X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne W walentynki były hece ❤️ więc na betę w marcu lecę 🏃🏻‍♀️
Odpowiedz

W walentynki były hece ❤️ więc na betę w marcu lecę 🏃🏻‍♀️

Oceń ten wątek:
  • Iskiereczka00 Ekspertka

Wysłany: 4 marca, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ragazza dziękuję za odpowiedź ❤️ jakie to wszystko trudne, nie dość że jeden drożny jajowód, to nawet jak jest z dobrego, to pęcherzyk nie pęka. Już nawet nie mam siły tego przeżywać.

Starania od 10.2022

👩🏼 34

IO, niedrożny jajowód, przewlekłe zapalenie endometrium, endometrioza I stopnia + adenomioza

04.24 metformina
    08.24 leczenie doksycyklina
    01.25 leczenie metronidazol + tarivid

04.25 immunolog?

🧔🏻‍♂️ 36
  • SanderkaA Koleżanka

Wysłany: 4 marca, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haniaxoxo wrote:
    1) jaki masz stosunek? Nie każdy lh wyższy od fsh od razu wskazuje na pcos. Czy robiłaś badania nasienia początku cyklu?
    2) tsh 3,5 to juz rzeczywisxie wysokie. Ale zbijanie tsh lekami to już według mnie poważna sprawa. Żeby zajsc w ciążę to warto żeby było w okolicach 1/1,5, ale bez diagnostyki leki mogą ukryć przyczynę. Nie szła bym w to w ciemno. Czy zlecili ci też inne badania jak te wskaźniki tarczycowe? Chyba anty-(..) coś tam. Samo tsh ci nie mówi wszystkiego!
    Ostatnio mojej siostrze mocno podskoczyło, co wyniki to wyżej, ale pozostałe parametry były w porządku więc poszła w Suplementacje jodem i sprawdzimy co i jak. Nie będzie ofc robić za lekarza, ale warto kwestie jodu przy wysokim tsh mieć z tyłu głowy.
    3) z Prolaktyna nie pomogę bo się nie znam wgl na tym :c

Dziękuję za odpowiedź 🥰
    LH: 11,00 mlU/ml FSH: 8,00 mlU/ml. Poszłam dzisiaj do ginekolog na cito i oburzona była diagnozą tej chorej Endo. Powiedziała że przez hiperprolaktynemię mam zaburzony wynik LH w stosunku do FSH. Według niej nie mam pcos. 1) Wszystkie parametry które badałam w 5 dniu cyklu: Anty-TPO: 20,30 / norma: 0 - 34,00
    - Anty-TG: 17,00 / norma: 0 - 115,00
    - FSH: 8,20 / norma: folikularna: 3,5-12,5 / owu: 4,7-21,5 / lutealna: 1,7-7,7
    - LH: 11,00 / norma: folikularna: 2,4-12,6 / owu: 14-95,6 / lutealna: 1,0-11,4
    - Estradiol: 53,60 / norma: pęcherzykowa: 30,9-90,4 / owu: 60,4-533 / lutealna: 60,4-232
    - Prolaktyna: 51,10 / norma: 4,79-23,30
    - FT4: 1,39 / norma: 1-1,60
    - Progesteron: 0,320 / norma folikularna: <0,05-0,19, owu: 0,06-4,14 / lutealna: 4,11-14,5
    - TSH: 3,310 —> TSH z poniedziałku 3/03: 3,49
    2) Stosuję jod przepisany na receptę przez poprzednią Endo. Dzisiaj ginekolog mi potwierdziła że mam nie brać pod uwagę dzisiejszej Endo i że mam kontynuować brać jod.
    3) zrobiła mi usg i od dawna w końcu się odbyła owu z prawego jajnika 🥰 ale ze względu na problemy z prolaktyną nie dała dużo nadziei na ten cykl. Lecz zapewniała że owulację wrócą regularnie i będzie tylko lepiej po Dostinexie. Bardzo wzbudziła moje zaufanie. To ona pierwotnie wykryła u mnie hiperprolaktynemię. Dodatkowo dostosowała mi dzisiaj korekte dawki Dostinex bo dzisiejszą Endo zleciła za silną dawkę w moim przypadku trzeba ostrożnie z tym lekiem bo mam niedociśnienie. Na ten moment nie zalecała robić badania progesteronu 7 dpo bo powiedziała że ze względu na hiperprolaktynemię może być on zaburzony (niski).
    Dodatkowo zaleciła umówić się do innego endokrynologa aby skonsultować lepiej kwestię TSH.
    Uspokoiła mnie dzisiaj bardzo, mimo że nie dała nadziei. A ten cykl 🥰

Powder lubi tę wiadomość

‹‹ 33 34 35 36 37
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ