Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się - ogólne › 🍁 Wrzesień już mamy, więc plan jest gotowy — majowy bobasek — cel wyjątkowy! 🎯👶
Odpowiedz

🍁 Wrzesień już mamy, więc plan jest gotowy — majowy bobasek — cel wyjątkowy! 🎯👶

Oceń ten wątek:
  • Nikaaa_ Ekspertka

Wysłany: 21 września, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mommytobe wrote:
    Hej girls.
    U mnie wczoraj brązowe plamienie. Już myślałam, że chociaż zaczynam nowy cykl… a tu lipa. Przestałam plamić. Pierwszy raz w życiu tak mam.

Testy dalej biale. Dziś powinnam dostać już 🐒
    Trzymam kciuki żeby 🐒 przyszła jak najszybciej (skoro już musi przyjść…) i żebyś mogła na spokojnie wejść w nowy cykl ❤️

mommytobe lubi tę wiadomość

👩🏼31 🧔🏻‍♂️33
    starania od 01.2026
  • biavska Ekspertka

Wysłany: 21 września, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elgenda ja na szczęście też mam z pracy, więc za ten najwyższy tylko dopłacam. Wcześniej miałam ten podstawowy i nie płaciłam wcale. Ale u mnie jest zasada, że jak zmienię pakiet to muszę go utrzymać przez rok.

Pogubiona przykro mi :(

👩‍🦰30👨‍💼33
    ona: niedoczynność tarczycy, hashimoto
    ❤️‍🩹03.2026 puste jajo płodowe, 8tc łyżeczkowanie

hormony ✅
    TSH 1,86 ✅
    AMH 8,14 ❓
    problem z cienkim endometrium

💊 Euthyrox, Olej z wiesiołka, Conceive+, PRENACAPS multiplan + DHA, Ovulomed max, Up implantation, Symformin XR
  • Nikaaa_ Ekspertka

Wysłany: 21 września, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogubiona wrote:
    Mi Luxmed mówił od razu, że nie leczą niepłodności, więc może zależy od placówki...

PS. Melduje 🐒 :(
    Ściskam mocno, ale pamiętaj że nowy cykl to nowa nadzieja ❤️

Pogubiona lubi tę wiadomość

👩🏼31 🧔🏻‍♂️33
    starania od 01.2026
  • Dawdler34 Autorytet

Wysłany: 21 września, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na wizytach ginekologicznych nie dawali w ogóle skierowań na badania - jedynie raz dostałam przy stosowaniu antykoncepcji na próby wątrobowe..
    U endokrynologa wyprosiłam FSH, LH, estradiol, wit D + dała mi na krzywą cukrową. Za to bez zająknięcia wypisuje mi TSH i FT4 - zawsze coś ;)
    mam pakiet premium VIP za staż pracy

Na wizytach u ortopedy też musiałam się prosić o usg czy fizjo
    Generalnie u nich dopiero działa komentarz "płacę to wymagam" ale też nie zawsze🤷‍♀️

Za to z własnego doświadczenia powiem, że na USG ginekologiczne to tam nigdy więcej nie pójdę. Mają sprzęt słabej jakości, wyciśnięty na maxa jak się da. Nie widać wszystkiego na takim USG.

👩‍💼91' 🧑‍💼80' + 🐕
    01.11.2025 - 1cs
    08.03.2026 - ⏸️
    28.03.2026 - ❤️
    04.04.2026 - 💔
    10.04.2026 - poronienie zatrzymane (farmakologia) 💔👼

🌈jeszcze będzie pięknie 🤞
  • Dawdler34 Autorytet

Wysłany: 21 września, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to mówią, tonący brzytwy się chwyta :D zamówiłam Conceive Plus ampułki - jakieś wskazówki od dziewczyn, które to stosowały/stosują? Wiem, że któraś z Was zobaczyła ⏸️ po zastosowaniu 🤞🤩 mam nadzieję, że zdąży dotrzeć na czas

Marcycha, Glorietka lubią tę wiadomość

👩‍💼91' 🧑‍💼80' + 🐕
    01.11.2025 - 1cs
    08.03.2026 - ⏸️
    28.03.2026 - ❤️
    04.04.2026 - 💔

• biavska Ekspertka

Wysłany: 21 września, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My stosowaliśmy teraz drugi cykl. Na prawdę spoko, nie ma dużej różnicy moim zdaniem w konsystencji w porównaniu z innymi żelami, "poślizg" jest fajny. Czytałam gdzie, że najlepiej go zaaplikować 10- 15 minut przed stosunkiem. My nie zawsze tak robimy, bo to zabija całą atmosfere jak czekasz z tym żelem :D

Dawdler34, Marcycha, Gosiaczkova lubią tę wiadomość

👩‍🦰30👨‍💼33
    ona: niedoczynność tarczycy, hashimoto
    ❤️‍🩹03.2026 puste jajo płodowe, 8tc łyżeczkowanie

hormony ✅
    TSH 1,86 ✅
    AMH 8,14 ❓
    problem z cienkim endometrium

💊 Euthyrox, Olej z wiesiołka, Conceive+, PRENACAPS multiplan + DHA, Ovulomed max, Up implantation, Symformin XR
  • Bibi122 Znajoma

Wysłany: 21 września, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, pomyślałam, że ''zdam relacje'' ❤️

Byłam u ginekologa, żeby wyjaśnić te moje długie cykle i inne dolegliwości. Wypadło tak, że trafiłam akurat w idealny moment, żeby zrobić drożność jajowodów, więc stwierdziłam – idealnie, robimy! 😂

Bolało jak nie wiem co. Określiłabym to jako wstrętny ból 😂 Lewy jajowód był przytkany, prawy idealny. Równiejszej kreski chyba jeszcze nigdy nie widziałam =D

Powiedział, że nie ma czym się martwić, bo akurat trafiłam do specjalisty, który na co dzień zajmuje się IVF w jednym z lepszych szpitali, jakie znam, więc czułam się naprawdę w dobrych rękach. Powiedział też, że przez około 3 miesiące po badaniu drożności są większe szanse na zajście w ciążę. Jedni mówią, żeby w cyklu, w którym robiło się badanie, odpuścić, inni mówią co innego… Kiedyś chyba przez to wszystko oszaleję 😂

Problem jest taki, że można powiedzieć, że ja już trochę się poddałam. Umówiliśmy się, że próbujemy od marca do końca września, a jeśli się nie uda, to wracamy do tematu dopiero po ślubie.

Ale teraz, po tym badaniu, mam w sobie znowu tyle nadziei, że zaczynam się zastanawiać, czy może jednak właśnie teraz trzeba próbować? Sama jeszcze nie wiem, jaką decyzję podejmę :(

No i jestem trochę rozdarta między „odpuszczam i żyję spokojnie” a „a co, jeśli właśnie teraz się uda?”. 😭

Zizu952, Arola_87, Gosiaczkova, Liamka09 lubią tę wiadomość

26 👩🏼, 25🧑🏻

staranie od 03.2026

-Endometrioza – laparoskopia 2019
    • zrost jajnika z macicą
    • adenomioza
    • obecnie starania / IVF ( 15.10)
  • Aureola94 Koleżanka

Wysłany: 21 września, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi122 wrote:

Byłam u ginekologa, żeby wyjaśnić te moje długie cykle i inne dolegliwości. Wypadło tak, że trafiłam akurat w idealny moment, żeby zrobić drożność jajowodów, więc stwierdziłam – idealnie, robimy! 😂

Bolało jak nie wiem co. Określiłabym to jako wstrętny ból 😂 Lewy jajowód był przytkany, prawy idealny. Równiejszej kreski chyba jeszcze nigdy nie widziałam =D

Powiedział, że nie ma czym się martwić, bo akurat trafiłam do specjalisty, który na co dzień zajmuje się IVF w jednym z lepszych szpitali, jakie znam, więc czułam się naprawdę w dobrych rękach. Powiedział też, że przez około 3 miesiące po badaniu drożności są większe szanse na zajście w ciążę. Jedni mówią, żeby w cyklu, w którym robiło się badanie, odpuścić, inni mówią co innego… Kiedyś chyba przez to wszystko oszaleję 😂

Problem jest taki, że można powiedzieć, że ja już trochę się poddałam. Umówiliśmy się, że próbujemy od marca do końca września, a jeśli się nie uda, to wracamy do tematu dopiero po ślubie.

Ale teraz, po tym badaniu, mam w sobie znowu tyle nadziei, że zaczynam się zastanawiać, czy może jednak właśnie teraz trzeba próbować? Sama jeszcze nie wiem, jaką decyzję podejmę :(

No i jestem trochę rozdarta między „odpuszczam i żyję spokojnie” a „a co, jeśli właśnie teraz się uda?”. 😭

Ja bym się starała. To na pewno. A ślub…suknię zawsze można zmodyfikować. :) Z takiego powodu byłoby miło :)
    Tak dużo jest niepewnych, że odkładanie i czekanie na „a to wtedy”, „a po tym” kończy się różnie.

Bibi122, Marcycha, Lucy_26, Gosiaczkova lubią tę wiadomość

⏸️ 23.09.26

preg.png
  • Dawdler34 Autorytet

Wysłany: 21 września, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wow ale Ci się trafiło z tą drożnością!
    Też słyszałam, że po drożności "szanse rosną", więc na Waszym miejscu bym leciała z koksem! Chyba, że coś Was faktycznie życiowo blokuje. W takich momentach robię karteczkę "za" i "przeciw", która i tak później nic mi nie wnosi tylko robię YOLO, jak się uda to się uda, jak nie to przynajmniej serduszkowania będzie więcej :D

Bibi122, Elgenda, Aureola94, Arola_87, Liamka09 lubią tę wiadomość

👩‍💼91' 🧑‍💼80' + 🐕
    01.11.2025 - 1cs
    08.03.2026 - ⏸️
    28.03.2026 - ❤️
    04.04.2026 - 💔

• Marcycha Autorytet

Wysłany: 21 września, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    👑 Pogubiona, popłakałam się 😅 Starania geriatryczne, no weź spadówa 😆 Między nami jest rok różnicy, a nie czuję się geriatrycznie 😝

👑 natix, tu chyba nic nie ma, ale to jest 10 dpo, a to wcześnie.
    Ogólnie tulę dziewczyny za biele i 🩸, potwierdzam jednocześnie, że u mnie w 3 dzień 🩸 nowe nadzieje i siły, więc jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma 😁

👑 Dawdler, u Ciebie też widzę duże pokłady nadziei i siły 😍 Trochę mnie wabisz tym żelem 🤪 Napisałam to i poszłam kupić 😆 Zapisuję się do grupy tonącej chcącej już wypłynąć na powierzchnię i pływać na plecach z dużym brzuchem na wierzchu 😜

👑 Nika, a jak Twój poziom nadziei?

Ja ostatnio miałam takie przemyślenia, że jak staraliśmy się o pierwsze dziecko, to było, że jak będzie to będzie, a jak nie to nie (tak realnie było, bo na podstawie problemów z zajściem z ex, nie nastawiałam się na "będzie"). Teraz myślę sobie, że chyba czas wrócić do tego nastawienia, zacząć normalnie żyć i planować pod stan aktualny, a jak już to dziecko nas wybierze, to wtedy będziemy snuć nowe plany. Przysięgam, CZAS START, do tego stopnia, że dziś powiem Lubemu, że szukamy tego wypadu na snowboard 🤷🏻‍♀️😉

Co do Luxmedu, to ja od po początku byłam zła, że firma przeszła z Allianz na Luxmed. Na szczęście z powrotem wróciliśmy na Allianz, z tego ubezpieczenia jestem bardzo zadowolona. Badania mogę zrobić, w którejkolwiek Diagnostyce, a badania USG u gina zawsze mam na jednej wizycie, nie muszę dwa razy jeździć, gdzie w tym przypadku również placówki mam znacznie bliżej. Czy któraś ma też Allianz?

Zizu952, Dawdler34, mistyreal lubią tę wiadomość

04.2025 👶 🩷
    Wracamy
    05.26 ⏸️ (1 cs)
    07.26 💔 8+5 tc puste jajo płodowe
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 21 września, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi, podpisuje się pod tym co napisała Aureola. Za długo już na tym świecie żyje żeby przepuszczać takie okazje 😉 Gdyby nie było tej drożności, to faktycznie może i bym poczekała (oczywiście jeszcze zależy od wieku, ale Wy to akurat młodzi jesteście). Jednak w tym przypadku wolałabym wykorzystać sytuację 😎 Może chociaż dwa cykle? Jakbyś zaszła w ciążę za dwa miesiące, to w którym miesiącu byłabyś podczas ślubu?

Dawdler34, Bibi122 lubią tę wiadomość

04.2025 👶 🩷
    Wracamy
    05.26 ⏸️ (1 cs)
    07.26 💔 8+5 tc puste jajo płodowe
  • Aureola94 Koleżanka

Wysłany: 21 września, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawdler34 wrote:
    wow ale Ci się trafiło z tą drożnością!
    Też słyszałam, że po drożności "szanse rosną", więc na Waszym miejscu bym leciała z koksem! Chyba, że coś Was faktycznie życiowo blokuje. W takich momentach robię karteczkę "za" i "przeciw", która i tak później nic mi nie wnosi tylko robię YOLO, jak się uda to się uda, jak nie to przynajmniej serduszkowania będzie więcej :D

Też mam takie podejście, z praktycznie każdą sferą życia. Biorę, co los daje i wyciskam, co się da. Zauważyłam, że życie z poczuciem „nie udało się, sparzyłam się, ale zrobiłam wszystko, co mogę”, sprawdza mi się lepiej. Z powodu różnych sytuacji życiowych nauczyłam się zauważać i wykorzystywać różne szanse 🍁

Bibi122, Dawdler34, mistyreal, Marcycha, Gosiaczkova lubią tę wiadomość

⏸️ 23.09.26

preg.png
  • Zizu952 Koleżanka

Wysłany: 21 września, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi122 wrote:

Super, że się udało tak z drożnością. Mi lekarze mówili, że ból jest tylko przy właśnie niedrożnościach małych - czasami w trakcie badania się „odtykają” - mówili coś u Ciebie z tym lewym?
    Próbować chyba nie zaszkodzi, suknię zawsze można dopasować 😇 ja zrobiłam przerwę w staraniach na czas przygotowań do ślubu i powiem Ci szczerze, że bardzo żałuję. Ślub bym wzięła tak czy inaczej, praktycznie i tak nie piłam na swoim weselu bo tyle się działo, a mam poczucie „czasu, którego już nie odzyskam”
    Co do większych szans na zajście po drożności - mi tak mówili tylko o cyklu, w którym było badanie, ale też się nie udało😅 a w sumie 3 miesiące po badaniu zawiesiliśmy starania i weszłam na leczenie endometriozy
    Mam nadzieję, że jeśli się zdecydujesz jednak na starania to będą one pełnym sukcesem!

Bibi122 lubi tę wiadomość

Starania od 10.2024

Endometrioza głęboko naciekająca - MR 06.2024 - ENZIAN P0 O1/1 T2/1 A2 B3/1 C2 FI - esica, więzadło szerokie lewe, przymacicza❌
    W USG 07.2026 - początki adenomiozy 💢
    Drożność - 09.2025 HyFoSy - ✅
    Lab:
    AMH 09 2024 - 2,16 (29 l.) ✅
    Cytologia 09.2024 - ✅
    Tarczyca - ✅
    Mikroelementy, witaminy - ✅
    Kolonoskopia - ✅
    Morfologia - ✅
    HPV ujemny - ✅
    MUCha, posiewy, wymazy ✅✅✅

BIRADS-3 - pod kontrolą już tylko USG✅

🧔🏻‍♂️krew ✅ nasienie ✅

Endovelle 12.2025-06.2026
    Od 08.2026 - Letrozol✌🏻
  • Bibi122 Znajoma

Wysłany: 21 września, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny ❤️ Chyba muszę naprawdę to przemyśleć i to tak porządnie, ale chcę trochę wyjaśnić — tu nie chodzi o suknię czy o kwestię dobrej zabawy, tylko po ludzku o pieniądze :( Nie mieszkamy w PL, a macierzyński u nas trwa 3 miesiące, a potem siedzisz w domu za marne grosze. To jest jedyna taka rzecz, która mnie blokuje — ten brak poczucia stabilności finansowej w razie „w”.

Ale chyba faktycznie dużo więcej jest ZA niż przeciw haha 😂

Oczywiście, jeśli przez te 3 miesiące nic się nie ruszy, to mówił coś o wywoływaniu owulacji, bo możliwe, że jej wcale nie mam.

Ale i tak patrzę na to wszystko pozytywnie ❤️
    💍Marcycha, początek 2028 ślub - więc jeśli do końca roku by pykło, to ja dopiero wtedy wracałabym do pracy :(

mistyreal lubi tę wiadomość

26 👩🏼, 25🧑🏻

staranie od 03.2026

• zrost jajnika z macicą
    • adenomioza
  • olczita Koleżanka

Wysłany: 21 września, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi, rozumiem, wszystkie finansowe i życiowe sprawy są bardzo istotne.
    Aczkolwiek chyba podobnie jak dziewczyny wyżej, też szłabym na żywioł - te większe szanse po drożności, to może być naprawdę świetny strzał.

Ja się zbieram, żeby zrobić drożność, ale trochę mnie ten ból odrzuca. No i to, że może się okazać, że niedrożne, lipa i tylko in vitro mnie okropnie przeraża...

Ze swojej strony - czekam na okres, ale wszystkie małpowe objawy uderzyły, więc myślę, że w przeciągu 1-2 dni powinien przyjść.
    Powodzenia wszystkim testującym niedługo!

• Elgenda Autorytet

Wysłany: 21 września, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi fantastycznie z tą drożnością :D
    I też bym się starała!! Może to ten moment właśnie :) trzeba pokorzystać z drożności 😊 Ale już widzę, że właśnie dopisałaś, że problem jest innego typu :( mam nadzieję, że sobie wszystko odpowiednio poukładacie, żeby przede wszystkim czuć komfort życiowo-finansowy.

Marcycha, rezerwujcie wyjazd!! Najwyżej zmienicie plany :)

Ja to mam trochę załamkę, bo właśnie zobaczyłam na papierze krew w śluzie :/ czerwoną 😭 22 dc, 8dpo.

I albo to implantacja, albo jedna wielka chuj..a.
    Czuję ból w podbrzuszu, nieduży. Miałam nadzieję, że przy progu nic takiego się nie wydarzy.

Swoją drogą polecam Samsung Galaxy watch 9 😂 pokazał mi spadek temperatury w nocy, no i proszę- krew się pokazała 🤣🤣 śmiech przez łzy

Bibi122 lubi tę wiadomość

33👱‍♀️ 34👨‍🦱 + 🐶

Początek starań: maj 2026

Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hipercholesterolemia

Leki: Letrox 125, Dostinex 0.25 mg 1x tyg, Ezen 10

Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50

72 kg, 168 cm wzrostu

Czynnik męski w normie ✅️
  • Bibi122 Znajoma

Wysłany: 21 września, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aureola94 — coś w tym jest. Zawsze byłam taka, że czerpałam z życia garściami, wszędzie mnie było pełno, a teraz jakieś chore przewrażliwienie się włącza i czuję, że będę żałować, jeśli poddam się za wcześnie 🥹

Zizu952 — o, to ciekawe. U mnie on powiedział, że wyklucza ten jajnik, bo drugi jest w 100% sprawny i że i tak podobno 80% ciąż jest z prawego jajnika, więc nie ma czego się bać. Tym bardziej że kiedyś ten lewy był przyklejony do macicy po laparo — stąd chyba takie powikłania.

Ale chwila czytania Was i znowu człowiek ma motywację, żeby działać 😂❤️ Dzięki 😂

Aureola94, Dawdler34, Marcycha lubią tę wiadomość

26 👩🏼, 25🧑🏻

staranie od 03.2026

• zrost jajnika z macicą
    • adenomioza
  • Bibi122 Znajoma

Wysłany: 21 września, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elgenda - Mam nadzieję, że ta krew to jednak będzie ta lepsza opcja i jeszcze niczego nie przesądza 🥹❤️ 8 DPO to chyba jeszcze za wcześnie, żeby spisywać cykl na straty.

I dziękuję Ci za słowa ❤️ Może faktycznie trzeba trochę odpuścić głowę i po prostu działać.

Trzymam mocno kciuki za Ciebie, żeby ta krew była tylko głupim żartem organizmu 🤞🏻🥹❤️

Elgenda lubi tę wiadomość

26 👩🏼, 25🧑🏻

staranie od 03.2026

• zrost jajnika z macicą
    • adenomioza
  • Dawdler34 Autorytet

Wysłany: 21 września, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elgenda u mnie ten samsung jest wyrocznią, idealnie przewiduje @ i rozsiewa wszelkie nadzieje przez te pomiary temperatury ale 8dpo i krew? może jednak implantacyjne, bo wcześnie jak na @? Jak długie masz cykle?

Marcycha nastawienie jest, bo 2dc, pogadamy jak będzie 10dpo 😂 ale chętnie popływałabym na plecach z tym brzuszkiem ciążowym, a nie spożywczym :D

👩‍💼91' 🧑‍💼80' + 🐕
    01.11.2025 - 1cs
    08.03.2026 - ⏸️
    28.03.2026 - ❤️
    04.04.2026 - 💔

• Tofuszka Autorytet

Wysłany: 21 września, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🍄‍🟫 natix nie wiem co do tej kreseczki, mi się wydaje że coś tam majaczy, jakiś kuzyn cienia kuzyna cienia, ale może to tylko siła sugestii skoro nikt inny nie widzi 🙈 trzymam mocno kciuki, czekam na powtórkę ☺️

💁🏻‍♀'97, 💁🏼‍♂'95
    🖤Niedoczynność tarczycy, nadwaga, niedomoga lutealna, nieregularne cykle (26-38 dni), policystyczny obraz jajników (LH do FSH 1,26), HOMA-IR 2,68 - ❓insulinooporność❓
    🖤Starania od 02.2025r.
    🌿Drożność 07/2026 ✅
    💊Leki: letrox, estrofem mite, duphaston
    💊Suple: NAC, D3+K2, CoQ10, foliany, B12, Ovosicare fertility, żelazo, wit C, berberyna, omega 3
    ⚖️ Waga (od 06/26): -4kg
‹‹ ‹ 69 70 71 72 73 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ