W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣
-
WIADOMOŚĆ
-
Rosalie wrote:No ja niestety za mloda jestem i sie nie lapie na nfz... nie mam tez wskazan, wiec musze placic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2021, 16:03
-
nulka_23 wrote:Jeśli byś robiła samo usg prenatalne bez PAPP-A to miałabyś to normalnie bezpłatne na nfz. Za PAPP-A zgadza się że ze wzgledu na wiek musisz płacić ale usg prenatalne to usg pomiędzy 11 a 14 tygodniem ciąży które należy do podstawowych badań w ciąży i jest ono bezpłatne. W ciąży powinnaś mieć 3 usg i to pomiędzy 11 a 14 tygodniem, zwane prenatalnym, jest tym pierwszym.
-
Rosalie, przepraszam, myślę że przesadzasz z tą rozpaczą. Jeśli na infolinii używałaś zamiennie słów prenatalne i PAPP-A to osoba po drugiej stronie mogła też nie bardzo rozumieć. Moja siostra prowadziła ciążę w luxmedzie i na tym usg miała wykonane wszystkie konieczne pomiary dziecka. Na PAPP-A się nie decydowała.
Swoją drogą pracowałam w luxmedzie i staram się nie brać do siebie tego co mówisz ale mimo to jest mi trochę przykro bo dziennie na prawdę człowiek musiał użerać się z setkami roszczeniowych klientów i to jednak wpływa na psychikę.Martyna33, Kasienka22, Eve lubią tę wiadomość
-
nulka_23 wrote:Rosalie, przepraszam, myślę że przesadzasz z tą rozpaczą. Jeśli na infolinii używałaś zamiennie słów prenatalne i PAPP-A to osoba po drugiej stronie mogła też nie bardzo rozumieć. Moja siostra prowadziła ciążę w luxmedzie i na tym usg miała wykonane wszystkie konieczne pomiary dziecka. Na PAPP-A się nie decydowała.
Swoją drogą pracowałam w luxmedzie i staram się nie brać do siebie tego co mówisz ale mimo to jest mi trochę przykro bo dziennie na prawdę człowiek musiał użerać się z setkami roszczeniowych klientów i to jednak wpływa na psychikę.
Dodatkowo dla mnie to badanie jest szalenie istotne, bo ja nie zdecydowalabym sie na urodzenie chorego dziecka. Wiec 'poszerzone zwykle usg' w luxmedzie mnie nie usatysfakcjonuje, gdybym od razu wiedziala, ze to jakas podroba, a nie badanie prenatalne, to tak jak napisalam, zdecydowalabym sie na niftyWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2021, 16:24
-
No i takiego badania sie spodziewalam po 'usg 11-+3+6 tygodnia' z luxmedu, a dostalam informacje, ze to zwykle podstawowe badanie
To moja ciaza i mam prawo sie gubic, a jednak na infolinii i od lekarzy powinnam otrzymywac rzetelne informacje, a nie tego doswiadczylam, stad moj zal
Nie odbieraj go personalnie, bo rozni ludzie pracuja, najwidoczniej ja trafialam na takich, ktorzy nie ogarniaja...Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2021, 16:29
-
Ale to jest to badanie... Dowiadujesz się z niego czy wszystkie narządy są na miejscu, jaka jest przeziorność karkowa, czy jest nosek, czy serce jest właściwie zbudowane, czy są rączki i nóżki...
Od lekarzy się zgodzę ale na infolinii nie pracują osoby medyczne. Na dodatek to osoby które obsługują placówki w całej Polsce a niestety inaczej jest w Warszawie a inaczej w innych rejonach Polski.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2021, 16:32
-
nick nieaktualny
-
Rosalie ja Cię doskonale rozumiem. Jak byłam w 1 ciąży tez nie miałam świadomości, lekarz mi nic nie powiedział jakie mam możliwości i było za późno. Mieszkałam w małej miejscowości i nie było tak lekarzy z takimi certyfikatami. Miałam usg 1 trym takie poszerzone jak właśnie mówisz. Ale gdy pojechałam do specjalnej kliniki w 3 trym to miałam bardzo dokładne badanie ze wszystkimi przepływami i siatkami centylowymi. Wtedy zrozumiałam jakie błędy popełniłam. Jesteś na wczesnym etapie ciąży i możesz jeszcze wykonać badania. Rozumiem rozczarowanie kosztami, takie właśnie są jak prowadzić ciążę prywatnie, łącznie z luxmed. Ja miałam oprócz tego inne ubezpieczenia a i tak nie pokryło wszyskich badań. Za usg 3 trym zapłaciłam 400 zł. I tak właśnie się płaci plus badanie pappa. Miałam bardzo niespokojna końcówkę ciąży przez to, że nie zrobiłam badań dokładnych prenatalnych bo lekarz(ten z certyfikatem fmf) mi powiedział na ostatnim usg, że skoro nie mam pappa to teraz nie ma gwarancji, ze dziecko jest zdrowe, mino, że badania nie wskazywały na chorobę. Postanowiłam, że w następnej ciąży nic mnie nie powstrzyma u robię nifty i pappa i dokładne usg prenatalne. Poszłam do lekarza na NFZ, żeby nie wydawać na inne badania. I przez przypadek lekarz sam mnie skieruje bezpłatnie na te badania. Wole kupić używana wyprawkę a zrobić ten test. Moje zdrowie psychiczne jest bardzo ważne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2021, 16:46
Rosalie lubi tę wiadomość
8.2019 👦
10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
11.08 będzie 👧 test panorama 👌
-
Nunakala o to mi chodzi wlasnie. Nie chodzi juz nawet o koszty, bo samo nifty 2350 kosztuje i bylam gotowa tyle wydac, ale nie spodziewalam sie, ze do pappy z krwi potrzebuje osobnego usg, a gdybym to wiedziala, to nie marnowalabym 750 teraz na pappe tylko od razu poleciala na nifty. Dawno juz bym miala wyniki i w ogole. A pytalam lekarki z luxmedu na wizycie, jakie mam mozliwosci, to nie chciala nic powiedziec, bo mam sobie isc prywatnie...
Nikt nic nie powie, nie wytlumaczy i sie tak bladzi bezsensownie jak we mgle. Ostatecznie ide jutro na to prywatne rano, na 10, a o 14:40 mam z luxmed, pojde z ciekawosci, dla porownania i zeby miec wiedze na przyszlosc. Aczkolwiek w przyszłości na pewno bede od razu szla na nifty, zamiast sie bawic w jakies statystyczne pappy, z ktorymi mam same problemy. Zrazilam sie mocno i nie powtorze wiecej tego bledu -
Rosalie, jeśli chcesz iść w dwa miejsca to oczywiście twoja sprawa, ale wiem ze dziewczyny które tak robią (usg w ten sam dzień) często dostają zupełnie różne wymiary i tylko dodaje im to zmartwienia…
Na jednym usg możesz mieć przeziernosc taką, a na drugim już inną i tak ze wszystkim i wtedy to dopiero będzie w rozpaczy25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Rosalie ja też nie rozumiem rozżalenia szczerze mówiąc.
Ja na badania prenatalne jechałam do kliniki specjalizującej się w badaniach prenatalnych (moje znajome ciężarówki tak samo). Tam od razu miałam pobierana krew po usg 🙂
Wydaje mi się ze przeważnie tak to działa w Polsce.
Mi luxmed osobiście ratuje dupe (a raczej portfel) 😅 Mam świetnego lekarza ktorego wybrałam sobie jak tylko w głowie zaświecił pomysł o potomstwie. Przyjmuje na nfz, co śmieszne w przychodni obok mnie 😂 ale terminy na nfz zajęte do końca roku. Gdyby nie luxmed musiałabym chodzić do niego prywatnie i wszystkie badania krwi, moczu itp również wykonywać prywatnie.
Wydaje mi się, że źle po prostu zrozumiałaś usg 11-13 tygodnia. Badania prenatalne nie są obowiązkowe, i w wieku poniżej 35l lub gdy są wskazania są odpłatne. Ja również za nie płaciłam 😉
🙋🏽♀️ 25l.
🙋🏽 27l.
+ 🐈🐈⬛
-
Martyna33 wrote:Rosalie, jeśli chcesz iść w dwa miejsca to oczywiście twoja sprawa, ale wiem ze dziewczyny które tak robią (usg w ten sam dzień) często dostają zupełnie różne wymiary i tylko dodaje im to zmartwienia…
Na jednym usg możesz mieć przeziernosc taką, a na drugim już inną i tak ze wszystkim i wtedy to dopiero będzie w rozpaczyWiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2021, 17:01
-
Alis96 wrote:Kochane odebrałam wyniki i jestem przestraszona. 😥😥
We krwi podwyższone leukocytybi MCh ..
W moczu widoczne nieliczne bakterie. I fosforany bezpostaciowe bardzo liczne w polu widzenia.
TsH 2,45.
Glukoza 98 -norma laboratoryjna do 99
Czy jest bardzo źle ? Wizyta dopiero 26 sierpnia.
Ja zawsze robię badania przed wizytą,bo mają być świeże na kolejną wizytę,a nie miesięczne po wizycie, przez to też nie ma problemu bo stres ewentualny jest krótki, a i badania świeże bo przez miesiąc to wiele się może zmienić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2021, 17:11
👨25/08/2010 Szymon💙
👦07/11/2014 Aleksander💙
👧08/01/2022 Klara ❤️
-
Jeżeli jest mądry lekarz to skieruje sam do kogoś kto robi usg prenatalne, poinformuje jakie masz możliwości. Ja tez nie zostałam poinformowana, że to usg nie jest typowo prenatalne, używano słowa usg 1 trymestru. Owszem była zbadana nt, nosal bone i długość płodu ale nie było to z oszacowanie ryzyka i naniesienie na sitki centylowe. Wbrew pozostałe pappa warto robić bo nifty wyklucza tylko kilka aberracji. Usg wykrywa różne inne choroby np. Wady serca.
Rosalie lubi tę wiadomość
8.2019 👦
10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
Niespodziewanie ⏸ 17.06
❤️7.07
11.08 będzie 👧 test panorama 👌
-
Rosalie wrote:I co, na jednym usg moze wyjsc prawidlowo, a na innym moga stwierdzic, ze dziecko moze byc chore? 🤯
Nie, usg w ogóle nie powie Ci czy dziecko jest chore czy zdrowe.
Po prostu widząc jak panikujesz już teraz, to jak zobaczysz rozbieżności, a one będą bo dziecko się rusza, bo sprzęt jest różny, będziesz panikować jeszcze bardziej. Dlatego zastanów się czy to dobry pomysł. Raz będzie tętno 180, a na drugim usg będziesz miała 155 i powiedz mi, ze Ty nie będziesz panikować. No będziesz.Kasienka22, nulka_23, Dip88 lubią tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Martyna33 wrote:Nie, usg w ogóle nie powie Ci czy dziecko jest chore czy zdrowe.
Po prostu widząc jak panikujesz już teraz, to jak zobaczysz rozbieżności, a one będą bo dziecko się rusza, bo sprzęt jest różny, będziesz panikować jeszcze bardziej. Dlatego zastanów się czy to dobry pomysł. Raz będzie tętno 180, a na drugim usg będziesz miała 155 i powiedz mi, ze Ty nie będziesz panikować. No będziesz.
A z praktycznego punktu widzenia: mialyscie to badanie przez brzuch? Lekarz omowial na biezaco, czy wykonal dal wyniki i kazal isc do prowadzacego? 🤔 -
nulka_23 wrote:Alis, bakterie wychodzą prawie wszystkim ciężarnym - taki urok ciąży podobno
-
Rosalie wrote:No to bede 🤷🏼♀️ ostatnio bylo 130, wiec tez jakies dziwne, ale nie rozkminiam tego. Raczej poloze wiare na usg prywatne, a to z luxmedu chce tylko porownac, jak bardzo nie doruwnuje lub czy jest zblizone
A z praktycznego punktu widzenia: mialyscie to badanie przez brzuch? Lekarz omowial na biezaco, czy wykonal dal wyniki i kazal isc do prowadzacego? 🤔Rosalie lubi tę wiadomość