Wróżenie z wykresów- czarownice w oparach absurdu
-
WIADOMOŚĆ
-
Shibuya wrote:a to nie jest tak, że jak umowę masz na czas określony i kończy Ci się w trakcie trwania ciąży to muszą Ci ją przedłużyć do dnia porodu i macierzyński Ci wtedy nie przysługuje?
A co do tego 1000 zł miesięcznie to jest jakiś zamysł, ale ta ustawa jeszcze chyba nie została podpisana.
Tu macie jakąś informację:
http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/3816759,becikowe-2015-zasady-1000-zl-na-dziecko-przez-12-miesiecy-swiadczenie-rodzicielskie-zasady,id,t.html -
Trochę z innej beczki, a jak jest jeśli zakład pracy zostanie zamknięty, też nie ma macierzyńskiego?
Vuko zanim ustawa wejdzie w życie - o ile wejdzie bo jest dość kontrowersyjna - to musi trafić do sejmu, Ci pewnie ja odrzuca by zrobić poprawki, potem wróci i będzie musiała trafić do prezydenta, który może ale nie musi jej podpisać zgłaszając np swoje poprawki i znów do sejmu. To może trwać lata, a Ty już zdarzysz drugie urodzić :p
Edit: Basik zadzwonić zawsze wartomoże Vuko ma jakiegoś świadka na te obiecanki szefowej.
Btw mój tel jest antysemitą! Słowo zusie zmienił na żydzie :pWiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 09:01
-
Tak, jesli umowa na czas określony, to powyżej 3 miesiąca kobieta jest chroniona (dokładnie, jeżeli umowa kończyłaby sie wtedy, gdy kobieta przekroczy 3. Miesiąc).. W przypadku Vuko, moim zdaniem, nie da sie dużo zrobić - szefowa jej nie wywaliła, jest na zwolnieniu , rozumiem, ze Vuko chodziło o to, zeby, zmieniając zatrudnienie na cały etat, mieć wyższy zasiłek?
Chyba, ze można by udowodnić, ze pracowałaś więcej niz 4 godz dziennie i nie zapłacili Ci za to- moze tak byś jakaś kasę dostała?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 09:05
-
Basik, no wladnie;)
Blondik, naprawdę trzeba poinformować do 10. Tyg? Przecież wtedy nawet nie masz pewności, ze ciaza sie utrzyma...
Do 10. tyg to trzeba mieć kartę ciazy, bo przepada to nędzne becikowe (którego ja i tak nie dostanę, wiec mam to w doopie)Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 09:13
-
nick nieaktualnyMaczek wrote:No taaaak
Amelcia, też się ostatnio zastanawiałam, co tam u Ciebie. Nawet Ci zerknęłam bezczelnie w pamiętnik i aprobuję wybór imienia dla Projektu
Jak dzidzia? Wszystko ok?Dobrze się czujesz
EDIT: Ale śmiesznie. Forum tak jak dotąd zaćkane jest moimi postami, a przy każdym z nich jest napisane, że stworzyłam postów całe 3
Cześć Wiedźmy, już melduję
U mnie czas leci... głównie spędzam go tak jak na awatarku
Mój ukochany mąż kupił mi nawet super ekstra wypaśny leżaczek do tego celu i powiem, że jest bosko
Jak pisałam badania prenatalne wyszły bardzo dobrze, a dzidziuś rośnie jak szalony
Już powoli poluję na różne ubranka. Liczyłam w tej kwestii na moją kuzynkę, która urodziła w marcu, że mi coś skapnie, ale przebiegły kuzyn (jej brat) również postarał się o dzidzię i jak na złość, ma się ono urodzić wtedy, kiedy moje - więc nici - muszę się sama zaopatrzyćOt niewdzięczność ludzka ;P a oni wszystko mieli po mnie
Czujemy się wyśmienicie, czasami nawet zastanawiam się, czy rzeczywiście to cionsza, czy coś mi się przyśniłoale jak popatrzę w dół i nie widzę stóp to się utwierdzam że jednak nie sen
. Nie mam żadnych dolegliwości, żadnych mdłości, pryszczy, bóli, złego samopoczucia czy tam czegokolwiek
Za tydzień w środę mam kolejną wizytę i odliczam już dni do spotkania z dzidziusiem
Blondik, Maczek, odrobinacheci, Emma80 lubią tę wiadomość
-
Dzwonilam wczoraj do pipu, bardzo niemila babka. I w sumie powiedziala mize musialabym isc do sadu pracy, a nie wiem czy chce sie w ciazy tak stresowac i ciagac o sadach. Poza tym inna sprawa,ze ja sie na te warunki godzilam,bo ich wczesniej nie zglaszalam. Jedynie zle przyznany urlop moglabym do pipu zglosic. Ja myslalam o tym zeby znalezc prace na pelen etat, nawet na kasie w zabce, byle dostac umowe o prace (albo ktos znajomy moze by sie znalazl) i po podpisaniu umowy nacaly zwolnic sie w tamtej pracy na pol etatu. Popracowac miesiac, dwa w nowej i isc na l4, bede juz wtedy po 3mies ciazy, wiec chroniona. Bo chodzi mi glownie o zasilek. Zmienilabym ta prace pare mies temu gdyby mi nie zlozyla tej obietnicy,ze w razie ciazy mi podwyzszy etat. I jeszcze tydzie. Temu powiedziala tak, a teraz nagle jej sie odwidzialo. Niestety mamy zero oszczednosci bo wlasnie bierzemy kredyt na mieszkanie,dlatego liczy sie dla mnie ten zasilek wyzszy
-
Tylko jak zmienisz pracę to zazwyczaj jest okres próbny i umowa na miesiąc góra na trzy i w tym momencie pracodawca nie jest zobligowany do tego żeby ci ją przedłużać bo to jest śmieciowa umowa na próbę. Musiała byś od razu dostać na czas nie określony w pełnym wymiarze godzin.
-
no cholercia nie ma co wierzyć w obietnice szefostwa
W sumie dobrze kombinujesz, a nie mogłabyś znaleźć jakiejkolwiek pracy i zostawić też sobie to 1/2 etatu i mieć 1,5 etatu i zasiłek byłby wtedy większy? Czy tak nie można ?
Ja dostałam umowę na czas nieokreślony z dniem 1 marca tego roku. Ostatnią miesiączkę miałam 9 lutego i przy podpisywaniu umowy jeszcze nie wiedziałam, że tak szybko się udało i że jestem w ciąży
Aleeeeee rozmawiałam z moją koleżanką, która ma zakład kosmetyczny, że w razie, gdyby się okazało że jestem w ciąży, a umowy by mi nie przedłużyli to ona mnie zatrudni u siebie, ja zapłacę sobie wszystkie potrzebne składki (chyba za minimum 3 miesiące trzeba), pójdę na zwolnienie i będzie mi płacił ZUS
Kombinacje straszne, ale w Polsce teraz niestety się nie da inaczej. Dla niektórych to jest jedyna szansa, żeby zdecydować się na dziecko i mieć jakieś pieniądze. -
Shibuya wrote:Summerka czemu nie dostaniesz?
Ja z kolei czytałam, że o ciąży pracodawcy nie musisz wcale informować
Nie łapie sie w widełki zarobków, ech, dobra, gdyby dali ten "mój" tysiąc potrzebującym, ale dostanie go pewnie alkoholiczka z marginesu, która ma w dupie to ile na dzieci, a kasę i tak uplynni..,
-
Shibuya zasilek tylko z 1stosunku mozna. Bo jakbym zostala tam i znalazla nowa prace, to ten by mi nie musial odprowadzac skladek zdrowotnych. I wtedy i tak bym dostala zasilek za tamtr pol etatu z tego co sie orientuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 09:49