X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne " W lutym jeszcze sexi dama 💃🏻, w październiku crazy mama🤰🏻"
Odpowiedz

" W lutym jeszcze sexi dama 💃🏻, w październiku crazy mama🤰🏻"

Oceń ten wątek:
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona11 o kurcze, ale przyrost :O jest aplikacja Child Growth Tracker, tam można wpisać masy i sprawdzić jak to na siatce wypada. Niby wszyscy mówią, że ruch o 2 kanały na siatce jest akceptowalny, jak w dół, to wiadomo, podkręcamy laktację, ew. dokarmianie ale w sumie nie mam pojęcia co, jeśli przybiera za dużo :P niby piersią nie można przekarmić, ale jednak o ograniczeniu ruchu o te 2 kanały się mówi. Spróbuj poszukać na fb na grupie o karmieniu piersią, ew. hafija? Najlepiej CDL, ale pewnie na początku lepiej poszukać darmowych metod :D

U nas jest ewidentnie figura po tacie, chudy, długi szczypior rośnie, mamy spadek o 1 kanał na siatce póki co. Robię co mogę, piję słód, przystawiam nawet jak się nie prosi, ale jak nie ma ochoty, to nie zje więcej i kropka. Pediatra póki co nic nie mówi, ale tylko czekam aż zacznie węszyć. Za to ubranka np. z sinsaya czy C&A lecimy już 68, bo jest taka długaśna :P z HM jeszcze 62 ale tak idealnie na styk, za 2 tygodnie już będą krótkawe w kroku...

Ona11, Helcia lubią tę wiadomość

age.png
  • Papierowka Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2023, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona11, też uważam że nie masz się czym martwić. Moja mała urodziła się 2870 i teraz ma ok 4400 na 10 tygodni. Dziecko na piersi powinno przybywać 120-240 gram na tydzień, więc chyba nie macie z tym problemu?

• Sagi Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojego urodzeniowa niecałe 3kg, w siódmym tygodniu życia 4800. Teraz w dziesiątym nie wiem ile waży, ale już mi zaczyna ciążyć przy dłuższym noszeniu, myślę że z pewnością ponad 5kg 😅
    Karmie na zadanie. Miałam lekką traumę ze szpitala gdzie mnie straszyli że podadzą mu mm jeśli nie zacznie przybierać, więc przez cały pierwszy miesiąc notowałam godziny karmień i nastawiałam budzik żeby na pewno chociaż raz w nocy zjadł. Potem odpuściłam, sam mnie budzi 🥴
    Ps. Nie mam nic do mm - po prostu zalezalo mi na kp i sposób w jaki mi próbowano wmówić że mam za mało pokarmu i ze powinien mi się juz zaraz zacząć nawał był… dziwny. Całe szczęście czytałam w ciąży książkę o kp więc wiedziałam z tyłu głowy że wszystko jest w normie, ale byłam w emocjach i przytłoczona nowa sytuacja, więc mocno to przeżyłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2023, 13:26

09.02.2023 - ⏸️

age.png
  • Ona11 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Papierkowa mamy większe te przyrosty, około 300.
    Mała jak się urodziła była przez hipotrofie w 2 percentylu, teraz trzymamy się na 50, ale boję się, że zaraz skoczymy wyżej 😱
    Niby położna i pediatra mówiły, że taki przyrost jeszcze może być i nadrabia niska wagę urodzeniowa i hipotrofie, ale trochę mnie to niepokoi, bo już raczej wyrównała braki 😔
    Jeszcze w tamtym tygodniu skończyły się wizyty położnej, a nie mamy wagi, więc ją ważymy na oko na zwykłej, ale nawet na niej widać jak przybiera 🫠

Od dwóch dni zaczyna spać w nocy po 4-5h, to mam nadzieję, że te przyrosty nie będą już takie spektakularne 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2023, 14:39

11.22- 5t cb 💔

14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
    13.10.23- Oliwka ♥️
  • Helcia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona, niby piersią może jeść na żądanie. A możesz się skontaktować ze swoją położną? Wysłać smsa czy zadzwonić, tylko z zapytaniem. Albo koze warto udać się do pediatry, może innego.
    Nasz synek znowu wolno przybiera, tzn może normalnie, ale ze miał spadek to teraz jest trochę w tyle. Ma 1 miesiąc i 1 tydzień, a waży 4,46 kg.

Ogoorkowa dzięki za polecajkę, już zainstalowałam aplikację żeby sobie sprawdzać przyrost 😘

Jutro idziemy do osteopaty, zobaczymy co nam powie. Dzisiaj moje Maleństwo trochę się namęczyło. Mało spał, bardzo mało, ciągłe się prężył. W dodatku dwójka już drugi raz lekko spieniona. Chyba dalej ma problem ze ssaniem. Mi laktacja dalej stoi, nie może się dobrze rozkręcić 😔 powoli psychicznie nie wytrzymuje tej walki z pokarmem... chciałam go te pop roku pokarmić moim mleczkiem, ale nie wiem czy mi się uda... dzisiaj się rozkleiłam totalnie. Nie dość, że Młody się prężył i widać, że zmęczony był a coś nie tak, to jeszcze ta laktacja. Nie miałam dzisiaj czasu na laktator tak naprawde, to mnie dobiło... ciężki dzień miałam 😭

Starania naturalne od 2019r. z pomocą medyczną od 2020r. z przerwami (ok roku).
    Stymulacja m.in. dostinex, clo, ovitrelle, lametta
    Luty 2022r. HSG prawy jajowód niedrożny
    Maj 2022r. klinika GAMETA, badania
    Lipiec 2022r. 1x inseminacja bezskutecznie
    Wrzesień 2022r. polip
    Grudzień 2022r. histeroskopia, wyłyżeczkowanie macicy
    ♥♥♥
    Marzec 2023r. 8.03 test pozytywny, beta 459 ♥
    29 czerwiec: połówkowe, 400 g zdrowego chłopaka
    sierpień: 28 tc, III prenatalne, 1400g zdrowego synusia
    wrzesień: 31 tc 2090g szczęścia
    październik: 34tc 2828g mojego oczka w głowie
    październik: 36+1tc 3008g maluszka

Przed ciążą:
    Ona: badania ok
    On: badania ok
    badania nasienia: wyniki bardzo dobre
  • Ivanka93 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry ze sie wcinam w wątek ale Helcia przy pienistych kupkach i prężeniu sprawdziłabym czy to nie alergia na bmk. Moja Laura miała podobne objawy i u nas odstawienie bmk pomogło ja póki karmiłam byłam na diecie a mleczko dostaje bebilon pepti.

Helcia lubi tę wiadomość

🙋‍♀️31 & 🙋‍♂️33

07.2020💔
    07.2021💔
    11.2021💔

🩷 01.01.2023 🌈

age.png
  • Goshas71 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ile czasu u Was dzieciaczki jednorazowo bawią się na macie / leżą na brzuszku?

Bo u nas bardzo szybko mała się męczy. Największą aktywnosc wykazuje rano, a potem z upływem dnia juz tylko na chwilkę jestem w stanie ją zająć i zaraz robi się głodna lub senna, więc jej nie męczę. Ale zastanawiam się czy to jest ok czy moja jest wybitnym leniuszkiem 🙂

Ona i On: 28 lat
    8cs

28.02. ⏸️14 dpo 🤭
    01.03. ⏸️15 dpo, beta 262,90mlU/ml
    09.03. beta 6757,00 mIU/ml (średni dwudniowy przyrost 125.2%)
    16.03 0,54cm z 💗
    07.04 2,98 cm
    21.04 prenatalne - niskie ryzyka, wszystko w porządku
    22.06 połówkowe, 360g zdrowej dziewczynki 👧
    02.10 2800 g (35+3)

preg.png
  • Helcia Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivanka93 wrote:
    Sorry ze sie wcinam w wątek ale Helcia przy pienistych kupkach i prężeniu sprawdziłabym czy to nie alergia na bmk. Moja Laura miała podobne objawy i u nas odstawienie bmk pomogło ja póki karmiłam byłam na diecie a mleczko dostaje bebilon pepti.
    Dzięki Kochana, że napisałaś ❤️ będę musiała sprawdzić. Niby tylko 2x siw pojawiła taka spieniona, zobaczymy. Dzisiaj byliśmy u osteopaty. Maluszek był bardzo pospinany. Osteopata z nim trochę popracował, ale na szczęście wszystko jest ok. Dostaliśmy zalecenia, m.in. jak prawidłowo kłaść na brzuszek. Zobaczymy, może to coś pomoże. Jak nie to będziemy pewnie kierować się na badania i do gastrologa.

Wrzesień 2022r. polip
    ♥♥♥

Przed ciążą:
  • Ona11 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goshas71 wrote:
    Dziewczyny, a ile czasu u Was dzieciaczki jednorazowo bawią się na macie / leżą na brzuszku?

Bo u nas bardzo szybko mała się męczy. Największą aktywnosc wykazuje rano, a potem z upływem dnia juz tylko na chwilkę jestem w stanie ją zająć i zaraz robi się głodna lub senna, więc jej nie męczę. Ale zastanawiam się czy to jest ok czy moja jest wybitnym leniuszkiem 🙂
    U nas mamy brzuszkowego leniuszka, nawet ma tak wpisane przez położna w książeczce „leniwa na brzuchu „ 😅 Dość szybko zaczyna płakać i ciężko nam idzie to brzuszkowanie. Są dni że mamy 20-25 minut, a niestety są i takie, że ledwo 10 się da uzbierać, bo takie płacze są.. ale za to na pleckach lubi i chętnie się bawi i tak sobie leży. Tu myślę z z godzinę dziennie uzbieramy, ale nie mam pojęcia czy to dużo, czy mało.
    Jesteśmy teraz na etapie, że dużo śpi w dzień, więc to też trochę skróciło nam ilość okien aktywności.

Goshas71 lubi tę wiadomość

11.22- 5t cb 💔

14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
    13.10.23- Oliwka ♥️
  • Ona11 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2023, 05:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, moje dziecko zasnęło dziś o 22 i spało do 5:20 😳😱 Teraz się karmimy i może jeszcze chwilę zaśnie 😴
    Jakby moj maz nie rozbil szklanki o 3 nad ranem, to miałabym pierwsza całkowicie przespana nocą 😅
    Az się zastanawiam, czy to wszystko ok 😀

11.22- 5t cb 💔

14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
    13.10.23- Oliwka ♥️
  • Helcia Autorytet

Wysłany: 24 grudnia 2023, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona super ! Oby tak dalej :-)

Dziewczyny wszystkiego najlepszego z okazji Świąt! 🎄🎊🎁

Ona11, Sagi lubią tę wiadomość

Wrzesień 2022r. polip
    ♥♥♥

Przed ciążą:
  • Ona11 Autorytet

Wysłany: 24 grudnia 2023, 01:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Był to jednak jednorazowy wybryk 😀

Ode mnie również najserdeczniejsze życzenia, zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych tak jak lubicie. ;)
    Cieszymy się każda chwilą naszych pierwszych świąt z Maleństwami. 🎁🎄

Helcia, Sagi lubią tę wiadomość

11.22- 5t cb 💔

14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
    13.10.23- Oliwka ♥️
  • Goshas71 Autorytet

Wysłany: 24 grudnia 2023, 04:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona11 wrote:
    Dziewczyny, moje dziecko zasnęło dziś o 22 i spało do 5:20 😳😱 Teraz się karmimy i może jeszcze chwilę zaśnie 😴
    Jakby moj maz nie rozbil szklanki o 3 nad ranem, to miałabym pierwsza całkowicie przespana nocą 😅
    Az się zastanawiam, czy to wszystko ok 😀

Suuuper! ❤️
    A ja dzisiaj miałam podobną niespodziankę - mloda usnęła o 21 po kąpieli i dopiero teraz ją karmię 😱 Nawet mąż przebierał ją jak my się kładliśmy spać i nie obudziła się na przewijaku.
    Nie wierzyłam własnym oczom jak zobaczyłam zegarek.
    Oby coraz częściej nasze dzieciaczki łapały takie sny nocne! A mówi się że jaka Wigilia taki cały rok, więc jestem pełna nadzieji 😃
    Zdrowych i wesołych Świat dziewczyny! Nacieszmy się tymi naszymi malcami i Oby nie były przebodźcowane w te święta! 🌲

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 grudnia 2023, 04:21

Ona11, Sagi lubią tę wiadomość

8cs

28.02. ⏸️14 dpo 🤭
    16.03 0,54cm z 💗
    07.04 2,98 cm
    02.10 2800 g (35+3)

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 24 grudnia 2023, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesołych świąt :)

09.02.2023 - ⏸️

age.png
  • Olya Autorytet

Wysłany: 24 grudnia 2023, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dawno się nie odzywałam. Na wstepie chciałam wam złożyć najlepsze świąteczne życzenia, dużo zdrowia dla Was i Waszych rodzin 🎄♥️

U nas leci spokojnie dzień za dniem. Elisa to oaza spokoju. Otrzymała ksywkę „Czaruś”, bo czaruje nas swoimi usmiechami. Nie płacze (prócz tego jak coś jej dolega np. jest głodna, czy trzeba odciągnąć nos, itd.). Generalnie to bardzo dużo spi, je, uśmiecha się i jest bardzo mało wymagającym dzieckiem. Żeby nie było za łatwo to jej starsza siostra nadrabia.

Co do leżenia na brzuszku to mamy z tym mały problem. Ale po powrocie z urlopu (jesteśmy w PL na święta i Nowy Rok) będziemy intensywnie ćwiczyć. Mikołaj zostawił jej dużo ciekawych zabawek także brdziemy mieli poleceń manewru, by zachęcić jsą
    Do ćwiczeń 😅

🤍 03.2018 - Rozpoczynamy starania 👶🏻
    🤍 08.2019 - Upragnione DWIE kreski 🤰🏼
    🤍 04.2020 - Jest i ONA 🤱🏼

Czas na rodzeństwo… 👶🏻

🤍 09.2022 - Ciąża biochemiczna 🥺💔
    🤍 01.02.2023 - Chwilo trwaj! ⏸️
    🤍 11.04.2023 - It’s a girl! 💗
    🤍 7.10.2023 - W końcu razem!🤱🏼

age.png
  • Goshas71 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2023, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Jak tam Wasze dzieciaczki po Świętach?

8cs

28.02. ⏸️14 dpo 🤭
    16.03 0,54cm z 💗
    07.04 2,98 cm
    02.10 2800 g (35+3)

preg.png
  • Ona11 Autorytet

Wysłany: 30 grudnia 2023, 04:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😘
    U nas wigilia fajnie, mała zasnęła i mogliśmy spokojnie zjeść, w pierwszy dzień świąt na początku miała kryzys, nawet spacer nie pomagał, ale w końcu zasnęła i później już byla w dobrym nastroju, za to w drugi dzień świąt, ewidentnie miałam już dość tych podróży, ludzi i doszło do przebodzcowania- zaliczyliśmy pierwszy spacer niemal w całości na rękach, bo tak płakała.
    Po powrocie do domu w miarę ok, ale pojawił się problem ze spaniem, dużo częściej się wybudzała niż wcześniej i miała problemu żeby ponownie zasnąć.
    Wczoraj już było lepiej, myślałam że wraca wszystko do normy, aż tu dzisiejsza noc - chyba jedna z najgorszych. Nie dało się jej nijak uśpić, a próbowaliśmy od 21, ręce ble, leżenie przy piersi ble, jak już przysypiała zmęczona, to po odłożeniu do łóżeczka od razu płacz. Ostatecznie zasnęła o północy i spala na mnie do 4.30, bo inaczej się nie dało. Teraz się karmimy i liczę na to, że wróci do łóżeczka.
    Nie wiem czy to święta popsuły nam dziecko, czy właśnie mierzymy się ze skokiem rozwojowym 🙄

A jak u Was?

11.22- 5t cb 💔

14.02.23- ⏸️ beta 37,2 🍀
    13.10.23- Oliwka ♥️
  • Helcia Autorytet

Wysłany: 3 stycznia, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w Nowym Roku :-)
    U mas święta minęły tak jak codziennie, ale dlatego że byliśmy sami w domu.

Kurcze my dalej zmagamy się z prężeniem... Niuniuś jest spięty, pręży się, stęka. Kupiliśmy Diclofor i Espumisan. Dzisiaj kupiłam Delicol, bo nie wiem już jak pomóc Maluszkowi. Bączki idą ładnie, chociaż widać, że wysiłkowo, kupa tak samo. Spróbujemy zrobić badania, może nietolerancja laktozy...
    W dodatku, ostatnio jakoś szybciej jest głodny- co 3 godziny, a powinien jeść rzadziej im jest starszy...

A jak u Was ?

Wrzesień 2022r. polip
    ♥♥♥

Przed ciążą:
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My również witamy się noworocznie :)

U nas po świętach był przebodźcowany dramat, mamy małego socjalnego dzikusa ;) ale już w porządku, 3 skok mija :)

Helcia, delicol pomoże, jeśli to nietolerancja laktozy, jeśli nie pomoże, to znaczy, że to nie to (wydaje mi się, że chyba nie ma co się stresować dodatkowymi badaniami, skoro podaniem delicolu powinno się to chyba dać wykluczyć). A udało Ci się rozkręcić laktację? Albo czy przynajmniej częściowo karmisz piersią? Może jakieś delikatne uczulenie na białko mleka krowiego?

A co do jedzenia rzadziej niż co 3h to skąd takie info? :O moja to tylko w nocy na pierwszym dłuższym spaniu wytrzymuje 4-5 h przerwy, tak to co 2-2,5h (czasem i co 1,5 h jak jest skok i dziwne zawirowania) krzyczy o jedzenie. Rzadko (też przy skoku się zdarzyło) bywa tak, że je z wielką łaską co 3h i nie wolno choćby 15 min wcześniej proponować, bo wrzask. Widziałam ostatnio na fb screeny z jakiejś aplikacji ile dziecko zjada w ciągu dnia od dziewczyn karmiących MM i tam też wynikało, że ani to jak w zegarku ani miarki na posiłek nie są równe ;)
    Ja nie wiem ile zjada, ale wiem, że czasem nie opróżni jednej piersi do końca, a czasem zje z obu wszystko co jest i po obu takich posiłkach za 2h może wołać o kolejną porcję ;)

Helcia lubi tę wiadomość

age.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 😊

Bardzo się cieszę, ze grudzień minął, to nie był dla mnie rewelacyjny miesiąc. Covid, przedluzajacy się połóg, wyjazd męża…
    Jutro mamy zaplanowane szczepienie. Mam nadzieję, że doktor rzetelnie zbada synka i doradzi co robić. Otóż od czasu covidu nie przechodzi mu katar. Ja się oczywiście bardzo tym przejmuję.
    I myślę nad skasowaniem Facebooka z telefonu, bo nie ma dnia, żeby nie pojawiły się posty o rsv :/
    Z drugiej strony tłumaczę sobie, że „to tylko katar”.

Tyle marudzenia. Z pozytywów, to wczoraj synkowi stuknelo 12 tygodni :) 🥰
    Ogoorkowa, Wam chyba też w tym tygodniu?

Helcia - mojemu coś się tydzień temu pozmieniało z brzuszkiem. Z kilku kup dziennie przeszedł na jedną, albo zero. Jednocześnie zniknęły „kleksy” które były praktycznie przy każdej zmianie pieluszki. Więc może to zmiana na lepsze?
    Na prężenie się i gazy wypróbowałam delicol, ale nie widziałam różnicy. Zamówiłam rurki „wiaterek”. Doraźnie pomaga masaż brzuszka.
    Ciężkie życie niemowlaczka ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia, 13:03

Helcia lubi tę wiadomość

09.02.2023 - ⏸️

age.png
‹‹ 553 554 555 556 557 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ