W październiku fiku-miku, latem bobas na kocyku🌞👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Darrika wrote:Dziewczyny, a jak ja mam np późne owulację co któryś cykl typu owu w 20 dc a @ przychodzi w 34 dc to znaczy, że jest odpowiednio długa ta faza lutealna, dobrze rozumiem ?
Jest ok wtedy średnio trwa 14 dniDarrika lubi tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
✅ wyrównane niedobory witaminowe
✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
✅ obydwa jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
listopad - badania krwi -
awokado 🥑 wrote:Tak, 14 dni to dobra długość fazy lutealnej. Ogólnie absolutne minimum to te 10 dni, by zarodek miał czas się zagnieździć i żeby organizm się zorientował, że nie może „włączyć comiesięcznego oczyszczania”. Dlatego też nie patrzy się na to ile dni ma cykl, tylko lepiej kontrolować termin owulacji i znać długość fazy lutealnej, bo ona jest raczej stała - wtedy dokładniej możemy określić dzień przewidywanej 🐒
No i nie polecam sugerować się datami prognozowanej owulacji w aplikacjach!
No ja te w aplikacji przewidywane owu biorę tak na oko, bo sugeruje się śluzem a przedw wszystkim bólem jajnika, bo w sumie mam go praktycznie co miesiąc jednego czy drugiego i potem właśnie się zgadza jak w zegarku z małpą. Jak patrze na kilka cykli wstecz to od mojej notatki o bólu jajnika (zwykle w tym przewidywanym przez apke terminie) to mam do @ zawsze 13-14 dniWiadomość wyedytowana przez autora: 2 października, 10:31
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
9 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex
🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️
🔬11.2024 TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️
Badanie nasienia✅️
🗓 08.24 usg piersi✅️cytologia płynna✅️
Nadwaga - dieta i ćwiczenia (do tej pory -6 kg)
🔜26.11 Wit D3
🔜28.11 endo konsultacja
🔜04 12 wizyta u gina -
Czyli jeszcze wszystko może być przede mną ale ciekawej jak na to duphaston bo po nim jest okres, chyba za krótko jak mam brać od 16dc 🤔🧑28 🧔30
🐻❄️ 9/12
Endometrioza
03.2024- laparoskopia z usunięciem torbieli oraz potworniaka + resekcja prawego jajnika (została 1/4)
07.2024- histeroskopia usunięcie polipa -
Darrika wrote:No ja te w aplikacji przewidywane owu biorę tak na oko, bmsugeruje się śluzem a przedw wszystkim byłem jajnika, bo w sumie mam go praktycznie co miesiąc jednego czy drugiego i potem właśnie się zgadza jak w zegarku z małpą. Jak patrze na kilka cykli wstecz to od mojej notatki o bólu jajnika (zwykle w tym przewidywanym przez apke terminie) to mam do @ zawsze 13-14 dni
To w tym przypadku jest wszystko ok i w normie.Darrika lubi tę wiadomość
👩29👨30
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
✅ obydwa jajowody drożne
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
eta176 wrote:Czyli jeszcze wszystko może być przede mną ale ciekawej jak na to duphaston bo po nim jest okres, chyba za krótko jak mam brać od 16dc 🤔
A masz przyjść na monitoring zanim weźmiesz duphaston?👩29👨30
✅ obydwa jajowody drożne
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
Nie ten cykl miał być na spokojnie i chyba bardziej na wyrównanie mi cyklów ponieważ poprzednie miałam tak ok 28-29 dni czyli książkowo a po zabiegu i tabletkach pupka ;/🧑28 🧔30
🐻❄️ 9/12
Endometrioza
03.2024- laparoskopia z usunięciem torbieli oraz potworniaka + resekcja prawego jajnika (została 1/4)
eta176 wrote:Nie ten cykl miał być na spokojnie i chyba bardziej na wyrównanie mi cyklów ponieważ poprzednie miałam tak ok 28-29 dni czyli książkowo a po zabiegu i tabletkach pupka ;/
Pytam, bo jeśli z jakiegoś powodu owu ci się przesunie to duphaston niestety to zablokuje.👩29👨30
✅ obydwa jajowody drożne
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
eta176 wrote:Czyli jeszcze wszystko może być przede mną ale ciekawej jak na to duphaston bo po nim jest okres, chyba za krótko jak mam brać od 16dc 🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 października, 10:42
Starania o pierwszego maluszka 🩷
♀️28
- po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG
- 1 stymulacja - 2 pęcherzyki ❌️
- 2 stymulacja - w toku ⏳️
nowy cykl 🩸 5.11
owulacja 🥚 ? -
xSmerfetkax wrote:Nie przejmuję się tym że te kreski są do siebie podobne, bo beta jest pewnie nadal niziutka dlatego nie widać dużej różnicy. 😌 za to na easy home dzisiaj pojawiła się już kreseczka a nie cień także coś się dzieje 🌸
xSmerfetkax lubi tę wiadomość
♀️28
- po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG
nowy cykl 🩸 5.11
owulacja 🥚 ? -
Darrika wrote:Dziewczyny, a jak ja mam np późne owulację co któryś cykl typu owu w 20 dc a @ przychodzi w 34 dc to znaczy, że jest odpowiednio długa ta faza lutealna, dobrze rozumiem ?Starania o pierwszego maluszka 🩷
♀️28
nowy cykl 🩸 5.11
owulacja 🥚 ? -
Lusia beta 13 więc szybko wyłapały mi testy. Szczerze mówiąc spodziewałam się wyższej ale miałam mega zwariowany cykl więc mogłam mieć później owulke. Jedna aplikacja wyznacza mi na 21 dzień cyklu a druga na 22, wczoraj miałam 32 cyklu. Tsh standardowo wywaliło mi już w kosmos, ale wzięłam już wczoraj i dziś więcej leku więc ręka na pulsie, a na progesteron jeszcze czekam 🫣 powtórzę pewnie betę w sobotę, bo wcześniej nie mam rano auta. Mąż dziś odstawia do mechanika i będziemy z jednym a on jeździ rano do pracy więc użyczę mu moje wspaniałomyślnie
-
Sarka94 wrote:Potwierdzam, że testy owu najlepiej wieczorem po 2h nie picia.
Galaxis, żaden lekarz nie zwrócił uwagi na Twoją mega krótką fazę lutealną? 8 dni to jest dużo poniżej normy. Krótka faza lutealna może świadczyć o problemach z produkcją progesteronu i powodować trudności zagnieżdżenia się zarodka. Konsultowałaś to z lekarzem? -
U mnie 3 dzień bólu jajnika prawdopodobnie mam owu znów późno bo dziś 30 dzień cyklu jeśli w tym nie wyjdzie to od następnego cyklu zacznę brać ovarin może on skróci mi cykl i wszystko wróci do normy. Nie sądziłam że po antykoncepcji będę mieć taki problem z długimi cyklami 😓 mam teraz w głowie po co mi to bylo skoro teraz mam takie problemy, a takie rzeczy mocno mnie frustrują skoro przy poprzednich ciążach nie miałam żadnych problemów 😡👩🏻96 🧔🏽♂️92
F 2014👦🏼
J 2016 👦🏽
3cs po krążku hormonalnym
💊 fertistim 4000j, omega 3+ dha, NAC, cytrynian magnezu, folian, wit d3 4000j, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki, zioła 🌿 ojca sroki -
Hej dziewczyny! Jak się czujecie w ta jesienna aurę?
U mnie wczoraj mega ból jajnika, z mężem ❤ podziałane. Podejrzewam że wczoraj była owu, także teraz tylko czekać na testowanie... W sumie mogłabym zrobić test w swoje urodziny 15.10 ale raczej poczekam do 19.10 żeby nie doszukiwać się cieni 😃 -
Kociara20996 wrote:U mnie 3 dzień bólu jajnika prawdopodobnie mam owu znów późno bo dziś 30 dzień cyklu jeśli w tym nie wyjdzie to od następnego cyklu zacznę brać ovarin może on skróci mi cykl i wszystko wróci do normy. Nie sądziłam że po antykoncepcji będę mieć taki problem z długimi cyklami 😓 mam teraz w głowie po co mi to bylo skoro teraz mam takie problemy, a takie rzeczy mocno mnie frustrują skoro przy poprzednich ciążach nie miałam żadnych problemów 😡
U mnie też rozregulowany cykl po tabletkach, które odstawiłam w styczniu tego roku, a dodatkowo brak owulacji i pcosSuzie lubi tę wiadomość
♀️28
nowy cykl 🩸 5.11
owulacja 🥚 ? -
No nic jak nie ten cykl to następny☺️ Dopiero zaczęłam tak naprawdę staranie więc zobaczymy przez chwilę do czego mnie doprowadzi, opinie ma całkiem niezłe. Zrobie badania które mi dała na początku kolejnego cyklu i pójdę na USG u niej to porozmawiam sobie jaki ma plan na przyszłość Dzieki za odpowiedzi, cudownie jest mieć miejsce pod ręką gdzie ktoś pomoże rozwiać nasz wątpliwości i odpowiedzieć na pytania 🥰
Suzie lubi tę wiadomość
🧑28 🧔30
🐻❄️ 9/12
Endometrioza
Na pierwszej stronie widzę nowy trend: "klątwa wolnego strzelca" 💘🌱
Darrika, Cavarathiel lubią tę wiadomość
starania od 11.2023 o pierwsze dziecko
♀️ '86
✅️ AMH 2,62, sHSG, MUCH
❌ hiperinsulinemia, ferrytyna, lekka dominacja estrogenowa
♂️ '74
✅️ zlecone badania ok -
Lkao19 wrote:@Kociara20996 widzę że masz identyczną sytuacje jak ja 😃 tzn też odstawilas krążek, i u nas też 2 CS. Którego dokładnie odstawilas?
U mnie 1 cykl też był dość długi w dodatku 2 tyg plamienia. Robisz testy owu?
Krążek wyjęłam dokładnie 20 lipca
Pierwszy cykl trwał 42 dni i właściwie ciągle bolały mnie jajniki z małymi przerwami, na konsultacji w 30 dniu cyklu dowiedziałam się że byłam świeżo po owu. Teraz przez cały cykl mi nic nie dolegało dopiero od niedzieli czuję lewy jajnik👩🏻96 🧔🏽♂️92
F 2014👦🏼
J 2016 👦🏽
3cs po krążku hormonalnym
💊 fertistim 4000j, omega 3+ dha, NAC, cytrynian magnezu, folian, wit d3 4000j, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki, zioła 🌿 ojca sroki -
Majlen wrote:Witaj w klubie ✌️
U mnie też rozregulowany cykl po tabletkach, które odstawiłam w styczniu tego roku, a dodatkowo brak owulacji i pcos
+1👩29👨30
✅ obydwa jajowody drożne
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
listopad - badania krwi