Wrześniowe przytulanki 🫂 w porę deszczową 🌧️, a w maju🪻prosto z grilla 🫕 na salę porodową 👶🏻
-
WIADOMOŚĆ
-
awokado 🥑 wrote:Hejo, u mnie dopiero 4dpo i nie podoba mi się moja temperatura - skacze jak szalona (wczoraj ponad 37, dzisiaj nagle 36,86), więc humor z rana popsuty… ale spróbuję zająć czymś głowę, żeby nie zadręczać się za dużo 🫣 U nas dzisiaj sprzątanie i jakiś fajny leśny spacer z psiakiem, a jutro urodzinowa niespodzianka dla mojego brata 🎉
Dobrego weekendu Wam wszystkim ❤️Elena20 lubi tę wiadomość
-
awokado 🥑 wrote:Hejo, u mnie dopiero 4dpo i nie podoba mi się moja temperatura - skacze jak szalona (wczoraj ponad 37, dzisiaj nagle 36,86), więc humor z rana popsuty… ale spróbuję zająć czymś głowę, żeby nie zadręczać się za dużo 🫣 U nas dzisiaj sprzątanie i jakiś fajny leśny spacer z psiakiem, a jutro urodzinowa niespodzianka dla mojego brata 🎉
Dobrego weekendu Wam wszystkim ❤️awokado 🥑, Elena20 lubią tę wiadomość
Starania o pierwszego maluszka 🩷
♀️28
- po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG
- 1 stymulacja - 2 pęcherzyki ❌️
- 2 stymulacja - w toku ⏳️
nowy cykl 🩸 5.11
owulacja 🥚 ? -
awokado 🥑 wrote:Hej Kochana - podpytam się, bo sama brałam AH, ale dość krótko, bo spowodowała u mnie niestety masę problemów hormonalnych. Czy robiłaś już sobie badania, by sprawdzić w jakim stanie jest organizm? Warto sprawdzić, czy są jakieś niedobory + oczywiście wszystkie badania obrazowe. Jeśli jeszcze nie znasz, to szczerze polecam Ci profil na insta/youtubie Kasi Więcej niż hormony i Dominiki z Hormonalnej Przestrzeni (ona rok temu dodała całą serię postów o odstawieniu AH). Można dużo od nich wyciągnąć i jeszcze lepiej przygotować swój organizm na maluszka. Warto zadbać o siebie w pierwszej kolejności, bo od tego zależy zdrowie Kropka i łatwiej będzie Tobie samej, jeśli nie będziesz mieć niedoborów, gdy organizm będzie musiał dużo oddać rozwijającemu się dziecku lub później w połogu.
W skrócie - po takim czasie brania AH dla zdrowia swojego i przyszłego dziecka, warto sprawdzić się wzdłuż i wszerz, a jeśli już to zrobiłaś, to super i trzymam kciuki za ten cykl ❤️
Hej:) ja na stałe mieszkam za granicą i akurat w poniedziałek lecę do Polski ♥️ we wtorek będzie 4 dzień cyklu i od razu zrobię badania krwi na hormony. We wtorek też mam wizytę u ginekologa w celu sprawdzenia czy wszystko tam działa poprawnie. Na pewno też będę robić kompleks badań z krwi i moczu, ale chyba nie od razu po przylocie, bo boję się zakłamania wyników przez zmianę klimatu lot itd. Badania hormonalne muszę zrobić od razu bo to ostatni dzwonek przez „dzień cyklu”. Jak tylko będę po konsultacji i coś się dowiem to od razu dam Ci znać od kilku miesięcy suplementuje witaminę d, folian, witaminę c i kompleks b.
Niestety po zakończeniu antykoncepcji zaczął mi się problem z cerą, przetłuszczających się włosów i niestety przytyłam ( 4 kg w ciągu miesiąca). Mam nadzieję że Polscy specjaliści pomogą mi z tymi strasznymi skutkami odstawienia..
z pewnością będę też musiała schudnąć, tutaj gdzie mieszkam polecana jest dieta keto/ mało weglowoadanow- skonsultuje to.
Bardzo dziękuję za polecenie kanałów- z chęcią się zapoznam ❤️
awokado 🥑, pp2018, Deyansu lubią tę wiadomość
-
Super! 👏 Trzymam kciuki, byś trafiła na dobrego lekarza i żeby wszystko wyszło dobrze ✊💚
Z ciekawostek, to moja znajoma po wieeelu latach AH zaszła w ciążę w pierwszym naturalnym cyklu i trafiły się bliźniaki dwujajowe, chociaż żadne z nich w rodzinie nie miało takich przypadków, więc po prostu jej organizm tak szybko wrócił do pracy na pełnych obrotach 😂Domel98, pp2018 lubią tę wiadomość
-
Super 😇 sami też byśmy byli szczęśliwi jakby nam się trafiły bliźniaki 😍 u nas na razie to będzie drugi cykl dopiero.. drogie Panie mocno Was podziwiam za wytrwałość, ogrom cierpliwości i wiary 🙏 Zobaczycie, październik będzie piękny ♥️
pp2018, Deyansu, Vergeet lubią tę wiadomość
-
Domel98 wrote:Super 😇 sami też byśmy byli szczęśliwi jakby nam się trafiły bliźniaki 😍 u nas na razie to będzie drugi cykl dopiero.. drogie Panie mocno Was podziwiam za wytrwałość, ogrom cierpliwości i wiary 🙏 Zobaczycie, październik będzie piękny ♥️
Domel98, pp2018 lubią tę wiadomość
♀️28
- po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG
nowy cykl 🩸 5.11
owulacja 🥚 ? -
Lauraa wrote:Dzięki Kochana, też właśnie planuję zamówić tam żeby potwierdzić albo wykluczyć. A jaka masz dawke acard?
Mam 75mg 1x1.
Ja długo się zbierałam do wykonania tego badania ale skłoniły mnie ostatecznie do tego wyniki kwasu foliowego (ponad norme) I wysoka homocysteina.
Mi oprócz trombofili wyszła jeszcze mutacja genu mthfrLauraa, pp2018 lubią tę wiadomość
Walka o pierwsze dziecko
♀️ 31l. ♂️ 42l.
✅️Parametry nasienia
☑️08.2024 Cb💔
✅️07.2024 cykl z Lamettą ⏸️ z niedrożnego jajowodu
☑️04.2024-06.2024 Clo/Lametta ❌️
☑️ 💔17.04.2023 Poronienie zatrzymane
✅️20.03.2023 ⏸️
(zajście w ciąże naturalne po 6cs.)
U mnie:
☑️Niedrozność prawego jajowodu (sono-HSG)
☑️Trombofilia wrodzona hetero+ mutacja Mthfr homo
✅️Tarczyca✅️hormony✅️wit.B12-442 ✅️ wit.D3- 67 ✅️Ferrytyna 95 ✅️kwas foliowy 34✅️naturalne owulacje ✅️AMH 2,25 ng/ml (10.06.2024)
☑️ Homocysteina 9,68 walka o⬇️
↪️7 🥳
🔜sonovaginografia +biopsja endometrium
🔜 badanie fragmentacji DNA +test HBA nasienia
🔜 badania na pasożyty u obojga -
Ja brałam 3 lata tabletki anty, odstawiłam na rok przed rozpoczęciem starań u cały rok mój organizm do siebie dochodził, mega nieregularne miesiączki, długie cykle, pcos kosmos 😬
Domel98 lubi tę wiadomość
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
9 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex, mleczko pszczele
🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️
🔬11.2024 TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️
Badanie nasienia✅️
🗓 08.24 usg piersi✅️cytologia płynna✅️
Nadwaga - dieta i ćwiczenia (do tej pory -6 kg)
🔜26.11 Wit D3
🔜28.11 endo konsultacja
🔜04 12 wizyta u gina -
Darrika wrote:Ja brałam 3 lata tabletki anty, odstawiłam na rok przed rozpoczęciem starań u cały rok mój organizm do siebie dochodził, mega nieregularne miesiączki, długie cykle, pcos kosmos 😬
Po waszych historiach sama zaczynam się stresować. Mam
Nadzieję, ze będzie dobrze. Byłam w kwietniu u ginekologa ( wtedy jeszcze brałam tabletki) to powiedział że wszystko wygląda dobrze i że mogę się starać k dziecko od pierwszego cyklu po odstawieniu. Mam nadzieję że teraz podtrzyma zdanie.
Długie cykle to jakie? Ponad 40 dni?
Stosujesz jakąś specjalną dietę?
Ktoś z Was jest tutaj na keto? -
awokado 🥑 wrote:Super! 👏 Trzymam kciuki, byś trafiła na dobrego lekarza i żeby wszystko wyszło dobrze ✊💚
Z ciekawostek, to moja znajoma po wieeelu latach AH zaszła w ciążę w pierwszym naturalnym cyklu i trafiły się bliźniaki dwujajowe, chociaż żadne z nich w rodzinie nie miało takich przypadków, więc po prostu jej organizm tak szybko wrócił do pracy na pełnych obrotach 😂
Mi ginekolog tak podpowiadał, żeby odstawić AH tuż przed staraniami, bo od razu będą jajniki pracować jak szalone i nadrabiać zaległości 🤣🤣 a jest jak jest 🤣 także rzeczywiście co kobieta to inaczej.
U mnie rzeczywiście owulacja wróciła od razu, ale jednak było widać rozpierdziel po wypadających włosach, trądziku, bardzo mało śluzu, więc trzeba dać sobie czas na osiągnięcie równowagi 🥹Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września, 10:13
-
Missi wrote:Mam 75mg 1x1.
Ja długo się zbierałam do wykonania tego badania ale skłoniły mnie ostatecznie do tego wyniki kwasu foliowego (ponad norme) I wysoka homocysteina.
Mi oprócz trombofili wyszła jeszcze mutacja genu mthfr
Dziękuję! Zamówiłam badanie, zobaczymy 💪🏻 ja biorę kwas metylowany i homocysteina ok 7 ale jak nie brałam to miałam 10 i już mi się lekarz kazał tym zainteresować. A u Ciebie jakie byly wyniki?pp2018 lubi tę wiadomość
-
Domel98 wrote:Potwierdzałaś monitoringiem owulację? Czy testami?
♀️28
nowy cykl 🩸 5.11
owulacja 🥚 ? -
nick nieaktualny
-
Domel98 wrote:Po waszych historiach sama zaczynam się stresować. Mam
Nadzieję, ze będzie dobrze. Byłam w kwietniu u ginekologa ( wtedy jeszcze brałam tabletki) to powiedział że wszystko wygląda dobrze i że mogę się starać k dziecko od pierwszego cyklu po odstawieniu. Mam nadzieję że teraz podtrzyma zdanie.
Długie cykle to jakie? Ponad 40 dni?
Stosujesz jakąś specjalną dietę?
Ktoś z Was jest tutaj na keto?
Mi pcos samo przeszło, po roku jakoś się ten organizm ogarnął i sam doszedł do ładu, po drodze jeszcze budową domu, kredyt, ślub więc sporo stresu było i się pewnie nałożyło. Miałam po 40-45 dni niektóre cykle i na i obrazie usg też lekarz stwierdził policystyczne jajniki. Ale mimo ,że pcos sobie poszło, to lolejny rok były starania o córkęWiadomość wyedytowana przez autora: 28 września, 11:39
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
9 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex, mleczko pszczele
🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️
🔬11.2024 TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️
Badanie nasienia✅️
🗓 08.24 usg piersi✅️cytologia płynna✅️
Nadwaga - dieta i ćwiczenia (do tej pory -6 kg)
🔜26.11 Wit D3
🔜28.11 endo konsultacja
🔜04 12 wizyta u gina -
Lauraa wrote:Nie było mnie chwile bo miałam armagedon w robocie, ale już wszystko nadrobiłam 🥰 cieszę się na nową nazwę wątku 💪🏻
Byłam dzisiaj w 12dc u nowego ginekologa przy okazji sprawdzić jak tam owulacja i się okazało, że akurat ją mam 🤯 od 2 dni robię testy owu i totalnie blade więc bardzo mnie to zaskoczyło. Ginekolog bardzo drążył temat mojej ciąży biochemicznej i mówił, że oczywiście mógł to być przypadek losowy, ale bardzo dopytywał czy w rodzinie nie mam przypadków zakrzepów. I rzeczywiście mam i to bardzo blisko, więc zasugerował mi zrobienie badania na trombofilie. Patrząc ze akurat mam owu przepisał mi na wszelki wypadek acard co 2 dzień i estriadol w żelu bo endo 6mm i bardzo mało śluzu. Do tego żebym poczytała o ziołach ojca Sroki. Nie ukrywam, że do tej pory jestem w szoku, bo tuż po biochemie byłam u swojego gina który mi powiedział, że to na pewno przypadek i po 3 poronieniach dopiero się wdraża diagnostykę i leczenie.
Jestem w szoku tak dwóch skrajnych podejść 🙈
Super, ze juz kupilas test na trombofilię.
A co do lekarza, wow! Dobrze, że drąży. Po co kobietę przeciągać przez kilka poronień, no po co.. 😮 może sami z żoną doświadczyli strat i wie czym to pachnie. Ja wiem, że lekarze głównie patrzą na statystyki.. ale naprawdę szkoda czasu, nerwów, dodatkowego stresu dla organizmu.
U mnie przy poronieniu w lipcu wyszła trisomia 8 chromosomu, przypadek, wada letalna, ale tyle, ile się dowiedziałam z pozostałej diagnostyki, to moje.
Ja po konsultacji z hematolog biorę Acard 75 (tej dojelitowy) przy mutacji heterozygotycznej PAI-1.Deyansu, Lauraa lubią tę wiadomość
38 👱♀️, 37🧔♂️ AMH 0,82
28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 Janek [8+3] trisomia w obrębie 8 chromosomu
🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)
6.09, 8.09 ⏸️
9.09 beta 704, prog 39,50
11.09 beta 1861, prog 43
18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
🩺 8.11 12+5 prenatalne
Euthyrox 25
KIR AA
-
Donna89 wrote:Cześć dziewczyny,
Mam pytanie odnośnie progesteronu. Jakie są Wasze wyniki w 6/7 dpo?
Miewałam 23 albo 28 w 7/8 dpo. Przy ciąży miałam 12.38 👱♀️, 37🧔♂️ AMH 0,82
28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 Janek [8+3] trisomia w obrębie 8 chromosomu
🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)
6.09, 8.09 ⏸️
9.09 beta 704, prog 39,50
11.09 beta 1861, prog 43
18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
🩺 8.11 12+5 prenatalne
Euthyrox 25
KIR AA
-
Lauraa wrote:Dziękuję! Zamówiłam badanie, zobaczymy 💪🏻 ja biorę kwas metylowany i homocysteina ok 7 ale jak nie brałam to miałam 10 i już mi się lekarz kazał tym zainteresować. A u Ciebie jakie byly wyniki?
Na początku sierpnia
Homocysteina 9,65
A kwas foliowy 34 z normą do 26,80
A B12 442 więc tu walczę też ale o podbicie
Już teraz też biorę odpowiednie suple i mam nadzieje że już spadła homocysteina. W październiku będę powtarzać badania i zobaczymy 🙏Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września, 11:30
pp2018, Lauraa lubią tę wiadomość
Walka o pierwsze dziecko
♀️ 31l. ♂️ 42l.
✅️Parametry nasienia
☑️08.2024 Cb💔
✅️07.2024 cykl z Lamettą ⏸️ z niedrożnego jajowodu
☑️04.2024-06.2024 Clo/Lametta ❌️
☑️ 💔17.04.2023 Poronienie zatrzymane
✅️20.03.2023 ⏸️
(zajście w ciąże naturalne po 6cs.)
U mnie:
☑️Niedrozność prawego jajowodu (sono-HSG)
☑️Trombofilia wrodzona hetero+ mutacja Mthfr homo
✅️Tarczyca✅️hormony✅️wit.B12-442 ✅️ wit.D3- 67 ✅️Ferrytyna 95 ✅️kwas foliowy 34✅️naturalne owulacje ✅️AMH 2,25 ng/ml (10.06.2024)
☑️ Homocysteina 9,68 walka o⬇️
↪️7 🥳
🔜sonovaginografia +biopsja endometrium
🔜 badanie fragmentacji DNA +test HBA nasienia
🔜 badania na pasożyty u obojga -
Dajecie mi nadzieję na ustabilizowanie cyklu po AH. Mam lęki co będzie jak już nie będę mieć stymulacji, strasznie się boję, że bez leków nie będę już miała swojej owulacji i już na zawsze będę mieć cykle kilkumiesięczne. Strasznie się tego boję, bo tak nie da się żyć. Mam dietę, ruch, ale i tak się boję.
👩29👨30
👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
✅ wyrównane niedobory witaminowe
✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
✅ obydwa jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
listopad - badania krwi -
Dzień dobry!
@Lauraa super że trafiłaś na takiego lekarza. Ale trzymam kciuki żeby nie było jednak tej mutacji i żeby cb była faktycznie spowodowana czymś innym.
Moja lekarka jest raczej z tych uspokajających. Na razie mi to nie przeszkadza. Zobaczymy.
Jak pisałam wcześniej mam te dziwne owulacyjne objawy zaraz po okresie. Już mi przechodzi ale z ciekawości zaczęłam robić testy owu i chciałam was prosić o analizę 🤣 jako że ja się całkowicie na tym nie znam.
Czy to jest normalne, że od trzech dni (od ustania krwawienia) wychodzi mi tak wyraźna kreska? Rozumiem że mam czekać na to żeby ta pierwsza była wyraźniejsza od drugiej?
No i oczywiście nie doczytałam że to trzeba robić o tej samej godzinie.👩🏼&👨🏽 30 &🐶 2
7 cs o pierwsze 👶🏼
08.2024 (4cs) ciąża biochemiczna 💔
10.2024 (6cs) ciąża biochemiczna 💔
11.2024 przerwa na reagenerację 😴