X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W sierpniu przy gwiazdach wypowiem życzenie, na wiosnę spełni się moje marzenie 🌠✨🍼🩷
Odpowiedz

W sierpniu przy gwiazdach wypowiem życzenie, na wiosnę spełni się moje marzenie 🌠✨🍼🩷

Oceń ten wątek:
  • Default.owa Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitkat wrote:
    A, czyli rok się staracie, mnie ten 4 cs zmylił 🙂 U mnie w rodzinie są dwie ciążę, ograniczam kontakty do minimum bo ciągle słyszę tylko dogryzanie, żeby bardziej sie starać i czy mają nam pokazać jak to robić...

Jak tak można powiedzieć, starajcie się bardziej. A co my możemy zrobić? Więcej ogórkowania nic nie da, jak coś jest nie tak z czymś na co nie do końca ma się wpływ, a takie wchodzenie na głowę tylko pogarsza sprawę, bo człowiek się bardziej spina.

Velaria wrote:
    I masz całkowitą rację, 10dpo to wcześniutko :)) Piękne wyniki!
    W niedzielę idziesz gdzieś na powtórkę, czy w poniedziałek? :)

Idę na spokojnie w poniedziałek i zobaczymy, ale już odpuszczę sobie za drugim razem proga, bo jest ładny. Szukam też terminów do luxmed, bo mam zrobić to dla mojej lekarki, która tam przyjmuje. Więc będę miała dwa wyniki z prywatnego laba i dwa potem z tego samego luxa, żeby móc je porównać między sobą i nie porównywać między dwoma labami.
    Teraz próbuję złapać już termin do lekarki, bo ze względu na moje poprzednie 'incydenty' chce mnie zobaczyć tak wcześnie jak się da.

🧑🏻‍🦲 34 👩🏽 30 🐶 4

Starania od VII 2024

4 cs
    ⏸️ 10.24
    💔 11.24

2 cs
    ⏸️ 14.03
    💔 02.05 Florian 🩵

2 cs - wracamy do starań
    ⏸️ 22.08 🤞🏻
    Beta 24.29
    Prog 23

🤞🏻Rośnij kropku i daj mi super prezent urodzinowy 🤞🏻

👩🏻‍🦲 Morfologia 0% -> 2%
    Fragmentacja DNA 8%
    Kariotyp ✅️

👩🏽 Hashimoto -> Euthyrox 112
    Kariotyp ✅️
    Hormony wszelkiej maści ✅️
    Morfologia ✅️
    🟠 Mutacja c.3980A>G p.(His1327Arg) w układzie heterozygotycznym
    🟠 Genotyp heterozygotyczny 4G/5G polimorfizmu w genie SERPINE1

-> Acard 75 & heparyna
  • White1 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka wrote:
    Mam pcos stwierdzone już kilka lat temu. Owulacja? Jaka owulacja ja nie miałam regularnych cykli. Po zejściu z AH dostałam raz swoją naturalną miesiączke po 60 dniach, kolejne już były wywoływane. Miałam też naturalną miesiaczkę po badaniu drożności i cykl trwał tylko 44 dni! I tak wow że się pojawił. Ogólnie jeszcze przed AH rozmawiałam z innym ginekologiem że moje objawy które miałam pokazują że miałam cykle owulacyjne i bezowulacyjne. Jednakże więcej tych bezowulacyjnych.
    Na stymulacji mam owulację, wszystko idealnie, ale tak nie można w nieskończoność.
    Rozumiem cię, bo mam dokładnie tak samo. Wszystkie miesiące bez stymulacji do śmieci. Wiem, że to ciężkie i irytujące, ale niestety musisz liczyć, że to dopiero 4cs... a statystyka mówi o 12 cs (a nawet bardziej o roku) i to w przypadku zdrowej pary, z dobrym nasieniem i regularnymi cyklami owulacyjnymi. Może wszystko jest ok i zaskoczy niedługo, bo realnie to dopiero 4 cykl, a ile z dziewczyn na forum potrzebowało trochę więcej czasu? Ale wiem co czujesz 🫂

👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25

PCOS | IO | hiperandrogenizm
    MTHFR homo | PAI-1 homo

7 cykl stymulowany
  • Malineczka Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    Rozumiem cię, bo mam dokładnie tak samo. Wszystkie miesiące bez stymulacji do śmieci. Wiem, że to ciężkie i irytujące, ale niestety musisz liczyć, że to dopiero 4cs... a statystyka mówi o 12 cs (a nawet bardziej o roku) i to w przypadku zdrowej pary, z dobrym nasieniem i regularnymi cyklami owulacyjnymi. Może wszystko jest ok i zaskoczy niedługo, bo realnie to dopiero 4 cykl, a ile z dziewczyn na forum potrzebowało trochę więcej czasu? Ale wiem co czujesz 🫂

Tylko że to już 4 cykl stymulowany a bez stymulacji to raczej nie ma szans na nic XD lekarz powiedział żeby dobić maks do 6 cykli. W przyszły czwartek mam zrobić test ciążowy żeby sprawdzić czy odstawiam progesteron. Ale szczerze? Nie mam żadnych objawów, zero, nic mnie nie boli, więc oczywiście doszukuję się że skoro nic mi nie dolega to nic z tego. Zrobię oczywiście ten test, dobrze że 2 dni wcześniej mam delegację to nie będzie kusić testować wcześniej.
    A wiecie co jest najlepsze? Komentarze rodziny że jak chcemy w przyszłości się strać o dziecko to powinnam zacząć brać kwas foliowy…. Już nawet nie komentuje takich tekstów XD

09/2024 odstawienie AH po 4 latach
    starania na poważnie od 03/2025

- stwierdzone PCOS, hiperprolaktynemia czynnościowa
    - 2 x stymulacja (04,05.2025)
    - badanie drożności jajowodów - oba drożne 06.2025
    - 2 x stymulacja clostybegyt (07,08.2025)

————————————————-
    💊Pueria uno, resweratrol, cynk, magnez, olej z wiesiołka, OVULOMED (wcześniej fertistim), glucophagne
  • Default.owa Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka wrote:
    Tylko że to już 4 cykl stymulowany a bez stymulacji to raczej nie ma szans na nic XD lekarz powiedział żeby dobić maks do 6 cykli. W przyszły czwartek mam zrobić test ciążowy żeby sprawdzić czy odstawiam progesteron. Ale szczerze? Nie mam żadnych objawów, zero, nic mnie nie boli, więc oczywiście doszukuję się że skoro nic mi nie dolega to nic z tego. Zrobię oczywiście ten test, dobrze że 2 dni wcześniej mam delegację to nie będzie kusić testować wcześniej.
    A wiecie co jest najlepsze? Komentarze rodziny że jak chcemy w przyszłości się strać o dziecko to powinnam zacząć brać kwas foliowy…. Już nawet nie komentuje takich tekstów XD

Ale objawów mieć nie musisz. Ja teraz nie miałam praktycznie w ogóle. Bolały mnie lekko sutki przy dotyku, z dwa dni łapało na mdłości i tyle. Nawet nie widziałam krwawienia implatacyjnego, a w porzednich dwóch ciążach je miałam, a dziś mi wyszła dodatnia beta.
    Musisz wierzyć do końca. Trzymam za Was kciuki, a komentarze życzliwych musimy wszystkie puszczać mimo uszu.

🧑🏻‍🦲 34 👩🏽 30 🐶 4

Starania od VII 2024

4 cs
    ⏸️ 10.24
    💔 11.24

2 cs
    ⏸️ 14.03
    💔 02.05 Florian 🩵

2 cs - wracamy do starań
    ⏸️ 22.08 🤞🏻
    Beta 24.29
    Prog 23

👩🏻‍🦲 Morfologia 0% -> 2%
    Fragmentacja DNA 8%
    Kariotyp ✅️

Kariotyp ✅️
    Morfologia ✅️

-> Acard 75 & heparyna
  • Ounai Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Defaultowa, piekna beta, bedzie dobrze! A chlopy się nie znają.

Kitkat, wspolczuje takich chamskich odzywek. Ludziom naprawde brakuje empatii. Najgorsze, że słyszysz takie teksty od najbliższyxh, tych którzy powinni być wsparciem, tych którzy właśnie powinni się wykazać największym współczuciem i zrozumieniem. To przykre :(

Malineczka, kurcze zycze Ci blizniaki z tych jajek! Niech sie klują ;)

Default.owa lubi tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczko, ja w 1 ciazy nie mialam zadnych objawow, zero.

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔
  • White1 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka wrote:
    Ja dobiłam do 6 stymulacji i co później? Drożność i uwaga - kolejnych 6 stymulacji 🤣

👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25

MTHFR homo | PAI-1 homo

7 cykl stymulowany

Wysłany: Dzisiaj, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Default.owa wrote:
    Ale objawów mieć nie musisz. Ja teraz nie miałam praktycznie w ogóle. Bolały mnie lekko sutki przy dotyku, z dwa dni łapało na mdłości i tyle. Nawet nie widziałam krwawienia implatacyjnego, a w porzednich dwóch ciążach je miałam, a dziś mi wyszła dodatnia beta.
    Musisz wierzyć do końca. Trzymam za Was kciuki, a komentarze życzliwych musimy wszystkie puszczać mimo uszu.

Gratulacje ciąży i oby było wszystko w porządku i kropek rósł sobie spokojnie i zdrowo, a Ty żebyś miała nudną ciążę ❤️❤️

————————————————-
    💊Pueria uno, resweratrol, cynk, magnez, olej z wiesiołka, OVULOMED (wcześniej fertistim), glucophagne

Wysłany: Dzisiaj, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    White1 wrote:
    Ja dobiłam do 6 stymulacji i co później? Drożność i uwaga - kolejnych 6 stymulacji 🤣
    A czemu drożność w sumie tak późno?
    U mnie lekarz zlecił od razu drożność po 2 nieudanym cyklu. Więc w cyklu z drożnością odpuściliśmy starania.
    Jednak powiem Wam że trafić na dobrego lekarza to złoto, ja osobiście czuję się zaopiekowana bardzo i podoba mi się że lekarz nie owija w bawełnę.

————————————————-
  • Ounai Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie, teraz juz na spokojnie. Ogólnie jeśli chodzi o temat zabiegu to wszystko jest zagojone, z punktu widzenia operacji nie mam przeciwskazań. Mogę dzwigać ciężary, mogę zachodzić w ciążę. To co mi się nie podobało to zapytała jak to możliwe, że mam 2 dzieci skoro jajowód był niedrożny, więc trochę jak debil mówię/pytam że może była w udanych ciążach owulacja z prawego? Ale miałam wrażenie, że ona tego nie kupuje j stwierdziła ze musimy zrobic wymazy bo to na pewno wina bakterii. Ok, jakby to ma dla mnie sens. Chce wykluczyc niesroznosc drugiego. Zapytalam czy to prawda, ze po CP przysluguje mi droznosc na NFZ to sprawdzilabym i ten drugi jajowod. A ona mi powiedziala ze to nie ma sensu bo nawet jesli plyn przejdzie to nie ma pewnosci czy jajowod jest drozny. Potem powiedziala mi, ze z cukrami powyzej 100 ciaza na pewno bedzie z powiklaniami a dodajac moje 39 lat jest ryzyko splodzenia chorego dziecka albo poronienia. I tego jakos nie kupuję. Maz powiedzial ze on bardzo chce dziecko, ze bedzie mnie wspierac, ze przejdzie tez na diete. Na razie zamowie sobie pudelka, bede tylko dzieciom gotowac.

A no i owulacja idzie po tej stronie gdzie mam jajowod czyli w sumie moglibysmy dzialac

Dżozu lubi tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020
    CP 2025 💔
  • Default.owa Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Słuchajcie, teraz juz na spokojnie. Ogólnie jeśli chodzi o temat zabiegu to wszystko jest zagojone, z punktu widzenia operacji nie mam przeciwskazań. Mogę dzwigać ciężary, mogę zachodzić w ciążę. To co mi się nie podobało to zapytała jak to możliwe, że mam 2 dzieci skoro jajowód był niedrożny, więc trochę jak debil mówię/pytam że może była w udanych ciążach owulacja z prawego? Ale miałam wrażenie, że ona tego nie kupuje j stwierdziła ze musimy zrobic wymazy bo to na pewno wina bakterii. Ok, jakby to ma dla mnie sens. Chce wykluczyc niesroznosc drugiego. Zapytalam czy to prawda, ze po CP przysluguje mi droznosc na NFZ to sprawdzilabym i ten drugi jajowod. A ona mi powiedziala ze to nie ma sensu bo nawet jesli plyn przejdzie to nie ma pewnosci czy jajowod jest drozny. Potem powiedziala mi, ze z cukrami powyzej 100 ciaza na pewno bedzie z powiklaniami a dodajac moje 39 lat jest ryzyko splodzenia chorego dziecka albo poronienia. I tego jakos nie kupuję. Maz powiedzial ze on bardzo chce dziecko, ze bedzie mnie wspierac, ze przejdzie tez na diete. Na razie zamowie sobie pudelka, bede tylko dzieciom gotowac.

A no i owulacja idzie po tej stronie gdzie mam jajowod czyli w sumie moglibysmy dzialac

Nie wiem jak z drożsnością, bo nigdy tego nie miałam badanego. W klinice powiedzieli, że skoro dwa razy w ciąże się zajść udało, to któryś drożny jest i odpuszczamy to badanie.
    ALe z tymi cukrami to nie kupuję, bo sama przy pierwszej ciąży miałam okolice 100 i dwucyfrową insulinę, a ciąża się pojawiła, tylko wtedy się dłużej staraliśmy, bo 4 cykle. Ale zajść się udało. Oczywiście próbować zbić warto, dla własnego zdrowia, ale zdrowa ciąża raczej nie jest niemożliwa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:37

Ounai lubi tę wiadomość

🧑🏻‍🦲 34 👩🏽 30 🐶 4

Starania od VII 2024

4 cs
    ⏸️ 10.24
    💔 11.24

2 cs
    ⏸️ 14.03
    💔 02.05 Florian 🩵

2 cs - wracamy do starań
    ⏸️ 22.08 🤞🏻
    Beta 24.29
    Prog 23

👩🏻‍🦲 Morfologia 0% -> 2%
    Fragmentacja DNA 8%
    Kariotyp ✅️

Kariotyp ✅️
    Morfologia ✅️

-> Acard 75 & heparyna
  • Księgowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai, a to nie jest tak, ze ta cukrzyca osłabia komórki jajowe? Ze sa słabej jakości? Moze warto sprobowac to uregulować jednak.

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia, hipoglikemia reaktywna.
    Atrofia endometrium.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
  • White1 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineczka wrote:
    A czemu drożność w sumie tak późno?
    U mnie lekarz zlecił od razu drożność po 2 nieudanym cyklu. Więc w cyklu z drożnością odpuściliśmy starania.
    Jednak powiem Wam że trafić na dobrego lekarza to złoto, ja osobiście czuję się zaopiekowana bardzo i podoba mi się że lekarz nie owija w bawełnę.
    Czasem drożność jest zbędna i udaje się w kilku pierwszych cyklach ze stymulacją, jak nie wyszło w 6, to zalecił sprawdzić

👧26 🧑27⏳️05.24 💉01.25

MTHFR homo | PAI-1 homo

7 cykl stymulowany
  • Lianaa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Default.owa wrote:
    Dziewczyny, dziś jest mocniejsza! Słabo widać na zdjęciu, telefon ze mną nie współpracuje, ale jest na żywo widoczna gołym okiem. Lecę dziś na betę.🥰

https://zapodaj.net/plik-M8xn9UGTAD

Ale super ❤️❤️ trzymam kciuki!!

📝Agata
    👩🏼‍💼31 🤵🏽 28 🗓️4 CS
    Zanim kropek zagościł w brzuszku…
    𝗢𝗡𝗔:
    •Cyto oraz USG ✅
    •USG i 💉Tarczycy: niewielkie zmiany zapalne 🤷‍♀️
    •Depresja reaktywna+ADHD
    •Refluks,Nadciśnienie,Glukoza skok.
    💊Asertin💊Pueria Uno
    💊Wiesiołek💊Żelazo+C
    💊Inozytol💊Omega3+ADEK

𝗢𝗡: Fertilman Plus, Omega

11.07.25 -Gin:✅ Potwierdzone Owu
    •TSH 1,83 •PROG 11,36
    •GLUK. 93. •FERR 23

Gdy kropek zagościł w brzuszku..
    •TSH 2,61 ⚠️- 🔜 Endo
    •PROG 14,10 😒 - wbija Duphaston

18.08.2025 ⏸️ 🤫🙏🙌
    19.08.2025 •BETA 720,69
    21.08.2025 •BETA 1488 🙏
    28.08.2025 •Endokrynolog
    05.09.2025 •Pierwsza wizyta Gin🙏 😱🥺
  • mon08kow Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitkat wrote:
    A, czyli rok się staracie, mnie ten 4 cs zmylił 🙂 U mnie w rodzinie są dwie ciążę, ograniczam kontakty do minimum bo ciągle słyszę tylko dogryzanie, żeby bardziej sie starać i czy mają nam pokazać jak to robić...

Sory, że to napiszę, ale w takim razie są to niezłe świnie. Co to za tekst... chociaż tak się oburzam, a też coś podobnego słyszałam, ale nie aż tak wulgarnego...

20cs :)

3/25 CB 💔
    drożność jajowodów - jeden drożny, drugi udrożniony w trakcie badania ✅
    4-7/25 stymulacja letrozolem, potwierdzona monitoringiem ✅

Walka z obniżoną ferrytyną! ❌

Suplementacja:
    FeMe, wit. D, jod, foliany, magnez, omega, cholina, Glucophage

09.08. 11dpo - ⏸️upragnione dwie kreski! <3

💚 12.08. beta - 311 <3
    💚 14.08. beta - 928 <3
    💚 16.08. beta - 3061 <3
  • mon08kow Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z początku miałam zalecaną ocenę drożności, później jakoś to odwlekałam, za dużo naoglądałam się filmów jak to wygląda w szpitalu pod RTG :P (nie oglądajcie przed drożnością żadnych filmów, proszę :P) zaszłam w CB, więc dr stwierdził, że skoro się udało zajść to znaczy, że jest drożność.... ostatecznie po nieudanych 2 cs ze stymulacją zadecydowaliśmy, że nie ma co czekać i jednak wykonał ocenę drożności prywatnie pod USG, no i myślę, że to mogło dużo dać w naszym przypadku. Jeden był zatkany całkowicie, przez drugi przeszło, ale też było ciężko. Po udanym udrożnieniu były jeszcze 2 cs z letrozolem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:28

20cs :)

3/25 CB 💔
    drożność jajowodów - jeden drożny, drugi udrożniony w trakcie badania ✅
    4-7/25 stymulacja letrozolem, potwierdzona monitoringiem ✅

Walka z obniżoną ferrytyną! ❌

Suplementacja:
    FeMe, wit. D, jod, foliany, magnez, omega, cholina, Glucophage

09.08. 11dpo - ⏸️upragnione dwie kreski! <3

💚 12.08. beta - 311 <3
    💚 14.08. beta - 928 <3
    💚 16.08. beta - 3061 <3
  • krolik Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai moja koleżanka z dwoma niedroznymi jajwodami i dzieckiem z ivf drugie ma z wpadki. A miała drożność sprawdzaną i ponoć tak masakrycznie niedrożne, że tak nawet ciurka płynu nie była wstanie przepłynąć, nie dało się udrożnić. No ale jakoś w drugą ciążę zaszła bez najmniejszego problemu, dodatkowo z PCOS i podejrzeniem IO i ma zdrowego bobasa. Zachodząc z poprzednią dwójka w ciążę mogłaś mieć dwa drożne jajowody. Niedrożność nie jest wrodzona 🤦 zmienilabym lekarza. Cukry można szybko unormować.

Włącz do diety berberyne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:30

• Mamacita Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No teksty rodziny to naprawdę przegięcie, co za chamstwo :(

Mnie teść wypytywał milion razy czy jestem w ciąży jak powiedziałam, że nie pijemy alkoholu obecnie, chociaż usłyszał od razu że NIE, NIE JESTEM. W ogóle dobija mnie to podejście do alkoholu, że jak ktoś nie pije to od razu musi być ciąża. Czemu to jest normą w społeczeństwie żeby przy każdym spotkaniu pić 😅 Jasne lubię wino, ale chyba bardziej lubię się dobrze czuć bez niego i wkurzają mnie natarczywe pytania. Może powinnam zacząć pytać ludzi czemu piją 🤣

MisiaMisia123, mon08kow, Luna11 lubią tę wiadomość

• Mamacita Debiutantka

Wysłany: Dzisiaj, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:

Będziesz konsultować z innym lekarzem?
    Bardzo negatywne podejście, że ciąża na pewno będzie z powikłaniami, 39 lat to nie jest przecież taki zaawansowany wiek... Mojej siostrze tak nagadali lekarze, że w jej wieku (36 lat) i przy jej wzroście (jest bardzo niska) ma ciążę wysokiego ryzyka i tak ją nastraszyli, że całą ciążę miała bezsenność ze stresu. Ciąża przebiegła bardzo dobrze i moja siostrzenica idzie właśnie do przedszkola.

• MisiaMisia123 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mam dobry humor. Zadzwoniłam do Przychodni gdzie umówiłam endokrynologa i streściłam moją sytuację że wpadam tylko na chwilę i może udałoby się ustalić wizytę na początku mojego przyjazdu żebym w razie czego dorobiła testy jeśli lekarz uzna że powinnam zrobić jakieś jeszcze badania i bez problemu mnie wcisnęli:). Więc jeśli chodzi o potencjalne PCOS, podwyższoną prolaktyne i tarczycę mam duże nadzieje że rzuci okiem i będę mieć też czas żeby zrobić dodatkowe badania. Ale mi to humor poprawiło.

Mamacita lubi tę wiadomość

Żadnych dzieci na pokładzie poza futrzanymi
    👰🏼🤵🏻‍♂️ 🐶🐈

Start: czerwiec 2025
    1 CS bio 😔
‹‹ 126 127 128 129 130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ