X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
Odpowiedz

W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧

Oceń ten wątek:
  • Nutka85 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monk@, bezy uwielbiam, więc może jednak ta krzywa nie będzie taką straszna 😁 jeszcze mi się spodoba 😂

Pluto, przykro mi 😔
    My ślemy pozdrowienia do Madrytu 🥰

Kasiooola, udanego wyjazdu 😉

Co do porodu... Zawsze się tego bałam, tak mocno mocno. Przeraża mnie to. Mój gin stwierdził, że ze względu na pochwicę on jest za CC. Natomiast moja fizjo uro-gin twierdzi, że SN może być jak najbardziej 😉
    Więc będzie zagwozdka, do 32tc czas na decyzję.

Kasiooola, pluto_nova lubią tę wiadomość

♀️37l, po terapii pochwicy
    ♂️33l

01.05 ⏸️
    11.05 "domek dla dzidziusia"
    18.05 jest ❤️
    06.07 prenatalne, niskie ryzyka ❤️
    07.09 połówkowe, 540g dziewczynki
    07.11 bad.3trymestru, 1760g dzidziulki 💝

01.01.2023 Helena 😍
    53cm, 2970g, 9/10, CC

age.png
  • Kofii Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pluto 😕 strasznie mi smutno...
    mam nadzieję że uda Ci się odkryć przyczyny tych biochemów 😔✊️

pluto_nova lubi tę wiadomość

• Namisa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pluto, przykro mi, chociaż może jeszcze nie wszystko stracone? Mi wczoraj lekarz mówił żebym się absolutnie plamieniami nie przejmowała bo z jego doświadczenia wynika że plami bardzo duży odsetek kobiet, wszystko w macicy jest tak mocno ukrwione teraz, że o plamienie nie trudno. Powiedział że problemem jest dopiero krwawienie, i to takie ze skrzepami. Sama nie wiem czy mnie to przekonuje, ale jednak to młody lekarz (nie podejrzewalabym go o lekceważące podejście), który codziennie spotyka kobiety w ciąży. W każdym razie - podziwiam twoje pozytywne podejście i śle duuuzo wirtualnego wsparcia 💪🤞

A co do wcześniejszej dyskusji na temat porodu - ja chciałabym bardzo urodzić naturalnie. Chciałabym być możliwie jak najbardziej sprawna od razu po porodzie, żeby lepiej dojść do siebie - psychicznie i fizycznie. Też obawiam się takiego przeciecia wszystkich warstw i potem ograniczenia sprawności, ale znacznie bardziej od samego porodu (czy sn czy CC) przeraża mnie połóg. To jest moja pierwsza ciąża więc nie chce się w żaden sposób nastawiać ani budować oczekiwań, choć pewnie mimo wszystko one się jakoś podświadomie kształtują. Dużo czytam o tym jak to może wyglądać i czego się spodziewać, żeby nie być zaskoczonym. Moim takim skrytym marzeniem byłby poród domowy, z zaufaną położną, doulą i mężem. Raczej tym razem tego planu nie zrealizuje z różnych powodów, ale moze kiedyś, w przyszłości :) A takie realistyczne plany odnośnie tego porodu to: szpital (mam już wybrany, w moim mieście jest tak naprawdę jeden szpital który ma dobrej jakości opiekę okołoporodowa, więc wybór był relatywnie prosty ;) ), wykupiona osobista położna, mąż obok. W tym szpitalu są pojedyncze pokoje do rodzenia, wygląda to naprawdę przyjemnie - przynajmniej na zdjęciach. Jest opcja rodzenia w wodzie, można wybrać pozycje w której czujemy sie najlepiej, jest do dyspozycji psycholog, fizjoterapeuta, pomoc laktacyjna, przygotowują bardzo dobre posiłki. Rodziły tam bliskie mi osoby (również takie, które wcześniejsze dzieci rodziły gdzieś indziej) i mają bardzo dobre opinie. Wiadomo, weszłam też na google i poczytałam liczne negatywne opinie (od razu się słabo człowiekowi zrobiło ;) ) ale to i tak najlepsza opcja jaka mam do dyspozycji w regionie, więc na niej zapewne się skończy.

• Monk@ Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa, ja też najbardziej obawiam się połogu... Zazdroszczę, że macie taki super szpital 🤩 wiadomo, negatywne opinie będą zawsze... Ja będę się musiała powoli rozglądać za jakimś szpitalem. Koleżanki polecały jeden, ale chyba jeszcze poczytam, czy na pewno ten. Zupełnie zielona jestem i nie wiem, jak się za to zabrać 🤯

A teraz lecę po jagodzianki i odebrać moją poduchę ciążową, bo jest już w paczkomacie 🤩

Poziomka9204 lubi tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Zuz.ka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monk@ wrote:
    Namisa, ja też najbardziej obawiam się połogu... Zazdroszczę, że macie taki super szpital 🤩 wiadomo, negatywne opinie będą zawsze... Ja będę się musiała powoli rozglądać za jakimś szpitalem. Koleżanki polecały jeden, ale chyba jeszcze poczytam, czy na pewno ten. Zupełnie zielona jestem i nie wiem, jak się za to zabrać 🤯

A teraz lecę po jagodzianki i odebrać moją poduchę ciążową, bo jest już w paczkomacie 🤩

Smacznego 🫐😄

Jaką kupiłaś poduchę? Też się powoli zaczynam rozglądać :)

• Monk@ Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet nie wiem 😂 kupiłam jakąś używaną na vinted. Od lat nie kupuję inaczej (wcześniej OLX), jedynie bielizna i skarpetki nowe. I tak też będzie z wyprawką - co się da pójdzie przez vinted czy OLX :)

Nutka85 lubi tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • mamaleonka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o szpital to będę rodziła w tym samym co dwa lata temu. Byłam bardzo zadowolona, prywatny pokój dla rodzącej i potem jak już urodziłam to byłam z chłopakiem i synem 3 dni w jednym pokoju.
    On musiał płacić tylko za posiłki. Obiady były przepyszne.
    W trakcie porodu mogłam poprosić o akupunkturę
    Była wanna piłka krzesło do rodzenia prysznic.
    Położna mi przyniosła świeczki i przyciemniła światło jak czekaliśmy aż rozwarcie się zwiększy.
    Bardzo miło wspominam porodówkę 😊

Ja pierwsze ciuszki mialam nowe bo siostry kupiły. A tak od rozmiaru 74 kupowałam używane. I nadal tak robię.

age.png
  • Poziomka9204 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka85 wrote:
    Poziomka, będę się bardzo starać tam nie zaglądać 🤞
    Obiecuję!

Jagodzianki 😍😍😍 ale bym zjadła, takie domowe pyszności! I jeszcze jagody że śmietaną i cukrem. Albo gofra z bitą śmietaną i jagodami...
    A u mnie znów nigdzie nie było kukurydzy 🤬 musiałam zadowolić się bułka z białym serem 😜

A z badań niedługo będę musiała zrobić krzywą. Jeszcze nigdy nie robiłam, więc trochę się cykam tego picia glukozy 😁 szczególnie, że teraz jak coś mi nie podchodzi, to jest kiepsko 🤢... Zajmę miejscówkę niedaleko kibelka 😁
    Trzymam za słowo 😃

Nutka85 lubi tę wiadomość

👫 33lata

09.01.2023: Aleksander ❤️ 4100g i 61cm do kochania 💙🥰
  • Poziomka9204 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pluto_nova wrote:
    Wracam na miesięczne wątku jak bumerang, dziś z rana ból brzucha i konkret plamienie, także do trzech razy sztuka nie działa 😂 Ale nie ma co się martwić! Pozdrawiam z Madrytu!
    O nie 😥 ale jeszcze będziesz miała swój czas, ewidentnie coś się odblokowało 😃

👫 33lata

• Poziomka9204 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiooola wrote:
    Pluto - przykro, ale cieszę się że jesteś pozytywnie nastawiona 💔😘 przytulam Cię mocno ❤️

Dziękuję dziewczyny, ja ze względu na to że chce próbować SN po wcześniejszej cc, będę musiała rodzic w szpitalu gdzie urodził się mój syn i gdzie pracuje moje lekarka, bo ona jako jedna z dwóch ode mnie w mieście podejmuje się vbac i bardzo chciałabym spróbować. Minęło sporo czasu, stan blizna po cc określa jako dobry, a perspektywa kolejnego cięcia mnie poprostu przeraża, chociaż wiem że jeśli będą znowu spadki tętna dziecka, podpisze od razu zgodę na cięcie.

My już w drodze na lotnisko 🌺 młody taki przejęty bo to jego pierwszy lot 😁
    Udanego wyjazdu! 🙂

Kasiooola lubi tę wiadomość

👫 33lata

• Poziomka9204 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nastawiam się na to co przyniesie los, jak będą wskazania do CC, to ok, zrozumiem, ale jeżeli nie to tylko naturalnie 🙂 zamierzam też odwiedzać fizjoterapeutę podczas ciąży, podobno potrafią fajnie do tego przygotować.

Ale tak naprawdę nie myślę jeszcze o porodzie, teraz chciałabym się skupić na tych przyjemnych sprawach typu wyprawka, mebelki 😃 nie chcę się jeszcze nakręcać porodem 🙈

Dobrego dnia!

👫 33lata

• Monk@ Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam już żelazo - 284 przy normie 33-193. Nie suplementuję. Co teraz? Czy z ginem przegadać? Czekam jeszcze na ferrytynę, żeby mieć całościowy obraz...

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Poziomka9204 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monk@ wrote:
    Dziewczyny, mam już żelazo - 284 przy normie 33-193. Nie suplementuję. Co teraz? Czy z ginem przegadać? Czekam jeszcze na ferrytynę, żeby mieć całościowy obraz...
    O proszę, czyli nie ja jedna mam tego typu problem... wiem tylko, że wysokie żelazo też przeszkadza przy staraniach, ale Ty już jesteś w ciąży. Najlepiej skonsultować z ginekologiem. Ja mam zawsze wynik przy wyższej granicy, nigdy nie dostałam nic na zbicie. Daj znać jak się czegoś dowiesz, dobrze wiedzieć na przyszłość 🙂

👫 33lata

• Monk@ Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli przez ciążą też miałaś ten problem? Bo ja tak, ale nigdy się jakoś nie przejmowałam. A teraz pomyślałam, że kropek pewnie sobie zabiera, to może będzie w normie. A jest wyżej, niż się spodziewałam 🤦🏼‍♀️
    Ferrytyna wyszła w normie - 25 przy normie 13-150. Nie wiem, czy w związku z tym się martwić, czy nie i do jakiego lekarza z tym poza ginem.
    Reszta w normie. Czekam tylko na witaminę D i morfologię.

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monk@, z tego co wiem to założenia są takie, że ferrytyna powinna być wyższa niż u ciebie - twoja jest dalej w normie, ale z tego co czytałam zalecenia mówią, że powinna ona wynosić tak minimum 50-60. Często jest tak że żelazo wychodzi w normie albo znacznie powyżej normy, a organizm wcale nie ma jakichś dużych zapasów tego żelaza, bo wykorzystuje wszystko do bieżących potrzeb, nie magazynuje. Wtedy w krwi wychodzi właśnie wysoki poziom żelaza, a ferrytyna mówiąca o tych zapasach jest stosunkowo niska. Ja sama mam problem z ferrytyną (badałam w zeszłym roku i wynik był zatrważająco niski - koło 7 - z tym że normy miałam jakieś inne niż zazwyczaj się widuje, bo tam niedobór był poniżej 4), a żelazo miałam praktycznie w górnej granicy normy. Co ciekawe to kolejny taki wynik w moim życiu. Nigdy nie miałam wyższej ferrytyny niż 20, mimo suplementacji. Nigdy też nie wychodziła mi w morfologii żadna anemia, czuje się dobrze. Ja zbadam sobie i żelazo i ferrytyne wraz z tymi badaniami które mam teraz wykonać i sama jestem ciekawa jakie będzie podejście lekarza.

• Monk@ Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Monk@, z tego co wiem to założenia są takie, że ferrytyna powinna być wyższa niż u ciebie - twoja jest dalej w normie, ale z tego co czytałam zalecenia mówią, że powinna ona wynosić tak minimum 50-60. Często jest tak że żelazo wychodzi w normie albo znacznie powyżej normy, a organizm wcale nie ma jakichś dużych zapasów tego żelaza, bo wykorzystuje wszystko do bieżących potrzeb, nie magazynuje. Wtedy w krwi wychodzi właśnie wysoki poziom żelaza, a ferrytyna mówiąca o tych zapasach jest stosunkowo niska. Ja sama mam problem z ferrytyną (badałam w zeszłym roku i wynik był zatrważająco niski - koło 7 - z tym że normy miałam jakieś inne niż zazwyczaj się widuje, bo tam niedobór był poniżej 4), a żelazo miałam praktycznie w górnej granicy normy. Co ciekawe to kolejny taki wynik w moim życiu. Nigdy nie miałam wyższej ferrytyny niż 20, mimo suplementacji. Nigdy też nie wychodziła mi w morfologii żadna anemia, czuje się dobrze. Ja zbadam sobie i żelazo i ferrytyne wraz z tymi badaniami które mam teraz wykonać i sama jestem ciekawa jakie będzie podejście lekarza.
    Dziękuję :) u mnie w morfologii MCH też powyżej normy, co by się zgadzało. Dziś mam endo, więc popytam, choć nie nastawiam się, że się przejmie.

Poziomka9204 lubi tę wiadomość

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Poziomka9204 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to taka uroda jak twierdzą lekarze 🙈 a już jak jest suplement z żelazem to podbija mocno w górę. Ale ferrytyna i reszta jest ok, mam to kontrolować co pół roku w komplecie z próbami wątrobowymi. Żelazo lubi odkładać się w wątrobie. Czekam na infiemacje co powie Ci endo 🙂

Monk@ lubi tę wiadomość

👫 33lata

• mamaleonka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monka a nie masz przypadkiem witamin ciążowych z żelazem? Może to z rodzinnym skonsultować bo gin to nie wiem czy będzie wiedział.

Pluto bardzo mi przykro, ale mamy nadzieje ze za kilka tyg do nas wrócisz 😊

age.png
  • Monk@ Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamaleonka wrote:
    Monka a nie masz przypadkiem witamin ciążowych z żelazem? Może to z rodzinnym skonsultować bo gin to nie wiem czy będzie wiedział.

Pluto bardzo mi przykro, ale mamy nadzieje ze za kilka tyg do nas wrócisz 😊
    Nie, nie mam. Zawsze miałam wysokie, więc nie brałam i specjalnie dlatego teraz zbadałam, żeby wiedzieć, jakie kupić teraz.
    Dzisiaj zapytam endo, w poniedziałek mam gina. Może faktycznie jeszcze się do internisty umówię, ale pewnie nikt z tym nic nie zrobi. Może faktycznie ta ferrytyna więcej mówi i skoro jest dość nisko, to ok. Choć wszędzie się mówi o niskim czy wysokim żelazie, a nie ferrytynie, więc to mnie zastanawia.

Ja nie chcę krakać, bo zwykle wieczorem najgorzej, ale praktycznie zero mdłości dziś. Jedynie zmęczenie niesamowite...

wdzięczność 🫶🏼

🔜 27.07 - wizyta ⏳

07.2024 ⏸️

02.2023 💙

preg.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2022, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monk@ przeglądnij sobie Instagrama @dietetyka.hormonalna - tam jest zapisana relacja dotycząca żelaza. Jest też kilka postów odnośnie ferrytyny, jak interpretować wyniki, jaki poziom jest optymalny, jak zwiększać wchłanialność itp. Oczywiście warto też udać się do specjalisty ale będziesz już wiedziala co i jak, o co pytać.

A ja dziś zaliczam kolejny dzień bez jakichkolwiek objawów. Serio mam wrażenie że im dalej w las tym mniej ciążowo się czuje :D Nie chce narzekać że mnie nie mdli, wiadomo, ale dziwię się bardzo że tak to wygląda - niby wiem że jest wcześnie, ale wcześniej te mdłości już się pojawiały, a ostatnie dni to totalnie nieciążowa jestem ;)

‹‹ 323 324 325 326 327 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ