W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeju Kasiola strasznie Ci współczuje, nie wyobrażam sobie takiego zachowania ze strony mojego męża. On stawia mnie na pierwszym miejscu totalnie a reszta jest daleko daleko niżej…
Trzymaj się kochana 😘
Anati przytyłam wirtualnie ☹️ miałam ogromna ilość okresów w ciąży ciężkich fizycznie i psychicznie i to jest coś nie do opisania ..
Well czekamy na efekty sesji, na pewno będziesz zadowolona 🥰
Ja po CC boje się, że będę chciała wstawać i się iść myć a mi położne będę zabraniały 😅 tam samo z toaleta , sory ale nie dam sobie kazać korzystać z jakichś szufli obrzydliwych nazywanych basenikiem bo mi niedobrze na sama myśl. Ja jestem pedantka pod katem higieny i żaden absolutnie ból mnie nie powstrzyma przed normalna łazienka 🤷♀️ a słyszałam różne rzeczy w szpitalu jak leżałam…tyle godzin te laski leżały po prostu ..Anati, Kasiooola, wellwellwell lubią tę wiadomość
29 lat
30.12.21 - histeroskopowe usunięcie przegrody macicy
➖Trombofilia-niedobór białka S 38%
➖MTHFR hetero, PAI-1 hetero
➖Kir tylko 2DS2
➖ krótka faza lutealna
🎁Cykl z aromkiem+Ovitrelle; accofil+clexane+acard+luteina
17/06 hcg 14,26 🍀
30/06 (5+1) pęcherzyk ciążowy 5,2 mm 🍀
06/07 (6+0) 3mm z bijącym serduszkiem 💗
14/07 (7+1) 1,1 cm Fasolki 💓
27/07 (9+0) 2,3 cm Misia🧸,odklejenie trofoblastu
02/08 (9+6) 3,08 cm Dzidzi 😍
17/08 (12+0) 6,1 cm Malucha 💙
14/09 (16+0) będzie Marcelek 🎈
12/10 (20+0) Mały waży 337g 🥰
17-21/10 szpital- skurcze i skrócenie szyjki
02/11 (23+0) 535g Maluszka 🤗
15/11 (24+6) 700g ☺️
07/12 (28+0) 1150g Szczęścia 💜
21/12 (30+0) 1465g Szkraba ❤️
02/01 (31+5) 1865g Chłopczyka 💚
15-20/01 szpital-hipoglikemia
21/01 (34+3) 2400g 💪🏻
04/02 (36+3) 2936g 🤩
05-10/02 szpital
23/02/2023 na świat przyszedł nasz Marcelek 💙🎈🧸
planowana CC w 39+1 -
Monk@ ja tez mam niedoczynnosc i tez to słyszałam i u mnie faktycznie po pierwszym porodzie tak było, miałam nawał dopiero 4 doby i to już po tym jak zaczęłam w szpitalu mocno działać z odciąganiem
ale teraz czuje, ze będzie lepie, bo już mam na 100 mleko w piersiach, po prostu po takim czasie karmienia to czuje 😅 wiec jestem w sumie dobrej myśli i sadze, ze tym razem pójdzie trochę łatwiej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2023, 12:25
Monk@, wellwellwell lubią tę wiadomość
-
natkurka wrote:Dziewczyny akurat bede kompletowac wyprawke z apteki. Powiedzcie mi ile tego Tantum Rosa sie uzywa? Mozna go normalnie w razie co jak braknie dostac w kazdej aptece? Nie mam az tak duzo miejsca do przechowywania wiec duzych zapasow nie chce robic ale czy wystarczy to jedno opakowanie tych minibuteleczek?
Ja uważam, że wystarczy jedno opakowanie tych buteleczek, przynajmniej mi wystarczyło, bo używałam tylko w szpitalu, a w domu już mucovagin do mycianatkurka lubi tę wiadomość
-
Ulaa wrote:Ja uważam, że wystarczy jedno opakowanie tych buteleczek, przynajmniej mi wystarczyło, bo używałam tylko w szpitalu, a w domu już mucovagin do mycia
Tego sie nie rozciencza prawda? Calosc idzie na jedno podmycie?❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
05.08.22 beta 49,99 mlU/ml
08.08.2022 beta 237,7 mlU/ml
27.04.2023🤱💙 -
nick nieaktualnyU mnie w szpitalu powróciły odwiedziny, ale i tak nikogo sobie nie życzę w odwiedzinach. Ewentualnie mąż jak by przyszedł coś podrzucić. Szczerze to ja w szpitalu wiecznie byłam z gołymi cyckami, to laktator, to próby przystawiania. Nic nie spałam, więc naprawdę nie marzyłam o towarzystwie🥴
Ja urodziłam o 2 a kąpałam się jakoś w dzień tego dnia, jak już trochę siły nabrałam, mimo że naprawdę byłam bardzo na chodzie po porodzie. 🙂 -
Monka, ja na porodówce też miałam normalnie wszystkie torby, ale po porodzie z krwi trochę obmyły mnie położne po prostu
na pewno nie miałam siły na kąpiel pod prysznicem i mycie głowy
ewentualnie jakieś obmycie wodą na szybko. Zresztą wydaje mi się wygodniejsze zrobienie to już właśnie na sali poporodowej. Można rozłożyć na spokojnie swoje rzeczy
ale to ja, każdy wiadomo robi jak mu wygodnie 😊
💊 Euthyrox 50
11.07.2022 progesteron 21,40
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
13.07.2022 beta 10,8 🥰 kiełkuj zdrowo fasolko
15.07.2022 beta 42,3 🥰 przyrost 320%!
29.07.2022 - 2 mm człowieczka i bijące ❤️
09.08.2022- 1,14cm fasolki 🥰
30.08.2022- 4cm skaczącego dzidziutka 😊
20.09.2022- niskie ryzyka, Blanka 👧
07.11.2022-USG II trymestru (335gram) 👧
-
W ogóle dziewczyny powodzenia w rozpakowywaniu ❤️
Przeraża mnie jedynie fakt, że zaraz po Was jesteśmy my 😄natkurka, Monk@, Kofii, Anati, Poziomka9204 lubią tę wiadomość
💊 Euthyrox 50
11.07.2022 progesteron 21,40
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
13.07.2022 beta 10,8 🥰 kiełkuj zdrowo fasolko
15.07.2022 beta 42,3 🥰 przyrost 320%!
29.07.2022 - 2 mm człowieczka i bijące ❤️
09.08.2022- 1,14cm fasolki 🥰
30.08.2022- 4cm skaczącego dzidziutka 😊
20.09.2022- niskie ryzyka, Blanka 👧
07.11.2022-USG II trymestru (335gram) 👧
-
Natkurka, ja mam saszetki. Szczerze mówiąc w szpitalu nie używałam, bo najpierw nie miałam butelki ze sobą, a potem miałam naprawdę ciężki czas i to było ostatnie, o czym myślałam. Wycierałam się po prostu nawilżany papierem, ale uważam, że Tantum rosa byłoby o wiele lepszym wyborem (już poza składem, to nie trzesz tych podrażnionych okolic, a delikatnie się same przemywają). Gdybym miała buteleczki, to pewnie bym już w szpitalu korzystała. W domu planuję korzystać 2x dziennie, bo tak jest w zaleceniach. Położna mówiła, żeby używać częściej, ale też używam tej pianki Ginexid i nie chcę przesadzić. Myślę, że to zależy, jak bardzo się uszkodzisz, bo im bardziej, tym trudniej będzie Ci się normalnie umyć. Ale raczej to dostępne w każdej aptece
ja też zamówiłam tylko paczkę z myślą, że najwyżej domówię. Tylko nie wiem, jak z dostępnością buteleczek, tak się zaczęłam zastanawiać... Nie wiem czemu, ale saszetki wydają mi się bardziej dostępne, ale mogę się mylić. Jak nie komplwtujesz zamówienia dzisiaj, to możesz jutro przedzwonić do najbliższej sobie apteki albo takiej, gdzie wygodnie Wam robić zakupy i zapytać, na pewno Ci powiedzą
Kasia, nie, włosów absolutnie bym nie myła na porodówce, położna chyba nawet zaznaczyła, żeby tego nie robić. Szczerze mówiąc, nie czytałam u Was jeszcze wszystkich postów i nie wiem, co tam myślały dziewczyny brać. Jakieś fancy kosmetyki to nie, ale jeśli ręcznik, klapki, szare mydło i ręczniki papierowe, to jak najbardziej popieram. Ja akurat odwrotnie, na porodówce miałam swoją łazienkę, mąż był przy mnie i podał, co potrzebowałam, ale my akurat z tych, co przy sobie się załatwiają, więc mi to było na rękę, że jest obok i donosi z walizki co potrzebuję, a wiem, że jest różnie. Za to te prysznice już na neonatologii mi osobiście mniej odpowiadają, tam bierzesz cały ekwipunek ze sobą i chcesz jak najszybciej się ogarnąć z tym wszystkim, bo zaraz ktoś inny może wejść, no ja mega tego nie lubię, jak na jakimś obozie się czuję w takich sytuacjach 🙈 ale jak widać, każdy ma inne preferencje
Co do porodów, to czekamy i na Was 💪🏼 u nas też jest marcowa reprezentacja, więc może się nałożą te porody 😃 nie pamiętam, jak u Was z terminami, ale po naszych doświadczeniach jak patrzę, to pierwiastki wypadają u nas póki co jakieś 10 dni przed terminem 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2023, 13:24
Kasia95, natkurka lubią tę wiadomość
-
Kofii, może na wszelki wypadek spakuj sobie do torby na porodówkę jakieś próbki żelu, szamponu 😉
Monk@, mi ktoś w szpitalu powiedział, że w pierwszej dobie to dzidziuś jak nie je to nie jest nic dziwnego. Więc się nie martw 😘
Ja karmię teraz pół na pół, Helcia zjada dziennie koło 300ml modyfika i 300ml odciągniętego.
Czasami do piersi ją "podłączam", ale to tak dla bliskości. Bo wiem, że za mało ciągnie z piersi 😔 chciałabym karmić normalnie i jest mi przykro, że Helci to nie wystarcza. Ale z drugiej strony ciesze się, że chociaż udaje mi się coś ściągnąć, zawsze to lepsze niż nic, tak sobie tłumacze.
Kremówka, ja miałam CC o 11, pionizację o 23. A do rana mi cewnik zostawili, bo nie chcieli żebym w nocy wstawała sama, bo po operacji i morfinie byłam otumaniona. A rano zdjęli cewnik. Żadnego basenu na szczęście 😜Kofii, Monk@, Kremówka lubią tę wiadomość
-
Gusia_ wrote:Monk@ ja tez mam niedoczynnosc i tez to słyszałam i u mnie faktycznie po pierwszym porodzie tak było, miałam nawał dopiero 4 doby i to już po tym jak zaczęłam w szpitalu mocno działać z odciąganiem
ale teraz czuje, ze będzie lepie, bo już mam na 100 mleko w piersiach, po prostu po takim czasie karmienia to czuje 😅 wiec jestem w sumie dobrej myśli i sadze, ze tym razem pójdzie trochę łatwiej
Kremówka, nie pisałam wcześniej, ale super, że będzie CC
Well, wrzucisz nam potem jakąś fotkę do obejrzenia? 🥰Gusia_, Kremówka, wellwellwell, Anati lubią tę wiadomość
-
Monka, to ja między innymi pisałam, że biorę kosmetyczkę i rzeczy po kąpieli na porodówkę, bo na teraz jak o tym myślę to bardzo bym chciała się umyć póki jeszcze będzie mąż i wynajęta położna, a nie potem dziecko zostawiać z kimś obcym na sali i biegiem lecieć (łazienki są na korytarzu
)
Biorę takie podstawy typu ręcznik, klapki, szlafrok, jedną parę majtek siateczkowych, czystą koszulę i kosmetyczkę z podstawowymi produktami. Tzn mam jedną na cały pobyt i tam mam mini kosmetyki: żel do mycia, szampon, odżywkę, szczoteczkę, pastę, dezodorant itd. Nie będę robić dwóch, bo ta jest niewiele większa od dłoni, więc wrzucam ją do porodowej z nadzieją, że będę miała szansę użyćKofii lubi tę wiadomość
♀️33 ♂️29
hashimoto, niedoczynność tarczycy
19.07 (3+6) beta-HCG 112 mIU/ml
14.09 (12+0) niskie ryzyka 💙 wynik Panorama + USG prenatalne
18.11 (21+2) 445 g 💙 USG połówkowe
19.01 (30+1) 1500 g 💙 USG III trymestru
11.02 (33+3) 2100 g 💙
25.02 (35+3) 2700 g 💙
09.03 (37+1) 3100 g 💙
21.03 (38+6) 3300 g 💙
27.03 (39+5) 3670 g, 54 cm👣 Filip 💙
-
Ja kosmetyczkę mam na razie w torbie na porodówkę, ale głównie dlatego, że tylko ją brałam na wszelki wypadek do samochodu, jak gdzieś jechaliśmy. Po Waszych postach zaczęłam się zastanawiać, gdzie powinna być docelowo. Z drugiej strony może nie ma to aż takiego znaczenia, zakładam, że jeżeli będzie mi coś potrzebne z drugiej torby, to pewnie znajdzie się sposób, żeby to zdobyć.
Zauważyłam, że jeszcze kilka tygodni temu zdarzał mi się wyciek siary, a teraz od jakiegoś czasu ani trochę. Zastanawiam się, czy to jakiś prognostyk dla dalszego karmienia, czy to bez znaczenia. -
Karo, jeśli tak uważasz, to bierz, a najwyżej nie skorzystasz. Jeśli to są małe produkty, to dużo miejsca nie zajmą. Zobaczysz, jak się będziesz czula i czy dasz radę. U nas na czas w toalecie zostawiało się dziecko pod opieką drugiej mamy w sali, a na czas prysznica u położnych. No ale to racja, myślisz o tym, żeby jak najszybciej wyjść, bo ciągle słychać płacz i zastanawiasz się, czy to nie Twój 🥺
Zuzka, mi powiedziały położne, że te rzeczy wędrują z nami, bo nie wraca się już na patologię po porodzie (pytanie, czy będziesz), a przed porodem nie idziesz na neonatologię, więc pewnie wszystko też będziesz miała ze sobą, tak myślęa co do siary, to podobno bez znaczenia
Karo1234 lubi tę wiadomość
-
Przepakowałam właśnie moją torbę i walizkę, poukładałam trochę inaczej niż było, już 3 raz 😅 pamiętam, że Kasiooola też tak przepakowywała ciągle przed porodem hahaha
Zuzka ja w ogóle w ciąży nie miałam żadnego wycieku 🤔
Po Waszych postach o karmieniu dzidziusiów postanowiłam, że jutro wysyłam męża po zakup MM, miałam na liście do kupienia, ale jakoś jeszcze nie było okazji, ale teraz wiem, że to must have od początku, bo nigdy nic nie wiadomo 🤷🏻♀️😊Kasiooola lubi tę wiadomość
-
Zuzka, bez znaczenia podobno 🤭
Kremowka, nieee żadnych baseników, po cc leżysz z cewnikiem, więc leci wszystko do woreczka, mi też ściągnęli na drugi dzień rano żebym w nocy nie wstawała zaraz po pionizacji, bo się baly że zemdleje.
Myślę że wstac nie będziesz chciała, jednak to operacja i cały czas podają płyny, morfinę i inne przeciwbólowe. Możesz być senna, ja próbowałam spać, ale ta aparatura do której byłam podłączona ciągle wydawała jakieś dźwięki 🤣
Mi przed planowym cc robili hegara, wtedy kazali mi wziązc ręcznik i żel pod prysznic, ręcznik znalazłam ale płynu już nie szukałam, sama woda wystarczyła 🙈
Monka, dziękuję Ci za te słowa. Wydaje mi się ze zaczyna do mnie dochodzić ze to znowu nie jest normalne zachowanie jak już pod koniec ciąży byłam gdzieś na końcu za jego czeska rodzinka. Wcześniej naprawdę do nich nic nie miałam, ale koniec ciąży i ten czas odkąd mała jest pokazał mi ich z całkiem innej strony.
Ja się w sumie cieszę że tych odwiedzin nie było, a na telefonie poprostu nikomu nie odpisywałam jak nie miałam siły 🥴
Daj znać czy rozchulasz laktaacje, i co użyłaś do tego 🙈 ja już stosuje wszystko femitalker, slod jęczmienny dodaje do herbaty i kawy zbożowej, dużo wody, i mam też karmi 🙈 No i kompot z jabłek 🤪
Femitalker dodaje do jogurtu naturalnego bo ten smak mnie doprowadza do szału
Gusia, moja cierpliwość jest na suchej nitce liczona już, mam tego więcej.
Dzisiaj nie gotowałam obiadu. Jadł kanapki, tylko czekam aż skomentuje 🤣
Zbieram się do mamy z małą, posiedzę tam i mi ktoś ją trochę ponosi i odciąży moje zmęczone ręce. 3kg czuć na ręce jak się pół dnia nosi 🤪Monk@ lubi tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Kasiola, No niestety to nie jest normalne zachowanie.. ja nie wiem czy to kwestia kulturowa czy po prostu taki ciężki egzemplarz ci się trafił.
Ja poprzednio piłam pokrzywe na laktację chociaż nie udowodniono czy pomaga ale to była jedyna rzecz która znalazłam w Danii. Pokrzywa ma działanie moczopędne wiec pozbyłam się wody z organizmu 😁 nie wiem czy to pomogło na laktację ale zawsze warto spróbować 😜
Kasiooola lubi tę wiadomość
-
Kasiooola o jejku, bardzo ci współczuję... Ja właśnie tez jestem z tych co w takich chwilach potrzebuje spokoju i nie chciałabym na początku widziec mojej matki, a co dopiero teściowej... 🙄
Co do odwiedzin w szpitalu to w ogóle mnie do szalu doprowadzaja pytania innych ciężarnych " A ile osob moze byc w odwiedzinach? A co z dziecmi? " I jak skbie pomysle, ze do jakiejs mojej lokatorki z sali miala by sie zwalic cala chmara ludzi, jeszcze z dzieciakami to na prawde robi mi sie slabo. Na cale szczescie u nas szpitale pozwalaja tylko na odwiedzintmy jednej osoby- tej ktora była przy porodzie. Mam tylko nadzieję, ze faktycznie jest to przestrzegane.
Widzialam, ze tantum rosa jest do kupienia i w doz i w superpharm, wiec podejrzewam, ze nie ma problemu z tym, zeby to potem dokupic.
Tak jak czytam wasze historie to czuje, ze u mnie tez będzie problem z laktacja. W ogole mam wrażenie, ze moje piersi w ciazy praktycznie w ogóle nie urosly, nie mialam tez ani razu żadnego wycieku. Wiem, ze niby to nie ma znaczenia, ale jakoś tak mam wrażenie, ze bedzie z tym u mnie ciezko.
A sa jakies mm, ktore polecacie bardziej lub mniej?
Jestem po sesji, ogolnie jestem zadowolona, bo tak inaczej niz zwykle spedzony dzień. 😊
Pewnie, jak juz bede miala czym to sie pochwale, na pewno tez cos na IG wrzuce. 😁Anati lubi tę wiadomość
-
Well fajnie że sesja się udała.
Co do laktacji to też mam obawy - na początku ciąży bardzo mi urosły piersi, ale potem mam wrażenie jakoś obwisły, wycieku czegokolwiek nie było jedynie schną mi masakrycznie brodawki i swędzą, więc codziennie smaruje. 🤷🏼♀️15.06 ⏸
17.06 beta 276 / 20.06 beta 492 / 22.06 beta 737
29.06 usg jest zarodek
06.07 usg 5.5mm, jest serduszko 💓
17.08 USG prenatalne, 6,7cm bobasa, niskie ryzyka 💙
12.10 USG połówkowe, 389g, zdrowy chłopak 💙
14.12 USG III trymestru 1538g pięknego Dzidziusia 💙
23.01 usg 2700g Szczęścia 💙
15.02 usg 3156g Chłopaka 💙
17.02 Juliusz 3110g, 56cm 👣
-
Kasiooola, bardzo dobrze zrobiłaś. Ja ogólnie dobrze się dogaduję z teściową, ale w ciąży zrobiła się strasznie męcząca... Starałam się wysyłać jakieś zdjęcia z USG, czy nasze z brzuchem, ona ciągle taka podjarana i przeszczęśliwa - no fajnie, ale ile można? Moja się ucieszy z czegoś takiego, ale nie musi pięciu wiadomości pisać za każdym razem, że jest wzruszona, że jest szczęśliwa i nie wiadomo co jeszcze. A po porodzie jeszcze gorzej. Dlatego ją olałam i trochę się obawiam, co będzie, jak do nas przyjedzie 🥺 we wtorek przyjeżdża moja mama na tydzień, na to się akurat bardzo cieszę. Mąż od wtorku musi wrócić do pracy, więc mama na pewno mi pomoże. I przy niej nie będę się wstydzić biegać z gołymi cyckami czy czegoś jej wprost powiedzieć.
I fajnie, że powoli walczysz o swoje. Nie, to nie jest normalne zachowanie, więc od początku stawiaj granice, bo potem ciężko będzie cokolwiek zmienić, a myślę, że masz jeszcze szanse. Powodzenia ❤️
Well, super, że sesja udana 😁 czekamy na fotki 😁 i od razu mogę Ci powiedzieć, że Brochów nie przestrzega tego 🤪 niby jedna osoba powyżej 14 r.ż., najlepiej do pół godziny max. Ale nikt tego nie sprawdza. U mojej "współlokatorki" było pół rodziny i mąż (w ratach). Mi to nie przeszkadzało. Mój mąż też siedział po kilka godzin (odwiedziny są 12-19), czego bardzo potrzebowałam. Także zależy, jak trafiszKasiooola lubi tę wiadomość