wrześniowe brzuszki :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny jesli umowa konczy sie po 12 tygodniu ciazy to ulega ona automatycznie przedłużeniu do dnia porodu a potem macierzyński wypłaca ZUS ...
Szkoda ze tu na OWU nie ma takiego działu z poradami bo czasem kobiety sa nie świadome swoich praw i sie niepotrzebnie boja....Może kiedyś ICSI: http://ovufriend.pl/pamietnik/milosc-to-zadanie-ktore-bog-wciaz-nam-wyznacza,144
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać. -
Lena83 dokładnie tak. Żeby dostać macierzyński to trzeba przepracować na umowę o pracę chyba 33 dni, coś koło tego. Później zachodzicie w ciążę i albo możecie od razu iść na L4 i ciągnąć do końca ciąży, albo nic nie mówić o ciąży do 12 tygodnia, a później pracodawca Was nie może zwolnić, bo jesteście chronione. Zakład pracy płaci tylko miesiąc, jak ktoś jest na L4, później płaci ZUS.
-
ja pracuje w biurze rachunkowym w kadrach i z tego co zauważyłam z reguły pracodawcy idą na rękę i się dogadują co najmniej do końca urlopu rodzicielskiego czy wychowawczego przedłużają umowy ale to raczej w małych firmach, wtedy tak jak Nancy87 napisała, 33 dni L4 płaci pracodawca reszta idzie wszytko z ZUS tylko trzeba terminów dobrze pilnować
i najlepiej po zatrudnieniu pracować około 3 miesięcy bez choroby, mieliśmy kiedyś przypadek co pracownica po jakiś 2 miesiącach poszła na zwolnienie i ją do ZUSu wzywali na kontrolę i się tłumaczyła i ona i pracodawca, w końcu dostała wypłatę zasiłku ale stresu i to w ciąży to się najadła
co innego w dużych firmach co mają ponad 20 pracowników z tego co wiem tam już pracodawca jest zobowiązany do wypłacania zasiłków i już może nie być mu to na rękę jeżeli się mylę to niech ktoś poprawiWiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2014, 19:07
-
Anuśka w firmach powyżej 20 osob rzeczywiscie pracodawca wypłaca ale tylko wypłaca. Rozlicza on sie z ZUS i po 33 dniach dostaje to w postaci ulgi składek za innych pracownikow. Ale nadal to koszt ZUS.
Aska87 lubi tę wiadomość
Może kiedyś ICSI: http://ovufriend.pl/pamietnik/milosc-to-zadanie-ktore-bog-wciaz-nam-wyznacza,144
Niech nasza droga będzie wspólna. Niech nasza modlitwa będzie pokorna. Niech nasza miłość będzie potężna. Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać. -
Powodzenia zatem !!!
Nancy87 lubi tę wiadomość
Może kiedyś ICSI: http://ovufriend.pl/pamietnik/milosc-to-zadanie-ktore-bog-wciaz-nam-wyznacza,144
Nancy u mnie też była co do dnia. Wiec juz sama nie wiem co o tym myśleć. Jeszcze ten jeden test gdzie było widać druga kreskę... Ja to jutro pójdę na betę ona już na 100% coś pokaże. Szkoda mi kasy na zwykłe testy. Nancy jeszcze trochę i niedługo się coś wyjaśni
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2014, 21:27
Isia93, Daisy lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKochane wpiszcie mnie prosze dzis w koncu po dlugich staraniach ujzalam dwie kreseczki szok i niedowierzanie jestem taka szczesliwa,powiedzcie mi bo mnie bardzo boli brzuch czy to normalne ??
Tolcia25, zielarka, monia91, Marteczka91, Anutka, Katarzyna87, Daisy, Isia93, JusWik, motyl1993, asiorekk, usia89, gosia86, Mimi86, miscelle, agniesja, Lena83, Storczyk3, Gosiacu lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny