X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wróżenie z wykresów- czarownice w oparach absurdu
Odpowiedz

Wróżenie z wykresów- czarownice w oparach absurdu

Oceń ten wątek:
  • Matleena Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2015, 23:39

Vuko lubi tę wiadomość

tt1ce913.aspx?&fake.png

mpf_6a30716f026cf4d4d8712df59b64ed2b.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • Shibuya Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie sytuacje jak Twoja Matleena i Vuko oczywiście jak najbardziej rozumiem i popieram wprowadzenie tego becikowego 1000 zł miesięcznie.
    Ale jak pomyślę, co się będzie działo to krew mnie zalewa...
    Masowa produkcja dzieci dla kasy. A po roku co, jak to becikowe się skończy? Będzie się słyszeć, że ten zakatował dziecko na śmierć, tamten zamroził dziecko w zamrażalniku, inny utopił, a jeszcze inny sprzedał...
    Dla mnie to totalna narodowa porażka, nie wnikałam jakie są tego zasady, bo mnie to nie dotyczy, ale powinni zrobić jakieś super surowe kryteria bo inaczej to będzie katastrofa.
    No ale dla rządu najważniejsze, że będzie wyż demograficzny, nieważne jakim kosztem..

km5s8ribzosjb8kh.png
  • Summerka Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya wrote:
    W kilku miejscach piszą, że projekt tej ustawy został przekazany do konsultacji społecznych, które potrwają 30 dni - cokolwiek znaczą te konsultacje społeczne wydaje mi się, że to jeszcze nic pewnego, ale może się mylę.

To oznacza, ze społeczeństwo, w tum my, rozne organizacje pozarządowe, etc. Mogą zgłaszać uwagi do projektu..,

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • Shibuya Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:
    To oznacza, ze społeczeństwo, w tum my, rozne organizacje pozarządowe, etc. Mogą zgłaszać uwagi do projektu..,

to wiem, tylko pytanie czy to już na 100% ma obowiązywać czy dopiero decyzja zostanie podjęta po tych konsultacjach :)

km5s8ribzosjb8kh.png
  • Matleena Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2015, 23:49

Vuko lubi tę wiadomość

tt1ce913.aspx?&fake.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • arien Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, spróbujcie zinterpretować mój wykres bo kur...icy dostanę.

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Maczek Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arien wrote:
    Dziewczyny, spróbujcie zinterpretować mój wykres bo kur...icy dostanę.

A weź skasuj ten rozciągliwy z 17. dnia cyklu, skoro nie byłas go pewna i zobaczymy, co się zmieni.

K7KTp2.png
    VMlC.png
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena, czyli moge nie mowic pracodawcy o ciazy nawet jak o niej wiem? Moze tato zalatwilby mi u znajomej co ma lumpex i nawet byl do pracy nie musiala przyjsc, zwrocilabym jej tylko koszty zuau. Wlasnie sie dowiedzialam,ze moja kochana szefowa kazala wyniesc wszusykie papiery z pracy, lacznie z lista obecnosci

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • arien Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maczek, skasowałam, i wyszło tak jak pierwotnie, że owulka w 10dc, ale to ąz nieprawdopodobne u mnie :/ Poza tym skoro tak, skoro moja faza lutealna trwa 11 dni to dziś powinnam dostać okres, a jego ani widu ani słychu. Cycki nie bolą, brzuch nie boli, a objawy przedmałpowe mam mniej więcej na tydzień przed. Poza tym, na druga fażę ta temp moja jest straszliwie niska :/

o1483e5e2gt7h77w.png
  • Shibuya Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym tej piździe nie darowała, zwłaszcza, że nie masz zamiaru tam wracać :P

Ja czytam, że nie ma obowiązku informowania o ciąży pracodawcy.
    Ale z drugiej strony ja z moim charakterem nie umiałabym tak zrobić w konia mojego obecnego pracodawcy. Za bardzo zależy mi na tej pracy. Wiem ile ludzi tak robi, ale ja jak się dowiedziałam, że jestem w ciąży to byłam strasznie zdenerowana bo dopiero dostałam umowę na czas nieokreślony. Bardzo się bałam powiedzieć ale spotkałam się z pozytywną reakcją, gratulacjami, a nawet słowami, że na pewno będę miała do czego wracać.
    Zreszta ja mam zamiar albo iść na półroczny wychowawczy jeszcze i potem wrócić na niepełny etat, albo coś wykombinować, bo mam 70 km do pracy i ciężko zostawić takie małe dziecko...
    Chociaż w mojej firmie to inna bajka w ogóle, jakbym miała jakiegoś zpiździałego szefa, to nie zastanawiałabym się ani chwili, żeby rzucić to wszystko w pizdu ;) :D

EDIT: gorzej jak będziesz miała kontrolę z ZUS i będą pytać czy wiedziałaś o ciąży przy podpisaniu umowy. Nie wiem czy w takiej sytuacji nie wstrzymają Ci zasiłku do czasu wyjaśnienia, albo ewentualnie obniżą bądź jeszcze będą kazali zwracać. Porozmawiaj najlepiej o tym z kimś, kto się na tym zna, żebyś się w coś nie wpakowała ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 13:54

km5s8ribzosjb8kh.png
  • Matleena Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2015, 23:49

tt1ce913.aspx?&fake.png

24-12-2015 62cm 4640g sn
  • Shibuya Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matleena, są tacy ludzie niestety. Dlatego potem ludzie nie chcą sobie pomagać nawzajem i jest coraz większa znieczulica.
    Ja się nauczyłam trochę asertywności po tym, jak miałam wieeeeeeeeeele sytuacji, że ja dla kogoś wszystko, a ktoś dla mnie nic.

km5s8ribzosjb8kh.png
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhh dzieki laski. Zobaczymy co to wyjdzie. Zmieniajac temat. Ublagalam o wypis dzis :-D moje bobo w pon mierzylo 9,7mm :-) to byl 6t6d. Niestety zdjec usg mi nie dali :-( wiec nie wiem jaki wiek ciazy wychodzi z usg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 14:18

Katarzyna87, Matleena lubią tę wiadomość

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko piszesz do Zusu czy dostaniesz zasiłek jak będziesz pracowała na umowie na czas określony 1 mc i potem na L4. Wszystkie jakie masz pytania piszesz do nich.

Gdyby Cię wezwali na dywanik pokazujesz pisemko i sru :) Niech spadają

Podpytaj, może ktoś ze znajomych ma firmę i Ci da umowę od razu. Wypłata do ręki, wiec fizycznie jej nie dostaniesz, a jemu będziesz dawać na zus i koszty pracodawcy (warto w kalkulatorze na necie to sprawdzać, żebyś potem się nie przejechała, bo pracodawca też za Ciebie płaci składki, których nie masz na pasku).

przyszła mama 2 fikcyjna firma nie przejdzie, teraz są mega kontrole. Ja miałam firmę, teraz jest zawieszona tylko i księgowa mi odradzała. Mega jazdy mogą robić i zdarzało się, że ciągali po sądach dziewczyny, a macierzyńskiego nie zobaczysz ;/

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna dzieki. Ja to nawet nie dostaje zadnych paskow

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko czasami dobrze to wszystko policzyć. Przykładowo, zatrudnia Cię znajomy na umowę o pracę. Ty nie pracujesz, ale na papierze, dla jego dobra dobrze, żebyś przez 6mc pracowała, bo będzie do ZUS wzywany przez Ciebie, a nikt nie chce robić problemów komuś.

Przyjmijmy, ze urodzisz 1 stycznia (dla łatwiejszej kalkulacji)
    Kolega zatrudnia Cię od 1 maja
    Pracujesz 6mc czyli do końca października
    Listopad i grudzień jesteś na L4
    Potem macierzyński przez rok na 80%

KOSZTY
    Kolega bierze Cię na najniższą krajową czyli 1750 zł brutto
    Koszty pracodawcy to 2113 zł
    Twoja "wypłata" to 1286 zł
    Miesięcznie oddajesz koledze za koszty zatrudnienia 827 zł, wypłaty nie dostajesz, bo tak się umówiliście, bo nie pracujesz.
    827 zł x 6 mc które wypada pracować = 4962 zł

CZYLI TWÓJ KOSZT ZATRUDNIENIA U KOGOŚ TO 4962 ZŁ

ZYSKI
    Dwa miesiące jesteś na L4 na 100%, otrzymujesz z ZUS 1286 zł (brak kosztów dla Ciebie i dla kolegi) x 2 = 2572 zł
    Rok jesteś na macierzyńskim 80% czyli: 1286 zł x 12 mc x 80% = 12345 zł

CZYLI ZYSK Z ZATRUDNIENIA NA NAJNIŻSZĄ KRAJOWĄ TO 14917 ZŁ

Inwestując na początku ciąży po macierzyńskim wychodzisz ok. 10.000 zł na plus.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 15:22

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna, zus za pelen etat to ok 750zl bo sie dowiadywalam i moge isc nornalniee po miesiacu na l4. Tak jak mowilam, bede rozmawiac jutro z zusem,wuec wszystko mi powiedza. Tylko miesiac pierwsz wiadomo,ze musze tez oplavic ja pierwszy mies l4

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko problem w tym aby mnie ktos zatrudnil. Nie mam znajomych z wlasna firma

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • Katarzyna87 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko jasne że możesz iść, ale na 99% Twój pracodawca będzie wzywany do Zus w celu wyjaśnień dlaczego tak a nie inaczej. Co innego jak przyjmujesz się w miejscu gdzie właściciela widzisz 1 raz na oczy, a co innego jak to jest Twój dobry znajomy, albo np. znajomy rodziców. Nie chcesz takiej osobie robić jazd.

ex2bg7rf9gca70kb.png
    f2wljw4z5xlc2pyj.png
  • Basik122 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przyszła mama 2 wrote:
    cześć dziewczyny...Vuko a najlepiej to byłoby Ci otworzyć fikcyjną firmę np w domu, zakładajmy, że będziesz sprzedawać ciuchy używane np na targowisku....nikt Ci tego nie udowodni i nie sprawdzi dokładnie bo w tej dziedzinie jest największy bajzel (kupujesz na kilogramy, sprzedajesz na sztuki )...i teraz jeśli nie miałaś na siebie wcześniej żadnej działalności płacisz Zus - niższy ok 350 zł, załatwiasz sobie lewe faktury z hurtowni.. każda daje wystarczy, że zapłacisz im vat...3 miesiące przed porodem nakręcasz obroty , jesteś na ryczałcie 3% jako usługi detaliczne więc nie płacisz podatku...te obroty nakręcasz do np 5 tys zł na rękę miesięcznie , co jest do zrobienia...rodzisz dziecko , Zus wypłaca Ci zasiłek średni z 3 mies więc te ok 5 tys zł...więc za te 5 tys płacisz sobie dalej zusik, siedzisz w domu i dalej kręcisz:) moje koleżanki tak robiły i sama tak planuję zrobić tylko coś w ciąże zajść nie mogę, obym nie padła wcześniej z mym sklepem :) to jest do zrobienia, można wyrwać poważne pieniądze, trzeba tylko ogarniętej księgowej a takich Ci pod dostatkiem.

heh to radykalne zmiany ale moim zdaniem warte zachodu:)
    Ja robię teraz tak samo tylko że nie jestem na ryczałcie a już na podatku liniowym i pełnym vacie. Wiem że wiele kobiet tak robiło i jest to opłacalne. Możesz sobie nawet założyć firmę produkującą biżuterię i też fajnie na tym zarobisz dodatkowo :-) Zkładki zusowskie ulgowe są ponad 400 zł ale to w twoim przypadku tak czy inaczej mogło by się opłacić. Pierwsze miesiące wykazujesz straty a duże koszty a na ostatnie 3 miechy opłacasz wyższe chorobowe i robisz solidny obrót. Ale ja tą kwestie też bym obgadała w biurze rachunkowym albo radcy podatkowego, kogoś kto się na tych przepisach porządnie zna. Ja w swoim przypadku przez rok będę dostawać ok 4000zł a firmę przejmie mój mąż więc i tak wyjdziemy na swoje z nawiązką :-D

przyszła mama 2 lubi tę wiadomość

dqpr20mmcbujwt6y.png
    200906101770.png
‹‹ 543 544 545 546 547 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ