Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
Odpowiedz

Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱

Oceń ten wątek:
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulaG wrote:
    u nas 1 cykl dopiero, pewnie nie udany no ale mam czas :)
    nie wiem jak będzie z trójką.... ja mam wrażenie że przeszłam tak dużo i ciężko sama że to jedno dziecko w tą czy tamtą różnicy mi nie zrobi haha

U nas też pierwszy! :D
    Dla mnie dwójka z taką małą różnicą to był koszmar. Rok wyjęty z życia ale nie żałuję i jak widać jestem taka szalona, że poróbuje jeszcze. Mąż się jeszcze bardziej bał ale się przekonał w końcu. :)

Edit: no i ja nie mam aż tak dużo czasu bo nie chciałabym rodzić po 40tce, chociaż moja siostra urodziła trzecie w wieku 45 lat.😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego, 18:03

PaulaG, pp2018 lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    38 l.

29.04 - ⏸️ (11 dpo)
    29.04 - beta 54,60, prg.: 20,60 ng/ml
    30.04 - beta 106,65
    02.05 - beta 263,48, prg: 22,4 ng/ml
    06.05 - beta 2362,89
    13.05 - pęcherzyk i c. żółte w macicy

preg.png
  • elektro96 Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikea wrote:
    @damrade, ja też tam widzę delikatną kreskę 😄 trzymam kciuki 🤞za jutrzejszego sika. Masz możliwość szybkiego kontaktu z lekarzem, gdyby trzeba było podrasować progesteron?

@elektro96 parskłam srogo 🤣🤣 to byłby chyba najciekawszy objaw o jakim słyszałam 🤩 na brewce słaba zaczeska to na teście druga kreska!

@prezesoowa kciuki za bezbolesną i bezstresową wizytę. Od nas już masz medal dla dzielnego pacjenta 🏅🦷

Ja za to najbardziej u dentysty nie cierpię czyszczenia kamienia. Słodki jeżu w kandyzowanych morelach, jak mnie to boli 😭😭😭 po ostatnim czyszczeniu dostałam gorączki 41 stopni, ma-sa-kra. I też muszę jakoś niedługo się znowu zgłosić, na samą myśl mnie boli całą szczęka razem z dziąsłami
    Kocham 🥰 ten slogan jest świetny 🤣🤣🤣

damrade, Mikea, Pati2804 lubią tę wiadomość

27 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 26 lutego, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinowysorbet wrote:
    Dziewczyny moje przeczucia się sprawdziły... niestety Beta spada. Serce mi pękło 💔😭
    Powiedzcie mi tylko, czego mam się spodziewać dalej albo co robić? 😥

Bardzo mi przykro.. :( jejku, trzymaj się! 🫂🫂

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Speranza :) wrote:
    Mam dzisiaj jakiegoś doła. Nie wiem o co chodzi. Może to przesilenie. Nie mam w sobie nadziei. Mam poczucie, że w moim wieku i sytuacji szanse na dziecko są prawie żadne. Nigdy nie udało mi się zajść. Nie wiem po co tu jestem w ogóle. Przepraszam Was za marudzenie.

Kochana każda z nas ma gorszy dzień. Pamiętaj, że wszystkie emocje są ok. Ja wierzę, że nam wszystkim się uda i Tobie także, i to całkiem niedługo :)

Jeśli potrzebujesz pomarudzić to po to tu jesteśmy, na dobry i zły humor :) jak to mawia mój mąż jesteśmy razem jak kuchenka z gazem :P
    Malinowysorbet wrote:
    Dziewczyny moje przeczucia się sprawdziły... niestety Beta spada. Serce mi pękło 💔😭
    Powiedzcie mi tylko, czego mam się spodziewać dalej albo co robić? 😥

Strasznie mi przykro! :( cały czas wierzyłam, że wszystko będzie dobrze :(
    Przygotuj sobie środki przeciwbólowe i rozkurczowe. Kilka dni wolnego też na pewno nie zaszkodzi, bo minie kilka dni zanim beta spadnie i przyjdzie krwawienie..
    Liyss🧚🏻 wrote:
    Ja teraz patrzę co na OvuFriend mi się porobiło. Apka ustaliła okres płodny na uwaga 4dc- 11 dc, a kalendarzyk P.C okres płodny w dniach 13dc-19dc. Nieźle rozjechane te kalendarzyki a ja testów owu nie robię. Tak więc dziś mogłabym być i 8dpo i 12dpo 😅

Ale jakoś ciężko uwierzyć, że 4dc mogłam mieć potencjalny dzień płodny.

Ovu chyba próbuje Ci powiedzieć, że cały miesiąc musicie walczyć :D
    elektro96 wrote:
    Mummy, 12dpo będę w środę i wtedy testuję 🥰
    Sorbeciku, ściskam Cię mocno… tak mi przykro…

Byłam na laminacji brwi i niestety mam jakiś bardzo kiepski efekt, a zawsze było super. Napisałam z tym problemem do babeczki, na co ona do mnie z pytaniem czy czasem nie jestem w ciąży, bo miała właśnie jedyny taki przypadek u dziewczyny, która była w ciąży… 🤣🤣

A może jednak zatestujesz wcześniej? Trzymam kciuki :D Myślę, że to dobra wróżba :D
    damrade wrote:
    Dziewczyny kochane, ja dziś mam jakaś histerię, nie poznaję sama siebie, jestem na codzień oaza spokoju. Wcześniej mówiłam że z takim progiem to ja testować nie będę…. Teraz o 16:40 siknęłam… co za babsko

IMG-3233.jpg

No i jest mały urojony cień… facelle nigdy mnie nie okłamały, a więc rano będę powtarzać 🤢 zdjęcie robione do 5 min, bez obróbki. 3 dni temu robiłam również facelle, nawet do teraz jest biały bialutki.

Poproszę o kciukasy 💛💛 zwłaszcza jeśli chodzi o moją stabilność psychiczną 😂

Widać, widać! Trzymam kciuki mocno mocno!
    Masz luteinę? Mogłaby się przydać przy Twoim progesteronie

@Coconut dobrze, że jesteś Kochana :* myślałam dziś o Tobie, jak się trzymasz?

A.30, Speranza :), Liyss🧚🏻 lubią tę wiadomość

When life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch".
  • damrade Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, już wysępiłam receptę na duphaston u endokrynologa na czacie, myślicie że brać już czy czekać na jutrzejszy ciemniejszy test bądź betę w środę?

Tak myślę czy potrzebuje tego dupka, bo może i prog niski ale nadal w normach fazy lutealnej jak również 1 trymestru.

Normy:
    - faza lutealna 1,2 - 15,9 ng/ml
    Ciaza: Itrymestr 2,8-147,3 ng/ml

Ja za pierwszym razem miałam 7 dpo - 15.4, 9 dpo - 10.65. Jeśli uznać że prog się wydziela skokowo to nie wiem jak postąpić.

Bo jak wezmę dupka, to już go muszę brać do 12 tc pewnie. Co myślicie?

Ps. Dopochwowych nie lubię, na samą myśl dostaje podrażnienia 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego, 18:16

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

11.2023 usunięcie nadnercza prawego - guz chromochłonny 🦞

od 01.2024 staramy się o drugie 👶🏼

02.2024 - podwójna owulacja: po jednym pęcherzyku w prawym i lewym 🥚🤞🏼

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    08.03 pierwsza wizyta - pęcherzyk 0.66 cm
    25.03 zarodek 1.63 cm i ❤️
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za wsparcie :* nie było tak źle, wzięłam znieczulenie, chociaż lekarka patrzyła na mnie jak na złośliwego gremlina przez to :D była bardzo delikatna i było super, jak zwykle nie było się czego bać :) kolejna wizyta dopiero po Wielkanocy :)

Ja sama nie wiem, czego się boję u dentysty. Jedna dentystka mnie wyrzuciła z gabinetu, bo wg niej za mało buzie otwieram... więc ja z panicznym lękiem się zdobyłam na odwagę i poszłam to dostałam kopa w zad :P taki miałam uraz, że nie poszłam dwa lata i teraz są tego efekty niestety :(

damrade, Dropsik, Chmurka21, Pati2804 lubią tę wiadomość

• damrade Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:
    Pięknie 🥰 tylko przeczucie czy jakieś objawy też ? 😝
    Na brwiach nie byłaś czasem ? 🤣🤣
    Na brwiach nie byłam ale uśmiałam się z tej historii i poszłam patrzeć na moje zapuszczone brwi 😂😂

Tylko przeczucie chyba, chociaż dziś miałam dziwną ochotę na czekoladkę albo coś kakaowego. Otworzyłam czekoladę z orzechami i zjadłam sama całą - nigdy tak nie mam, jak jem połowę to już mnie mdli od przesłodzenia. A tu nie zauważyłam kiedy znikła, nie wiem czy ją przeżułam w ogóle, i myślę co jest. Ale zwaliłam na pms 😅

PaulaG, MummyYummy, Pati2804 lubią tę wiadomość

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:
    Dzięki dziewczyny, już wysępiłam receptę na duphaston u endokrynologa na czacie, myślicie że brać już czy czekać na jutrzejszy ciemniejszy test bądź betę w środę?

Tak myślę czy potrzebuje tego dupka, bo może i prog niski ale nadal w normach fazy lutealnej jak również 1 trymestru.

Normy:
    - faza lutealna 1,2 - 15,9 ng/ml
    Ciaza: Itrymestr 2,8-147,3 ng/ml

Ja za pierwszym razem miałam 7 dpo - 15.4, 9 dpo - 10.65
    Jeśli uznać że prog się wydziela skokowo to nie wiem jak postąpić.

Bo jak wezmę dupka, to już go muszę brać do 12 tc pewnie. Co myślicie?

Ps. Podochwowych nie lubię, na samą myśl dostaje podrażnienia 😅

Jeżeli masz niskiego proga to dupek może być za słaby. Pamiętaj, ze normy normami, ale ogólnie jest przyjęte, że taki progesteron minimalny do utrzymania ciąży to 15ng/ml, a najbezpieczniej jakby był ponad 20. Oczywiście nie jest wykluczone, że i przy niższym progesteronie zarodek sobie poradzi, ale może nie ma mu co na dzień dobry fundować takiego stresu :)

• damrade Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chmurka21 wrote:
    Ja dziś tez jakieś z dupy przeczucie miałam 😂 ale moje przeczucia to o kant d… 😂
    Kciuki nadal 💪
    Ja na razie próbuje się nie cieszyć - ale jeśli się uda, to znaczy że nie tylko luz w głowie pomaga zajść.😁 i trzeba sobie pozwolić na różne emocje oraz przeczucia!
    Kciuki za Ciebie również!

pp2018 lubi tę wiadomość

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • elektro96 Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:
    Na brwiach nie byłam ale uśmiałam się z tej historii i poszłam patrzeć na moje zapuszczone brwi 😂😂

Tylko przeczucie chyba, chociaż dziś miałam dziwną ochotę na czekoladkę albo coś kakaowego. Otworzyłam czekoladę z orzechami i zjadłam sama całą - nigdy tak nie mam, jak jem połowę to już mnie mdli od przesłodzenia. A tu nie zauważyłam kiedy znikła, nie wiem czy ją przeżułam w ogóle, i myślę co jest. Ale zwaliłam na pms 😅
    Cieszę się że zrobiłam Wam dzień moja historia 😝

Prezesowa, chyba wstrzymam się do środy… wolę jeszcze pożyć w tej słodkiej nieświadomości i nadziei 🥰

damrade, Prezesoowa, Pati2804 lubią tę wiadomość

27 cs
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Wysłany: 26 lutego, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Jeżeli masz niskiego proga to dupek może być za słaby. Pamiętaj, ze normy normami, ale ogólnie jest przyjęte, że taki progesteron minimalny do utrzymania ciąży to 15ng/ml, a najbezpieczniej jakby był ponad 20. Oczywiście nie jest wykluczone, że i przy niższym progesteronie zarodek sobie poradzi, ale może nie ma mu co na dzień dobry fundować takiego stresu :)
    A jeśli nie dupek to jest coś mocniejszego doustnie? Bo jak będę umawiać kolejne teleporady to muszę wiedzieć o co proszę, jak się trafi jakiś nieogarnięty 😉

Myślę że poczekam do porannego testowania i tak, coby wykluczyć fałszywy test 💛

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Widać, widać! Trzymam kciuki mocno mocno!
    Masz luteinę? Mogłaby się przydać przy Twoim progesteronie

@Coconut dobrze, że jesteś Kochana :* myślałam dziś o Tobie, jak się trzymasz?
    Dziękuję , że pytasz 🤗 Już o wiele lepiej. Ten tydzień był dla mnie okropny pod względem psychicznym bo fizycznie przeszłam to naprawdę łagodnie.
    Nie potrafiłam się pozbierać, byłam zła na cały świat.
    Teraz już czuję, że wychodzę na prostą a po wczorajszej wizycie kontrolnej ujrzałam światełko w tunelu i cieszę się, że mam już ten etap za sobą. Zaczynamy znowu z czystą kartą , dlatego też zdecydowałam się do Was wrócić ❤️ Tyle wsparcia ile tutaj jest… to jest nie do opisania ♥️

Dropsik, CoffeeDream, Chmurka21, MummyYummy, Mikea, Izet, ultramaryna_, NiedoszlaWielodzietna, Pati2804 lubią tę wiadomość

• Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:
    A jeśli nie dupek to jest coś mocniejszego doustnie? Bo jak będę umawiać kolejne teleporady to muszę wiedzieć o co proszę, jak się trafi jakiś nieogarnięty 😉

Myślę że poczekam do porannego testowania i tak, coby wykluczyć fałszywy test 💛

Na pewno jest luteina pod język albo progesteron w tabletkach, który nazywa się besins :)

damrade lubi tę wiadomość

• elektro96 Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.30 wrote:
    Dziękuję , że pytasz 🤗 Już o wiele lepiej. Ten tydzień był dla mnie okropny pod względem psychicznym bo fizycznie przeszłam to naprawdę łagodnie.
    Teraz już czuję, że wychodzę na prostą a po wczorajszej wizycie kontrolnej ujrzałam światełko w tunelu i cieszę się, że mam już ten etap za sobą. Zaczynamy znowu z czystą kartą , dlatego też zdecydowałam się do Was wrócić ❤️ Tyle wsparcia ile tutaj jest… to jest nie do opisania ♥️
    Ściskam Cię, kochana…
    Nawet nie potrafię sobie wyobrazić jak trudno jest przeżyć taką stratę…

A.30 lubi tę wiadomość

27 cs
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Wysłany: 26 lutego, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Malinowysorbet strasznie mi przykro...

@damrade widzę! 🤞🏻

@A.30 Coco myślałam dziś o Tobie. Patrzę, a tu nick nieaktualny. :( Chciałam tu nawet pisać, że jeśli nas podczytujesz, to mam nadzieję, żr u Ciebie w porządku. Super, że wracasz. 😊

Prezesoowa, damrade, A.30, Speranza :), MummyYummy lubią tę wiadomość

👨🏼‍🦱👩‍💼27
    Walczymy od 04.2023👶🏻🍀🤞🏻

05.2024 💔
    09.2024 💔
    11.2024 💔
    _____
    "Pewnego dnia rzeczywistość będzie piękniejsza od marzeń." ✨
    "Tak bardzo tego pragniesz, bo w przyszłości już to masz..."🍀
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.30 wrote:

Na wszystko potrzeba czasu Kochana :* na pewno wrócą jeszcze te słabsze dni, ale będziemy w tym z Tobą :) naprawdę dobrze, że jesteś :)

damrade, A.30, Speranza :), Pati2804 lubią tę wiadomość

• damrade Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.30 wrote:
    Coconut!! Jak super że jesteś! Ja też starając się o
    Drugie musiałam usunąć stare konto, bo za dużo tam było przeżyć, biochemow etc 💔 wolałam zacząć od nowa.
    Stęskniliśmy się ❤️

A.30 lubi tę wiadomość

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • Zaczarowan Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Dziękuję Wam za wsparcie :* nie było tak źle, wzięłam znieczulenie, chociaż lekarka patrzyła na mnie jak na złośliwego gremlina przez to :D była bardzo delikatna i było super, jak zwykle nie było się czego bać :) kolejna wizyta dopiero po Wielkanocy :)

Ja sama nie wiem, czego się boję u dentysty. Jedna dentystka mnie wyrzuciła z gabinetu, bo wg niej za mało buzie otwieram... więc ja z panicznym lękiem się zdobyłam na odwagę i poszłam to dostałam kopa w zad :P taki miałam uraz, że nie poszłam dwa lata i teraz są tego efekty niestety :(

Cieszę się, że dałaś radę! :) Co do otwierania buzi.. rozumiem cię kobietko, też mam z tym związana „traume”. Ale najważniejsze- że masz już to za soba! ❤️

Prezesoowa lubi tę wiadomość

Starania od 12.2022
    PCOS, cykle stymulowane.
    HSG- styczeń 2024 ✅
    10.02 ⏸️
    💙

age.png
  • damrade Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Na pewno jest luteina pod język albo progesteron w tabletkach, który nazywa się besins :)
    Dzięki! Jesteś niezastąpiona ❤️ zbadam temat!

Umówiłam na jutro teleporade. Dam znać jak lekarz zareaguje.
    Większość znajomych byla na dupku nawet z krwawieniami i wszystko dobrze było, ale jak będą w stanie wypisać mi coś lepszego to chętnie wezmę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego, 18:41

Prezesoowa, Pati2804 lubią tę wiadomość

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • Sosenka93 Autorytet

Wysłany: 26 lutego, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:
    Dziewczyny kochane, ja dziś mam jakaś histerię, nie poznaję sama siebie, jestem na codzień oaza spokoju. Wcześniej mówiłam że z takim progiem to ja testować nie będę…. Teraz o 16:40 siknęłam… co za babsko

IMG-3233.jpg

No i jest mały urojony cień… facelle nigdy mnie nie okłamały, a więc rano będę powtarzać 🤢 zdjęcie robione do 5 min, bez obróbki. 3 dni temu robiłam również facelle, nawet do teraz jest biały bialutki.

Poproszę o kciukasy 💛💛 zwłaszcza jeśli chodzi o moją stabilność psychiczną 😂

Widzę 😍

damrade lubi tę wiadomość

Starania od 12.2023

Letrox + Glucophage

1 cykl stymulowany Aromek

Dieta 💪🏻
‹‹ 346 347 348 349 350 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ