X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕
Odpowiedz

W marcu wiosna idzie 🥀💐☀szybko nam przyniesie dzidzie 🤰🌻💕

Oceń ten wątek:
  • Nati94 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    Uf Nadrobiłam was po kilku dniach 🥴 przylecial do nas mój tata z żoną poznać wnuczke takze trochę się działo 😄

Widzę że rozmawiałyście o porodach
    Nati pięknie opisałaś swoje przeżycia, druga część tego co napisałaś wygląda u mnie tak samo ale chce też napisać dla dziewczyn, które jeszcze nie rodziły że nie zawsze przychodzi ta sławna fala miłości o której tyle się słyszy.
    Wydaje mi się że nie mówi się o tym zbyt często a jest to mega ważne żeby wiedzieć że ta fala może nigdy nie przyjść a uczucie miłości czasami po prostu narasta stopniowo nawet meisiacami.

Mam koleżanki które przez to że tej fali nie poczuły czuły się gorszymi matkami i miały z tego powodu duże problemy emocjonalne przez dłuższy czas po porodzie, a jest to całkowicie naturalne zjawisko.

Jedne z nas zalewa fala miłości inne na to uczucie miłości muszą chwilę poczekać co nie znaczy że jest się gorszą matka i że nie kocha się swojego dziecka ☺️

Ja się cieszę że byłam przygotowana na to że ta fala może nie nastąpić i tak u mnie było. Uczucie miłości narastalo i nadal narasta u mnie każdego dnia 💛💛
    A wiesz, że właśnie myślałam, żeby o tym też napisać, o baby blues(który de facto jest bardzo częsty), problemach z karmieniem, uczeniem się dziecka. Bardzo mądrze piszesz. Baby blues uderzył mnie po pierwszym porodzie, gdy nie umiałam nauczyć się kp. Każdy mówił, że to takie proste, że przystawiasz i leci mleko, a ja płakałam, że jestem gorsza, bo nie umiem- ostatecznie karmiliśmy się 1.5 roku bo się zawzięłam i sama w domu ćwiczyłam pozycje i znalazlysmy najlepszą. U mnie te wszystkie emocje nie zmieniły uczuć do dziecka, ale tak- temat depresji poporodowej, baby blues, miłości, która nie od razu zalewa, karmienia, dobrych rad- to wszystko warto przerobić. Życie i macierzyństwo i tak dużo nas nauczy, ale jakieś podstawy warto mieć. A i jeśli zależy na kp, warto poszukać dobrej cdl. Jakoś dla mnie te tematy są jeszcze odległe. Ale z reguły ta miłość do dziecka przychodzi od razu, chociaż warto nastawić się na każdą opcję. Nagły spadek hormonów ciążowych, poczucie ogromnej odpowiedzialności, nowe obowiązki, to może też przytłoczyć..

Domi_naturelover, Olo323, Kropka6 lubią tę wiadomość

Córeczka: 05.2017
    Córeczka: 08.2020
    age.png

💔11.2021 synek
  • Nati94 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olo323 wrote:
    Potwierdzam, mnie tez lekarz mówił, ze dopóki nie są takie skurcze albo ból „nie do wytrzymania” to wtedy się niepokoić i dzwonić, mówił, ze przy mocniejszych bólach mogę brać nospe, ja jednak jeszcze nie brałam 😊

Jutro na 11:40 mam prenatalne, straszne się stresuje a jednocześnie nie mogę sie doczekać 🙈
    Powodzenia 🍀
    Powodzenia na wizytach. ✊
    Moja za 4 dni i cieszę się, że będę wiedzieć, na czym stoję, chociaż w części

Olo323 lubi tę wiadomość

age.png

💔11.2021 synek
  • Nati94 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blond, przykro mi, jak się trzymasz?

age.png

💔11.2021 synek
  • cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam sie z przedmówczynia, każdy to inaczej odbiera. Ja akurat poczulam te fale, ale moja przyjaciolka jux nie.

Millix, Nati, podziwiam ze tak wczesnie powiedzialyscie w pracy, ja sie postaram wytrzymac jak najdluzej bo wiem ze szef bedzie wsciekly, nie przedluzy mi umowy i ogolnie atmosfera siądzie a roxmowa bedzie mnie kosztowac duzo nerwów wiec chce wytrzymac jesli sie da nawet do 11-12 tygodnia i upewnic sie ze Kropek bedzie zdrowy bo mam paranoje ze nie przetrwa- mialam jedna taka pozna strate, dlatego serduszko mnie nie uspokoi bo wcale nie zmniejsza az tak ryzyka straty.

• Wojcinka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nati dokaldnie...
    Akurat temat karmienia piersią to kolejny brutalny aspekt macierzyńsywa o którym się za mało przyszłym mamom mówi.

Podpisuje się pod tym co napisałaś całym sercem - jeśli komuś zależy na KP to od początku dobrze ogarnąć sobie CDL. Dla mnie KP to najgorsze z czym w życiu przyszło mi się zmierzyć. Teoretycznie problemów z laktacja nie mam ale ten ból z tym związany, stres, nerwy i wszystkie inne emocje... Wiedziałam przed porodem że KP jest trudne ale nie spodziewałam się że aż tak 😖

Dla zainteresowanych z góry polecam Facebookowe grupy wsparcia w tematyce KP i KPI 😊 nieocenione źródło wiedzy

Olo323, Nati94 lubią tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    • 2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    • 2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 Maya z 2cs 💛 15/03/2022
    • 2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 Lea z 4cs 💛 12/07/2025

Rodzina w komplecie 👨‍👩‍👧‍👦💗

age.png

age.png
  • Domi_naturelover Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka, Nati - bardzo mądre i potrzebne słowa ❤️😊
    Milixx, dzisiaj w pracy usłyszałam mądre słowa jednej z koleżanek, podwójnej mamy - to jest WASZ czas, czas przygotowania i odpoczynku. Osoby, które mają problem z tym, że jesteś w ciąży czy idziesz na L4 nie są warte Twoich nerwów i emocji. To jest czyiś problem, jeśli widzi w tym coś „złego”. Masz się zająć sobą i Maleństwem, to jest ważne, praca w porównaniu z przyszłym macierzyństwem jest niczym ❤️

Ja od jutra idę na L4 - bóle głowy w tym tygodniu mnie męczą, jestem taka zmęczona 😔 Dziewczyny w pracy mnie wyściskały (te, które wiedzą), usłyszałam bardzo dużo dobrych słów, słów wsparcia ❤️. Wyszłam z pracy i aż się troszkę popłakałam 🥺 Mam taką fajną atmosferę w pracy, tak lubię te dziewczyny, pracę oczywiście też. Aż szkoda odchodzić, ale praca szkodliwa wiąże się z szybkim odejściem (stety bądź niestety 😄). Ahhh, tak nie lubię pożegnań 😢

Olo323, malinowamamba95, Milixx, Blond27, Nati94 lubią tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    ❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • Angelaaaa Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak macie dziewczyny rację co do porodu i różnych problemów po porodzie o których mało się mówi.. ja miałam problemy z kp boże ile ja się napłakałam i miałam wyrzuty sumienia że jestem złą mamą 😭 teraz już mi to obojętne czy będę kp czy butelką ☺️
    Jesteśmy silne damy radę sobie ze wszystkim dziewczyny ❤️

Wojcinka, Olo323, Blond27, Nati94 lubią tę wiadomość

Maja 06.05.21r ❤️

Alicja 19.11.22r.❤️

• milam Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, nie odzywałam się kilka dni, mam lekkie urwanie głowy. Bardzo przykro się czyta że pracodawcy tak źle znoszą informacje o waszej ciąży (czy może bardziej o L4). Dla pracodawcy to faktycznie może być niewygodne, ale kurde jakaś empatia by się przydała. Kobiety zachodzą w ciążę, takie jest życie, powinien to być powód do radości a nie do nieprzyjemnych komentarzy i min.

Domi_naturelover, Olo323, Milixx, Blond27, Nati94 lubią tę wiadomość

🧒 2013
    🧒 2016
    648f824a16.png
  • Aneta2506 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam się macie brzuchatki? Objawy dopisują?
    Nie zagladalam, parę dni (aż trzy) 😅😂 przez ogrom pracy, i imprezy szkolne (robię awans i wszystko musi być na mojej głowie) 🥴🥴🥴...

Ale jutro już czeka mnie wymarzony wyjazd, relaks... A wy co planujecie na majówkę?

Olo323, Milixx, Blond27, Nati94, Magdak, Angelaaaa lubią tę wiadomość

15 lat 👫 5 lata 👰🤵
    5 lat walki

👩 - 30
    Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
    Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
    AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
    inne badania w normie
    🧔 - 32
    WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚

💊 Stymulacja 💊
    (2 x letrozole) ❌

2023 klinika InVimed
    HSG (prawy jajowód nie do oceny)
    03.23r. IUI ❌
    04.23.r IUI odwołane - owu z prawego

IUI ODWOŁANE ➡️ NATURALNY CUD... ♥️

Nasze szczęście jest już z nami 🤍
    🤍 Franek 🤍 SN - 3200g, 52cm 🤍

age.png

Wysłany: 28 kwietnia 2022, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta2506 wrote:
    Nie zagladalam, parę dni (aż trzy) 😅😂 przez ogrom pracy, i imprezy szkolne (robię awans i wszystko musi być na mojej głowie) 🥴🥴🥴...

Ale jutro już czeka mnie wymarzony wyjazd, relaks... A wy co planujecie na majówkę?
    Mnie w tym tygodniu męczą bóle głowy i zmęczenie 🥴 Ale nadal bez ciążowego rzyga na koncie 😂❤️
    My w weekend idziemy na grilla do znajomych, może jakiś górski spacer, trochę sportu jak samopoczucie pozwoli 😊
    Ahhh zazdroszczę wyjazdu! Odpocznij kochana i wracaj do Nas z cieplutkim, włoskim słoneczkiem! 🇮🇹

Olo323, Aneta2506, Blond27 lubią tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • cuddlemuffin Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2022, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja prócz xmeczenia nie mam wcale ciążowych objawów, ale za to alergia porządnie daje mi sie we znaki a boje sie cokolwiek brać teraz, wiec prawie codziennie budze sie z bolem glowy od zatkanych zatok, zapuchnietymi oczami i kichaniem. Zanim dojade do pracy zuzywam pol paczki chusteczek.. i juz czuje powoli skurcz oskrzeli. a już bylo niezle, po odcxulaniu nie mialam przynajmniej potrzeby inhalacji a teraz znów..

wczoraj wieczorem zrobilam test ciazowy z relatywnie rozcienczonego moczu i krecha byla prawie ciemniejsza niż kontrolna wiec Kropek chyba ma sie dobrze mimo mojego fatalnego samopoczucia. Ale powiem wam, że czekam na weekend jak na zbawienie, jestem wykoncxona, to byl morderczy tydzien i chce nicnierobić. A jeszcze jutro pracuje też..:/

Blond27, Olo323, Nati94 lubią tę wiadomość

• Milixx Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2022, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wiedziałam że Wy mnie zrozumiecie. Ja wiem, że dla mojej szefowej to może nie jest miła wiadomość i że ją zaskoczyłam ale tak jak mówicie, odrobine empatii wypadałoby wykazać. A nie ona mi pogratulowała bo musiała i tak wypadało. No nic, już mnie to nie rusza i z mężem postanowiliśmy że na kolejnej wizycie biorę L4 i niech się dzieje co chce 😶

Ja właśnie się zbieram na pobranie krwii. Musze być na czczo i już czuję, że nie będzie fajnie wytrzymać do 11 bez jedzenia 🤢🤢

Aneta udanego wypoczynku 😊 Fajny taki wyjazd 😊 My mamy w planach jutro 30-stke szwagierki, w niedzielę mam urodziny brata a w poniedziałkem wesele więc majówka szybko zleci 😅

Olo323, Kalli95, Aneta2506 lubią tę wiadomość

age.png

13.12.22➡ Alicja już z nami 🧡

Córka 2017 (8cs)👧🏼
    Syn 2019 (1cs)👦🏼
    11.2021 - (5tc) cb💔
    Córka 2022 (7cs)👶🏼
  • Mgdra Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2022, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak, z KP różnie bywa. Ja od początku dostałam polecenie aby dokarmiać mm że względu na mała wagę.
    O samo KP walczyłam długo. Była nawet CDL u mnie.
    Pamiętam noce przy laktatorze po każdym karmieniu... Ciężko było ale walczyłam. Niestety nie udało się przejść na samo KP. Obwiniałam się, że to moja wina, że nie dałam radę. Nikt wtedy jeszcze nie wiedział, że córka ma problemy napięciowe, a to bardzo utrudnia karmienie.

💍 05.08.2018
    👰🤵 01.06.2019

08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko

10.11.2019 - ⏸
    07.07.2020 - 👶 córeczka

05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
    14.02.2022 - ⏸
    29.10.2022 - 👶 córeczka
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2022, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś ostatni dzień w pracy i 4 dni wolnego 😅
    Ale tego potrzebuję... Jedziemy z rodzicami na działkę (ok 100 km od Warszawy) na jeden dzień a pozostałe dni to nic konkretnego nie mamy w planach jakoś ta majówka taka dziwna bo zawsze było pełno planów. Ale przynajmniej szybko zleci czas do wizyty 😁

Olo323 lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png

Wysłany: 29 kwietnia 2022, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mamy tu jakieś specjalistki od L4?
    Mam pytanko; zerknęłam właśnie na moje zwolnienie i nie mam podane wskazania lekarskiego, czyli numerka „1” (leżące) lub „2” (chodzące). Czy tak może być, czy zwolnienie jest wystawione nieprawidłowo? 😳 EDIT: Okej, nie wyświetlało się jak otwierałam zwolnienie na telefonie :D
    Nati, jaki masz wpisany kod choroby na zwolnieniu jeśli mogę podpytać? 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2022, 09:00

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2022, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta2506 wrote:

Zasluzony wyjazd wiec odpoczywaj we Wloszech❤️ Wypij za mnie kieliszek aperola bo pamietam, ze w niektorych miejscach byl tanszy niz cola😅 jeden z nielicznych napojow, ktorego mi brakuje w ciazy🤤

U mnie tak do godziny 15 jest super, a po 15 mdlosci i wzdecia😒

Mieszkam w UK i tutaj nie ma niestety chorobowego w ciazy wiec zyczcie mi duzo wytrwalosci. Dobrze, ze chociaz lubie moja prace i mam super ludzi, ale w PL na pewno poszlabym na L4😁

Olo323, Aneta2506 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 kwietnia 2022, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ciazoweczki 😘
    Nie było mnie kilka dni i chyba kilka kolejnych też mnie nie będzie. Wpadam na chwilę się trochę usprawiedliwić 🤪 ostatnio krucho z czasem, odkąd odebrałam mojego W z lotniska, jedziemy na najwyższych obrotach. Mamy mnóstwo załatwień i pracy na działce. Budowa idzie pełna parą a my przy okazji czyścimy drugą część działki z starych drzew, wywoziliśmy śmieci itp. Dziś zalewamy strop więc musimy chłopakom zrobić grilla i coś tam postawić %% 😀 w sobotę mamy 60 urodziny mojej mamy, imprezka, więc znowu muszę włazić w gary😅
    Mały Misio kopie tak, że już po brzuchu widać ale niestety filmiku chyba tu się nie da wkleić żeby Wam pokazać. Nie mam czasu nadrobić Waszych wieści więc mam nadzieję, że wszystko u Was ok!
    Aaaa i z ważniejszych spraw, kupiliśmy wozek 🙈 a ja jak zawsze jestem niezdecydowana i jak zamówiliśmy, to teraz się zastanawiam czy dobrze wybraliśmy i czy go nie zmienić na inny. Tylko, że jak zmienię to będzie to samo, będę się zastanawiać czy dobrze zrobiłam 😅

Mgdra, Olo323, Kalli95 lubią tę wiadomość

• Mgdra Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2022, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    Hej Ciazoweczki 😘
    Nie było mnie kilka dni i chyba kilka kolejnych też mnie nie będzie. Wpadam na chwilę się trochę usprawiedliwić 🤪 ostatnio krucho z czasem, odkąd odebrałam mojego W z lotniska, jedziemy na najwyższych obrotach. Mamy mnóstwo załatwień i pracy na działce. Budowa idzie pełna parą a my przy okazji czyścimy drugą część działki z starych drzew, wywoziliśmy śmieci itp. Dziś zalewamy strop więc musimy chłopakom zrobić grilla i coś tam postawić %% 😀 w sobotę mamy 60 urodziny mojej mamy, imprezka, więc znowu muszę włazić w gary😅
    Mały Misio kopie tak, że już po brzuchu widać ale niestety filmiku chyba tu się nie da wkleić żeby Wam pokazać. Nie mam czasu nadrobić Waszych wieści więc mam nadzieję, że wszystko u Was ok!
    Aaaa i z ważniejszych spraw, kupiliśmy wozek 🙈 a ja jak zawsze jestem niezdecydowana i jak zamówiliśmy, to teraz się zastanawiam czy dobrze wybraliśmy i czy go nie zmienić na inny. Tylko, że jak zmienię to będzie to samo, będę się zastanawiać czy dobrze zrobiłam 😅
    Jaki kupiliście? ☺

💍 05.08.2018
    👰🤵 01.06.2019

08.2019 - odstawienie tabletek anty i rozpoczęcie starań o pierwsze dziecko

10.11.2019 - ⏸
    07.07.2020 - 👶 córeczka

05.2021 - rozpoczęcie starań o drugie dziecko
    14.02.2022 - ⏸
    29.10.2022 - 👶 córeczka
  • Nati94 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cuddlemuffin wrote:
    Zgadzam sie z przedmówczynia, każdy to inaczej odbiera. Ja akurat poczulam te fale, ale moja przyjaciolka jux nie.

Millix, Nati, podziwiam ze tak wczesnie powiedzialyscie w pracy, ja sie postaram wytrzymac jak najdluzej bo wiem ze szef bedzie wsciekly, nie przedluzy mi umowy i ogolnie atmosfera siądzie a roxmowa bedzie mnie kosztowac duzo nerwów wiec chce wytrzymac jesli sie da nawet do 11-12 tygodnia i upewnic sie ze Kropek bedzie zdrowy bo mam paranoje ze nie przetrwa- mialam jedna taka pozna strate, dlatego serduszko mnie nie uspokoi bo wcale nie zmniejsza az tak ryzyka straty.
    Mi nie ma co nie przedłużać, poza tym nie interesuje mnie, czy ktoś będzie wściekły, bo nie jesteśmy w więzieniu tylko w pracy. Szczerze to interesuje mnie tylko żeby ciąża się utrzymała, chociaż przewiduję, że może być inaczej, trudno. Nikt nie może się wyżywać za ciążę🙂 ja dziewczyny będę trochę mniej tutaj teraz. W poniedziałek USG, którego boję się najmocniej, jutro dzień zatrzymania poprzedniej ciąży, nie chcę tu Wam wprowadzać złej atmosfery. W głowie mam milion myśli, wolałabym przespać ten czas. Wczoraj poszłam spać z dziećmi i im mniej czasu na myślenie, tym lepiej.

Olo323 lubi tę wiadomość

age.png

💔11.2021 synek
  • Nati94 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2022, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_naturelover wrote:
    Dziewczyny, mamy tu jakieś specjalistki od L4?
    Mam pytanko; zerknęłam właśnie na moje zwolnienie i nie mam podane wskazania lekarskiego, czyli numerka „1” (leżące) lub „2” (chodzące). Czy tak może być, czy zwolnienie jest wystawione nieprawidłowo? 😳 EDIT: Okej, nie wyświetlało się jak otwierałam zwolnienie na telefonie :D
    Nati, jaki masz wpisany kod choroby na zwolnieniu jeśli mogę podpytać? 😊
    Musiałabym wejść w ikp. Od lekarza mam napisane dokładnie tak : [O20.0] poronienie zagrażające ale to raczej nie to

age.png

💔11.2021 synek
‹‹ 358 359 360 361 362 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ