "skąpości diagnostyki" to problem jest złożony. Bo z jednej strony fora, jak to, są zdominowane przez osoby, dla których sposobem radzenia sobie z bezradnością (dominujące uczucie w niepłodności) jest działanie, a działaniem jest też robienie wielu badań. To może z jednej strony pomagać rozładowywać frustrację, dawać poczucie sprawczości, a z drugiej naraża nas na tzw. przediagnozowanie - wykryte nieprawidłowości nie zawsze mają tak naprawdę znaczenie w naszym przypadku, a generują dodatkowy stres i nieraz prowadzą do nadmiernej medykalizacji tj. włączane są różne leki na okres starań i ciąży, które też mają swoje skutki uboczne. Kolejna rzecz to szeroka diagnostyka to duże koszty ekonomiczne. Zawsze wytyczne, którymi kierują się lekarze (jesteśmy rozliczani z tego w razie błędu medycznego, na jakiej podstawie podejmowaliśmy decyzje) są kompromisem między dobrem jednostki a sensem populacyjnym danego rodzaju oddziaływań. W tym też dochodzi aspekt ekonomiczny. Żaden system nie wytrzyma finansowania zbyt szerokiej diagnostyki. IVF ma akceptowalną skuteczność i myślę że argumentem by pomijać różne badania i już przejść do IVF jest to, że duża część par i tak skończy w programie IVF.
Ja uważam, że w klinikach niepłodności oprócz ginekologów powinni pracować interniści (w tym endokrynolodzy), dietetycy i fizjoterapeuci. Do "holistycznych" ginekologów np. dr Suszczewicz kolejki są roczne - procesy pogłębionych wywiadów, diagnostyki pożerają mnóstwo czasu. Ginekolog nie ma obowiązku zajmować się leczeniem wszystkiego i większość z nich tego robić nie będzie.
Zapisałam się na konfe organizowaną przez Procreatio - dr Suszczewicz i dr Jankowską o przyczynowej diagnostyce i leczeniu niepłodności. Oni są anty-IVF. I siłą rzeczy tacy lekarze muszą szukać innych metod leczenia. Dam za miesiąc znać co nowego w tej świecie 😉.
snieżka, Choinka123, zoltyjesiennylisc, Dudu13, aszin, cysterka95, Pustynia, Pacynka, Aga_92, Imazolka, Malineczka, Belia, Olalexa lubią tę wiadomość
👩❤️👨 30+
👦 jelito drażliwe
🔬seminogram:
13cs
Przychodzę się pochwalić wynikami seminogramu, bo aż mam wzrusz 😭 tak się bałam że ten zabieg i długie miesiące na nic, trochę odetchnęliśmy z ulgą.
Wyniki w lutym 2025 (operacja w kwietniu) vs wyniki z wczoraj:
Koncentracja 8,07 ➡️ 32,64
Całkowita liczba 41,96 mln ➡️ 156,67 mln 🥹
Żywotność 70% ➡️ 68%
Ruch a: 0,94 ➡️ 12,01
Ruch b: 10,00 ➡️ 18,14
Ruch a+b+c: 8,79 ➡️ 56,45 !
Co prawda morfologia wciąż 0 😒 ale patrząc na budowę jest lepiej. No i ten ruch i liczba przede wszystkim 🥹 wcześniej prawie wszystkie wyniki na czerwono a teraz jedynie morfologia. Jeszcze długa droga przed nami ale dostaliśmy wiatru w żagle
Czekamy jeszcze na chromatynęWiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 19:23
aszin, Malineczka, White1, Pustynia, Morgo, Claudii, karczoch321, Pacynka, Jupiter, Imazolka, Pelasia30, Choinka123, Dudu13, PA, ferrytynka25, Siasi, Olalexa lubią tę wiadomość
👫 30 & 31
starania naturalne od 01.2024
z pomocą medyczną od 08.2024 (stymulacje Lametta + Ovitrelle przerwane przez operację ŻPN)
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność (ogarnięta)
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta niski IG + suple
▪️naturalne cykle 60-70 dni, przeważnie bezowulacyjne
▪️prawy jajowód niedrożny/wątpliwy
🧬 PAI1 i V R2 tylko hetero; zespół antyfosfolipidowy - Acard
▪️cd138 ok ✔️
🧔🏼 Żylaki powrózka III st. - operowane 04.'25
▪️seminogram 01.'26:
Koncentracja 8,07 mln/ml ➡️ 32,64 ✔️
Całkowita liczba 41,96 mln ➡️ 156,67 ✔️
Ruch a+b+c: 8,79 ➡️ 56,45 🥹
DFI 15,06 ➡️ 6,96
Morfologia 0🔻
🔜 powrót do stymulacji? -
Morgo wrote:Co do poczucia "skąpości diagnostyki" to problem jest złożony. Bo z jednej strony fora, jak to, są zdominowane przez osoby, dla których sposobem radzenia sobie z bezradnością (dominujące uczucie w niepłodności) jest działanie, a działaniem jest też robienie wielu badań. To może z jednej strony pomagać rozładowywać frustrację, dawać poczucie sprawczości, a z drugiej naraża nas na tzw. przediagnozowanie - wykryte nieprawidłowości nie zawsze mają tak naprawdę znaczenie w naszym przypadku, a generują dodatkowy stres i nieraz prowadzą do nadmiernej medykalizacji tj. włączane są różne leki na okres starań i ciąży, które też mają swoje skutki uboczne. Kolejna rzecz to szeroka diagnostyka to duże koszty ekonomiczne. Zawsze wytyczne, którymi kierują się lekarze (jesteśmy rozliczani z tego w razie błędu medycznego, na jakiej podstawie podejmowaliśmy decyzje) są kompromisem między dobrem jednostki a sensem populacyjnym danego rodzaju oddziaływań. W tym też dochodzi aspekt ekonomiczny. Żaden system nie wytrzyma finansowania zbyt szerokiej diagnostyki. IVF ma akceptowalną skuteczność i myślę że argumentem by pomijać różne badania i już przejść do IVF jest to, że duża część par i tak skończy w programie IVF.
Ja uważam, że w klinikach niepłodności oprócz ginekologów powinni pracować interniści (w tym endokrynolodzy), dietetycy i fizjoterapeuci. Do "holistycznych" ginekologów np. dr Suszczewicz kolejki są roczne - procesy pogłębionych wywiadów, diagnostyki pożerają mnóstwo czasu. Ginekolog nie ma obowiązku zajmować się leczeniem wszystkiego i większość z nich tego robić nie będzie.
Zapisałam się na konfe organizowaną przez Procreatio - dr Suszczewicz i dr Jankowską o przyczynowej diagnostyce i leczeniu niepłodności. Oni są anty-IVF. I siłą rzeczy tacy lekarze muszą szukać innych metod leczenia. Dam za miesiąc znać co nowego w tej świecie 😉.
Właśnie chciałam się zapisać na konsultację do dr Suszczewicz, ale to nierealne przez najbliższe 8 miesięcy na wizytę prywatną
Ciekawe czy zaskoczy Cię coś na tej konferencji.
Morgo lubi tę wiadomość
Wiek 28&29
09/2024 odstawienie AH po 4 latach
starania na poważnie od 03/2025
- stwierdzone PCOS, hiperprolaktynemia czynnościowa
- 2 x stymulacja Aromek (04,05.2025)
- badanie drożności jajowodów - oba drożne 06.2025
- 3 x stymulacja clostybegyt (07,08, 09.3025)
- 1 IUI listopad 2025 (stymulacja Aromek) nieudana
- 2 IUI grudzień 2025 (stymulacja Aromek) nieudana
- 3 IUI styczeń 2026 (stymulacja Aromek) in Progress..
————————————————-
💊Pueria uno, resweratrol, cynk, magnez, olej z wiesiołka, prenacaps ovi, glucophagne. -
Morgo, tak bardzo się zgadzam! Widać po forum, że wiele osób diagnozuje się mocno chaotycznie, bez konkretnego planu, a jak coś wyjdzie to za wszelką cenę chcą otrzymać leki i potem złoszczą się, jak lekarz odmawia im wypisania recepty 🙈 Tak jest np. z immunologia, że często musi się „nie zgadzać” kilka czynników, żeby rzeczywiście powodowała niepłodność. Są przecież kobiety, które chociażby z kirem AA zachodzą w ciążę i szczęśliwie ją donoszą ☺️ Ja oczywiście nie neguje zasadności badań immunologicznych, bo w wielu przypadkach to jest właśnie klucz do sukcesu, ale należy pamiętać, że nie zawsze i nie u każdego.
Cysterko, piękna poprawa! 🤩Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 19:39
Morgo, cysterka95 lubią tę wiadomość
Starania od 08.2023
03.2024 💔
♀ Hashimoto, trombofilia | AMH 5,1
♂ Oligoteratozoospermia
01.2026 ICSI – 14 🥚 ➝ 11MII ➝ 6 zapł. ➝ 2 ❄️ + 1 ⏳+ 1 świeżaczek 🌱
24.01.2026 ET 5.1.1 🍀🍍 -
Hej! Ja ostatnio bardziej na Niedobitkach, ale tutaj też podglądam i:
Morgo - dziękuję za ten wpis, mądrego to dobrze posłuchać. Z czasem nabiera się też dystansu i jak wcześniej miałam wiele do zarzucenia wszystkim naokoło, tak teraz staram się patrzeć trochę dalej niż czubek własnego nosa. Już nie wspominając o tym, że takie szaleńcze “działanie” po prostu nas wypala i starając się 2 lata czujemy się jak conajmniej po 10ciu. Jaka to jest ilość stresu! A przecież wszędzie się pisze, że stres nie wpływa dobrze na płodność.
Cysterka - gratuluję wyniku!!! 🩷
White1 - kochana, trzymam mocno kciuki za Twoje dwa zarodeczki, śledzę Twoją historię w pamiętniku i chciałam tylko napisać, że głowa do góry, jesteś super dzielna i przekazać ten filmik (oczywiście z przymróżeniem oka): https://youtu.be/9YRjX3A_8cM?si=nKt0D13h3dpceWUdWiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 20:00
Morgo, White1, cysterka95 lubią tę wiadomość
💃 '95 🕺'91, starania od 04.2024
Ona:
długie cykle, PCOS ❌
histeroskopia - wycięty polip, nie wykazano stanu zapalnego ✅
jajowody drożne ✅
MUCHa - czysto ✅
On: walka z obniżonymi parametrami nasienia i wysoką fragmentacją
wrzesień 2024 ➡️ grudzień 2025
koncentracja: 7,76 ➡️ 30,10 mln/ml
Całkowita liczba 27,94 ➡️ 138,46 mln
Ruch postępowy (A+B ) 13% ➡️ 7,7%