Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W październiku fiku-miku, latem bobas na kocyku🌞👶
Odpowiedz

W październiku fiku-miku, latem bobas na kocyku🌞👶

Oceń ten wątek:
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 4 października, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Nie napisałam, że inni siedzą za karę, napisałam o swojej perspektywie, bo znam dużo matek co siedzą 3 lata. ;)

Ale masz wybór. Możesz i wrócić do pracy po 6 tygodniach, nikt Ci nie broni ;) pytanie tylko, czy warto z perspektywy dziecka.
    Napisałam o macierzyńskim i rodzicielskim, czyli urlopie, który zsumowany trwa około roku. Wychowawczy to zupełnie inna kwestia. Jak ktoś chce i może być z dzieckiem w domu do 3/4/5/6rż- jego wybór. Ty nie musisz ;) Pod kątem fizjologii i biologii, do tego chociażby zdrowia narządu rodnego warto dać sobie czas na przygotowanie do porodu a potem na rekonwalescencję. Abstrahując już zupełnie od dziecka samego w sobie.
    Ps. Przed zajściem w pierwszą ciążę też sobie nie wyobrażałam, jak ja wytrzymam z dzieckiem w domu choćby pół roku. Perspektywa po porodzie może się zmienić 🙃

Pokahontaz26, Elena20 lubią tę wiadomość

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Rodzeństwo (1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym i echem mikrozarodka z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1) i pięknie bijącym ❤️
    07.10.24(9+6): Alienik ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka :P Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!
    06.11.24(14+1): 100g Bambosza. Płeć dalej niepotwierdzona.
    02.12.24(17+6): Wizyta
    preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 4 października, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Ale masz wybór. Możesz i wrócić do pracy po 6 tygodniach, nikt Ci nie broni ;) pytanie tylko, czy warto z perspektywy dziecka.
    Napisałam o macierzyńskim i rodzicielskim, czyli urlopie, który zsumowany trwa około roku. Wychowawczy to zupełnie inna kwestia. Jak ktoś chce i może być z dzieckiem w domu do 3/4/5/6rż- jego wybór. Ty nie musisz ;) Pod kątem fizjologii i biologii, do tego chociażby zdrowia narządu rodnego warto dać sobie czas na przygotowanie do porodu a potem na rekonwalescencję. Abstrahując już zupełnie od dziecka samego w sobie.
    Ps. Przed zajściem w pierwszą ciążę też sobie nie wyobrażałam, jak ja wytrzymam z dzieckiem w domu choćby pół roku. Perspektywa po porodzie może się zmienić 🙃

Spoko, napisałam tylko co sądzę, każdy ma prawo do swojej opinii, nawet kontrowersyjnej. Przyzwyczaiłam się, że w większości sferach życia uważam inaczej. ;)

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • KarolinaJ0702 Ekspertka

Wysłany: 4 października, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudka wrote:
    Nie chcę Cię martwić ale u mnie dokładnie tak zaczął się covid i męczy już tydzień
    Jak się leczysz kochana? Byłaś u lekarza?

👩2001
    🧔‍♂️1993
    8 cs
    12.01.2024 ⏸️
    24.01.2024 mamy pęcherzyk ciążowy
    07.02.2024 następna wizyta pusty pęcherzyk
    Poronienie chybione 6/8 tydz. ciąży
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 4 października, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Wam powiem tak, że na macierzyńskim w ogóle w 8 miesiącu jakoś, wróciłam do współpracy z byłym szefem co mi narobił nerwów, ale finalnie oddał mi kasę za urlop co straciłam przez niego i tak sobie dla niego pracowałam na 1/4 etatu przed kompem, zawsze grosz wleciał. Dzięki temu też mloda mogła spokojnie iść na pół etatu do żłobka więc poszła jak miała 18 miesięcy a w wieku dopiero 2 lat jak już znalazłam pracę na cały etat to poszła też na cały.
    Ja jestem z takich osób, co z dzieckiem tak na dłużej nie chciałabym zostać w domu, plus widzę jak dużo jej dało to, że od małego spotykała się z innymi dzieciakami w jej wieku (mamy ich poznałam tu na forum :) A okazało się, że mieszkamy blisko siebie, więc się co tydzień spotykałyśmy) zajęcia na basenie, joga dla mam z dziećmi, później żłobek i ja widziałam, że ona łapie pewne rzeczy od innych dzieciaków i powtarza, wstawanie, raczkowanie itd. Więc z mojej perspektywy żłobek itd dla mojej córki to tylko na plus.

Każdy tak jak mówicie ma swoje potrzeby, plany, niektórzy nie lubią siedzieć w domu, a ja prawdę mówiąc, nie mogę się doczekać jak będzie ciąża i pójdę na l4, bo może i mogłabym siedzieć przed tym kompem, ale wolę nadrobić książki, moje maskotki na szydełku co nie mam kiedy skończyć, przyłożyć się i poćwiczyć w końcu lukrowanie ciastek, bo kupiłam kurs rok temu prawie a dwa razy miałam czas temat ruszyć 😅 poćwiczyć pieczenie tortów, no na brak pasji i zajęć nie mogę narzekać, więc jak mnie tak skrajają z pensji na te składki zdrowotne to chociaż coś chce z tego w życiu mieć 🤭

Elena20, Vergeet, Slava lubią tę wiadomość

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

9 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex

🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️

🔬11.2024 TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️
    Badanie nasienia✅️

🗓 08.24 usg piersi✅️cytologia płynna✅️

Nadwaga - dieta i ćwiczenia (do tej pory -6 kg)

🔜26.11 d3, insulina, glukoza
    🔜27.11 endo konsultacja
    🔜04 12 wizyta u gina
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 4 października, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie czy dzwonić do gina jeszcze żeby przepisał duphaston dodatkowo do tej luteiny czy tylko na tej luteinie zostać?

• Belia Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny myślicie że to już pik czy za wcześnie przetestowałam?
    IMG-7442.jpg

Oczywiście wieczorem powtórzę.
    Oj mnie niestety też coś łapie od dwóch dni. Katar i strasznie mi zimno. Masakra z tymi chorobami…

KarolinaJ0702, Julixxx lubią tę wiadomość

👩🏼&👨🏽 30 &🐶 2
    7 cs o pierwsze 👶🏼
    08.2024 (4cs) ciąża biochemiczna 💔
    10.2024 (6cs) ciąża biochemiczna 💔
    11.2024 przerwa na reagenerację 😴
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belia wg mnie pik ;)

Belia, Siasi, Darrika lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 dwie kreski 30.09.2024
    👧2023 córeczka
    👧2021 córeczka
    😢 03.2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Majlen Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belia wrote:
    IMG-7442.jpg

Oj mnie niestety też coś łapie od dwóch dni. Katar i strasznie mi zimno. Masakra z tymi chorobami…
    Pik 😊

Belia, Siasi lubią tę wiadomość

Starania o pierwszego maluszka 🩷

♀️28
    - po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG

- 1 stymulacja - 2 pęcherzyki ❌️
    - 2 stymulacja - w toku ⏳️
    nowy cykl 🩸 5.11
    owulacja 🥚 ?
  • Galaxis Ekspertka

Wysłany: 4 października, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belia wrote:
    IMG-7442.jpg

Pik albo tuż przed pikiem jak dla mnie

Belia, Siasi lubią tę wiadomość

♀️ '95
    16.10.2024 ⏸️(4 cs), beta 22,8 prog 13,11
    18.10.2024 beta 78,7 prog 19,43
    22.10.2024 beta 330,4 prog 17,74
    31.10.2024 beta 12869,7 prog 18,68
    12.11.2024 jest serduszko ❤️

preg.png
  • Weronka Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Ja się witam tym razem z sali sądowej, zaraz idę zeznawać jako świadek, rozwód koleżanki. Potem papierologie załatwiać żeby zwrot kasy dostać za ten dzień i dojazd.

Trzymam gorąco kciuki za dzisiejsze testujące 🤞🤞🤞 I tulam za biele 🫂🫂

Miłego dnia, niech te chmury zasłaniające słoneczko nie mają wpływu na nasz nastrój!

Ooo. I tu mnie zainteresuje temat, bo też niedługo mam zeznawać jako świadek na rozwodzie. Jest możliwość uzyskania zwrotu? Jak to wygląda? Średnio mi się widzi, że stracę dzień urlopu w pracy.

👩🏻 28 | 👨🏻 29
    📆 08/2023 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 8 tc 💔
    📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
    📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
    📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
    📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
    📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
    📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷

2025 r. będzie Nasz. 💙
    preg.png
  • Pani Lis Ekspertka

Wysłany: 4 października, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

Mi się udało pozałatwiać sprawy tak, żeby jednak jutro jechać na powtórkę bety i progesteron.
    Stresuję się, bo mam brązowawe plamienia i delikatne kłucia w dole brzucha od przdwczoraj. Mam nadzieję, że to nadal objawy implantacji...
    Dzisiaj robiłam nowy test, niestety nie miałam czułego pinka tylko 20 płytkowy ale kreska była wyraźniejsza niż wczoraj na tym superczułym. Mam nadzieję, że to dobry znak!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października, 12:17

Pokahontaz26, Kłębuszek, DreamBee, Nadziejka26, Rudka, Siasi, Płotka, cysterka95, Darrika, Julixxx, ellevv, Lauraa lubią tę wiadomość

3.10.24 ⏸️ bHCG 11.8 (9dpo) 🌱
    5.10.24 bHCG 72.5, prog 18.70 (11 dpo)
    8.10.24 bHCG 407.8, prog 32.65 (14 dpo)
    12.10.24 bHCG 1341,4
    24.10.24 Mamy maleńkie 💝

preg.png
  • Weronka Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    Ale brać i dupka i luteinę? Bo poprzedniego razu gin przepisał mi tylko luteinę 2x1. I nie wiem właśnie co robić, dzwonić do niego żeby dupka też przepisał?

Ja brałam rano duphaston + progesterone besins po 1 tab. i wieczorem duphaston + progesterone besins po 1 tab. + luteinę dopochwowo.

👩🏻 28 | 👨🏻 29
    📆 08/2023 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 8 tc 💔
    📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
    📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
    📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
    📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
    📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
    📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷

2025 r. będzie Nasz. 💙
    preg.png
  • Pokahontaz26 Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    A przygotowałaś się do badania prolaktyny? :)
    Nie zbadałam, bo zmienili godziny otwarcia i dowiedziałam się z drzwi gabinetu 😤 w ogóle dzisiaj jakiś mam dzień gdzie wszystko idzie nie tak…
    A jak się do nich przygotować? 😳 co trzeba zrobić? Ja zawsze po prostu szłam w określony dzień cyklu 🙄

• Belia Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Ale mnie to cieszy że już jest tuż przed owu 🙂
    @Pani Lis trzymam kciuki. Jak już jest widoczny na 20 to na pewno dobry znak kochana.

Pani Lis, DreamBee lubią tę wiadomość

👩🏼&👨🏽 30 &🐶 2
    7 cs o pierwsze 👶🏼
    08.2024 (4cs) ciąża biochemiczna 💔
    10.2024 (6cs) ciąża biochemiczna 💔
    11.2024 przerwa na reagenerację 😴
  • Pokahontaz26 Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka26 wrote:
    Hejka dziewczyny!
    @Pokahontaz26 dziękuję, że pytasz🤍
    Dziś 36 dzień cyklu, nie widać, nie słychać miesiączki.
    Nie boli mnie już nawet podbrzusze, jak bolało od ponad 2 tyg.
    Nic...
    Piersi też ani drgnęły.
    Test z wczoraj biały.
    Już następnego nie robię, bo nawet nie mam, a sensu też to nie ma.
    Idę do lekarza w poniedziałek, udało się, bo zwolniła się godzina
    Dobrze, że złapałaś termin 👍🏻 czekamy na wieści ❤️

Nadziejka26 lubi tę wiadomość

• Suzie Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokahontaz26 wrote:
    Nie zbadałam, bo zmienili godziny otwarcia i dowiedziałam się z drzwi gabinetu 😤 w ogóle dzisiaj jakiś mam dzień gdzie wszystko idzie nie tak…
    A jak się do nich przygotować? 😳 co trzeba zrobić? Ja zawsze po prostu szłam w określony dzień cyklu 🙄

Znaczy przygotować. Trzeba się wyspać, bez uprawiać z 2 dni przed intensywnych sportów, starać się nie dotykać miejsc intymnych żeby nie pobudzić. :D

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi
    3/12 - endokrynolog
  • Pokahontaz26 Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Belia wrote:
    IMG-7442.jpg

Jak na moje też pik, ale z innej beczki…
    Lekarz mi powiedział, że zamiast kupować testy owulacyjne mam sobie odkładać na nową torebkę i to będzie miało większy sens 🤣 Że za bardzo się sugerować tym nie można, że to też za bardzo nakręca niepotrzebnie i odwraca uwagę od namiętności 🤔 Że po prostu trzeba się kochać dużo i często najlepiej codziennie w okresie płodnym i nie patrzeć na kreseczki… Każda z Was testuje? Jakie macie zdanie na ten temat? Bo faktycznie, mnie to chyba nakręca bardziej ale niekoniecznie w fajny sposób 🤔

Belia, eta176 lubią tę wiadomość

• Pokahontaz26 Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Znaczy przygotować. Trzeba się wyspać, bez uprawiać z 2 dni przed intensywnych sportów, starać się nie dotykać miejsc intymnych żeby nie pobudzić. :D
    Aaa co to to tak 😄 to wiedziałam 👍🏻 myślałam że coś jeszcze 🙈

• Pokahontaz26 Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślicie że prolaktyna i estradiol zbadane w 6dc będą miarodajne czy odpuścić?

• magdalena321 Autorytet

Wysłany: 4 października, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę nie wiem co mam robić. W sumie teraz nawet ten duphaston + luteina nie zaszkodzą a mogą pomóc? Chyba zadzwonię po receptę.

‹‹ 47 48 49 50 51 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ