Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się - ogólne › 🍁 Wrzesień już mamy, więc plan jest gotowy — majowy bobasek — cel wyjątkowy! 🎯👶
Odpowiedz

🍁 Wrzesień już mamy, więc plan jest gotowy — majowy bobasek — cel wyjątkowy! 🎯👶

Oceń ten wątek:
  • Axana Autorytet

Wysłany: 21 września, 06:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mommytobe wrote:
    Hej girls.
    U mnie wczoraj brązowe plamienie. Już myślałam, że chociaż zaczynam nowy cykl… a tu lipa. Przestałam plamić. Pierwszy raz w życiu tak mam.

Testy dalej biale. Dziś powinnam dostać już 🐒

Ojej, to albo się rozkręca @ albo test wyjdzie za 2 dni bo to jakaś późniejsza implantacja 🤞

Ja dzisiaj odwożę dzieciaki do szkoły i przedszkola i lecę powtórzyć betę. Trzymajcie kciuki 🩷

Izaiza, Dawdler34, Pogubiona, Szept_Flory, Marcycha, Gosiaczkova, mommytobe lubią tę wiadomość

09/2017 (2cs) ⏸️ -> 06/2018 💙
    03/2020 (2cs) ⏸️ -> 11/2020 💙
    05/2026 (1cs) ⏸️❤️ -> 💔😭 9tc 👼
    09/2026 (2cs) ⏸️ zostań z nami nasza Kropeczko 🌈

preg.png
  • Metis Koleżanka

Wysłany: 21 września, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja melduję Wam z opóźnieniem, że w piątek testowałam (10DPO), biel z porannego moczu ⚪️

Nie powtarzam próby, czekam już do czwartku (termin @). Nic nie wskazuje, żeby coś się miało zmienić. Zero objawów, nawet jakbym chciała je sobie wmówić.
    W weekend trochę odpuściłam, skupiałam się na innych rzeczach, żeby nie wpaść w spiralę smutku. Nie ukrywam, że mi przykro, pokładałam duże nadzieje we wrześniu.
    Umówiłam się też na piątek do ginekologa na teleporadę. Jak przyjdzie @, postaram się namówić lekarkę na jakieś pierwsze dodatkowe badania. Potrzebuję mieć poczucie, że "działam"…

Starania od 05.2026 (5cs)
  • Izaiza Koleżanka

Wysłany: 21 września, 07:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metis wrote:
    Ja melduję Wam z opóźnieniem, że w piątek testowałam (10DPO), biel z porannego moczu ⚪️

Nie powtarzam próby, czekam już do czwartku (termin @). Nic nie wskazuje, żeby coś się miało zmienić. Zero objawów, nawet jakbym chciała je sobie wmówić.
    W weekend trochę odpuściłam, skupiałam się na innych rzeczach, żeby nie wpaść w spiralę smutku. Nie ukrywam, że mi przykro, pokładałam duże nadzieje we wrześniu.
    Umówiłam się też na piątek do ginekologa na teleporadę. Jak przyjdzie @, postaram się namówić lekarkę na jakieś pierwsze dodatkowe badania. Potrzebuję mieć poczucie, że "działam"…
    Przykro mi 🫂🫂 ale to dobry pomysł z badaniami od lekarza. Mi ostatnio lekarka powiedziała, że jeżeli przez 6 cykli się nie uda, to wrócić i zrobimy dodatkowe badania. Ale zawsze lepiej spróbować się przebadać wcześniej.

👩🏻’94 🧔🏻‍♂️’92
    Niedoczynność tarczycy/hashimoto, endometrioza

03.2024 - ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód
    03.2025 - poród CC, dziewczynka 🩷

Od 05.2026 - starania o kolejne dziecko
  • Metis Koleżanka

Wysłany: 21 września, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też mówiła o 6 msc regularnych starań, natomiast w sumie ja poza morfologią, tsh, żelazem które badam regularnie, nic nie miałam sprawdzane, ani prolaktyny, ani proga itp Nie mam też żadnych objawów endometriozy, adenomiozy, nie miałam problemów z tarczycą. Waga w normie. Teoretycznie okaz zdrowia, mąż tak samo 🤷‍♀️
    więc może ją namówię na wcześniejsze działanie. A jeśli nie to może mnie uspokoi.

• Aureola94 Koleżanka

Wysłany: 21 września, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To koniecznie. Porób badania, może znajdzie się ten jeden mały punkt potrzebny do szczęśliwego celu.
    Mi ginekolog nawet powiedział, że 3 cykle starań i mam się zgłaszać, będziemy rozszerzać diagnostykę, żeby nie tracić czasu. Mamy po 32 lata.

⏸️ 23.09.26

preg.png
  • natix Ekspertka

Wysłany: 21 września, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zrobiłam test (10dpo) - biel 🫠
    Zaczynam tracić wiarę… głowa siada :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 08:20

👩🏽27🧑🏽‍🦱34
    Starania o 1👶🏼

10.2026 (6cs)

Wyniki:
    TSH 1,457
    FT3 2,46
    FT4 0,75
    Prolaktyna 33,60 (norma do 22)
    Ferrytyna 29,64

Hiperprolaktynemia

Leki/suple:
    Od 08.2026 Dostinex 1/4 tabletki tygodniowo na obniżenie prolaktyny
    Od 09.2026 Fertistim
  • biavska Ekspertka

Wysłany: 21 września, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metis, natix przytulam 🫂

Jeśli chodzi o rozszerzanie diagnostyki to też uważam, że lepiej zacząć wcześniej niż po roku. Ja już w sumie po 4 miesiącach poszłam po takie podstawowe badania hormonów, a po 5 badaliśmy nasienie męża. Często też mówię lekarzom, że staramy się dłużej niż w rzeczywistości. Spotkałam się już ze stwierdzeniem, że badania dopiero po roku, a ja chciałam działać wcześniej. A i tak chodzę prywatnie, więc więkoszość badań robię za swoje pieniądze, więc biorę to na klatę i wolę wiedzieć wcześniej lub spać spokojnie, że wszystko jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 09:01

Metis, natix lubią tę wiadomość

👩‍🦰30👨‍💼33
    ona: niedoczynność tarczycy, hashimoto
    ❤️‍🩹03.2026 puste jajo płodowe, 8tc łyżeczkowanie

hormony ✅
    TSH 1,86 ✅
    AMH 8,14 ❓
    problem z cienkim endometrium

💊 Euthyrox, Olej z wiesiołka, Conceive+, PRENACAPS multiplan + DHA, Ovulomed max, Up implantation, Symformin XR
  • Metis Koleżanka

Wysłany: 21 września, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natix wrote:
    Ja dziś zrobiłam test (10dpo) - biel 🫠
    Zaczynam tracić wiarę… głowa siada :(

Mam tak samo jak Ty. Aktualnie odczuwam też dużo złości. Że trzeba było wcześniej zacząć. Że trzeba było już na początku starań przycisnąć o więcej badań hormonów niż tylko TSH. Że może powinnam była się z innym ginekologiem też skonsultować itp....
    biavska wrote:
    Jeśli chodzi o rozszerzanie diagnostyki to też uważam, że lepiej zacząć wcześniej niż po roku.
    Ja teraz też tak uważam!

natix lubi tę wiadomość

• Dawdler34 Autorytet

Wysłany: 21 września, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem team "lepiej zacząć diagnostykę wcześniej"
    Zwłaszcza, że jeżeli wyjdą niedobory, problemy hormonalne itp, to "naprawa" niestety nie zajmuje 3 dni.. + komórka jajowa wymaga 90dni na że tak powiem produkcję, więc jak coś naprawimy to trzeba jeszcze doliczyć średnio 90 dni żeby miało to odzwierciedlenie w jakości komórki. Wszystko zajmuje cholernie dużo czasu.. :(

Tule dziewczyny za biele 🫂

Metis lubi tę wiadomość

👩‍💼91' 🧑‍💼80' + 🐕
    01.11.2025 - 1cs
    08.03.2026 - ⏸️
    28.03.2026 - ❤️
    04.04.2026 - 💔
    10.04.2026 - poronienie zatrzymane (farmakologia) 💔👼

🌈jeszcze będzie pięknie 🤞
  • Pogubiona Autorytet

Wysłany: 21 września, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się złamałam o testowałam już w sobotę - taki strzał bielą po twarzy za niecierpliwość i zepsuty początek weekendu w nagrodę...

Czekam grzecznie do środy teraz.

Ad. diagnostyki to ja i przed staraniem już robiłam w razie czego parę badań i się nie krepowalam pytać lekarzy, ale u mnie to byly już "starania geriatryczne". Teraz staramy się od maja i w razie czego umówiony ginekolog za tydzień, bo uważam, że nie ma co zwlekać...

Metis lubi tę wiadomość

👱38 🧔44 + 👶 + 😺😺 + 🐶

Starania o rodzeństwo od 05.2026
    _____
    Starania od 02.2023

05.2023 - 5t 💔
    08.2023 - 6t 💔
    02.2024 - pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności
    04.2024 - diagnoza trombofilii (PAI-1 i MTHFR [homo])
    14.12.25 - (37) Hello World! :) 2620g, 53cm

age.png
  • natix Ekspertka

Wysłany: 21 września, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już wylałam morze łez i wpadłam na genialny pomysł żeby wrzucić zdjęcie do chata.
    Chat twierdzi że widzi kreskę… nie wytrzymam.
    Oczywiście jak on widzi to ja też zaczęłam, no zwariować można.

Nie działa mi ta stronka do wrzucania zdjęć - może później uda się podesłać…

👩🏽27🧑🏽‍🦱34
    Starania o 1👶🏼

10.2026 (6cs)

Wyniki:
    TSH 1,457
    FT3 2,46
    FT4 0,75
    Ferrytyna 29,64

Hiperprolaktynemia

Leki/suple:
    Od 09.2026 Fertistim
  • Elgenda Autorytet

Wysłany: 21 września, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mommytobe, no to czekamy na rozwój sytuacji. Mam nadzieję, że @ nie przyjdzie!!

Natix 🫂 😞

Dawdler, a mogłabyś więcej napisać co ginekolog mówił o AMH??

Ja też jestem za wcześniejszą diagnostyką. W sumie od 2 cyklu starań machina ruszyła 🤪 ale ja już od lat wiedziałam, że mam zaburzenia hormonalne i że nie pójdzie gładko. Tyle co mogłam i mogę ogarniam w LuxMed z pakietu, reszta prywatnie, LuxMed to dla mnie walka jak na NFZ o skierowania.

Zegarek pokazał spadek temperatury w porównaniu do ostatniej średniej, nadal jest wyżej od średniej, ale no widać zmianę. Implantacja??!! 😂

Jestem 8dpo i 9 dni po zastrzyku, test nadal pokazuje kreskę, taką samą jak w ostatnich dniach, więc nadal nic nie wiem. Wczoraj byłam bardzo płaczliwa od proga. Dzisiaj już super 💕

mommytobe lubi tę wiadomość

33👱‍♀️ 34👨‍🦱 + 🐶

Początek starań: maj 2026

Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hipercholesterolemia

Leki: Letrox 125, Dostinex 0.25 mg 1x tyg, Ezen 10

Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50

72 kg, 168 cm wzrostu

Czynnik męski w normie ✅️
  • biavska Ekspertka

Wysłany: 21 września, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elgenda jeśli chodzi o Luxmed i Medicover to ja dopiero niedawno się dowiedziałam o tym, że oni mają klauzule o nieleczeniu niepłodności. Ja chodziłam od lekarza do lekarza tam, bo chciałam wyłudzić trochę skierowań innych niż tsh, lh itp. i każdy mówił, że "spokojnie ma Pani czas, wszystko w porządku", "endomentrium 6 mm to nie problem", "ja nie uda się rok po poronieniu to proszę iść do kliniki niepłodności". Na ostatniej wizycie na korytarzu spotkałam położoną, która bardzo mi pomogła jak byłam w momencie diagnozy pustego jaja i ona mi powiedziała między nami, że taka klauzula jest i żaden lekarz nie przepisze mi szerszej diagnostyki i będą bagatelizować problem. Ja nie miałam o tym pojęcia i dałam sobie spokój z pakietem, chociaż wcześniej specjalnie wykupiłam najszerszy, który muszę opłacać przez rok ;/

Trzymam nieśmiało kciuki za Ciebie - oby kreska nie zniknęła wcale i ciemniała <3

natix spróbuj wkleić ze spacją :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 10:21

👩‍🦰30👨‍💼33

hormony ✅
    TSH 1,86 ✅
    AMH 8,14 ❓

💊 Euthyrox, Olej z wiesiołka, Conceive+, PRENACAPS multiplan + DHA, Ovulomed max, Up implantation, Symformin XR
  • Dawdler34 Autorytet

Wysłany: 21 września, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elgenda, mam skrajnie niski AMH - aczkolwiek niemiarodajne z wynikami z USG (było 7 pęcherzyków antralnych)
    FSH też mam na pograniczu ale nie jest to stan przedmenopauzalny (do tego mi brakuje na szczęście) i FSH może skakać.
    AMH u mnie raczej się "nie podniesie", więc muszę popracować nad jakością komórki jajowej. Ewentualnie po wdrożeniu zmian za 3mies sprawdzić jeszcze raz FSH i AMH :) - stąd też konsultacja z dietetykiem
    Ktoś z wyższym AMH, w cale nie musi mieć łatwiej z ciążą - liczy się jakość komórki jajowej.

Powiedział, że koło AMH zrobiła się otoczka "ach zaraz będę bezpłodna albo i już jestem", a to tak nie działa. Po prostu u mnie jajniki muszą się bardziej napracować + mogę mieć właśnie mniej pęcherzyków w cyklu, co niestety zmniejsza szanse na powodzenie w danym cyklu - ale tego nie wyklucza. Wiele kobiet z wyższym AMH ma i tak ok 10 pęcherzyków na cykl.
    W przypadku IVF mogą jedynie do mnie podejść inaczej z tymi wynikami ale też nie musi mnie to wykluczyć z IVF (stąd też jestem umówiona na grudzień).

Jestem w tym "lepszym" położeniu, bo udało się zajść w ciąże w 4cyklu starań, więc dość szybko jak na takie AMH, na USG wszystko ładnie wygląda (jajniki nie są pomniejszone, nie mam polipów, czy zrostów).
    Dodatkowo jest to też dość nowe badanie. Mam to traktować jako sygnał: ej staraj się i działaj, a nie że "już jest za późno".

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 10:38

mistyreal, Marcycha lubią tę wiadomość

👩‍💼91' 🧑‍💼80' + 🐕
    01.11.2025 - 1cs
    08.03.2026 - ⏸️
    28.03.2026 - ❤️
    04.04.2026 - 💔
    10.04.2026 - poronienie zatrzymane (farmakologia) 💔👼

🌈jeszcze będzie pięknie 🤞
  • natix Ekspertka

Wysłany: 21 września, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    biavska wrote:
    Elgenda jeśli chodzi o Luxmed i Medicover to ja dopiero niedawno się dowiedziałam o tym, że oni mają klauzule o nieleczeniu niepłodności. Ja chodziłam od lekarza do lekarza tam, bo chciałam wyłudzić trochę skierowań innych niż tsh, lh itp. i każdy mówił, że "spokojnie ma Pani czas, wszystko w porządku", "endomentrium 6 mm to nie problem", "ja nie uda się rok po poronieniu to proszę iść do kliniki niepłodności". Na ostatniej wizycie na korytarzu spotkałam położoną, która bardzo mi pomogła jak byłam w momencie diagnozy pustego jaja i ona mi powiedziała między nami, że taka klauzula jest i żaden lekarz nie przepisze mi szerszej diagnostyki i będą bagatelizować problem. Ja nie miałam o tym pojęcia i dałam sobie spokój z pakietem, chociaż wcześniej specjalnie wykupiłam najszerszy, który muszę opłacać przez rok ;/

Trzymam nieśmiało kciuki za Ciebie - oby kreska nie zniknęła wcale i ciemniała <3

natix spróbuj wkleić ze spacją :)

IMG-4075.jpg

Wrzucam fotkę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września, 10:31

Tofuszka lubi tę wiadomość

👩🏽27🧑🏽‍🦱34
    Starania o 1👶🏼

10.2026 (6cs)

Wyniki:
    TSH 1,457
    FT3 2,46
    FT4 0,75
    Ferrytyna 29,64

Hiperprolaktynemia

Leki/suple:
    Od 09.2026 Fertistim
  • biavska Ekspertka

Wysłany: 21 września, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natix niestety nie widzę :(

👩‍🦰30👨‍💼33

hormony ✅
    TSH 1,86 ✅
    AMH 8,14 ❓

• natix Ekspertka

Wysłany: 21 września, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już nie widzę, chwilowo chat namieszał mi w głowie🙈

👩🏽27🧑🏽‍🦱34
    Starania o 1👶🏼

10.2026 (6cs)

Wyniki:
    TSH 1,457
    FT3 2,46
    FT4 0,75
    Ferrytyna 29,64

Hiperprolaktynemia

Leki/suple:
    Od 09.2026 Fertistim
  • mistyreal Ekspertka

Wysłany: 21 września, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metis, natix, 10 dpo to bardzo często za wcześnie na pozytywny test. Zwykle implantacja kończy się dopiero wtedy. Rozumiem, że Wam przykro, ale jeszcze wszystko się może zmienić, więc trzymam kciuki 🤞🤞☺️

Axana, Marcycha lubią tę wiadomość

Starania od 07.2025

Endometrioza, niedoczynność tarczycy, lekki czynnik męski

06.2026: I konsultacja w klinice
    07.2026: sono-HSG (jajowody drożne)
    7.09: IUI
    21.09: ⏸️ β 43.1
    23.09: β 139.7

7.10: I wizyta ⏳
  • Elgenda Autorytet

Wysłany: 21 września, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biavska, to jest tak niesprawiedliwe z tymi placówkami. Mogliby od razu mówić, że nie mogą 😤 Tym bardziej, że sama opłacasz pakiet. Ja mam akurat z pracy ten najwyższy, co prawda muszę dopłacać, ale to nieporównywalne pieniądze.
    Cieszę się, że trafiłaś na tak pomocną położną, jednocześnie współczuję, że musiałaś doświadczyć łyżeczkowania :(

Dawdler, super, że ginekolog Cię uspokoił. To jest cenna wiedza dla wszystkich 💕 Nie pozostaje nic innego jak działać z dietą, suplami, lekami 🫶 Lekarz, który wierzy w powodzenie procesu i ma do tego wiedzę, to skarb.

Dawdler34, mistyreal, biavska, Marcycha, Gosiaczkova lubią tę wiadomość

33👱‍♀️ 34👨‍🦱 + 🐶

Początek starań: maj 2026

Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hipercholesterolemia

Leki: Letrox 125, Dostinex 0.25 mg 1x tyg, Ezen 10

Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50

72 kg, 168 cm wzrostu

Czynnik męski w normie ✅️
  • Pogubiona Autorytet

Wysłany: 21 września, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi Luxmed mówił od razu, że nie leczą niepłodności, więc może zależy od placówki...

PS. Melduje 🐒 :(

👱38 🧔44 + 👶 + 😺😺 + 🐶

Starania o rodzeństwo od 05.2026
    _____
    Starania od 02.2023

05.2023 - 5t 💔
    08.2023 - 6t 💔
    02.2024 - pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności
    04.2024 - diagnoza trombofilii (PAI-1 i MTHFR [homo])
    14.12.25 - (37) Hello World! :) 2620g, 53cm

age.png
‹‹ ‹ 68 69 70 71 72 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ