W sierpniu przy gwiazdach wypowiem życzenie, na wiosnę spełni się moje marzenie 🌠✨🍼🩷
-
WIADOMOŚĆ
-
Przeglądam sobie moje stare wyniki badań i podzielę się z wami ciekawostka.
Przed antybiotykami na zapalenje endometrium ferrytyna 35.5
Trzy miesiące po terapii antybiotykami 65
Dodam że nie miałam w związku z zapaleniem jakichś obfitych mkesiaczek co mogłoby zaniżać wynik nie zmieniłam też jakoś specjalnie diety. Trochę się obawiałam tego wyniku bo stany zapalne mogą sztucznie zawyżać ferrytyne a tu taka niespodziankaSsilvia lubi tę wiadomość
Starania 02.2024
Na poważnie od 11.2024
01.2025 beta 20 💔
03.2025 HyFoSy-prawy jajowod drożny, lewy udrozniono
04.2025 wyniki biopsji-duże przewlekle zapalenie endometrium
(Leczenie antybiotykami)
AMH 1.98
Ilość plemników 91 mln
Koncentracja 45.5 mln/ml
Ruch PR 0.2%, ruch PS 14.29% NP 20.61%
Morfologia 4%
Suplementacja TenFertil ON -
Dziewczyny, wczoraj wróciliśmy z krótkiego wypadu z Mazur i widziałam tam tyle bocianów, że przekazuję każdej staraczce dobre fluidy 😍
Śledziłam bardzo historie Ounai i Kiki - przytulam mocno i jesteście silne babki 💪
Mieliśmy ze sobą wino 0%, mąż wypił w sumie w 4 dni tylko 2 piwka, posłuchaliśmy szantów, wypożyczyliśmy łódkę i odpoczęliśmy od tematu wykończenia domu.
Ja w tym miesiącu wolny strzelec, jestem w 21dc i przyszły tydzień pokaże co i jak, na razie dziwne uczucie jak na okres, coś tam się może dzieje 🤓 jak to radzą lekarze heh głowy odpuściły i przestały się stresować 😅 (żeby tylko to decydowało o zajściu w ciążę)
A w temacie wiedzy - ja na forum też dowiedziałam się więcej niż od lekarzy, nie zawsze rzeczywiście „są na czasie” i wiedzą na jakie badania wysłać parę. Też usłyszałam hasło Próbujcie 12 miesięcy, a potem diagnostyka 🫣Gipsowka93, Ounai, kleopatr4, Default.owa lubią tę wiadomość
35 😍 38 😎
Starania o pierwsze dziecko - luty 2025 🍓
💊 Suplementy:
witamina D3, Omega-3, kelp, olej z wiesiołka, Prenatal Uno
🕐 Długość cyklu - 28 - 30 dni
Progesteron 8dpo - 12,79
Estradiol 8dpo - 128
TSH - 2,72 🆘
Ferrytyna - 58
Żelazo - 118
D3 - 28,3 🆘 zwiększona dawka supli włączona 🤠
AMH - 0,65
FSH - 5,86 -
Reja13 wrote:Ja w tym miesiącu wolny strzelec, jestem w 21dc i przyszły tydzień pokaże co i jak, na razie dziwne uczucie jak na okres, coś tam się może dzieje 🤓 jak to radzą lekarze heh głowy odpuściły i przestały się stresować 😅 (żeby tylko to decydowało o zajściu w ciążę)
Pozdrawiam w 21dc, 6 dpo 😁 mam nadzieję z testem doczekać chociaż do weekendu 😀Reja13 lubi tę wiadomość
34 👫 32
04.2023 💙
02.25, 03.25. 04.25 - cb
⏸️ 13.08, 8/9 dpo
AMH 0,66 ❌️
Mutacja PAI-1 [hetero] i MTHFR [oba hetero]❌️
MUCH ✅️
Antykoagulant tocznia, p-ciała p/kardiolipinowe i p/beta2 glikoproteinie ✅️
3dc: estradiol, prolaktyna, LH, FSH ✅️
Helicobacter Pyroli ✅️
On: morfo 1%, koncentracja 66mln, ruch a+b 40,5 -
Ssilvia wrote:Tu poprosiłam chata, żeby wypisał mi plan od czego zacząć - czyli od najtańszych i najczęściej występujących:
Jasne! Oto propozycja planu badań trombofilii, która zaczyna się od tych najczęstszych i najbardziej podstawowych oraz zwykle tańszych, a potem przechodzi do bardziej specjalistycznych i droższych testów.
Plan badań trombofilii — krok po kroku:
1. Podstawowe badania krwi oceniające układ krzepnięcia i trombofilię nabytą (tańsze i szeroko dostępne):
Przeciwciała antykardiolipinowe (IgG, IgM)
Przeciwciała przeciw β2-glikoproteinie I (IgG, IgM)
Koagulant toczniowy (lupus anticoagulant)
Antytrombina III
Białko C
Białko S
APTT, INR
D-dimery (jeśli są objawy lub podejrzenie aktywnego zakrzepu)
Dlaczego zacząć od tego?
To badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego i podstawowej oceny krzepnięcia, które często są przyczyną problemów z zakrzepami i poronieniami.
2. Badania genetyczne na najczęstsze mutacje trombofilii wrodzonej (średni koszt):
Mutacja czynnika V Leiden (F5 – R506Q)
Mutacja genu protrombiny (F2 – G20210A)
Mutacja MTHFR (C677T i A1298C)
Dlaczego w drugiej kolejności?
Te mutacje są najczęściej badane, mają dobrze udokumentowany wpływ na ryzyko zakrzepicy i są dostępne w większości laboratoriów.
3. Badania genetyczne i parametry rzadziej badane (droższe i rzadziej wskazane):
Mutacja PAI-1 (4G/5G)
Mutacja czynnika XIII
Dlaczego na końcu?
Są rzadsze, a ich wpływ na trombofilię jest mniej jednoznaczny, dlatego wykonuje się je tylko, gdy wcześniejsze badania nie wyjaśnią przyczyny lub są wskazania kliniczne.
Baaardzo dziękuję za tą wiedzę, również te, które wypisałaś wcześniej. Zacznę pomału zbierać - jeszcze raz dziękuję 🙏🏼
Ssilvia lubi tę wiadomość
32 👧🏻👦🏼33
1x👧🏼 2019
starania o rodzeństwo 🥹
Start - czerwiec 2023
Nasienie - 🆗
Badanie HSG - styczeń 2025 🆗
Stymulacja AROMEK - 4 cykle - owulacja piękna, dzidzi brak
Aktualnie - 3 stymulacja Clostilbeyght + Progesteron od 12 d c
Hashimoto, hipoglikemia reaktywna -
Reja13 wrote:
Też usłyszałam hasło Próbujcie 12 miesięcy, a potem diagnostyka 🫣
To chyba "Ulubione" hasło staraczki... 🫣 Przynam się że właśnie starając sie o drugą córkę lekarza okłamałam że już minął rok( a tak na prawde było pół roku) i nie chce dłużej czekać... więc wtedy zlecił konkretne badania na pierwszej wizycie 🙃Gipsowka93, mon08kow, Jupiter lubią tę wiadomość
30♀️ PCOS, IO
35♂️
Czas zostać mamą po raz trzeci- 2cs
A👧 10.10.2018
J👧🏼 29.04.2021 -
Nana99 wrote:Cześć
My jesteśmy Pacjentami doktora Niedużaka w Klimice Bocian w Wawie.
Staramy się od roku. U mnie wszystko w porządku. Mąż miał fatalne wyniki po grypie w maju, ale w czerwcu wszystkie już idealne. Doktor powiedział, że małe kto takie ma.
Mieliśmy teraz drugi cykl stymulowany Clo, Ovitrelle i Duphastonem. Jestem mega tym wszystkim zmęczona i zestresowana. Najgorsze jest to jak pojawia się tylko jedna kreska
Testowanie w środę. Mogłabym już dzisiaj, ale boję się że wyjdzie negatywnie i się załamię.My staramy się od 2 lat, ale 2 razy miałam takie mega kryzysy - ciężko się nie fiksować
Co do alko - to u nas ciężki temat. Męża badanie nasienia wyszło super i czasami pyta, czy może wypić - a przecież jest dorosły, wie, że się staramy. Nie mam być gestapo i go pilnować :p Ale pomyślałam, że poczekam do końca tego cyklu, bo to jeszcze wakacyjny klimat, a później już abstynencja (ale już mieliśmy taki okres kilka miesięcy, tylko nie wychodziło i zluzowaliśmy majty)Claudii lubi tę wiadomość
32 👧🏻👦🏼33
1x👧🏼 2019
starania o rodzeństwo 🥹
Start - czerwiec 2023
Nasienie - 🆗
Yoanne wrote:Pozdrawiam w 21dc, 6 dpo 😁 mam nadzieję z testem doczekać chociaż do weekendu 😀
Ja mam 2 testy w szafce, ale chyba w tym miesiącu mnie tak nie korci, aby użyć 😀
Martt95 wrote:To chyba "Ulubione" hasło staraczki... 🫣 Przynam się że właśnie starając sie o drugą córkę lekarza okłamałam że już minął rok( a tak na prawde było pół roku) i nie chce dłużej czekać... więc wtedy zlecił konkretne badania na pierwszej wizycie 🙃35 😍 38 😎
Starania o pierwsze dziecko - luty 2025 🍓
💊 Suplementy:
witamina D3, Omega-3, kelp, olej z wiesiołka, Prenatal Uno
🕐 Długość cyklu - 28 - 30 dni
Progesteron 8dpo - 12,79
Estradiol 8dpo - 128
TSH - 2,72 🆘
Ferrytyna - 58
Żelazo - 118
D3 - 28,3 🆘 zwiększona dawka supli włączona 🤠
AMH - 0,65
FSH - 5,86 -
Gipsowka93 wrote:Oj jak ja to znam
My staramy się od 2 lat, ale 2 razy miałam takie mega kryzysy - ciężko się nie fiksować
Co do alko - to u nas ciężki temat. Męża badanie nasienia wyszło super i czasami pyta, czy może wypić - a przecież jest dorosły, wie, że się staramy. Nie mam być gestapo i go pilnować :p Ale pomyślałam, że poczekam do końca tego cyklu, bo to jeszcze wakacyjny klimat, a później już abstynencja (ale już mieliśmy taki okres kilka miesięcy, tylko nie wychodziło i zluzowaliśmy majty)
My od roku zero alko.
Od stycznia bardzo zdrowe odżywianie, robimy wszystko co możemy. W rodzinie nie było problemów. W środę się okaże co powie test…
Ale też sobie często myślę. Tyle osób ma dzieci a pije pali, inne używki, zła dieta , brak aktywności…Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia, 21:53
mon08kow lubi tę wiadomość
-
Nana99 wrote:My od roku zero alko.
Od stycznia bardzo zdrowe odżywianie, robimy wszystko co możemy. W rodzinie nie było problemów. W środę się okaże co powie test…
Ale też sobie często myślę. Tyle osób ma dzieci a pije pali, inne używki, zła dieta , brak aktywności…
Co do tego o czym piszesz. Koleżanka ma dom zastępczy i często do niej trafiają maluszki 3-miesięczne i starsze - właśnie z takich typowych patologii. Czasami mają po 2 od jednej matki. Dzieci przechodzą katorgę, bo rodzą się uzależnione od narkotykow, Mają FAS, opóźnienia w rozwoju przez to i zero szans na normalne życie. Tak- to jest przeogromnie niesprawiedliwe32 👧🏻👦🏼33
1x👧🏼 2019
starania o rodzeństwo 🥹
Start - czerwiec 2023
Nasienie - 🆗
Yoanne wrote:Pozdrawiam w 21dc, 6 dpo 😁 mam nadzieję z testem doczekać chociaż do weekendu 😀
Yoanne lubi tę wiadomość
👩🏼28👨🏽27
4x🐈🐈⬛🐈🐈⬛
•endometrioza
🔹2 cs ❤️
⏸️ 23.12.2023
27.12,2023 - beta hcg 332,86 mIU/ml
30.12.2023 - beta hcg 1076,36 mIU/ml
19.01.2023 - usg, jest kropek 1,20cm i serduszko 😻
26.04.2024 - połówkowe, 484g dziewczynki 👧🏼🩷
27.06.2024 - III badania prenatalne, 1512g 🩷
29.08.2024 - SN na świat przyszła Sara🥰
🔹Starania o drugie dziecko od 1.08.2025☺️
-
U mnie jeśli chodzi o alkohol to jest obecnie tragedia. Nigdy do tej pory nie odmawiałam wina czy drinka na imprezie a od jakiegoś czasu jak tylko odmawiam to zaraz każdy dopisuje sobie ciążę. Trochę to niekomfortowe zwłaszcza że próby są jak na razie nieudane, a gdy okaże się że jednak sie uda też nie chciałabym o tym od razu informować.
A z ciekawszych rzeczy to w weekend na imprezie niespodziewanie zobaczyłam spadającą gwiazdę. Zaraz przypomniałam sobie tytuł wątku i oczywiście pomyślałam życzenie. Było by cudownie gdyby się spełniło ☺️ dziś przeleciał nam nad samochodem bocian więc nadzieje odżyły... Wierzycie w ogóle w takie rzeczy?kleopatr4, ŚWIEŻYNKA97, mon08kow lubią tę wiadomość
-
jak mowie mojemu mężowi żeby nie pil alkoholu to on mówi, ze większość ludzi na świecie powstało dzięki alkoholowi 🤣🤣🤣
ale wiadomo to tylko żart i staramy się ograniczaćon jest typem ze lubi wieczorem nalać sobie whisky i sączyć.. ale pracujemy nad tym
Imazolka, Ounai, ataga, oliwia79 lubią tę wiadomość
✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊:
• 🦋 T4 – 50 mcg.
• 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
• Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
✅ Co już mam sprawdzone?
🔄 Owulacja potwierdzona:
– Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
– Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥
🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅
🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖
🟡 Faza lutealna: 12 dni
– Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕
📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
– Estradiol: 40 pg/ml 💧
– FSH: 6 mIU/ml 🌱
– LH: 6 mIU/ml 🔁 -
Ssilvia wrote:jak mowie mojemu mężowi żeby nie pil alkoholu to on mówi, ze większość ludzi na świecie powstało dzięki alkoholowi 🤣🤣🤣
ale wiadomo to tylko żart i staramy się ograniczaćon jest typem ze lubi wieczorem nalać sobie whisky i sączyć.. ale pracujemy nad tym
Ssilvia, oliwia79 lubią tę wiadomość
🙎🏼♀️ 27 🙋🏼♂️34
Starania od 09/23
Główny problem po odstawieniu AH: długie plamienia przed i po miesiączce
Z pomocą medyczną od 01/25
💊 Siofor, omega 3, olej z wiesiołka, inozytol, NAC, resweratrol, olej z czarnuszki, Wit D, FertileMe Complex
Mąż ✅ FertileMe Complex
Badania:
Prolaktyna, testosteron, ferrytyna✅
AMH: 5,5 - PCOS
MUCh✅
Drożność ✅
Pasożyty ✅
Endometrioza ❌
Podwyższone komórki NK w histeroskopii ❌ -
Ataga, ja jestem wierząca w Boga, więc w spadające gwiazdy nie wierzę. Raczej wierzę, że Bóg daje nam szanse które albo wykorzystamy albo nie, że stawia przed nami ludzi, którzy mogą nam pomóc w naszej drodze i że czasami Jego plany wobec nas są w danej chwili niezrozumiałe, ale dostrzegamy dobro tego co się stało patrząc z perspektywy czasu.
Uważam, że to jest tak jak w tym kawale o Żydzie, który prosił Boga o wygraną w totka, modlił się codziennie o to, w końcu któregoś dnia słyszy głos z nieba: "Icek, dam Ci tą wygraną tylko kup w końcu ten los!"
Świeżynka97, Marta.R. lubią tę wiadomość
SYN 2015
CÓRKA 2020
CP 2025 💔 -
Martt95 wrote:To chyba "Ulubione" hasło staraczki... 🫣 Przynam się że właśnie starając sie o drugą córkę lekarza okłamałam że już minął rok( a tak na prawde było pół roku) i nie chce dłużej czekać... więc wtedy zlecił konkretne badania na pierwszej wizycie 🙃
Co do alkoholu to oboje jesteśmy z tych niepijących. Na czas starań chciałam odstawić całkowicie, ale to się tak przedłuża, że stwierdziłam że jak będzie okazja to się napiję. Tylko ani ochoty ani okazji 😂
👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 -
Cukrzyku jak Twoja wizyta in vitro? Jeśli dobrze pamiętam to miałaś wczoraj mieć👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
🧔♂️✅️
01/24 rozpoczęcie starań
05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
26/08/25 biopsja aspiracyjna z cd138 -
Gipsowka93 wrote:Bardzo mocno trzymam kciuki 🌟
Co do tego o czym piszesz. Koleżanka ma dom zastępczy i często do niej trafiają maluszki 3-miesięczne i starsze - właśnie z takich typowych patologii. Czasami mają po 2 od jednej matki. Dzieci przechodzą katorgę, bo rodzą się uzależnione od narkotykow, Mają FAS, opóźnienia w rozwoju przez to i zero szans na normalne życie. Tak- to jest przeogromnie niesprawiedliwe👩 29 🧔♂️ 34
8cs
Misja :👩🍼 -
Cześć, jestem nowa i chciałabym dołączyć do Was starających się. W marcu zrezygnowałam z plastrów, z narzeczonym powiedzieliśmy sobie że będzie co ma być. W tym miesiącu pierwszy raz używałam testów owulacyjnych. Według nich pik był między 2/3 sierpnia. Oczywiście były starania. Na razie żadnych objawów oprócz bolu z tyłu pleców ciągnących się do brzucha, ale to mogę sobie wmawiac. 🤣
Ustaliliśmy, że jeśli do października czyli do ślubu się nie uda to oboje idziemy do lekarza. Narzeczony ma już jedno dziecko, ja z poprzednim chłopakiem byłam w ciąży ale na szybkim etapie poroniłam. Może to był znak że to nie ten?
Miesiączki po odstawieniu anty wróciły od razu na swoje miejsce, cykle przeważnie 28-29 dni. Raz się zdarzył 31.
Bez jakiś większych objawów bólowych. Jedno dobre to po odstawieniu anty dzień przed miesiaczka nie mam już migreny, która wyłączała mnie z życia ❤️
Według apki mam dzisiaj 23 dzień cyklu, jak myślicie kiedy testować? 😍