Forum Starając się - ogólne Walczymy o pierwsze maleństwo w 2019 roku
Odpowiedz

Walczymy o pierwsze maleństwo w 2019 roku

Oceń ten wątek:
  • Kasztanek Autorytet
    Postów: 1432 770

    Wysłany: 22 maja 2019, 15:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż brał selen z cynkiem i l-karnitynę. Jedno z nich miało dodatkowo witaminę E. I witaminę C brał z tego co pamiętam. To na to niesklejanie plemników o ile czegoś nie pokręciłam, bo to już jakiś czas temu było.

    Samosiowa staraczka lubi tę wiadomość

    Wygrywa tylko ten, kto ma jasno określony cel i nieodparte pragnienie, aby go osiągnąć.

    MTHFR 677C-T hetero, PAI 1 4G homo, Hashimoto
    Laparoskopia - 21.05.2020
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 maja 2019, 15:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa to niestety mój nałóg, w pracy cały czas muszę coś pić i tak wchodzi z 2 litry wody, colka, 3 kawy, herbata zielona i jedna pokrzywa :D
    Nie pytajcie jak mi się to mieści bo sama nie wiem :D

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 maja 2019, 15:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda to Ty strasznie duzo kofeiny pijesz moze tez ogranicz bo kofeina powoduje problemy z zagiezdzeniem. U facetow zas czyatalam ze dobrze napic sie przed seksem bo wzmaga ruch. Ja tylko kawa herbata lub woda pokrzywy nie moge ze wzgledu na uczulenie wiec teraz nie wiem co bede pila :/
    Kasztanek dzieki kupimy wit c :*

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 15:58

  • Kaś28 Autorytet
    Postów: 1295 495

    Wysłany: 22 maja 2019, 16:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kawy nie piję bo jej nie lubie. Jeśli coś ma kawe w sobie to mnie odrzuca 😁 ja znów piję za mało płynów i później mam problemy bo nerki bolą...

    Samosiowa staraczka lubi tę wiadomość

    -starania o pierwsze dziecko od 01.2018
    - 05. 2019 usunięty polip trzonu macicy 2 cm
  • MilusińskaMilena Autorytet
    Postów: 1601 831

    Wysłany: 22 maja 2019, 17:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Póki co lekarz nic nie mówił o innych badaniach. Najpierw muszę skończyć ten cykl. Mąż oprócz badania nasienia miał badane hormonów. W nasieniu wyszedł mu minimalnie zanizony ruch postępowy ale lekarz skwitowal że jest ok. Amh wyszło mi takie duże bo mam PCOS, tylko nie spodziewałam się że wyjdzie aż takie wysokie. Ciekawa jestem jaki nasz lekarz będzie miał dalszy plan działania dla nas..

    Starania od 06.2018
    Badanie nasienia: morfologia 15%
    06.2019 hsg: obustronnie drożne
    4cykle z clo - klapa
    01.2020 1 cykl z letrozolem
    11dc 2 pęcherzyki w lewym jajniku 18 i 19mm
    13dc test pct pozytyw, pecherzyk 20mm, ovitrelle
    20dc monit + badanie proga i tsh - wszystko ok
    2cykl z letrozolem, owulacja dopiero w 34dc(?)
    w piątek 13go 😂
    19cs, 22mc.. Cykl bez stymulacji, bez spiny i na luza.

    "Nie rezygnuj z marzeń. To, że coś nie dzieje się teraz nie znaczy, że nigdy nie nastąpi."
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 maja 2019, 17:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MilusińskaMilena wrote:
    Póki co lekarz nic nie mówił o innych badaniach. Najpierw muszę skończyć ten cykl. Mąż oprócz badania nasienia miał badane hormonów. W nasieniu wyszedł mu minimalnie zanizony ruch postępowy ale lekarz skwitowal że jest ok. Amh wyszło mi takie duże bo mam PCOS, tylko nie spodziewałam się że wyjdzie aż takie wysokie. Ciekawa jestem jaki nasz lekarz będzie miał dalszy plan działania dla nas..
    Czyli jednak cos mi tam switalo z tym amh nie wiedzialam czy PCO czy PCOS moze ovarin albo miovarin?

  • Kasztanek Autorytet
    Postów: 1432 770

    Wysłany: 22 maja 2019, 17:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubie kawę. Zazwyczaj w ciągu dnia dnia wypijam dwie z ekspresu. Kiedyś przeczytałam, nie pamiętam już czy w ulotce, czy gdzieś indziej, że podczas stymulacji nie powinno się pić kawy. No i tak męczyłam się jakiś czas, niczego to nie przyniosło, więc stwierdziłam, że mam to gdzieś. A w ogóle to mało piję. Zdaję sobie sprawę, że powinnam więcej.
    Co do męża to jeszcze zapomniałam powiedzieć, że oprócz badania nasienia miał USG, żeby sprawdzić czy nie ma żylaków. Mój ginekolog jest jednocześnie andrologiem, więc to było przy okazji mojej wizyty, ale mówił, że warto też to sprawdzić.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 17:27

    Wygrywa tylko ten, kto ma jasno określony cel i nieodparte pragnienie, aby go osiągnąć.

    MTHFR 677C-T hetero, PAI 1 4G homo, Hashimoto
    Laparoskopia - 21.05.2020
  • MissKathy92 Autorytet
    Postów: 5498 2814

    Wysłany: 22 maja 2019, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Ja Was cały czas czytam i trzymam kciuki :D

    Stokrotka pytałaś ile z tego wątku dziewczyn zaszło w ciąże- ciążowa lista na 1 stronie jest aktualna :) chyba że któraś zaszła i nie poinformowała o tym :)

    Samosiowa też widzę że dużo dziewczyn jest na liście a się nie udziela :( ale to tak na każdym wątku jest :( jeśli którejś nie ma na liście (bo w pewnym momencie już się pogubiłam i nie wpisywalam) to proszę się upomnieć to dopisze ;)

    Co do starań to faktycznie to nie licytacja która ma więcej cykli/lat starań- to nie o to chodzi... jedna podchodzi do tego na luzie, inna placze co dzień po nocach że się nie udaje :( każda z nas jest inna, a na forum każda ma prawo powiedzieć o swoich odczuciach na temat starań, na temat ciężarnych itp i każda ma prawo skomentować ale na pewno żadna nie chce dla drugiej źle i źle nie życzy :) wiadomo nie wszyscy będą myśleć to samo co my na dany temat i ma do tego prawo :)

    I to prawda- najgorzej chyba bolą pierwsze cykle starań :( bo każdy myśli że to tak chop siup, zaraz się uda a tu takie zderzenie z rzeczywistością :( sama się z nią zdarzyłam rok temu :(

    Ale nigdy nie można się poddawać :) ja ryczalam przy każdym okresie choć nie starałam się tak bardzo długo (oczywiście z perspektywy czasu bo wtedy wydawała się to wieczność), bardzo przeżywałam każdy zawód... lekarze stwierdzili u mnie pcos, io, niedoczynność tarczycy, hashimoto- wszystko w przeciągu 2-3 miesięcy i jeszcze bardziej się lamalam :( ale walczyłam dalej, zarlam leki/witaminy i czekałam na cud- teraz ten cud mnie kopie po brzuchu <3 to że zaszłam w ciąże nie znaczy że się problemy skończyły :/ dalej walcze ze swoim organizmem, z nadciśnieniem, z anemią- wszystko dla tej małej kruszynki rosnącej we mnie :) na każdym etapie życia trzeba walczyć i się nie poddawać... bo najgorzej jest się poddać :( zamknąć się w sobie i nie żyć...

    Chciałabym do Was wszystkich napisać choć po kilka słow ale jest to nie do ogarnięcia tyle piszecie :) ale widzę że się wspieracie i razem walczycie o ten sam cel :) ja za Was mocno trzymam kciuki i pozdrawiam :)

    RudaMaruda25, Żanetka93, Samosiowa staraczka, Kasztanek, MilusińskaMilena, nada, Kaś28, Jane208 lubią tę wiadomość

    klz96iyeimbp5oxr.png
    Amelia ur. 8.10.2019, cc (40+3), 4440g, 57cm, 10pkt
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 maja 2019, 17:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miss wpadaj czesciej bo brakuje tu Twoich zlotych mysli :D

    MissKathy92 lubi tę wiadomość

  • MissKathy92 Autorytet
    Postów: 5498 2814

    Wysłany: 22 maja 2019, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanetka ja i moje złote myśli :D
    W ciąży mam sieczke z mózgu- same też niedługo się przekonacie jak to jest :D postaram się bywać częściej i czynniej bo teraz to tak biernie tylko czytam ;)

    klz96iyeimbp5oxr.png
    Amelia ur. 8.10.2019, cc (40+3), 4440g, 57cm, 10pkt
  • MilusińskaMilena Autorytet
    Postów: 1601 831

    Wysłany: 22 maja 2019, 18:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcos (albo pco- nie wiem jaka jest roznica) miałam zdiagnozowane 7lat temu więc wiedziałam że kolorowo nie będzie. Biorę ovarin póki co, zioła o. Sroki, mace, ashwagandhe i lkarnityne.
    Po całej diagnostyce która potrwa ok 3 cykle mam zgłosić się do lekarza prowadzącego on zdecyduje jakie leczenie. Przypuszczam że będzie stymulacja żeby te owulki zmotywować żeby były wcześniej (w 25dc to się myśli już o testowaniu a nie o owulacji 😁), być może znów jakaś metformina. Nie mam pojęcia jakie badania nam będą jeszcze robić. Lekarz mówił coś o hsg, ale co jeszcze.. Póki co najbardziej meczy mnie to jeżdżenie co tydzień do tej poradni 80km, kombinowanie wolnego w pracy i ciągłe pytanie rodziny po co aż tak dużo (nikt nie wie o naszych planach i problemie).

    Co do kawy, nie dam rady odstawić całkiem bo mam niskie ciśnienie zwykle i gdybym nie wypila rano kawy to bym zeszła z bólu głowy. Wolę pić kawę niż ciągle lykac prochy. Kaw pije 1-2 dziennie i czasem zdarza mi się kawa z automatu ale kawą bym tego za bardzo nie nazwała 😁

    Starania od 06.2018
    Badanie nasienia: morfologia 15%
    06.2019 hsg: obustronnie drożne
    4cykle z clo - klapa
    01.2020 1 cykl z letrozolem
    11dc 2 pęcherzyki w lewym jajniku 18 i 19mm
    13dc test pct pozytyw, pecherzyk 20mm, ovitrelle
    20dc monit + badanie proga i tsh - wszystko ok
    2cykl z letrozolem, owulacja dopiero w 34dc(?)
    w piątek 13go 😂
    19cs, 22mc.. Cykl bez stymulacji, bez spiny i na luza.

    "Nie rezygnuj z marzeń. To, że coś nie dzieje się teraz nie znaczy, że nigdy nie nastąpi."
  • Maria87 Autorytet
    Postów: 2066 3144

    Wysłany: 22 maja 2019, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dziewczyny! Też powinnam się częściej odzywać :)
    To prawda - może nie pierwszy, ani drugi, ale kolejne kilka cykli boli najbardziej. U mnie teraz oczywiście jest żal, gdy pojawia się @, ale nie zanoszę się płaczem. A to dopiero 8cs!

    Ja nie jestem za tym, żeby czekać aż 12 miesięcy na badania. My już sporo mamy za sobą - hormony, ANA, badanie nasienia, AMH, cytologia, usg transvaginalne. Do tej pory raczej wszystko ok, oczywiście oprócz tsh, nad którym ciągle pracuję ;) W tym cyklu monitoring owulacji i tu wychodzą niezłe klocki. Okazuje się, że mierzenie temperatury nie pokrywa się z tym, co na usg... Temperatura wskazywała na owu w 11dc, a tymczasem w 13dc pęcherzyk jeszcze nie pękł. Boję się, że to LUF :(
    Dziś 15dc i zaraz kolejna wizyta. Bardzo się boję :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2019, 19:12

    Rozpoczęcie procedury IVF po 16-stu cyklach starań naturalnych.

    24.05.2020 - start długi protokół. 21.06.2020 punkcja - pobrano 13 kumulusów, w tym 10 dojrzałych komórek, 6 zapłodniono, 6 zarodków w 3 dobie, 2 x ❄️ - 5.1.1 i 3.2.2

    6.02.2020 - start krótki protokół, stymulacja przerwana (tylko 5 pęcherzyków)

    Macierzyństwo Kraków

    👎 Hashimoto (Euthyrox 88)
    👉 AMH 1,48
    👉 ANA słabo dodatnie
    👎 MTHFR_677C-T hetero, MTHFR_1298A-C hetero, PAI-1 4G homo
    👎 wysoka homocysteina
    👎 anty-TG, anty-TPO
    👍 Ujemne: p/c przeciwplemnikowe i przeciw antygenom jajnika, antykoagulant toczniowy.

    🧔 całkowita liczba 565 mln (było 355 mln), morfologia 3% (bez zmian), ruch postępowy 48%, ruch całkowity 56%, HBA 94%, fragmentacja DNA 28% (było 32%), USG ok, brak bakterii.

    instagram
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 maja 2019, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dziewczyny pomożecie?
    Zrobilam dziś badania
    Progesteron 101.1ng/ml
    Prolaktyna 28.86ng/ml
    20 dc.
    Czy te wyniki są ok ?
    Z góry dziękuję za pomoc

  • Maria87 Autorytet
    Postów: 2066 3144

    Wysłany: 22 maja 2019, 19:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kej_ti008 wrote:
    Cześć, dziewczyny pomożecie?
    Zrobilam dziś badania
    Progesteron 101.1ng/ml
    Prolaktyna 28.86ng/ml
    20 dc.
    Czy te wyniki są ok ?
    Z góry dziękuję za pomoc

    Progesteron bardzo bardzo wysoki!
    Niestety, prolaktyna też ponad normę, ale ogólnie to powinno się ją badać w 3-5dc.

    Ile już się starasz?

    Rozpoczęcie procedury IVF po 16-stu cyklach starań naturalnych.

    24.05.2020 - start długi protokół. 21.06.2020 punkcja - pobrano 13 kumulusów, w tym 10 dojrzałych komórek, 6 zapłodniono, 6 zarodków w 3 dobie, 2 x ❄️ - 5.1.1 i 3.2.2

    6.02.2020 - start krótki protokół, stymulacja przerwana (tylko 5 pęcherzyków)

    Macierzyństwo Kraków

    👎 Hashimoto (Euthyrox 88)
    👉 AMH 1,48
    👉 ANA słabo dodatnie
    👎 MTHFR_677C-T hetero, MTHFR_1298A-C hetero, PAI-1 4G homo
    👎 wysoka homocysteina
    👎 anty-TG, anty-TPO
    👍 Ujemne: p/c przeciwplemnikowe i przeciw antygenom jajnika, antykoagulant toczniowy.

    🧔 całkowita liczba 565 mln (było 355 mln), morfologia 3% (bez zmian), ruch postępowy 48%, ruch całkowity 56%, HBA 94%, fragmentacja DNA 28% (było 32%), USG ok, brak bakterii.

    instagram
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 maja 2019, 19:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Marysia ja rowniez mierzylam temperature ale nie mam jakos zaufania do niej ponadto mnie to nakrecalo bardzo. Zycze powodzenia na monitoringu ;)

    Milusinska ja rowniez mam niziutkie cisnienie a pije kawe bo bromergon mi dodatkowo obniza rano mam 80/60 czasami i czesto zawroty glowy szczegolnie jak jest taka pogoda jak teraz ale mowia ze lepiej niskie niz wysokie czasami wystarczy cos slonego.

    Stokrotka ksiazka ekstra i wszystko na opak z moim nastawieniem tak powtarzalam sobie musze bede miala dziecko zamiast chce moge no i z tym jezykiem na ulicy haha choby ja :D wystawia jezyk jak widzi ciezarne ;) takze dziekuje za polcenie moze coa tam sie poprzestawia u mnie choc ciezko to widze

    Maria87 lubi tę wiadomość

  • MilusińskaMilena Autorytet
    Postów: 1601 831

    Wysłany: 22 maja 2019, 19:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kryzys przechodziłam ok 6-7cs, teraz się nie nastawiam, skupilam się na badaniach i diagnostyce i mam cichą nadzieję że uda się do końca roku - to będzie 1,5roku starań. Przeanalizowałam sobie trochę ostatnie cykle i doszłam do wniosku że w cogu najbliższego tygodnia muszę trochę męża wykorzystywać seksualnie. Dziś piekę mu domową pizze i zamierzam go nią przekupić 😁 co prawda nie liczę że się nagle uda, ale przynajmniej nie będę miała wrażenia że nie zrobiliśmy wszystkiego co na tą chwilę moglibyśmy zrobić

    Starania od 06.2018
    Badanie nasienia: morfologia 15%
    06.2019 hsg: obustronnie drożne
    4cykle z clo - klapa
    01.2020 1 cykl z letrozolem
    11dc 2 pęcherzyki w lewym jajniku 18 i 19mm
    13dc test pct pozytyw, pecherzyk 20mm, ovitrelle
    20dc monit + badanie proga i tsh - wszystko ok
    2cykl z letrozolem, owulacja dopiero w 34dc(?)
    w piątek 13go 😂
    19cs, 22mc.. Cykl bez stymulacji, bez spiny i na luza.

    "Nie rezygnuj z marzeń. To, że coś nie dzieje się teraz nie znaczy, że nigdy nie nastąpi."
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 maja 2019, 19:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kej_ti008 wrote:
    Cześć, dziewczyny pomożecie?
    Zrobilam dziś badania
    Progesteron 101.1ng/ml
    Prolaktyna 28.86ng/ml
    20 dc.
    Czy te wyniki są ok ?
    Z góry dziękuję za pomoc

    Ojej jaki progesteron

    Prolaktyna troche ponad norme ale mozesz obnizyc chyba costagnusem poprawcie mnie jak sie myle ja biore bromergon ale moja jest 2 razy wieksza i paskudztwo powodowalo u mnie mdlosci zawroty jak na kacu

  • Bibi25 Ekspertka
    Postów: 299 81

    Wysłany: 22 maja 2019, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MilusińskaMilena wrote:
    Póki co lekarz nic nie mówił o innych badaniach. Najpierw muszę skończyć ten cykl. Mąż oprócz badania nasienia miał badane hormonów. W nasieniu wyszedł mu minimalnie zanizony ruch postępowy ale lekarz skwitowal że jest ok. Amh wyszło mi takie duże bo mam PCOS, tylko nie spodziewałam się że wyjdzie aż takie wysokie. Ciekawa jestem jaki nasz lekarz będzie miał dalszy plan działania dla nas..

    Jakie hormony mu badali? Wyszlo cos?

    Drugi rok staran
    PCO, laparo
    drożność ok, immuno ok
    MTHFR, czynnik VR2 hetero
    Pai homo
    Kariotypy ok
    Mąż - ok

    6/2020 lametta, miovelia nac, acard, pregnyl
    3.07 || beta 942
    6.07 beta 4106 pecherzyk w macicy 0.8

    3jgx3e3kc1zquwj5.png
  • MilusińskaMilena Autorytet
    Postów: 1601 831

    Wysłany: 22 maja 2019, 20:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi mąż miał badany Testosteron, lh i fsh. Testosteron 4,14 (przy normie 1,98-6,79)
    FSH 3,75 (1,27-19,26)
    Lh 3,95 (1,24-8,62)

    Pan dr z wyników męża jest zadowolony, jedynie w badaniu nasienia ruch postępowy 27 a norma od 32, ale lekarz mówi że to i tak nie jest źle..

    Starania od 06.2018
    Badanie nasienia: morfologia 15%
    06.2019 hsg: obustronnie drożne
    4cykle z clo - klapa
    01.2020 1 cykl z letrozolem
    11dc 2 pęcherzyki w lewym jajniku 18 i 19mm
    13dc test pct pozytyw, pecherzyk 20mm, ovitrelle
    20dc monit + badanie proga i tsh - wszystko ok
    2cykl z letrozolem, owulacja dopiero w 34dc(?)
    w piątek 13go 😂
    19cs, 22mc.. Cykl bez stymulacji, bez spiny i na luza.

    "Nie rezygnuj z marzeń. To, że coś nie dzieje się teraz nie znaczy, że nigdy nie nastąpi."
  • Bibi25 Ekspertka
    Postów: 299 81

    Wysłany: 22 maja 2019, 20:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milena u mnie doktorka tez chce mu porobic badania. Tez podobnie jak u was ruch troche kiepski.
    Dzieki za info ;*

    Drugi rok staran
    PCO, laparo
    drożność ok, immuno ok
    MTHFR, czynnik VR2 hetero
    Pai homo
    Kariotypy ok
    Mąż - ok

    6/2020 lametta, miovelia nac, acard, pregnyl
    3.07 || beta 942
    6.07 beta 4106 pecherzyk w macicy 0.8

    3jgx3e3kc1zquwj5.png
‹‹ 316 317 318 319 320 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.