Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W październiku fiku-miku, latem bobas na kocyku🌞👶
Odpowiedz

W październiku fiku-miku, latem bobas na kocyku🌞👶

Oceń ten wątek:
  • Cavarathiel Przyjaciółka

Wysłany: 8 października, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Pani Lis dopiero nadrabiam - ale nam stracha tu napędzasz! Dobrze, że krwawienie było tylko przez chwilkę i ustało, że pni doktor tak szybko dała radę Cię przyjąć i, że dziewczyny tu niezawodnie uspokajają . Niemniej trzymam bardzo mocno kciuki by było wszystko dobrze tam.

Dzięki za wyjaśnienie z tym bólem owulacyjnym dziewczyny! Faktycznie doszukiwałam się czegoś czego nie było. Ten dziwny ból którego nie mogłam dokreślić okazał się być zapaleniem pęcherza 🤦‍♀️😅

Ja chyba muszę się wypisać z testowania w tym miesiącu :( Byłam właśnie na kontroli cyklu, poprzednia wizyta była w sobotę i pęcherzyk był idealny do pękania. Niestety do dziś nie pękł, teraz już jest podobno za duży by pęknąć, więc cykl stracony 😢

Pani Lis lubi tę wiadomość

31👩 33🧔
    Fertistim, wit. D, wit. B12, wit. C, folian, magnez, ubichinol, mleczko pszczele, żelazo, selen, cynk
    ◽ badanie nasienia ✅
    ◽ AMH 1,08 (09.24), 0,56 (11.24)
    ◽ Podejrzenie LUF, brak owulacji
    ◽ Wczesne wygasanie jajników

Starania na luźno od 01.2023
    Świadome starania od 06.2024
    📅 12.11.2024 Kwalifikacja do programu - Bocian Szczecin
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 8 października, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cavarathiel wrote:
    @Pani Lis dopiero nadrabiam - ale nam stracha tu napędzasz! Dobrze, że krwawienie było tylko przez chwilkę i ustało, że pni doktor tak szybko dała radę Cię przyjąć i, że dziewczyny tu niezawodnie uspokajają . Niemniej trzymam bardzo mocno kciuki by było wszystko dobrze tam.

Dzięki za wyjaśnienie z tym bólem owulacyjnym dziewczyny! Faktycznie doszukiwałam się czegoś czego nie było. Ten dziwny ból którego nie mogłam dokreślić okazał się być zapaleniem pęcherza 🤦‍♀️😅

Ja chyba muszę się wypisać z testowania w tym miesiącu :( Byłam właśnie na kontroli cyklu, poprzednia wizyta była w sobotę i pęcherzyk był idealny do pękania. Niestety do dziś nie pękł, teraz już jest podobno za duży by pęknąć, więc cykl stracony 😢

Nie sposuj cyklu na straty, nie z takich cykli już się dzieci rodziły, ka nadal za Ciebie kciuki mocno trzymam 🤞🤞🤞 jeżeli ostatecznie podejmiesz decyzję o wypisaniu z testowania, to Cię wykreślę, daj znać.

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

9 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️
    🔬08.24 - usg piersi✅️cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    Glukoza + insulina homa ir❌️ IO

Nadwaga - dieta i ruch (do tej pory -6 kg)

27.11 endo konsultacja ➡️dieta, dieta, dieta za 3 mc kontrola glukoza, insulina, tsh

🔜03.12 prog + estradiol 8 dpo
    🔜04.12 wizyta u gina
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 8 października, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cavarathiel wrote:

A ile ma mm?

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
    💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    28/11 - badanie krwi na kontrolę u endokrynologa
    3/12 - endokrynolog

Wysłany: 8 października, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Darrika masz większą wiarę we mnie niż ja sama 🙈 Dam sobie z tydzień na rozwój sytuacji i jakby co dam znać, niech będzie. Przekonałaś mnie 😁

@Suzie 28mm

Darrika lubi tę wiadomość

31👩 33🧔
    Fertistim, wit. D, wit. B12, wit. C, folian, magnez, ubichinol, mleczko pszczele, żelazo, selen, cynk
    ◽ badanie nasienia ✅

• Suzie Autorytet

Wysłany: 8 października, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cavarathiel wrote:
    @Darrika masz większą wiarę we mnie niż ja sama 🙈 Dam sobie z tydzień na rozwój sytuacji i jakby co dam znać, niech będzie. Przekonałaś mnie 😁

@Suzie 28mm

Faktycznie spory, ale na tym forum już widziałam takie co pękały. Jakiejś dziewczynie pękł nawet taki 30mm. :D

👩29👨30
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ✅ obydwa jajowody drożne

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    3/12 - endokrynolog
  • Slava Autorytet

Wysłany: 8 października, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Nie bierz teraz, bo sobie zablokujesz owulację!

Właśnie miałam ostatnio rozmowę z lekarka i pytałam o proga czy jak za wcześnie wezmę to sobie nie zablokuje owu i mi powiedziała, że teoretycznie tak ale tylko do pewnego momentu. Jak organizm już praktycznie wchodzi w owulację, jak są odpowiednie poziomy hormonów to żaden prog tego nie zatrzyma. Podobno też najlepiej wspierać organizm progiem płynnie, dlatego np u mnie w klinice zalecają brać dzień, dwa max trzy po owu, żeby wsparcie było od razu.

Tylko to też co innego jak się ma monitoring, a jak się obserwuje tylko temperaturę.

znając życie każda z nas inne info od lekarzy dostała.

Ona 34l: AMH 1,27, LUF
    On 34l: ok 👌
    Starania od 04.2024
    Cykl 1 cb
    Cykl 2 ❌
    Cykl 3 i 4 Luf
    Cykl 5 Ovi ❌
    Cykl 6 IUI (6.09),Ovi, prog ❌(17.09)
    Cykl 7 Lametta 1x2.5 (5-9dc), Ovi, Prog , cb
    Cykl 8 Lametta 1x2.5 (5-9dc), zakaz starań 3 pęcherzyki ❌
    Cykl 9 Lametta 1x2.5 (5-?dc), NAC 4-9dc 600

Wysłany: 8 października, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Faktycznie spory, ale na tym forum już widziałam takie co pękały. Jakiejś dziewczynie pękł nawet taki 30mm. :D
    o wow! 😮

31👩 33🧔
    ◽ badanie nasienia ✅

• Slava Autorytet

Wysłany: 8 października, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle to leżę chora, straciłam całkiem głos… ale podobno tak się zachodzi w ciążę co nie? 😅 że jak się choruje to się zachodzi 😅 no nic, dowiemy się w niedzielę 😅

Nadziejka26, 3erin, Mimi🌸, Galaxis, Ilka96, Vilka, Lauraa, Chochlik12, Vergeet, Siasi lubią tę wiadomość

Starania od 04.2024
    Cykl 1 cb
    Cykl 2 ❌
    Cykl 3 i 4 Luf
    Cykl 5 Ovi ❌
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 8 października, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slava wrote:
    Właśnie miałam ostatnio rozmowę z lekarka i pytałam o proga czy jak za wcześnie wezmę to sobie nie zablokuje owu i mi powiedziała, że teoretycznie tak ale tylko do pewnego momentu. Jak organizm już praktycznie wchodzi w owulację, jak są odpowiednie poziomy hormonów to żaden prog tego nie zatrzyma. Podobno też najlepiej wspierać organizm progiem płynnie, dlatego np u mnie w klinice zalecają brać dzień, dwa max trzy po owu, żeby wsparcie było od razu.

Tylko to też co innego jak się ma monitoring, a jak się obserwuje tylko temperaturę.

Ja bym się chyba bała 🙈 zwłaszcza jak się nie ma 100% potwierdzenia

Slava lubi tę wiadomość

👩29👨30
    ✅ obydwa jajowody drożne

🩸5/11
    🥚20/11

📆 Kalendarz wizyt
    3/12 - endokrynolog
  • Lusia90 Ekspertka

Wysłany: 8 października, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slava wrote:
    W ogóle to leżę chora, straciłam całkiem głos… ale podobno tak się zachodzi w ciążę co nie? 😅 że jak się choruje to się zachodzi 😅 no nic, dowiemy się w niedzielę 😅
    Jakby to była prawda to staraczki by latały z gołą D żeby się podziębić i leżeć chorej heh 😅
    Doszukując się w tym ułamka nadziei to może mąż będzie chciał grzać Cie przy tej chorobie 😁😁

Nadziejka26, Mimi🌸, Slava lubią tę wiadomość

preg.png

👩26 |👨‍🦱 27

Starania o pierwszego maluszka: ¶7 naturalnych cs ⏳ ¶3 cykle przerwy na Proverę, brak efektów) ➡️ Duphaston na wywołanie miesiączki ¶1 cykl stymulowany Clo

31.10 skromne ⏸️
    02.11 12dpo beta 91.90, progesteron 47.60
    06.11 16dpo beta 927.38 przyrost ponad 200% 🥴
    09.11 19dpo beta 4455,84
    13.11 23dpo beta 19657.67
    28.11 wizyta 🗓️🩺
  • Mimi🌸 Ekspertka

Wysłany: 8 października, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slava wrote:

Ja też dzisiaj leżę chora, więc miejmy nadzieję, że to założenie się sprawdzi 😅😅😅

Nadziejka26, 3erin, Slava, Siasi lubią tę wiadomość

👧🏻 - 37 l.
    👦🏻 - 41 l.

38 cs. 🙏🏻🍀

06.2023 - cb💔

Tsh - 1,7
    Ferrytyna - 27

💊dostinex, luteina, glucophage, siofor, ferrum
    💊kwas foliowy, witamina D3, MgB6, B2, B1, B12, biotyna, koenzym q10, inozytol, L-karnityna, acetyl-L-karnityna.
  • Nadziejka26 Ekspertka

Wysłany: 8 października, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slava wrote:

No właśnie ja dostałam info, że mam wziąć dopiero jak będą dwie kreski.
    Z tym, że w poprzedniej ciąży miałam problemy na początku z progesteronem i z krwawieniami, brałam luteinę.
    Dlatego tak pomyślałam, ale skoro doradzanie nie brać to ok.
    Wczoraj na USG lekarz powiedział, że pęcherzyk jest taki, że owulacja dziś lub jutro, chociaż tak jak mówię - śluzu nie obserwuje jakiegoś mega płodnego, w tym cyklu wyznaczyłabym już co najmniej dwa terminy, gdzie śluz był lepszy niż teraz, ale z kolei zaczęłam czuć piersi, gdzie cały cykl (dziś 40 dzień), ani nie drgnęły.

Teoretycznie owulka z prawego ma być, w niedzielę wieczorem czułam kłucie.
    Dziś czuje bardziej lewy chwilami 😅

Nie wiem więc czy brać np za 3 dni, żeby już było po owulce, za tydzień czy faktycznie czekać aż będzie wiadomo czy przyjdzie 🐒 czy nie 🫣

Slava lubi tę wiadomość

👩25 👨 28
    2021 - córeczka Niespodzianka 🌸
    Od 06/2024 - starania o rodzeństwo 🍀
    09/11 - ⏸️
    12/11 - 787.23 🌱
    14/11 - 1226.20 🤞
    Wizyta 28/11 - ???
  • DreamBee Ekspertka

Wysłany: 8 października, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slava wrote:

Dużo zdrówka i oby to choróbsko przyczyniło się do pozytywnego efektu w postaci ⏸✊❤

3erin, Slava, Siasi lubią tę wiadomość

👱‍♀️1986
    🧔1979

Starania od 07.2023
  • Mimi🌸 Ekspertka

Wysłany: 8 października, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka26 wrote:
    Z tym, że w poprzedniej ciąży miałam problemy na początku z progesteronem i z krwawieniami, brałam luteinę.
    Wczoraj na USG lekarz powiedział, że pęcherzyk jest taki, że owulacja dziś lub jutro, chociaż tak jak mówię - śluzu nie obserwuje jakiegoś mega płodnego, w tym cyklu wyznaczyłabym już co najmniej dwa terminy, gdzie śluz był lepszy niż teraz, ale z kolei zaczęłam czuć piersi, gdzie cały cykl (dziś 40 dzień), ani nie drgnęły.

Nie wiem więc czy brać np za 3 dni, żeby już było po owulce, za tydzień czy faktycznie czekać aż będzie wiadomo czy przyjdzie 🐒 czy nie 🫣

Ja bym zaczęła brać tak 4, 5 dni po owulacji, bo wtedy duphaston raczej pomoże niż zaszkodzi, ale nie chcę podważać zdania Twojego lekarza 🙈 Mi lekarze kazali brać około 10 dni przed spodziewaną miesiączka, bo przy niskim progesteronie dzidziuś może mieć problem z zagnieżdżeniem.

Nadziejka26 lubi tę wiadomość

👧🏻 - 37 l.
    👦🏻 - 41 l.

38 cs. 🙏🏻🍀

06.2023 - cb💔

Tsh - 1,7
    Ferrytyna - 27

💊dostinex, luteina, glucophage, siofor, ferrum
    💊kwas foliowy, witamina D3, MgB6, B2, B1, B12, biotyna, koenzym q10, inozytol, L-karnityna, acetyl-L-karnityna.
  • Nadziejka26 Ekspertka

Wysłany: 8 października, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi🌸 wrote:
    Ja bym zaczęła brać tak 4, 5 dni po owulacji, bo wtedy duphaston raczej pomoże niż zaszkodzi, ale nie chcę podważać zdania Twojego lekarza 🙈 Mi lekarze kazali brać około 10 dni przed spodziewaną miesiączka, bo przy niskim progesteronie dzidziuś może mieć problem z zagnieżdżeniem.

No szczerze mówiąc mam lekką banię, bo też nie mam pewności, że owulacja już była, czy że będzie dziś, przecież może być jeszcze za kilka dni...
    😵‍💫

Może bezpieczniej wezmę w poniedziałek, to już na pewno będzie po

Mimi🌸 lubi tę wiadomość

👩25 👨 28
    09/11 - ⏸️
    12/11 - 787.23 🌱
    14/11 - 1226.20 🤞
    Wizyta 28/11 - ???
  • 3erin Ekspertka

Wysłany: 8 października, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze mi początek zjadło …
    Więc jeszcze raz,

Witam serdecznie wszystkie Panie,

Nie odezwałam się, bo sporo się u mnie działo, ale czytam na bieżąco i czasem coś lajkuje :))

Na początek gratuluję wszystkim ⏸️, tulę za biele. Pani Lis, przez Ciebie miałam wczoraj lekki stan przedzawałowy. Dobrze, że skończyło się na strachu.
    Cel dobrze, że znów jesteś :)

W piątek byłam u pani doktor. Ona bardziej sceptycznie oceniła wyniki mojego niż jego urolog. Dostałam skierowanie do kliniki. Najprawdopodobniej będzie nam potrzebne iui. Udało mi się dostać termin na pierwszą rozmowę zapoznawczą na 31 października, mam nadzieję że nie będzie nam potrzebna.

Przy okazji pani doktor sprawdziła jak u mnie sytuacja. Powiedziała że na lewym jajniku jest jajko gotowe do klucia. Robiłam testy owulacyjne, więc nie kłamała ;)

Ale Hit, był potem gdy spojrzała na prawy jajnik i stwierdziła że tam też jest Jajko gotowe do owulacji. Jako że mieliśmy długi weekend i miałam zapas testów owulacyjnych postanowiłam to obserwować.

Spójrzcie na to, chyba miałam 2 owulacje:

IMG-2945.jpg

Trochę wyblakło od weekendu, ale byłam w szoku 😅
    W niedzielę te raz podziałaliśmy, zobaczymy czy coś z tego będzie. Właśnie leżę na kanapie bo mam od wczoraj taki mocniejszy stan podgorączkowy, aż se modle, żeby to wszystko nie poszło na marne :(

Pani Lis, DreamBee, Mimi🌸, Slava, cysterka95, Darrika lubią tę wiadomość

🙋🏻‍♀️37
    🙇🏻41

10 cs
    ⏸️ 19.11 (19DPO)
    👩🏻‍⚕️ 04.12

Start Marzec '24
    Biochem w 1cs i 7cs
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 8 października, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka26 wrote:
    No szczerze mówiąc mam lekką banię, bo też nie mam pewności, że owulacja już była, czy że będzie dziś, przecież może być jeszcze za kilka dni...
    😵‍💫

Może bezpieczniej wezmę w poniedziałek, to już na pewno będzie po
    Najlepiej chyba będzie skontrolować to na USG? Z reguły dodatkowy progesteron przepisują właśnie po kontroli na monitoringu. Ja na własną rękę bez pewności bym nie brała sama proga.

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022

♀️29
    ◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
    mała tarczyca i niedoczynność;
    ◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
    ◾1,5 roku z Rządowym Programem Zdrowia Prokreacyjnego 🔚
    ◾6 stymulacji letrozolem (5 x ❌, 1 x poronienie: puste jaja płodowe 💔💔); 7 ⌛ ; 8 🔜
    ◾wór supli, leków i ziół...

♂️ 33
    ◾HBA 49%

🔜 2025 IVF - mamy dość

"Do you ever get a little bit tired of life?
    Like you're not really happy but ya don't wanna die.
    Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
    'Cause you gotta survive." ❤️‍🩹👎
  • Nadziejka26 Ekspertka

Wysłany: 8 października, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Najlepiej chyba będzie skontrolować to na USG? Z reguły dodatkowy progesteron przepisują właśnie po kontroli na monitoringu. Ja na własną rękę bez pewności bym nie brała sama proga.

Faktycznie najlepiej chyba będzie poczekać na wizytę, chociaż boje się, że mogłabym sobie zaszkodzić jak wezmę go za późno, a wizytę mam ewentualnie dopiero 4 listopada 😵‍💫
    Nie mam już teraz monitoringu

👩25 👨 28
    09/11 - ⏸️
    12/11 - 787.23 🌱
    14/11 - 1226.20 🤞
    Wizyta 28/11 - ???
  • Slava Autorytet

Wysłany: 8 października, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DreamBee wrote:
    Dużo zdrówka i oby to choróbsko przyczyniło się do pozytywnego efektu w postaci ⏸✊❤

Dziękuję, właśnie tak się chwytam wszystkiego 😅 Jak tam Tata dochodzi do siebie? 🙂

Starania od 04.2024
    Cykl 1 cb
    Cykl 2 ❌
    Cykl 3 i 4 Luf
    Cykl 5 Ovi ❌
  • Slava Autorytet

Wysłany: 8 października, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka26 wrote:

Wiadomo bierz jak lekarz zalecił, ja raczej w ramach ciekawostki napisałam co mi moja mówiła. Każda z nas jest inna, ja na przykład miałam nędzny prog po owulacji to mi dała tabsy, pewnie jakbym miała dobry to by też był od dwóch kresek albo i wcale.

Także będę trzymać kciuki, żeby się udało w tym cyklu 🤞❤️

Pokahontaz26 lubi tę wiadomość

Starania od 04.2024
    Cykl 1 cb
    Cykl 2 ❌
    Cykl 3 i 4 Luf
    Cykl 5 Ovi ❌
‹‹ 83 84 85 86 87 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ