Tu staraczki co dzieci nie mają 👫🏻 usiądą na dłużej i porozmawiają 💅
-
WIADOMOŚĆ
-
Teraz też przeczytałam, że napisał na opisie z wizyty, że w najbliższej rodzinie nie mam przypadków zakrzepicy ani nie było poronień. A moja mama ma poważne problemy z zakrzepicą. Doszło nawet do zatoru płucnego jakiś czas temu.
Doktor nie pytała w ogóle o choroby w rodzinie👩🏻30 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
ANA1 - stwierdzono obecność przeciwciał:
- ziarniste (AC-4) – 1:1280,
- centromerowe (AC-3) – 1:1280,
- typu „nuclear dots” (AC-6) – 1:1280,
- przeciw błonie jądrowej (AC-11,12) – 1:160.
ANA3 - Centromer B ++, DFS70 +++
Obserwacja w kierunki twardziny ograniczonej❗️
👦🏻33 lata
2009r. - skręt lewego jądra i martwica tkanek --> usunięcie jądra
Całkowita liczba plemników 24.41mln --> 30.75mln⬆️
Ruch postępowy (a+b) 15.2% --> 26.3%⬆️
Ruch całkowity (a+b+c) 28.1% --> 38.4%⬆️
Plemniki o prawidłowej budowie 0% --> 0%🔻
Plemniki żywe 80% -->78%☀️
HBA 61🔻
Fragmentacja DNA☀️Stres oksydacyjny☀️Przeciwciała przeciwplemnikowe IgG☀️
12 cs💫11.2025 💔7tc -
Imazolka wrote:Jupiter u mnie też biało, odstawiam proga i czekam na @ 😢🫂
Sniezko to faktycznie możesz być niezadowolona z wizyty. Nie lubię też takiego zdawkowego przeglądania badań. Tym bardziej, że się płaci tyle kasy za to
Ja mam teraz też zagwozdkę, bo zapisała mnie na histero na 18dc… pytałam czy na pewno tak, to powiedziała, że lepiej w drugiej fazie cyklu. Pierwszym razem miałam w pierwszej i wszystkie źródła mówią, że tak najlepiej. Chyba muszę po prostu zaufać, że wie co robi
Ciekawe, mi też mówili, że w pierwszej fazie cyklu robi się histeroskopię. Chociaż czytałam kiedyś o tym, że przy biopsji do oznaczenia cd56 lepiej robić w 2 razie cyklu
Jupiter lubi tę wiadomość
👩🏻30 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
👦🏻33 lata
HBA 61🔻
12 cs💫11.2025 💔7tc -
Przykro mi kochanaJupiter wrote:Melduję nadejście małpy.
Jednak Ovitrelle nie pomogło, ale owulka była z tej strony gdzie miałam nie do końca drożny jajowód.
Ciałko żółte było po owulacji.
No nic, zaczynamy od nowa.
ZNOWU.
🫂🫂
Jupiter lubi tę wiadomość
👩🏻30 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
👦🏻33 lata
HBA 61🔻
12 cs💫11.2025 💔7tc -
snieżka wrote:Jeszcze czuję dużą presję czasu co do zajścia w ciążę, bo mam umowę o pracę do końca sierpnia a potem moje miejsce pracy będzie zamknięte. 3 miesiące przed końcem umowy muszę być w ciąży, żeby nie zostać później bez środków do życia 😭
Nie chcę zmieniać pracy na inną teraz, bo już dużo razy zmieniałam i ostatecznie 3 miesiące temu wróciłam do miejsca z którego odeszłam na 2 miesiące...
Rozumiem doskonale, ja tak miałam w zeszłym roku, a teraz mam znowu dogadaną umowę do końca roku. Z pensji męża ledwo starczyłoby na kredyt i rachunki także no ten aspekt pracowy jest dla mnie bardzo ważny. Trzymam kciuki, wierzę że tak czy inaczej dobrze się ułoży 🤞
snieżka lubi tę wiadomość
👩❤️👨 30+
💃 AMH - 3,14, do tej pory bez określonego czynnika żeńskiego niepłodności, od 4 mscy monitoring i 2x stymulacja
👦 jelito drażliwe
🔬seminogram:
1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne, testosteron całkowity 🔻, estradiol 🔻
2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻) - po Clo + suple
13cs
(jeszcze nie widzieliśmy ⏸️)
nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu -
Imazolka wrote:Jupiter u mnie też biało, odstawiam proga i czekam na @ 😢🫂
Sniezko to faktycznie możesz być niezadowolona z wizyty. Nie lubię też takiego zdawkowego przeglądania badań. Tym bardziej, że się płaci tyle kasy za to
Ja mam teraz też zagwozdkę, bo zapisała mnie na histero na 18dc… pytałam czy na pewno tak, to powiedziała, że lepiej w drugiej fazie cyklu. Pierwszym razem miałam w pierwszej i wszystkie źródła mówią, że tak najlepiej. Chyba muszę po prostu zaufać, że wie co robi
🌷
To zależy czego się szuka. Pamiętam z webinaru dr Suszczewicz że lekarz powinien dobrać termin histero pod problemy pacjentki (standardowa 1 faza cyklu, ale jak np. podejrzewa się problem z implantacja to w 2).
Jupiter, Dudu13, Imazolka, cysterka95 lubią tę wiadomość
👩❤️👨 30+
💃 AMH - 3,14, do tej pory bez określonego czynnika żeńskiego niepłodności, od 4 mscy monitoring i 2x stymulacja
👦 jelito drażliwe
🔬seminogram:
1. morfologia 0% (100% nieprawidłowe główki), koncentracja: 26,3 mln/ml (👍), ruch szybki 2,0% (🔻), posiewy nasienia ujemne, testosteron całkowity 🔻, estradiol 🔻
2. Morfologia 2% (🆙), ruch szybki 13% (🆙), koncentracja 13 mln/ml (🔻) - po Clo + suple
13cs
snieżka wrote:Jednak moja immunolog miała chyba rację z tą twardziną. Dr S. nie spojrzał chyba dokladnie na jeden wynik, gdzie jest napisane, że poza świeceniem ziarnistym w ANA mam też te charakterystyczne dla twardziny centromerowe i jeszcze kilka innych😓
prowadzi Cię immunolog? W moim województwie w ogóle nie ma takiej poradni, każdy przypadek podejrzany o np. twardzinę jest prowadzony przez reumatologów. Ogólnie oni się różnią co do postępowania. Czasem trzeba latami czekać na pełen obraz choroby i niektórzy dopiero wtedy włączają leki. Ale mam jedną panią doktor, która nie boi się zaryzykować z rozpoznaniem i np. jednej mojej pacjentce bardzo pomogła włączając leki.
👩❤️👨 30+
👦 jelito drażliwe
🔬seminogram:
13cs
Omg…snieżka wrote:Teraz też przeczytałam, że napisał na opisie z wizyty, że w najbliższej rodzinie nie mam przypadków zakrzepicy ani nie było poronień. A moja mama ma poważne problemy z zakrzepicą. Doszło nawet do zatoru płucnego jakiś czas temu.
Doktor nie pytała w ogóle o choroby w rodzinie
Bardzo nie lubię jak lekarz jest bardzo polecany a potem trzeba go pilnować. To nie powinna być rola pacjentów. W zasadzie przeprowadził słaby wywiad i nie wiadomo które badania sprawdzil.
snieżka, Imazolka, Dudu13, cysterka95 lubią tę wiadomość
Ona:32
AMH: 1.4; KIR Bx;
🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo
On: 33
Morfo: 2% -> 4%-> 3%
MAR, HBA, MiOXYS, wymaz - ✅
❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst
CB 💔 12.2025
🔜przygotowanie do IUI:
⏳ Allo-MLR, Cross match, Cytokiny
konsultacja immuno ➖
badania🩸 ➖ -
Taaak, jak Imazolka ma podwyższone komórki NK to chyba jednak druga faza ma sens.snieżka wrote:Ciekawe, mi też mówili, że w pierwszej fazie cyklu robi się histeroskopię. Chociaż czytałam kiedyś o tym, że przy biopsji do oznaczenia cd56 lepiej robić w 2 razie cyklu
Imazolka, Morgo, snieżka lubią tę wiadomość
Ona:32
AMH: 1.4; KIR Bx;
🔀udrożniony jajowód+wycięte zmiany (histeroskopia)
❗️IBS, nietolerancje, nadwrażliwość IgG
❗️Tarczyca: Niedoczynność, Hashimoto
❗️Geny: Mthfr - homo PAI-1 homo
On: 33
Morfo: 2% -> 4%-> 3%
MAR, HBA, MiOXYS, wymaz - ✅
❗️DFI 26% -> 39%❗️ŻPN IIIst
CB 💔 12.2025
🔜przygotowanie do IUI:
⏳ Allo-MLR, Cross match, Cytokiny
konsultacja immuno ➖
badania🩸 ➖ -
Morgo wrote:
prowadzi Cię immunolog? W moim województwie w ogóle nie ma takiej poradni, każdy przypadek podejrzany o np. twardzinę jest prowadzony przez reumatologów. Ogólnie oni się różnią co do postępowania. Czasem trzeba latami czekać na pełen obraz choroby i niektórzy dopiero wtedy włączają leki. Ale mam jedną panią doktor, która nie boi się zaryzykować z rozpoznaniem i np. jednej mojej pacjentce bardzo pomogła włączając leki.
Tak, prowadzi mnie immunolog. Chodziłam też do reumatologa, ale w ogóle nie zwrócił uwagi na te moje ANA. Powiedział, że jak nie mam objawów to żeby się nie przejmować.
Dopiero immunolog (ma też specjalizację z reumatologii) powiedziała mi, że te wyniki wskazują na twardzinę. Chociaż podobno nigdy może ta choroba się nie uaktywnić. Ale trzeba być czujnym.
Morgo lubi tę wiadomość
👩🏻30 lat
AMH - 2,140 ng/ml
MTHFR hetero, PAI‑1 homo
👦🏻33 lata
HBA 61🔻
12 cs💫11.2025 💔7tc -
My już po wizycie w programie prokreacji. Odstresowujemy się (a w zasadzie ja, bo mąż wyluzowany) na kawie. Wizyta była tylko z położną - wywiad i wydanie skierowania na badania hormonalne dla mnie, dostałam też kartę do obserwacji cyklu. Wizyta u lekarza będzie umawiana dopiero po kolejnym pełnym cyklu. Tak jak przypuszczałam - w ramach programu oferują tylko podstawowe badania hormonalne, seminogram (do 2x), USG ginekologiczne i drożność jajowodów. Położna powiedziała że może jak profesor zadecyduje że potrzebuje czegoś więcej to potem coś doleci, ale generalnie docelowo to ma być cała diagnostyka.
Powiedzcie mi - ten program nie wyklucza się jakoś z prywatnymi wizytami? No bo mi szkoda będzie czasu czekać na to wszystko i będę sobie dalej w międzyczasie działać z ginekologiem, do którego chodzę prywatnie. Może zrobię z programu drożność, ale jak się okaże że to będzie możliwe za kilka mscy dopiero no to też wolę prywatnie. Na hormony planuję pójść.
snieżka, Jupiter, karczoch321, Dudu13, cysterka95 lubią tę wiadomość
👩❤️👨 30+
👦 jelito drażliwe
🔬seminogram:
13cs
Mi lekarka na pierwszej wizycie powiedziała, że mam normalnie chodzić do swojej lekarki (akurat przyjmuje piętro niżej), bo sporo kobiet z programu chodzi tylko na wizyty z programu a nie odwołuje wizyt z poradni.Morgo wrote:My już po wizycie w programie prokreacji. Odstresowujemy się (a w zasadzie ja, bo mąż wyluzowany) na kawie. Wizyta była tylko z położną - wywiad i wydanie skierowania na badania hormonalne dla mnie, dostałam też kartę do obserwacji cyklu. Wizyta u lekarza będzie umawiana dopiero po kolejnym pełnym cyklu. Tak jak przypuszczałam - w ramach programu oferują tylko podstawowe badania hormonalne, seminogram (do 2x), USG ginekologiczne i drożność jajowodów. Położna powiedziała że może jak profesor zadecyduje że potrzebuje czegoś więcej to potem coś doleci, ale generalnie docelowo to ma być cała diagnostyka.
Powiedzcie mi - ten program nie wyklucza się jakoś z prywatnymi wizytami? No bo mi szkoda będzie czasu czekać na to wszystko i będę sobie dalej w międzyczasie działać z ginekologiem, do którego chodzę prywatnie. Może zrobię z programu drożność, ale jak się okaże że to będzie możliwe za kilka mscy dopiero no to też wolę prywatnie. Na hormony planuję pójść.
karczoch321, Morgo lubią tę wiadomość
👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro), przeciwciała przeciwplemnikowe
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 ✅️
09/25 lametta+ ovaleap+ ovitrelle
10/25 wyciszenie jajników
11/25 cykl naturalny
12/25 IUI
01/26 cykl naturalny
02/26 IUI? -
Morgo można chodzić w tym samym czasie prywatnie, a co więcej można być w programie ochrony zdrowia prokreacyjnego i in vitro na raz, ja jestem w obu, tylko z programu na razie się nie umawiam dalej, bo lekarka z programu życzyła powodzenia w ivf, wrócę tam jeśli transfer się nie uda
karczoch321, Dudu13 lubią tę wiadomość
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
◽️12.25 antykoncepcja
01.26 IVF
💉 Menopur 150 💉 Gonapeptyl Daily x2
18 🥚 -> 6 MII -> ❄️ 5BB
02.26 FET
⏳️🍍 Estrofem -
Morgo wrote:My już po wizycie w programie prokreacji. Odstresowujemy się (a w zasadzie ja, bo mąż wyluzowany) na kawie. Wizyta była tylko z położną - wywiad i wydanie skierowania na badania hormonalne dla mnie, dostałam też kartę do obserwacji cyklu. Wizyta u lekarza będzie umawiana dopiero po kolejnym pełnym cyklu. Tak jak przypuszczałam - w ramach programu oferują tylko podstawowe badania hormonalne, seminogram (do 2x), USG ginekologiczne i drożność jajowodów. Położna powiedziała że może jak profesor zadecyduje że potrzebuje czegoś więcej to potem coś doleci, ale generalnie docelowo to ma być cała diagnostyka.
Jestem zaskoczona tym rozstrzalem pomiędzy różnymi szpitalami z programem i w możliwościach wykonywania różnych badań w jego ramach.
Wydaje mi się, że jak czytałam dokument o tym na stronie MZ to było, że ośrodki które są w programie muszą mieć możliwość wykonania większej ilości badań i tu była dość solidna lista rzeczy którą muszą mieć opcję wykonać - zaczynając od tych podstawowych, kończąc na histeroskopii i potem inseminacji.
Jednocześnie mi się udało dostać skierowania i zrobić badania na trombofilie, zespół antyfosfolipidowy i kariotypy - czyli w sumie dość zaawansowana i droga diagnostyka. A nie udało się dostać zlecenia na podstawowe badanie nasienia 😅 ale nie narzekam, mam poczucie, że w naszym przypadku pani koordynatorka jest zaangażowana i jestem wdzięczna, że udało się ogarnąć tyle rzeczy.
Nie rezygnowałabym ze swojego ginekologa, wizyty w programie są nieregularne i w sumie chyba serio trzeba je traktować jako diagnostykę, a nie prowadzenie w tej drodze po ciążę.
Pytałam się również czy udział w programie prokreacji nie koliduje z programem MZ do ivf i dostałam informację, że nie 👍 pamiętam, że White też dostała taką zwrotkę, więc mam nadzieję, że dwa ośrodki nie gadają głupot
Morgo lubi tę wiadomość
🙎♀️🧔♂️ 34 / 35
🍀 19 cs - 5x stymulacja
🦠05.25 ureaplasma - out 🤟
🔥06.25 - drożność - ok 👌
🧚♀️07.25 AMH - 3,8
💔 02.25 - CP
💔 09.25 - CB
💉trombofilia + autoimmunologia - ok 🆗
🕰️ badanie kariotypów - czekamy na wynik
📆 18.01 - start stymulacji do ivf > 27.01 drugi podgląd > 29 lub 30.01 punkcja -
Karczoch321 skoro obie jesteśmy w obu programach to chyba dowód, że można 😄
karczoch321 lubi tę wiadomość
👧99' 🧑98' 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie, DFI, HBA, MAR, witaminy, homocysteina
❌️01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
◽️12.25 antykoncepcja
01.26 IVF
💉 Menopur 150 💉 Gonapeptyl Daily x2
18 🥚 -> 6 MII -> ❄️ 5BB
02.26 FET
⏳️🍍 Estrofem -
Nie miałam dziwnego posmaku, ale miałam problemy z dziąsłami. Bolały, trochę krwawiły. Musiałam zmienić pastę na taką dla wrażliwych dziąseł.Aniluap_b wrote:Cześć dziewczyny! Czy któraś z Was stosowała cyclogest i miała po nim dziwny posmak w jamie ustnej? Zastanawiam się czy podbijanie progesteronem może prowadzić do takiego objawu.👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro), przeciwciała przeciwplemnikowe
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
11/25 cykl naturalny
12/25 IUI
01/26 cykl naturalny
02/26 IUI? -
ajjj....snieżka wrote:Teraz też przeczytałam, że napisał na opisie z wizyty, że w najbliższej rodzinie nie mam przypadków zakrzepicy ani nie było poronień. A moja mama ma poważne problemy z zakrzepicą. Doszło nawet do zatoru płucnego jakiś czas temu.
Doktor nie pytała w ogóle o choroby w rodzinie
troszkę mi zapał na tego lekarza odszedł po przeczytaniu Twojej sytuacji... bardzo też nie lubię jak musze konfrontować i kontrolować informacje zapisane przez lekarza ...
to samo w kwestii pracy.. obecna umowa kończy mi się z końcem stycznia. chodzę na rozmowy ale raczej będzie ciężko coś złapać na zakładkę. sama nie wiem co robić w kwestii ciąży. tj narazie bez określenia problemu i planu działania pewnie nic.. z drugiej strony po wizycie u dr. Przybycienia i słowach ze czas działa na niekorzyść sama nie wiem... mętlik totalny.
my z partnerem bylismy w pon na pobraniu crossmatcha i allo... wyniki allo powinny być dziś, odświeżam od rana stronę z wynikami, i pustka, dzwoni telefon odbieram, a tu laboratorium kontaktuje się w sprawie ponownego pobrania krwi od nas w celu weryfikacji wyniku... cos czuje ze bardzo pozytywny ten wynik będzie skoro muszą go powtórzyć...
👱♀️30 & 33👦
starania od 3.2025
maj 2025 💔 poronienie zatrzymane 8tydz,wywołanie tabletkami + łyżeczkowanie
wrzesień 2025 💔 ciąża pozamaciczna - metotreksat
badania:
👦- badanie nasienia ✅, morfologia ✅, witaminy ✅, HLAC C1C1
👱♀️- Hashimoto, IO, endometrioza
AMH 2,31 - 08.2025
TSH 1,4-08.2025 -> 3.1 -11.2025 ...
atpo 251 atg 215 ft3 3,26 ft4 1,18->11.2025
wit d -45-08.2025
progesteron 22dc 9,95
ferrytyna 35-08.2025
homocysteina 4,9 -11.2025
prolaktyna 16,5 -11.2025
MUCH:✅
drożność 2.2026?
KIR BX, HLA C2C2 -> wizyta u dr S. 2.2026
V Leiden- brak
MTHFR homo c1286
PA1 hetero serpine2
VR2 homoc3980a
Białko C i S ✅
crossmatch+allomlr ->?
euthyrox50,glucophage 750 XR
suple: inozytol, pregna start, DHA,D3,q10,bcomplex,wiesiołek,maca,magnez -
Karczoch - nie wiem z czego to wynika. Nam położna jasno powiedziała że program to tylko drożność, seminogram, hormony i USG. A dodatkowa diagnostyka ewentualnie jak Profesor weźmie potem do swojej poradni. W sumie to jeśli nie ma rejonizacji lepiej wyszlibyśmy na zapisaniu się w innym mieście.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia, 11:28
👩❤️👨 30+
👦 jelito drażliwe
🔬seminogram:
13cs
Morgo my nawet nie byliśmy u położnej. Od razu byliśmy na wizycie u lekarza.
Ogólnie to myślałam, że program w każdym mieście będzie działał na podanych zasadach a tu się okazuje, że niekoniecznie.
Morgo lubi tę wiadomość
👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro), przeciwciała przeciwplemnikowe
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
11/25 cykl naturalny
12/25 IUI