W czerwcu słodka truskaweczka🍓🍓, w lutym synek👶 lub córeczka👧
-
WIADOMOŚĆ
-
Verlie zazdroszczę wyjścia do teatru kilka lat nie byłam. Mam nadzieje ze dobrze sie bawiłaś.
Ja dziś mam załamke. Jutro jade do szpitala na kontrole z Lidia wiec stwierdziłam rano ze zobaczę jak jej waga, a ona wazy 40g mniej niż w czwartek…
Teraz czeka mnie nieprzespana noc bo sie boje ze zostawia nas w szpitalu na badaniach bo wyjdzie na to ze za mało przybiera. A już tak sie cieszyłam…
Mam nadzieje ze to tylko chwilowe po szczepieniu.
Proszę o kciuki jutro o 9. Mam nadzieje ze nas nie zostawia.
Dziś mój musiał iść na 18 do pracy wiec zrobiłam tak ze Lidzia spała jak kładłam Leona spać i teraz sie obudziła i buszuje 🤦♀️
Anati, Kasiooola lubią tę wiadomość
-
Mamaleonka, trzymamy kciuki i koniecznie daj znać, jak się czegoś dowiesz 🥺
Pewnie Cię to nie pocieszy, ale ja ostatnio ważyłam Kacpra i miał 7,9, a dwa dni później 7,6 - nie wiem, jak to się stało, za każdym razem ważę 3 razy 🤷🏼♀️ pewnie bardziej najedzony był wcześniej, innego wytłumaczenia nie mam... Oby u Lidki też było podobnie i jutro jednak ta waga był wyższa. W ogóle jaka ona śliczna, jakie włoski 🥰
Anati, jak u Was?
U nas trzecia noc z rzędu z oknem od +/- 3 nad ranem, a później od 6 krzyki 🥺 oby ta noc była spokojniejsza 🥺 -
Mamaleonka powodzenia rano na wizycie ✊️ miejmy nadzieję że do rana się naje i będzie spoko ❤️ ale ma cudne włoski,moja amelcia lysa jak kolano,rosną jej włosy bielutkie jak mleko 😁
Monka, u nas tez te noce są takie, właśnie z nią siedzę od godziny, bo płacze I nie może zasnąć po jedzeniu z przed godziny...a już dwie noce były takie dobre ze mogłam się trochę przespać, tak dzisiejsza mnie sprowadziła na ziemię🤡
Będę probowala ja odkladac i już wiem że będzie ryk 🤪
Niedziela też była słaba, spala bardzo mało, po godzinnych usypianiach spala 20 minut, rano zdążyłam zjeść kanapkę i jadłam wieczorem dopiero po 19 jak zasnęła na noc, między czasie złapałam coś słodkiego do ręki bo już było mi nie dobrze z głodu 🤡26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
Mamaleonka trzymam kciuki. Coś kojarzę, że Hafija pisała, że nie ma sensu ważyć co parę dni, bo dzieci nie przybierają równomiernie i właśnie mogą jednego dnia przytyć dużo, innego prawie wcale itd. więc może trafiłaś akurat na taki moment, a tak naprawdę wszystko jest w porządku? Mam nadzieję
Widzę, że u każdego ostatnio jest słabo. U nas teraz też jest bardzo źle. Czekam już tylko az ten skok się skończy, bo idzie oszaleć. Od paru dni siedzimy całymi dniami w domu, bo nie ma szans na spacery.
Trzymajcie się, siły dla wszystkich.Kasiooola lubi tę wiadomość
-
Właśnie wróciłam ze szpitala, siedzę w samochodzie pod domem, Lidia śpi a u nas tak leje ze nie mogę wysiąść z auta bo normalnie ściana deszczu.
Lidzia dziś ważyła tyle co w czwartek, ale powiedzieli w szpitalu ze widać ze cały czas przybiera i nie mam się co martwić. Wszystkie badania są bardzo dobre wiec widocznie jest taka malutka i drobniutka bo wazy dopiero 5,540. Będą jeszcze z orydanatorem konsultować nasz przypadek i jeśli ordynator stwierdzi ze cos jest jednak nie tak to wysla mi zaproszenie na powtórzenie badań.
Dziewczyny trzymam kciuki za skoki, będzie dobrze 😘Kasiooola, Monk@, wellwellwell lubią tę wiadomość
-
Well,tak bardzo cie rozumiem i przytulam 🥰 właśnie przy tym kryzysie przeszłam na kpi, a w piątek skończyłam kp. Nie dałam rady dłużej się z tym męczyć.
Poniżej moja niebiekooka panienka 😁
Mamaleonka, to najważniejsze że badania wychodzą bardzo dobrze, ja trochę przez te przyrosty i zmartwienia przeszłam na mm I od razu widzę po niej że jest większa 🫣Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2023, 13:05
mamaleonka, wellwellwell, Monk@ lubią tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
-
Kasiooola a tak w ogóle jak przeszłaś z KP/KPI na mm? Ciagle w chwilach kryzysu myślę o tym, żeby już przejść na butelkę, ale nawet jeśli bym się w końcu zdecydowała to nie mam pojęcia jak to zrobić bezpiecznie i dla dziecka i dla moich piersi.
-
Mamaleonka, super wieści 😍 bardzo się cieszę i mam nadzieję, że faktycznie wszystko dobrze, a Lidzia po prostu jest drobniutka.
Kasiooola, no to Kacper wczoraj akurat odsypiał w dzień. Robił sobie dłuższe niż zwykle drzemki. Dziś nocka bez tragedii. Nocna kupa była już o 1, więc nieco normalniejsza godzina. Po zmianie pieluchy nie chciał cycka, ale przystawiłam go do drugiego i o dziwo chętnie złapał, zjadł i zasnął 🤓 a to już któryś raz ostatnio tak próbuję, że jak jednego nie chce, to może drugi i wtedy ze smakiem zajada 🙉 właśnie mi zasnął na rękach, a kawa daleko w kuchni 🙈 boję się odłożyć, bo rano się wybudził, jak wkładałam do wózka, żeby wyjść na spacer jeszcze przed upałami. Pospał 10 min i koniec, kolejna drzemka po 3 godzinach 🙈
Well, dużo siły dla Was 😘 po burzy zawsze wychodzi słońce, a po nieprzespanej nocy kawa. I tego się trzymam w takich kryzysach. Ostatnio ratuje mnie kawa z lodami, jakoś tak lepiej się robi 🥰wellwellwell lubi tę wiadomość
-
Well, podawałam jej najpierw po trochu pomiędzy moim pokarmem np 20ml mm. Później stopniowo dawałam więcej ujmując mojego pokarmu, gdy już wiedziałam że mm nie wywołuje jakiejś niepożądanej reakcji co drugie karmienie dawałam już tylko porcje mm. Ostatnie dwa tygodnie dawalam na noc, swoje mleczko odciągałam regularnie mimo tego ze zastępowałam je mm. Dzięki temu mam teraz spory zapasy w zamrażalce 🤣
U nas zaakceptowała bebiko, bebilon wywołał bóle brzuszka.
Na początek kupiłam w rossmanie te małe porcje, jak widziałam że wypijała to dopiero kupiłam cały kartonik.
Nienamawiam ale ja dopiero teraz czuje ze zaczyna mnie to macierzyństwo cieszyć, mimo tego ze spacery z wózkiem też już nie istnieją i podróże samochodem są złem wcielonym. Spędzam czas w domu i w ogrodzie. Jem tylko wtedy co Amelka ma drzemki, bo doszłam do wniosku że albo jem wtedy albo nie jem wogole i napycham się wieczorem jak pójdzie spać na noc 🫣wellwellwell lubi tę wiadomość
25.05.2022 II kreski 🤰
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
-
Kasiooola wrote:Well, podawałam jej najpierw po trochu pomiędzy moim pokarmem np 20ml mm. Później stopniowo dawałam więcej ujmując mojego pokarmu, gdy już wiedziałam że mm nie wywołuje jakiejś niepożądanej reakcji co drugie karmienie dawałam już tylko porcje mm. Ostatnie dwa tygodnie dawalam na noc, swoje mleczko odciągałam regularnie mimo tego ze zastępowałam je mm. Dzięki temu mam teraz spory zapasy w zamrażalce 🤣
U nas zaakceptowała bebiko, bebilon wywołał bóle brzuszka.
Na początek kupiłam w rossmanie te małe porcje, jak widziałam że wypijała to dopiero kupiłam cały kartonik.
Nienamawiam ale ja dopiero teraz czuje ze zaczyna mnie to macierzyństwo cieszyć, mimo tego ze spacery z wózkiem też już nie istnieją i podróże samochodem są złem wcielonym. Spędzam czas w domu i w ogrodzie. Jem tylko wtedy co Amelka ma drzemki, bo doszłam do wniosku że albo jem wtedy albo nie jem wogole i napycham się wieczorem jak pójdzie spać na noc 🫣
A ty coś teraz jeszcze bierzesz na zahamowanie laktacji? 🤔 -
wellwellwell wrote:A ty coś teraz jeszcze bierzesz na zahamowanie laktacji? 🤔
Nie. Piłam szałwię w tamtym tygodniu na noc. Z czwartku na piątek męczyłam się w nocy z cycami bo były bolesne wiec wstawałam ściągnąć. Z piątku na sobotę zrobiłam szamanski okład z altacetu i płatków kosmetycznych w spirytusie. Nie bolą na dzień dzisiejszy, jak nacisnę mleko leci ale nie tryska już jak wcześniej.
Tabletek narazie nie chce, po 1 ciąży brałam bromergon, bol głowy był tak mocny że nie dałam rady się dzieckiem zajmować 🤦♀️ teraz idę do gina w sierpniu zobaczymy czy pokarm zaniknie do tego czasu 🫣wellwellwell lubi tę wiadomość
25.05.2022 II kreski 🤰
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
-
Monk@ wrote:Dziewczyny, jako że nieuchronnie zbliża się wyczekiwany przez wszystkie czas ząbkowania 😁 robiłyście już research w pastach i szczoteczkach dla maluchów? 😁
https://matkadentystka.pl/2019/08/pierwsza-szczoteczka-zebow/
Przytulam Was dziewczyny. I pocieszam, bo u nas też był naprawdę ciężki czas, a mam wrażenie, że powoli z niego wychodzimy. Noce nie są jeszcze idealne, ale na razie skończyły się pobudki co godzinę. Poza tym już dwa dni z rzędu wieczorem Józi udawało się zasnąć bez piersi - leżałyśmy koło siebie, włączałam muzykę relaksacyjną ze spotify i w końcu odpływała. Nie macie pojęcia w jakim byłam szoku😅. Ale dla równowagi w dzień zdarza się, że 1,5h drzemki spędza z piersią w buzi 🤡
I cieszę się, bo ważyłam Małą wczoraj i tendencja na siatce nadal wzrostowa (był czas, że przyrosty miała kiepskie). Właśnie dobiła do 50 centyla, przy którym oscylowała w pierwszym miesiącu).
Jesteśmy po pierwszym sekundowym nurkowaniu na basenie 😄. Mam wrażenie, że to było przeżycie dla mam, bo dzieciaki wyglądały, jakby nie zrobiło to na nich większego wrażenia 😄
Mamaleonka, cieszę się, że wszystko pod kontrolą ♥️
mamaleonka, Monk@, Anati, wellwellwell lubią tę wiadomość
-
Hejka
Ależ nie mogłam się zebrać żeby napisać, czytałam Was, ale zawsze coś wypadało, a teraz nie pamietam wszystkiego żeby się odnieść 🙈
Monka ładnie przykoksowaliscie. Jasne ze wystarczy ze maluch mniej zje w nocy, zrobi wcześniej kupę, albo dużo siusiu i 300 g uleci 😂
Byliśmy na szczepieniu bexsero. Kacper wazy 7925, i to jest waga po ciężkim tyg jeśli chodzi o jedzenie. Widocznie zleciał z wagi przez bolesne ząbkowanie. Miał spuchnięte dolne dziaselka, ale nadal nic się nie przebiły. Bez paracetamolu raz dziennie nie jest w stanie przystawić się do piersi. Na początku jeszcze dawaliśmy rade butelką, teraz jak widze ze się meczy to mu podaje , bo tak go boli…
Nocki tez przez to cięższe, ale przez sen jedzenie przychodzi mu łatwiej. Codziennie robi pobudkę z nocy o 5, wiec zamiennie z mężem wstajemy żeby się z Nim bawić.
W zeszłym tyg dopadło mnie już takie wyczerpanie ze siedziałam i płakałam ze zmęczenia i udało się odespać w weekend.
Co do ząbków już na powierzchni, to tak jak pisze Zuzka robiliśmy u Neli, tylko ja po drodze popełniłam jeden błąd. Niby zawsze 2 razy dziennie myte, ale nie pilnowalam jakoś szczególnie, ze ten ostatni raz ma być tuż przed snem (po ostatnim jedzeniu)… i od kaszki niestety Nela ma 2 małe dziurki w obu 4 kach. Oczywiście jak się dopatrzyłam to od tamtej pory pilnuje,ze bez mycia nie położy się spać. Teraz to rutyna, dużo ciężej było jak miała 18 mies. Dziurki się powiększają, ale bardzo powoli i nie przeszły na pozostałe zeby. Strasznie przeżyłam jak je wynalazlam… i jak widać po naszym przykładzie, niewiele trzeba zeby ta próchnica weszła 🥹 byliśmy na wizycie adaptacyjnej ale nie otworzyła ust. Następna mamy w lipcu, może uda się coś z Nimi zrobić….
Zobaczcie jak on chilluje po przeciwbólowym 😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2023, 09:37
wellwellwell, cukierniczka, Monk@, Kasiooola, Zuz.ka, mamaleonka lubią tę wiadomość
-
Zuzka super, że waga Jozi się poprawia
Oglądałam ostatnio filmiki jak takie małe bobo nurkują, robią to lepiej niż ja 😂
Anati Kacperek wygląda na super zrelaksowanego 😁
Kasiooola ostatnie pytanie o mm, zauważyłaś po przejściu jakieś problemy z kupa/brzuszkiem? Zatwardzenia?Anati lubi tę wiadomość
-
Anati, mnie też się ostatnio przy tych złych nocach zdarzało płakać ze zmeczenia. Albo wychodzić z sypialni i iść pooddychać chwilę w kuchni w samotności. Trzymaj się ♥️
A Kacper super zrelaksowany 😄
Odnosnie ząbków, to pewnie wszystkie wiecie, ale na wszelki wypadek napiszę, żeby nie oblizywać po dzieciach łyżeczek, smoczków w ramach profilaktyki próchnicy. (Piszę to, bo widziałam na oddziale rodziców, którzy tak robią 😬).
Józia dzisiaj zakończyła fizjoterapię. Jeszcze tylko za miesiąc kontrola, czy wszystko w porządku .
Monk@, Anati, mamaleonka lubią tę wiadomość
-
Anati współczuję, aż się boję jak to będzie wyglądać jak Julek będzie ząbkował. Na razie to często swędzą go dziąsła, bo wszystko tak zajadliwie gryzie że co chwila sprawdzam czy gryzaki są całe.
Zuzka gratulacje końca fizjo, nam zostało jeszcze 5 wizyt, także kończymy za 4tygodnie ale ja sama widzę ogromną poprawę. Jutro rano jedziemy do neurologopedy na kontrolę po podcięciu wędzidełka. Masaże robi mąż, ja próbowałam ale nie daję rady15.06 ⏸
17.06 beta 276 / 20.06 beta 492 / 22.06 beta 737
29.06 usg jest zarodek
06.07 usg 5.5mm, jest serduszko 💓
17.08 USG prenatalne, 6,7cm bobasa, niskie ryzyka 💙
12.10 USG połówkowe, 389g, zdrowy chłopak 💙
14.12 USG III trymestru 1538g pięknego Dzidziusia 💙
23.01 usg 2700g Szczęścia 💙
15.02 usg 3156g Chłopaka 💙
17.02 Juliusz 3110g, 56cm 👣
-
Dzięki dziewczyny 😍
Cukierniczka, myśle ze nie u wszystkich tak wyglada ząbkowanie. Nela tak gładko przechodziła, ze nigdy nie dostala paracetamolu na zabki. Gryzaki jej wystarczały.
Próbowaliśmy Camilie (nie działa;(, masaże gumowa szczoteczka pomagały na chwile.
Oby ząbkowanie nie przyłożyło Wam zmartwień 🤗
Świetnie ze widzicie takie efekty po fizjo !
Zuzka super ze z Mała śmiganie na basen. W naszym małym mieście nie ma takich zajęć dla maluchów, ale żeby trochę zlapac balansu to sporo zaczęłam chodzić ma spacery,… takie długie, bo wreszcie nie muszę odciągać gila i martwić się ze mu się pogorszy, bo po 3 dniach inhalacji wszystko odeszło . -
wellwellwell wrote:Zuzka super, że waga Jozi się poprawia
Oglądałam ostatnio filmiki jak takie małe bobo nurkują, robią to lepiej niż ja 😂
Anati Kacperek wygląda na super zrelaksowanego 😁
Kasiooola ostatnie pytanie o mm, zauważyłaś po przejściu jakieś problemy z kupa/brzuszkiem? Zatwardzenia?
Zielona kupka przez pierwsze 2 tygodnie 🤡 po nocy, później już standardowe jak wcześniej.
Zatwardzen brak, brzuszek miękki, gazy odchodzą więc spoko
Dzisiaj rano zważyłam Amelke, 6070gram wyszło 🤡 a ostatnio mi się wydaje taka ciężka a ledwo 6kg przekroczone 🤪Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2023, 13:36
wellwellwell, Anati lubią tę wiadomość
25.05.2022 II kreski 🤰
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
-
Cześć Dziewczyny! Współczuje ciężkich nocy… U nas w te upały była pobudka więcej, ale poza tym jest Ok. Plus przed południem mała znów ma dłuższe drzemki, takie po 2-2,5h, wiec mogę trochę ogarnąć i dać czas 1:1 starszej, co jest super sprawą.
U nas do zębów u Zosi raczej daleko, na razie tylko się ślini. Starszej za to idzie kolejna piątka i dziś niewiele przez to jadła… U nas czasem jak ząbek się przebijał wjeżdżał ibuprofen u starszej, a przed drzemkami smarowałam Dentinoxem. My pastę do zębów używam chicco, właśnie wybrałam z tych polecanych przez dentystów z fluorem 1000. Szczoteczka jakaś tam dziecięca z drogerii, jaka się młodej akurat spodoba 😅 U nas po myciu zębów już tylko woda, ale dopki kp to wiadomo wjeżdżało mleczko.
Pozdrawiam z karmienia Zośki. Właśnie skończyłam prace na dziś i jak młoda zaśnie czeka mnie ogarnięcie bajzlu w domu 😅 mam tez w lodowce od 2 dni ciasto francuskie i zero czasu, zeby je zrobić. Moja doba ma za mało godzin odkąd wróciłam do pracy. Jeszcze mi się zepsuł samochód i jak tylko mąż próbuje go włączyć lub naładować akumulator to trąbi i wyje alarm 🤯🤯🤯 uwielbiam takie niespodzianki od życia, a dopiero co były w nim robione hamulce. Mąż ma czas do 18 lipca, zeby mi to ogarnąć u mechanika, bo wtedy mamy bexero