Wrzesień będzie NASZ ! wzreśniowe II kreski
-
WIADOMOŚĆ
-
Beata81 wrote:Przedszkolanka, nie jest powiedziane, że @ po cb musi mocno boleć. U mnie pierwszy dzień to było dużo brązowego śluzu, a później przez jakiś 7 dni bardzo obfita @ z dużą ilością skrzepów. Ból jak przy normalnej @. Ja nie bardzo wiedziałam, co się dzieje, bo test ciążowy wyszedł pozytywny w sobotę, a w niedzielę zaczęło się plamienie. W kolejnym cyklu od razu zaszłam w ciążę, którą straciłam w 9tc (wada genetyczna).
Kochana, życzę Ci obyś też szybko zaszła w kolejną ciążę i zakończyła ją po spokojnych 9 miesiącach.
Przykro mi z powodu straty..czy wiadomo co to byla za wada? Z jakiego powodu? -
Sung wrote:Może implantacja?
Przedszkolanka. Ja nie czułam nic. Kompletnie. U mnie okres był co prawda 3 dni tylko później, ale życzę, żeby też tak u Ciebie było.
Niedobrze mi. Ciąża urojona. Chyba muszę się leczyć...
Powtórz test w poniedziałekSung lubi tę wiadomość
-
Niezapominajka2 wrote:Dobra dziewczyny... oczywiście nie różnię się za bardzo od "statystycznej Polki" i przeszukałam internet poszukując prawdy o progesteronie. Czytanie postów z ovufriend szybko mnie zdenerwowało - tu naprawdę niektóre dziewczyny piszą bzdury, np:
"Progesteron ponad 3,0 świadczy o przejściu w fazę lutealna, ale na owulację ja bym liczyła przy wyniku kolo 15...Mialam raz cykl bezowulacyjny (potwierdzony monitoringiem) i wtedy progesteron wyniósł 5dpo 4,0 i 7 dpo 6,0."
No comment. Z tego wynika Przedszkolanka, że nie miałaś owulacji w tym cyklu ciekawe. ...
Jedyne rozsądne zdanie, jakie przeczytałam (była to odpowiedź lekarza ) to że w celu oceny pracy ciałka żółtego należy zrobić 3 badania progesteronu - 7,9 i 11 dpo (Isaura o tym też pisala), jednak często jest to ciężkie do zrealizowania i dobrze zrobić chociaż 2 pobrania krwi - 7 i 8 dpo. Więc postanowione, idę się kłóć jeszcze jutro.
Wg większości bezpiecznie jest tylko z progiem powyżej 20 ng/ml. Przedszkolanko, przepraszam, ze używam Twojego przykładu znów, ale miałaś wynik 11 a jednak zaszłaś w ciążę. No nie wiem, jakoś nie wydaje mi się, że to progesteron był winny Twojemu niepowodzeniu, przecież później był już wysoki.
Sorry, że się tak rozpisałam. Jeśli dla mojego organizmu taki wynik jest za niski, żeby utrzymać ciążę to przeciez wystarczy wspomóc się luteiną lub duphastonem i w końcu zaskoczy! Muszę się dowiedzieć, czy to konieczne
Tyle pytań, tyle niewiadomych...
Co do progesteronu i jego badania to doczytałam,ze on skacze i faktycznie najlepiej go robic 3 razy. Dodatkowo np.po zjedzeniu on skacze o 50%! A mi mowili w przychodni że nie ma znaczenia czy zjadlam czy na czczo.. wiec zagadka ;p
A w moim przypadku akurat ten wynik mnie pozniej cieszyl,bo okropnie sie balam i wkręcalam pozamaciczna..Niezapominajka2 lubi tę wiadomość
-
Niezapominajka2 wrote:Uff, dobrze, że się nie obraziłaś to żyjesz na takiej huśtawce nastrojów najważniejsze, że Ci szybko przechodzi. Mi w sumie też zdenerwuję się w 5 sekund, trąbnę, przeklnę i za 15 sekund juz jest okej a za następne 2 minuty bajka, jakby nigdy nic nie było
Możesz teraz spokojnie czekać do dnia testu w poniedziałek 13 dpo chcesz już wtedy próbować?Niezapominajka2 lubi tę wiadomość
-
BADANIE NASIENIA WG WHO 2010
DANE OGÓLNE
Okres karencji - 4 dni
OCENA MAKROSKOPOWA
Objętość 5.0 ml (norma >\ 1.5 ml)
Czas uplynnienia - 60 min
pH 7.8 (norma >\ 7.2)
Barwa - prawidłowa
Lepkość - prawidłowa
OCENA MIKROSKOPOWA
Całkowita liczba plemników w ejalkulacie 209.0 mln (norma > 39 mln)
Koncentracja plemników 42.0 mln/ml (norma > 15)
Ruch całkowity 48 % (norma > 40)
Ruch postepowy 42 % (norma > 32)
Prawidlowa morfologia plemników 4 % (norma >4)
I co myslicie dziewczyny? Myslalam zeby zapytac na "meskich sprawach" ale tam malo kto się udzielaStarania od 01.2018
Kwiecień 2019 - [*] 6 tc
30.09.2019 - beta 124,5 ❤️ (4t+5)
02.10.2019 - beta 430,6 ♥️ (5t+0)
10.10.2019 - beta 5673,0 ♥️ (6t+2)
14.10.2019 - jest pęcherzyk z ciałkiem żółtym
28.10.2019 - jest już ♥️, fasolka ma 1,5 cm
Encorton
Duphaston
Heparyna
Euthyrox -
Ariette1983 wrote:Co ćwiczycie żeby mieć formę - bo to też podobno dobrze robi na płodność no i nie tylko na to - ja dopiero w tym cyklu zaczęłam się ruszać bo wcześniej miałam lenia - ale i tak malutko - wbiegam na schodach do pracy dwa razy dziennie na czwarte piętro i zaczęłam 30 dni joga z Adrienne na you tubie po drugim dniu nawet miałam zakwasy taka jestem zastała...
Ariette1983 lubi tę wiadomość
-
Meggs wrote:A miałas skok temperatury? Albo udostepnij wykres będzie łatwiej sobie to zobrazowac. Który masz teraz dc i ile trwa przeważnie twoj cykl?
Meggs nie mierze temp z tego wzgledu, ze pracuje w systemie rownowaznym. Jednego dnia wstaje o 3.30, kolejnego o tej godzinie ide spac, a jeszcze następnego wstaje o 6 do pracy. I tak roznie caly miesiac Nie dawalam rady, nie mialam jak zupelnie.
Dopiero od 2 cykli mi sie wszystko normuje po poronieniu i ciazy biochemicznej. Pierwszy normalny cykl bez dupka trwal 28 dni, drugi 33. Teraz jest trzeci cykl i to juz 22 dc.
Aha i miedzy 16-20 dniem cyklu teraz plamienia delikatne a raczej takie brudzenia... i tak w każdym cyklu od paru msc... lekarz to olewa...Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 18:43
Niezapominajka2 lubi tę wiadomość
-
Niezapominajka2 wrote:Dobra dziewczyny... oczywiście nie różnię się za bardzo od "statystycznej Polki" i przeszukałam internet poszukując prawdy o progesteronie. Czytanie postów z ovufriend szybko mnie zdenerwowało - tu naprawdę niektóre dziewczyny piszą bzdury, np:
"Progesteron ponad 3,0 świadczy o przejściu w fazę lutealna, ale na owulację ja bym liczyła przy wyniku kolo 15...Mialam raz cykl bezowulacyjny (potwierdzony monitoringiem) i wtedy progesteron wyniósł 5dpo 4,0 i 7 dpo 6,0."
No comment. Z tego wynika Przedszkolanka, że nie miałaś owulacji w tym cyklu ciekawe. ...
Jedyne rozsądne zdanie, jakie przeczytałam (była to odpowiedź lekarza ) to że w celu oceny pracy ciałka żółtego należy zrobić 3 badania progesteronu - 7,9 i 11 dpo (Isaura o tym też pisala), jednak często jest to ciężkie do zrealizowania i dobrze zrobić chociaż 2 pobrania krwi - 7 i 8 dpo. Więc postanowione, idę się kłóć jeszcze jutro.
Wg większości bezpiecznie jest tylko z progiem powyżej 20 ng/ml. Przedszkolanko, przepraszam, ze używam Twojego przykładu znów, ale miałaś wynik 11 a jednak zaszłaś w ciążę. No nie wiem, jakoś nie wydaje mi się, że to progesteron był winny Twojemu niepowodzeniu, przecież później był już wysoki.
Sorry, że się tak rozpisałam. Jeśli dla mojego organizmu taki wynik jest za niski, żeby utrzymać ciążę to przeciez wystarczy wspomóc się luteiną lub duphastonem i w końcu zaskoczy! Muszę się dowiedzieć, czy to konieczne
Tyle pytań, tyle niewiadomych...
Jak coś mogę ( bo obecnie przerabiam problem niedomogę lutealnej).
Faktycznie najlepszy obraz uzyskamy przy 3 badaniach w cyklu.
Sam progesteron nie rośnie. Jeśli ma wartość większa niż 3/4 i potwierdza to monitoring to obu była. Może to świadczyć o niedomodze ciałka żółtego. Ładnie się rozwija ale jest jakieś słabe.
Są ciążę utrzymane i bezproblemowe przy progesteronie 14/15. Niższym progu i utrzymaniu ciazy nie słyszałam. Co nie znaczy że nie ma.
Ja teraz mam progesteron fajnie ustawiony. Wcześniej brałam duphaston i luteinę ale nic mi nie pomogły. Mam koleżankę która dzięki temu zaszła w.ciaze i utrzymała.
Co organizm to inaczej.
Niezapominajka2 lubi tę wiadomość
Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
Evell wrote:Dziewczyny dziśiaj jest u mnie już 6dpo,brzuch mnie boli mocno z lekkimi przerwami tak od wtorku,nie wiem czy tak miałyście po owulacji ? może mam jakieś zapalenie pęcherza czy coś ...
Ja tak miałam w poprzednim cyklu i wielką nadzieję, że to oznacza, że się udało - a już w ogóle w okolicach ewentualnego zagnieżdżenia to bóle jak na okres - ale ostatecznie nic z tego nie wyszło... Ale chyba nie mogę być dobrym punktem odniesienia bo w tym ostatnim cyklu złapałam niestety grzyba - zaczęłam mieć objawy zaraz po ustaniu płodnego śluzu - i brałam globulki i krem - więc może te różne bóle były spowodowane infekcją... Mam nadzieję, że ta infekcja już za mną choć takie lubią niestety nawracać - zobaczę co powie ginka przy kolejnej wizycie - wolałabym nie wstrzymywać starań przez konieczność przeleczenia się w tym kierunku - ale jeśli będzie trzeba to trudno...
-
Do podniesienia progesteronu można stosować zastrzyki z agolutinu. Lek niedostępny w Polsce ale na receptę w Czechach za parę złotych.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 18:42
Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
speakyourmind93 wrote:Niezastąpione staraczki, prosze o pomoc
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/256e8ca6877d.png
Na zdj test ovu z 5 i z dzisiaj, 5 myslalam ze to juz pozytyw aczkolwiek nie pokrywalo sie to wogole ze sluzem (a nie mam z nim problemu). Doslownie 10min temu zrobiłam test ovu uwaga: wypijajac wczesniej pol litra coli w ciagu ostatniej godziny i wyszla taka krecha! A sluzu dosc sporo rozciagliwego bardzo.
I kiedy liczyc owu? Dzis, moze jutro? Chyba nie ma co obstawiac ze byla ok tego 5 wrzesnia jak myślicie??? -
belly_love wrote:BADANIE NASIENIA WG WHO 2010
DANE OGÓLNE
Okres karencji - 4 dni
OCENA MAKROSKOPOWA
Objętość 5.0 ml (norma >\ 1.5 ml)
Czas uplynnienia - 60 min
pH 7.8 (norma >\ 7.2)
Barwa - prawidłowa
Lepkość - prawidłowa
OCENA MIKROSKOPOWA
Całkowita liczba plemników w ejalkulacie 209.0 mln (norma > 39 mln)
Koncentracja plemników 42.0 mln/ml (norma > 15)
Ruch całkowity 48 % (norma > 40)
Ruch postepowy 42 % (norma > 32)
Prawidlowa morfologia plemników 4 % (norma >4)
I co myslicie dziewczyny? Myslalam zeby zapytac na "meskich sprawach" ale tam malo kto się udziela -
przedszkolanka:) wrote:Ja zawsze mialam owu dzien po tescie.. wiec nie wiem ;p a jak śluz jest to dzialaj a nie sie zastanawiasz
Przedszkolanko jak tylko me dziecìę pojdzie spac to tak czy siak zadziałamyprzedszkolanka:), Ariette1983 lubią tę wiadomość
-
speakyourmind93 wrote:Meggs nie mierze temp z tego wzgledu, ze pracuje w systemie rownowaznym. Jednego dnia wstaje o 3.30, kolejnego o tej godzinie ide spac, a jeszcze następnego wstaje o 6 do pracy. I tak roznie caly miesiac Nie dawalam rady, nie mialam jak zupelnie.
Dopiero od 2 cykli mi sie wszystko normuje po poronieniu i ciazy biochemicznej. Pierwszy normalny cykl bez dupka trwal 28 dni, drugi 33. Teraz jest trzeci cykl i to juz 22 dc.
Aha i miedzy 16-20 dniem cyklu teraz plamienia delikatne a raczej takie brudzenia... i tak w każdym cyklu od paru msc... lekarz to olewa... -
przedszkolanka:) wrote:Wydaje mi się byc ok,tylko nie wiem jak to 4%..Starania od 01.2018
Kwiecień 2019 - [*] 6 tc
30.09.2019 - beta 124,5 ❤️ (4t+5)
02.10.2019 - beta 430,6 ♥️ (5t+0)
10.10.2019 - beta 5673,0 ♥️ (6t+2)
14.10.2019 - jest pęcherzyk z ciałkiem żółtym
28.10.2019 - jest już ♥️, fasolka ma 1,5 cm
Encorton
Duphaston
Heparyna
Euthyrox -
przedszkolanka:) wrote:Wszystko najwiekszy len swiata i pokochalam Chode,Dziedzicowa,bieganie,fit mamę ,zalezy od humoru i potwierdzam że reguluje hormony(plus zdrowa dieta). Ja nie cwicze od owulacji a tu jeszcze 3 tygodne i troche ubolewam nad tym no ale pozniej wracam na pewno
No ja właśnie byłam wkręcona w te ćwiczenia jakiś rok temu - a potem coś się stało jakaś przerwa i już mi się po prostu nie chciało i tak zostało do tej pory... Trochę też nie mogłam sobie znaleźć dobrych ćwiczeń bo te co robiłam za bardzo obciążały mi kolana i nadgarstki - no więc stwierdziłam że jednak yoga będzie w sam raz - świetnie się też czuję zaraz po tych ćwiczeniach - jednak te starania to też dobra okazja do naprawy ogólnego stanu zdrowia...przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
speakyourmind93 wrote:Meggs nie mierze temp z tego wzgledu, ze pracuje w systemie rownowaznym. Jednego dnia wstaje o 3.30, kolejnego o tej godzinie ide spac, a jeszcze następnego wstaje o 6 do pracy. I tak roznie caly miesiac Nie dawalam rady, nie mialam jak zupelnie.
Aha i miedzy 16-20 dniem cyklu teraz plamienia delikatne a raczej takie brudzenia... i tak w każdym cyklu od paru msc... lekarz to olewa...