X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wrzesień będzie NASZ ! wzreśniowe II kreski
Odpowiedz

Wrzesień będzie NASZ ! wzreśniowe II kreski

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata81 wrote:
    Przedszkolanka, nie jest powiedziane, że @ po cb musi mocno boleć. U mnie pierwszy dzień to było dużo brązowego śluzu, a później przez jakiś 7 dni bardzo obfita @ z dużą ilością skrzepów. Ból jak przy normalnej @. Ja nie bardzo wiedziałam, co się dzieje, bo test ciążowy wyszedł pozytywny w sobotę, a w niedzielę zaczęło się plamienie. W kolejnym cyklu od razu zaszłam w ciążę, którą straciłam w 9tc (wada genetyczna).
    Kochana, życzę Ci obyś też szybko zaszła w kolejną ciążę i zakończyła ją po spokojnych 9 miesiącach. :)
    Ja mogę miec mocniejszą,bo podobno mam grube endo. Ale za chwilę lekarz powiedzial źe w sumie jak i przy normalnej @ to może z no spa max przeźyję ;)
    Przykro mi z powodu straty..czy wiadomo co to byla za wada? Z jakiego powodu?

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 14 września 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sung wrote:
    Może implantacja? :)

Przedszkolanka. Ja nie czułam nic. Kompletnie. U mnie okres był co prawda 3 dni tylko później, ale życzę, żeby też tak u Ciebie było.

Niedobrze mi. Ciąża urojona. Chyba muszę się leczyć...

Powtórz test w poniedziałek ;)

Sung lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 14 września 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka2 wrote:
    Dobra dziewczyny... oczywiście nie różnię się za bardzo od "statystycznej Polki" i przeszukałam internet poszukując prawdy o progesteronie. Czytanie postów z ovufriend szybko mnie zdenerwowało - tu naprawdę niektóre dziewczyny piszą bzdury, np:

"Progesteron ponad 3,0 świadczy o przejściu w fazę lutealna, ale na owulację ja bym liczyła przy wyniku kolo 15...Mialam raz cykl bezowulacyjny (potwierdzony monitoringiem) i wtedy progesteron wyniósł 5dpo 4,0 i 7 dpo 6,0."

No comment. Z tego wynika Przedszkolanka, że nie miałaś owulacji w tym cyklu ;) ciekawe. ...

Jedyne rozsądne zdanie, jakie przeczytałam (była to odpowiedź lekarza ) to że w celu oceny pracy ciałka żółtego należy zrobić 3 badania progesteronu - 7,9 i 11 dpo (Isaura o tym też pisala), jednak często jest to ciężkie do zrealizowania i dobrze zrobić chociaż 2 pobrania krwi - 7 i 8 dpo. Więc postanowione, idę się kłóć jeszcze jutro.

Wg większości bezpiecznie jest tylko z progiem powyżej 20 ng/ml. Przedszkolanko, przepraszam, ze używam Twojego przykładu znów, ale miałaś wynik 11 a jednak zaszłaś w ciążę. No nie wiem, jakoś nie wydaje mi się, że to progesteron był winny Twojemu niepowodzeniu, przecież później był już wysoki.

Sorry, że się tak rozpisałam. Jeśli dla mojego organizmu taki wynik jest za niski, żeby utrzymać ciążę to przeciez wystarczy wspomóc się luteiną lub duphastonem i w końcu zaskoczy! Muszę się dowiedzieć, czy to konieczne :)

Tyle pytań, tyle niewiadomych...
    Kochana ja również myślę,że od 10 w górę jest ok i może świadczyć o przebytej owulacji (zwłaszcza z wynikiem estradiolu). No ja miałam owulacje przy 11.1 a pozniej skoczylo - czy bylo,rosło w normie to w sumie nie wiem.. ale spada do @ wiec tu jest przynajmniej ok.
    Co do progesteronu i jego badania to doczytałam,ze on skacze i faktycznie najlepiej go robic 3 razy. Dodatkowo np.po zjedzeniu on skacze o 50%! A mi mowili w przychodni że nie ma znaczenia czy zjadlam czy na czczo.. wiec zagadka ;p
    A w moim przypadku akurat ten wynik mnie pozniej cieszyl,bo okropnie sie balam i wkręcalam pozamaciczna..

Niezapominajka2 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 14 września 2018, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka2 wrote:
    Uff, dobrze, że się nie obraziłaś ;) to żyjesz na takiej huśtawce nastrojów :) najważniejsze, że Ci szybko przechodzi. Mi w sumie też :D zdenerwuję się w 5 sekund, trąbnę, przeklnę i za 15 sekund juz jest okej a za następne 2 minuty bajka, jakby nigdy nic nie było ;)
    Możesz teraz spokojnie czekać do dnia testu :) w poniedziałek 13 dpo ;) chcesz już wtedy próbować? :)
    Mam tak samo!! :D

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • belly_love Ekspertka

Wysłany: 14 września 2018, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BADANIE NASIENIA WG WHO 2010

DANE OGÓLNE
    Okres karencji - 4 dni
    OCENA MAKROSKOPOWA
    Objętość 5.0 ml (norma >\ 1.5 ml)
    Czas uplynnienia - 60 min
    pH 7.8 (norma >\ 7.2)
    Barwa - prawidłowa
    Lepkość - prawidłowa

OCENA MIKROSKOPOWA
    Całkowita liczba plemników w ejalkulacie 209.0 mln (norma > 39 mln)
    Koncentracja plemników 42.0 mln/ml (norma > 15)
    Ruch całkowity 48 % (norma > 40)
    Ruch postepowy 42 % (norma > 32)
    Prawidlowa morfologia plemników 4 % (norma >4)

I co myslicie dziewczyny? Myslalam zeby zapytac na "meskich sprawach" ale tam malo kto się udziela :(

Starania od 01.2018
    Kwiecień 2019 - [*] 6 tc
    30.09.2019 - beta 124,5 ❤️ (4t+5)
    02.10.2019 - beta 430,6 ♥️ (5t+0)
    10.10.2019 - beta 5673,0 ♥️ (6t+2)
    14.10.2019 - jest pęcherzyk z ciałkiem żółtym
    28.10.2019 - jest już ♥️, fasolka ma 1,5 cm

Encorton
    Duphaston
    Heparyna
    Euthyrox

Wysłany: 14 września 2018, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ariette1983 wrote:
    Co ćwiczycie żeby mieć formę - bo to też podobno dobrze robi na płodność no i nie tylko na to :D - ja dopiero w tym cyklu zaczęłam się ruszać bo wcześniej miałam lenia - ale i tak malutko - wbiegam na schodach do pracy dwa razy dziennie na czwarte piętro i zaczęłam 30 dni joga z Adrienne na you tubie :) po drugim dniu nawet miałam zakwasy taka jestem zastała... :/
    Wszystko <3 najwiekszy len swiata i pokochalam Chode,Dziedzicowa,bieganie,fit mamę ,zalezy od humoru ;) i potwierdzam że reguluje hormony(plus zdrowa dieta). Ja nie cwicze od owulacji a tu jeszcze 3 tygodne i troche ubolewam nad tym no ale pozniej wracam na pewno :)

Ariette1983 lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • speakyourmind93 Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    A miałas skok temperatury? Albo udostepnij wykres będzie łatwiej sobie to zobrazowac. Który masz teraz dc i ile trwa przeważnie twoj cykl?

Meggs nie mierze temp z tego wzgledu, ze pracuje w systemie rownowaznym. Jednego dnia wstaje o 3.30, kolejnego o tej godzinie ide spac, a jeszcze następnego wstaje o 6 do pracy. I tak roznie caly miesiac :-/ Nie dawalam rady, nie mialam jak zupelnie.

Dopiero od 2 cykli mi sie wszystko normuje po poronieniu i ciazy biochemicznej. Pierwszy normalny cykl bez dupka trwal 28 dni, drugi 33. Teraz jest trzeci cykl i to juz 22 dc.

Aha i miedzy 16-20 dniem cyklu teraz plamienia delikatne a raczej takie brudzenia... i tak w każdym cyklu od paru msc... lekarz to olewa...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 18:43

eikts65gz0i70ci6.png
  • Isaura81 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka2 wrote:
    Dobra dziewczyny... oczywiście nie różnię się za bardzo od "statystycznej Polki" i przeszukałam internet poszukując prawdy o progesteronie. Czytanie postów z ovufriend szybko mnie zdenerwowało - tu naprawdę niektóre dziewczyny piszą bzdury, np:

"Progesteron ponad 3,0 świadczy o przejściu w fazę lutealna, ale na owulację ja bym liczyła przy wyniku kolo 15...Mialam raz cykl bezowulacyjny (potwierdzony monitoringiem) i wtedy progesteron wyniósł 5dpo 4,0 i 7 dpo 6,0."

No comment. Z tego wynika Przedszkolanka, że nie miałaś owulacji w tym cyklu ;) ciekawe. ...

Jedyne rozsądne zdanie, jakie przeczytałam (była to odpowiedź lekarza ) to że w celu oceny pracy ciałka żółtego należy zrobić 3 badania progesteronu - 7,9 i 11 dpo (Isaura o tym też pisala), jednak często jest to ciężkie do zrealizowania i dobrze zrobić chociaż 2 pobrania krwi - 7 i 8 dpo. Więc postanowione, idę się kłóć jeszcze jutro.

Wg większości bezpiecznie jest tylko z progiem powyżej 20 ng/ml. Przedszkolanko, przepraszam, ze używam Twojego przykładu znów, ale miałaś wynik 11 a jednak zaszłaś w ciążę. No nie wiem, jakoś nie wydaje mi się, że to progesteron był winny Twojemu niepowodzeniu, przecież później był już wysoki.

Sorry, że się tak rozpisałam. Jeśli dla mojego organizmu taki wynik jest za niski, żeby utrzymać ciążę to przeciez wystarczy wspomóc się luteiną lub duphastonem i w końcu zaskoczy! Muszę się dowiedzieć, czy to konieczne :)

Tyle pytań, tyle niewiadomych...

Jak coś mogę ( bo obecnie przerabiam problem niedomogę lutealnej).
    Faktycznie najlepszy obraz uzyskamy przy 3 badaniach w cyklu.

Sam progesteron nie rośnie. Jeśli ma wartość większa niż 3/4 i potwierdza to monitoring to obu była. Może to świadczyć o niedomodze ciałka żółtego. Ładnie się rozwija ale jest jakieś słabe.
    Są ciążę utrzymane i bezproblemowe przy progesteronie 14/15. Niższym progu i utrzymaniu ciazy nie słyszałam. Co nie znaczy że nie ma.
    Ja teraz mam progesteron fajnie ustawiony. Wcześniej brałam duphaston i luteinę ale nic mi nie pomogły. Mam koleżankę która dzięki temu zaszła w.ciaze i utrzymała.

Co organizm to inaczej.

Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belly_love wrote:
    To dobre wieści patrzac na caloksztalt, ja coś czuje, ze po tym prawie dobrym zakonczeniu w kolejnym cyklu sie uda :)
    I się razem spotykamy na belly!;)

speakyourmind93, belly_love lubią tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Ariette1983 Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evell wrote:
    Dziewczyny dziśiaj jest u mnie już 6dpo,brzuch mnie boli mocno z lekkimi przerwami tak od wtorku,nie wiem czy tak miałyście po owulacji ? może mam jakieś zapalenie pęcherza czy coś ...;)

Ja tak miałam w poprzednim cyklu i wielką nadzieję, że to oznacza, że się udało - a już w ogóle w okolicach ewentualnego zagnieżdżenia to bóle jak na okres - ale ostatecznie nic z tego nie wyszło... Ale chyba nie mogę być dobrym punktem odniesienia bo w tym ostatnim cyklu złapałam niestety grzyba - zaczęłam mieć objawy zaraz po ustaniu płodnego śluzu - i brałam globulki i krem - więc może te różne bóle były spowodowane infekcją... Mam nadzieję, że ta infekcja już za mną choć takie lubią niestety nawracać - zobaczę co powie ginka przy kolejnej wizycie - wolałabym nie wstrzymywać starań przez konieczność przeleczenia się w tym kierunku - ale jeśli będzie trzeba to trudno...

2nn33e3k17zi5yne.png
  • Isaura81 Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do podniesienia progesteronu można stosować zastrzyki z agolutinu. Lek niedostępny w Polsce ale na receptę w Czechach za parę złotych.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 18:42

Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
    HSG - drożne jajowody
    Niedomoga lutealna
    Zioła ojca sroki nr 3

Wysłany: 14 września 2018, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    speakyourmind93 wrote:
    Niezastąpione staraczki, prosze o pomoc :-)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/256e8ca6877d.png

Na zdj test ovu z 5 i z dzisiaj, 5 myslalam ze to juz pozytyw aczkolwiek nie pokrywalo sie to wogole ze sluzem (a nie mam z nim problemu). Doslownie 10min temu zrobiłam test ovu uwaga: wypijajac wczesniej pol litra coli w ciagu ostatniej godziny :-D i wyszla taka krecha! A sluzu dosc sporo rozciagliwego bardzo.

I kiedy liczyc owu? Dzis, moze jutro? Chyba nie ma co obstawiac ze byla ok tego 5 wrzesnia jak myślicie???
    Ja zawsze mialam owu dzien po tescie.. wiec nie wiem ;p a jak śluz jest to dzialaj a nie sie zastanawiasz :D

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 14 września 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belly_love wrote:
    BADANIE NASIENIA WG WHO 2010

DANE OGÓLNE
    Okres karencji - 4 dni
    OCENA MAKROSKOPOWA
    Objętość 5.0 ml (norma >\ 1.5 ml)
    Czas uplynnienia - 60 min
    pH 7.8 (norma >\ 7.2)
    Barwa - prawidłowa
    Lepkość - prawidłowa

OCENA MIKROSKOPOWA
    Całkowita liczba plemników w ejalkulacie 209.0 mln (norma > 39 mln)
    Koncentracja plemników 42.0 mln/ml (norma > 15)
    Ruch całkowity 48 % (norma > 40)
    Ruch postepowy 42 % (norma > 32)
    Prawidlowa morfologia plemników 4 % (norma >4)

I co myslicie dziewczyny? Myslalam zeby zapytac na "meskich sprawach" ale tam malo kto się udziela :(
    Wydaje mi się byc ok,tylko nie wiem jak to 4%..

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 14 września 2018, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) wrote:
    Ja zawsze mialam owu dzien po tescie.. wiec nie wiem ;p a jak śluz jest to dzialaj a nie sie zastanawiasz :D

Przedszkolanko jak tylko me dziecìę pojdzie spac to tak czy siak zadziałamy :D

przedszkolanka:), Ariette1983 lubią tę wiadomość

eikts65gz0i70ci6.png

Wysłany: 14 września 2018, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    speakyourmind93 wrote:
    Meggs nie mierze temp z tego wzgledu, ze pracuje w systemie rownowaznym. Jednego dnia wstaje o 3.30, kolejnego o tej godzinie ide spac, a jeszcze następnego wstaje o 6 do pracy. I tak roznie caly miesiac :-/ Nie dawalam rady, nie mialam jak zupelnie.

Dopiero od 2 cykli mi sie wszystko normuje po poronieniu i ciazy biochemicznej. Pierwszy normalny cykl bez dupka trwal 28 dni, drugi 33. Teraz jest trzeci cykl i to juz 22 dc.

Aha i miedzy 16-20 dniem cyklu teraz plamienia delikatne a raczej takie brudzenia... i tak w każdym cyklu od paru msc... lekarz to olewa...
    Kochana a mogę o coś zapytac odnośnie biochemicznej?

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png

Wysłany: 14 września 2018, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiscie wlasnie przed chwila chcialam do Ciebie napisac ale nie wiem jak i wyslalam zaproszenie do przyjaciolek czy jakos tak :-)

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

eikts65gz0i70ci6.png
  • belly_love Ekspertka

Wysłany: 14 września 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się byc ok,tylko nie wiem jak to 4%..
    No wlasnie ja tez nie wiem co z tym 4% ... :(

Starania od 01.2018
    Kwiecień 2019 - [*] 6 tc
    30.09.2019 - beta 124,5 ❤️ (4t+5)
    02.10.2019 - beta 430,6 ♥️ (5t+0)
    10.10.2019 - beta 5673,0 ♥️ (6t+2)
    14.10.2019 - jest pęcherzyk z ciałkiem żółtym
    28.10.2019 - jest już ♥️, fasolka ma 1,5 cm

Encorton
    Duphaston
    Heparyna
    Euthyrox
  • Ariette1983 Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko <3 najwiekszy len swiata i pokochalam Chode,Dziedzicowa,bieganie,fit mamę ,zalezy od humoru ;) i potwierdzam że reguluje hormony(plus zdrowa dieta). Ja nie cwicze od owulacji a tu jeszcze 3 tygodne i troche ubolewam nad tym no ale pozniej wracam na pewno :)

No ja właśnie byłam wkręcona w te ćwiczenia jakiś rok temu - a potem coś się stało jakaś przerwa i już mi się po prostu nie chciało :( i tak zostało do tej pory... Trochę też nie mogłam sobie znaleźć dobrych ćwiczeń bo te co robiłam za bardzo obciążały mi kolana i nadgarstki - no więc stwierdziłam że jednak yoga będzie w sam raz - świetnie się też czuję zaraz po tych ćwiczeniach - jednak te starania to też dobra okazja do naprawy ogólnego stanu zdrowia...

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

2nn33e3k17zi5yne.png
  • Meggs Autorytet

Wysłany: 14 września 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    speakyourmind93 wrote:

Hm, bez tego można tylko gdybać. A test ciążowy robiłaś? Czasami dziewczynom wychodza pozytywne testy owu na ciążę?

Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png

Wysłany: 14 września 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zrobilam dzis, wlasciwie tak z ciekawości i biel az razi po oczach. No ale nic innego sie nie spodziewałam. Chyba pozostaje mi cierpliwie poczekac albo na @, albo jesli nie przyjdzie za kilkanaście dni to test

eikts65gz0i70ci6.png
‹‹ 150 151 152 153 154 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ