Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣
Odpowiedz

W maju zatestowane ⏸️ zimą będą rozpakowane 👶👣

Oceń ten wątek:
  • Alis96 Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyczytałam ze mam o 1 kg za duzo 😣 tylko ja w sumie mam az +4 , a wy jesteście do przodu o 3 4tyg ode mnie. I mam za dużo o 1 kg. Jak tak dalej pójdzie to będzie masakra..musze sie wziąć jakos za siebie. Wiem ze jak za duzo przytyje nie udzwigne tego psychicznie :/

Edit. Jeszcze wszedzie ba fb w grupach serio pisza wszyscy ze tylko w ciąży chudna albo tyja max 5 kg. Dla mnie to dziwne. I jeszcze gorzej mi jak takie czytam. :(

Jeszcze wgl tych ruchów nie czuje strasznie mnie to niepokoi. :( może przez to łożysko na przedniej ścianie nie wiem. Ale ostatnio mam zły czas. Siedzę wczoraj i dzisiaj i wyje 😥😥

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2021, 10:13

202505142751.png
  • Rosalie Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wariancja, Alis, ja dopiero tydzien czuje ruchy codziennie, wiec dopiero od 20 tygodnia. Lozysko z przodu ma duzy wplyw! Czasem fajnie czuje, a czasem jak kopie wlasnie orzez lozysko, to to jest ledwo odczuwalne, bo lozysko tlumi. Jeszcze chwilka cierpliwosci dziewczyny, jak poczujecie ruchy, to nerwy w wiekszosci odpuszcza 😘

Alis, zaraz Ci trzepne czyms. Ty to duzo chudsza ode mnie, wiec z takim tokiem myslenia, to powinnam sie zalamac! Glowa do gory, tycie w ciazy jest normalne! Zrzucimy, jak urodzimy. Ja tez przytyje, jestem na to gotowa psychicznie. Pamietaj, ze im szczuplejsza jest mama, tym wiecej wg widelek moze przytyc, wiec nie mozna sie porownywac.
    Swoja droga, gdzie Ty widzisz te mamy na minusie albo z 3,4 kg? Ja wszedzie widze minimum +5kg, a czesto i nawet +12kg, co mnie juz przeraza np. Z drugiej strony bywa, ze ja sie zastanawiam, czy na pewno sie krzywda jakas dziecku nie dzieje, przez to, ze nie przytylam 🤷🏼‍♀️
    I nie placz! Dzidzi tez smutno! Tule mocno, glowa do gory!

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • Alis96 Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Rosalie 😘

Chyba chandra jesienna do mnie przyszła

202505142751.png
  • Rosalie Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to szybciutko albo jakis fajny spacer, po lesie czy parku i glebokie oddechy albo jakas super komedia, kocyk i herbatka! Albo kakao! Polecam Brudget Jones 3, moj ukochany ❤ przypomnij sobie jak bardzo chcialas tego maluszka i jest i rosnie 🥰 polecam tez trening wdziecznosci, co wieczor przed snem/co rano po obudzeniu wymienic sobie 5 rzeczy, za ktore jest sie wdziecznym 💗 pomaga na zle nastroje bardzo mocno!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2021, 10:37

Alis96 lubi tę wiadomość

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • wariancja Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Rosalie! Ja to niby wszystko wiem i staram się myśleć racjonalnie, ale gdzieś, coś zawsze się w tej kalafiorowatej głowie urodzi i nie daje spokoju;P

Alis, przybieraniem na wadze się nie martw! Każda kobieta tyje indywidualnie i w swoim tempie. Jeśli się nie obżerasz, i jesz mniej więcej tak jak przed ciążą - to jest to kwestia gromadzenia wody/ treści zalegających w jelitach itd Zobaczysz, po ciąży wszystko schodzi - jak maluch się urodzi serio będziemy potrzebowały mnóstwa energii, na nocne warty/ karmienie/ noszenie.

I zgadzam się, że aura za oknem nie nastraja optymistycznie, ale jakoś trzeba sobie radzić ;) (patrz post Rosalie ;))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2021, 10:43

Alis96 lubi tę wiadomość

klz99vvj9pe2bh19.png

qb3c6iye83h3n4tx.png
  • Dip88 Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po weekendzie 🙂

Trzymam kciuki za wizyty ✊

Martyna udanego urlopu i pięknie wyglądasz 😊

Alis nie przejmuj się tak wagą 😉

Jak coś lub kogoś pominęłam to przepraszam, ale ja tak na szybkiego teraz i później dokładnie nadrobie 😅

Ja dziś do fizjo na 15 idę. Ciekawe co powie i wymyśli na te bóle 🤨 Ogólnie to momentami już ledwo chodzę 😖

3jgx9jcgaorgom11.png
    Nikodem & Alexander ❤️
    Starania od 11.2019
    12.2019 Poronienie 6tc💔
    04.2021 Ciąża biochemiczna💔
    💗13.05.2021⏸ NIFTY ✅ 💙 Antoś 💙

PCOS❗️FSH❗️Testosteron ❗️LH/FSH ❗️
    Styczeń 2021 Klinika w NL 🇳🇱
  • Nunakala Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis ale Cię kopne ! Tycie w ciąży to kwestia indywidualna, ja w ciąży się mobilzuje a poza to jestem naprawdę przy kości. Dlatego tyje mniej bo gdybym sobie pozwoliła to bym słoniem była! Wszystkie moje znajome bardzie dużo przytyły e ciąży ja w pierwszej 8kg ale naprawdę ćwiczyłam cały 2 trym i trzymałam dietę 1800-1900 kcal! Tylko dlatego aby uniknąć cukrzycy bo moja waga była wysoka i dostałam opieprz on lekarza.
    Dziewczyny maja racje, wyjdź na spacer i ciesz się ciąża a nie waga. Jak się karmi piersią po porodzie to kg same lecą, serio! Jeśli chodzi o ruchy to ja w 1 ciąży czułam w okolicy 21 tyg i to było normalne. Wieloródki czuja je wcześniej ze względu na to ze m.in. Potrafią je rozpoznać 😂😅
    Masz jeszcze czas :)
    Wariancja ha tez czuje ruchy czasem a czasem nie tak to już jest :) JesCze jest czas na mega kopniaki 😅 jeszcze nam te dzidziulki dadzą popalić w brzuchach😂
    Martyna ale super fota! 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2021, 10:55

Alis96 lubi tę wiadomość

8.2019 👦
    10 cs o rodzeństwo🛑 i 3 mc-ch
    Niespodziewanie ⏸ 17.06
    ❤️7.07

11.08 będzie 👧 test panorama 👌

34bw43r8hka2lxc7.png
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dip, u mnie z tymi bólami jest lepiej tutaj, chyba przez to że pływam. Ale wczoraj po seksie… o matko, tak mnie zaczęło bolec krocze i spojenie.. tylko przy staniu i chodzeniu, przy leżeniu ok. Normalnie masakra, na szczęście dziś jak ręką odjął 🤷🏼‍♀️
    Napisz potem co fizjo radziła!

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2021, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis, też nie wiem, gdzie czytałaś o tych, co tyją tak mało, bo ja wszędzie widziałam informacje +5 do +7 przy nastym tygodniu ciąży. A co do ruchów, to naprawdę nie masz się co martwić, ja pierwsze takie, że nie miałam wątpliwości poczułam w 19 tygodniu (19+), a i później też jest normalne. Co do złego samopoczucia, to doskonale Cię rozumiem, bo mnie dopadło ze dwa tygodnie temu i nie odpuszcza, też ciągle jestem przybita. Ale nie ma co na siłę się uśmiechać i mówić, że jest super, jeśli potrzebujesz zwolnić, przemyśleć sobie swoje sprawy, popłakać nawet bez powodu, to pozwól sobie na to, to jest normalne :)

Alis96 lubi tę wiadomość

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu trzeba też niestety przyznać racje że hormony robią swoje... Bardzo łatwo zatracić się w złym samopoczuciu. Sama mam z tym duże problemy, niestety:( najgorzej jest chyba jak jest brzydka pogoda, ona ciągnie mnie jeszcze bardziej w dół.
    Alis, nie patrz na żadne widełki. Każdy organizm jest inny i nie ma co się porównywać do innych a już wiara w widełki to całkiem abstrakcja. Bardzo mi się podoba porada Rosalie! ❤️

• AnnWer Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis 😃 ale by Cię tyłek bolał jakbyś od każdej dostała kopa 😃
    Ja co prawda nie przytyłam póki co, a pozwalam sobie na pączki tak z 2 razy w tygodniu, generalnie do słodkiego mnie nie ciągnie. Ale ja startowałam z wagą 67,5 i tak stoje, pewnie jestem tutaj jedna z cięższych babeczek jak widziałam komentarze, choć wcale aż na te 67 nie wyglądam, przynajmniej zawsze tak mówią 🤷

Powiem tak, nie namawiam żeby tyc, wiadomo, ale nie ma co się przejmować rosnącym brzuszkiem, naaaawet jak rośnie szybciej niż u innych, bo... No bo ;) niech ma te dziecko gdzie tam siedzieć. U siostry córeczka ma krzywa nóżkę jak wspominałam, bo miała za ciasno, więc ja już się nie przejmuje że mój bębenek rośnie sobie duży, póki co z zapasów 😆

relgh371eque54k9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2021, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do spania jeszcze, to ja śpię w każdej możliwej pozycji, w której jest mi wygodnie, byleby zasnąć i dospać chociaż do 5... Myślę, że gdyby to było tak wybitnie ważne, żeby spać na lewym boku, to by o tym lekarze wspominali :)

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a któraś już zauważyła u siebie wyciek siary z piersi? Bo u mnie już kilka razy się zdarzyło i jestem zdziwiona ze tak szybko

• Rosalie Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna, czytalam, ze moze sie pojawiac nawet od 16 tygodnia! Wiec wcale nie masz tak szybko 😃 aczkolwiek u mnie nic takiego sie jeszcze nie dzieje, jedynie czasem lewy sutek swedzi mnie przeokrutnie 🤯

0d1yskjo8vrc1yk9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2021, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna, ja miałam jakoś właśnie bardzo wcześnie przez jakiś czas, ale później ucichło, więc może u Ciebie też jeszcze przejdzie, zwłaszcza że teraz na urlopie jak jesteś, to wiadomo, że organizm na trochę innych obrotach działa, niż na co dzień.

Martyna33 lubi tę wiadomość

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosalie wrote:
    Martyna, czytalam, ze moze sie pojawiac nawet od 16 tygodnia! Wiec wcale nie masz tak szybko 😃 aczkolwiek u mnie nic takiego sie jeszcze nie dzieje, jedynie czasem lewy sutek swedzi mnie przeokrutnie 🤯

Ja patrzę na koszulkę a tam zaschnięta plamka w miejscu sutka, wtedy jeszcze nie byłam pewna ze to siara, ale dziś rano patrZe na piżamę i to samo, wiec napewno 😂
    O nie, niedługo wkroczą wkładki laktacyjne 🙄

• nulka_23 Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnWer a tą nóżkę będą jakoś rehabilitacją prostować czy po prostu potrzeba czasu?

Martyna, u mnie na razie cisza

• Caro Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nunakala super wieści po wizycie 🙂

Martyna33 ale Wam tam dobrze 🥰 Ślicznie wyglądasz. Udanego wypoczynku!!

Alis prooosze Cię.. nie wiem gdzie Ty czytasz o tej wadze. Owszem są osoby co tyją po kilka kg, niezauważalne, ale to wszystko zależy od organizmu. Ja przytyłam 18kg 🤦 A po 3 dniach, jak wyszłam ze szpitala na wadze było już -10kg! Różnie organizm też magazynuje wodę, więc nie ma co się porównywać. Głowa do góry 🙂🙂

Ja też mam czasem zschnięte wycieki na piersiach. Może mój organizm jeszcze nie do końca zapomniał poprzedniego karmienia, a tu szykuje się kolejne (oby się udało✊) 🙂 W sumie to pomiędzy końcem kp, a ciążą minął rok.

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
  • wariancja Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna, mam tak jak Caro. Wydaje mi się, że coś na kształt mleka? zasycha na sutkach.

A co do wkładek laktacyjnych... niekoniecznie będzie tak, że będą Ci potrzebne ;) Jak ze wszystkim, kwestia baaardzo indywidualna. Też nastawiałam się że się będzie lało z piersi, a cóż u mnie nic takiego nie było. Może do momentu ustabilizowania się laktacji jakieś minimalne ilości pociekły, a tak to nic. Zużyłam może kilka wkładek przez dwa lata kp.

klz99vvj9pe2bh19.png

qb3c6iye83h3n4tx.png
  • Alis96 Autorytet

Wysłany: 27 września 2021, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny 💪💪lepiej mi już ♥️
    Anwer ja właśnie, mam bardzo mały brzuszek a poszło mi troszkę w pupe i uda , i nie wyglądam chyba jak w ciąży tylko jakbym przytyla po prostu. Ale myślę że Ala zaraz skoczy do góry i da mi mocnego kopa i powie halo ja tutaj rossne 💪
    Jutro mialam iść na zajęcia dla mamusiek, ale przeziebienie mnie rozwaliło. A nie zapowiadalo sie nic wczoraj. Najgorzej boli głowa. 😥 i rzeczywiście tak jak Rosalie wspominała kaszel to masakra jakaś.

202505142751.png
‹‹ 244 245 246 247 248 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ