Wrześniowe przytulanki 🫂 w porę deszczową 🌧️, a w maju🪻prosto z grilla 🫕 na salę porodową 👶🏻
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Wszystkim
Allleeeee tu lecicie z tematami i stronami, jak tak dalej pójdzie, to wątek będzie mieć z 350 stron co najmniej
Ale do brzegu, nadrobiłam o tyle, o ile, więc odniosę się tylko do niektórych rzeczy, które mi jakoś utkwiły w głowie.
Aniu 🫂 - jeśli to czytasz, strasznie mi przykro. Nadrabiając już zauważyłam, że Cię nie ma. Odpuszczenie to też decyzja, ważne, że wspólna. Życzę Ci wszystkiego dobrego i dużo zdrowia i spokoju dla Waszej Rodziny 💕
Witam serdecznie na pokładzie nowe 🆕 Dziewczyny - fajnie, że jesteście 😍
Widzę, że pojawia się sporo 🌱🌱 i super! Gratulacje za wszelkie podwójne krechy i przyrosty bety! 😊
Standardowo też 🫂 za biele, przyjścia 🐒 i wszelkie obsuwy w planach. Dużo zdrówka i cierpliwości dla Dziewczyn mających przed sobą jakieś zabiegi, badania piersi, itp. historie. Trzymam kciuki, żeby wszystko wyszło ok i można było wrócić do starań o maluszka 💕
Było jakieś pytanie o Ovitrelle: u mnie był po nim okropny ból brzucha (jak na @) przez ponad 2 kolejne tygodnie - aż do 2-3 dnia @. Plus spuchła mi noga i bolała mnie pachwina (po stronie, gdzie mam potwierdzoną niewydolność żylną nogi)
I róbcie mi dalej smaka. Sushi, mniam 🍣🍣
Trochę prywaty: dziś byłam na cytologii i nie wiem, czy dostanę jej wynik przed planowanym badaniem drożności. Coś mi się ubzdurało, że czeka się 2 tygodnie, a tu babka w recepcji mówi, że 3 🫣 A za dokładnie 3 tygodnie to ja już będę w szpitalu, tak, że no... 23 września podejdę do przychodni, może akurat już będzie .... W razie w, mam wynik płynnej z sierpnia zeszłego roku.
Podobny wtf miałam, jak sprawdziłam, czy jest już wynik badania cynku. Miało być 10 dni, a tu w systemie info, że czas oczekiwania to 22 dni robocze. Super, poczekam, to i tak badanie dodatkowe.
Jedyne, co już mam i się cieszę z tego wyniku, to homocysteina - niecałe 4, czyli w bezpiecznym zakresie. Mimo wysokiego cholesterolu całkowitego i LDL i moich "śmiesznych" genów. Pewnie zadziałało branie tych wszystkich witamin z grupy B
P.S. Zdaje się, że od tego postu będę już Ekspertką. Wow
Miłego, spokojnego dnia Wszystkim!!!DreamBee, Elena20, Mystic_Rose lubią tę wiadomość
👩🏻 38
PCOS, IO, hiper: androgeny & prolaktyna po MTC
dawniej nadwaga i problemy z tarczycą
MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota
AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki
👱🏻32
nasienie morfo 3%, wysokie pH i lepkość
ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK
IO, stan przedcukrzycowy (?) -> OGGT (11.2024)
stres oksydacyjny Wysoki; MAR HBA chromatyna OK
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
Początek czerwca 2024 - cb (po niedrożnej stronie)
Lipiec 2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
Sierpień-Wrzesień /Grudzień 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga -
Alysa wrote:Awokado ja miałam wykrytego takiego 1 cm. Lekarz zlecił jednak biopsję bo podczas niej mógł wyciąć całego. Niestety dziady lubią czasem szybko urosnąć - koleżance urósł do 6 cm i musieli już ciąć operacyjne. Jednak wolę biopsję bo zabieg trwa max 10 min i kompelnie nic nie czuć. Nawet blizna po igłę nie zostaje
-
Nineq wrote:Tak w temacie guzków, włókniaków: badajcie regularnie. W kwietniu miałam usuwanego takiego 2x2.5 cm. Pół roku wcześniej poszedłby przez biopsję, a z takim wymiarem onkolog zakwalifikował go do usuwania operacyjnego😉tak jak Alysa pisała, lubią sobie szybko rosnąć.
Elena20 lubi tę wiadomość
23 cykl starań
👱🏻♀️32 lat/🧔🏻33 lata
♠️Niedoczynność tarczycy, mięśniaki usunięte laparoskopowo
HSG✅, Mucha✅ , hormony 3dc✅, 7dpo✅, TSH, FT3, FT4✅, Glukoza/insulina✅, nasienie 🟩 - ilość i koncentracja 4 krotnie ponad normy, morfo 3%, trochę leniwe chłopaki ale podkoksujemy
11.04.2024 - wizyta u nowego ginekologa 👎
24.04.2024 - wizyta w poradni leczenia niepłodności
Mówią, że nadzieja umiera ostatnia... -
Donna89 wrote:U mnie przyszedł wynik bety i niestety miałam rację że test pokazał fałszywy dodatni
No nic, trzeba trochę wyluzowaćElena20 lubi tę wiadomość
-
Alysa wrote:Współczuję że musiałas usuwać operacyjnie 🥺 ja ma szczęście w porę trafiłam na fajnego radiologia od usg, który dał mi prywatny numer do swojego ordynatora na onkologi. Potem już z nim sama ustalałam gdzie mam się zgłosić na biopsję na NFZ, czekałam chyba tydzień. Inna dziewczyna z forum niestety z poważniejszym przypadkiem też szybko u niego załatwiła, dzwoniła w piątek a w pon miała biopsję.
Nie było źle chociaż miało być w znieczuleniu ogólnym, a skończyło się na miejscowym, bo miejsc w szpitalu nie było - tak dużo osób z chorobami nowotworowymi 😕
U mnie szło szybko wszystko, bo mialam kartę DILO, tylko ciąża wstrzymała zabieg i kazali się zgłosić w II trymestrze, ale ze nie wyszło to znaleźli mi termin w dwa dni. I okazało się, że włókniak urósł jeszcze bardziej.Elena20 lubi tę wiadomość
-
Missi wrote:A mam do Was dziewczyny takie ogólne pytanie.
Jak to u was jest w okresie starań tzn od owulacji do okresu jeśli chodzi o waszą aktywność? Mam tu na myśli czy jakoś specjalnie się oszczędzacie w razie czego?
Pytam bo po pierwszym poronieniu dużo analizowałam i winiłam siebie że może za dużo pracowałam, za mało odpoczywałam, dźwigałam zakupy itp. Akurat u mnie to raczej nie miało znaczenia w tamtym przypadku. Ale już tak myślę na zaś.
Mam dni luzu, ale mam dni że muszę coś cięższego przenieść albo sama wnieść duże zakupy. Chodzę też systematycznie na siłownię.
I zastanawiam się czy dźwiganie zakupów i ciężarów na siłowni ma na początkowym etapie w ogóle jakieś znaczenie?
Jak jest z tym u was? 😊 Myślicie o tym w ogóle?
Ja przez cały cykl żyje normalnie, staram się ruszać ile się da, chociaż po covidzie jeszcze nie wróciłam na siłownię plus teraz okres i mi plecy pękają więc pewnie dopiero po weekendzie jeszcze przed wyjazdem pochodź na siłkę. Jem zdrowo, ale pozwalam sobie na odstępstwa 🤭 alkoholu nie pije, bo nie lubi, nie pale, jak mnie boli głowa to biorę leki, bo się męczyć nie będę skoro i tak nie wiem czy ciąża jest czy nie czy się zagnieżdża dopiero 🤷♀️ jak juz ciąża bedzie to wiadomo, niektóre produkty do jedzenia trzeba odstawić, nie ma co dźwigać ciężarów czy się katować turbo treningami ale myślę taka normalna aktywność to wręcz jest wskazana. Z kosmetyków to tylko retinol odstawie, nie będę jakoś szaleć że składami tuszu di rzęs czy psikacza pod pachy bo nie wpadajmy w paranoje 🤭Cavarathiel, DreamBee, Ilka96, Elena20, Mystic_Rose lubią tę wiadomość
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
9 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex
🔬08.2024 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️
🔬11.2024 TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️
Badanie nasienia✅️
Glukoza + insulina homa ir❌️ IO
🗓 08.24 usg piersi✅️cytologia płynna✅️
Nadwaga - dieta i ćwiczenia (do tej pory -6 kg)
🔜27.11 endo konsultacja
🔜04 12 wizyta u gina -
Nineq wrote:Dobrze, że szybko poszło 🍀
Nie było źle chociaż miało być w znieczuleniu ogólnym, a skończyło się na miejscowym, bo miejsc w szpitalu nie było - tak dużo osób z chorobami nowotworowymi 😕
U mnie szło szybko wszystko, bo mialam kartę DILO, tylko ciąża wstrzymała zabieg i kazali się zgłosić w II trymestrze, ale ze nie wyszło to znaleźli mi termin w dwa dni. I okazało się, że włókniak urósł jeszcze bardziej.Elena20 lubi tę wiadomość
23 cykl starań
👱🏻♀️32 lat/🧔🏻33 lata
♠️Niedoczynność tarczycy, mięśniaki usunięte laparoskopowo
HSG✅, Mucha✅ , hormony 3dc✅, 7dpo✅, TSH, FT3, FT4✅, Glukoza/insulina✅, nasienie 🟩 - ilość i koncentracja 4 krotnie ponad normy, morfo 3%, trochę leniwe chłopaki ale podkoksujemy
11.04.2024 - wizyta u nowego ginekologa 👎
24.04.2024 - wizyta w poradni leczenia niepłodności
Mówią, że nadzieja umiera ostatnia... -
Deyansu wrote:Hej Wszystkim
Allleeeee tu lecicie z tematami i stronami, jak tak dalej pójdzie, to wątek będzie mieć z 350 stron co najmniej
Ale do brzegu, nadrobiłam o tyle, o ile, więc odniosę się tylko do niektórych rzeczy, które mi jakoś utkwiły w głowie.
Aniu 🫂 - jeśli to czytasz, strasznie mi przykro. Nadrabiając już zauważyłam, że Cię nie ma. Odpuszczenie to też decyzja, ważne, że wspólna. Życzę Ci wszystkiego dobrego i dużo zdrowia i spokoju dla Waszej Rodziny 💕
Widzę, że pojawia się sporo 🌱🌱 i super! Gratulacje za wszelkie podwójne krechy i przyrosty bety! 😊
Standardowo też 🫂 za biele, przyjścia 🐒 i wszelkie obsuwy w planach. Dużo zdrówka i cierpliwości dla Dziewczyn mających przed sobą jakieś zabiegi, badania piersi, itp. historie. Trzymam kciuki, żeby wszystko wyszło ok i można było wrócić do starań o maluszka 💕
Było jakieś pytanie o Ovitrelle: u mnie był po nim okropny ból brzucha (jak na @) przez ponad 2 kolejne tygodnie - aż do 2-3 dnia @. Plus spuchła mi noga i bolała mnie pachwina (po stronie, gdzie mam potwierdzoną niewydolność żylną nogi)
Trochę prywaty: dziś byłam na cytologii i nie wiem, czy dostanę jej wynik przed planowanym badaniem drożności. Coś mi się ubzdurało, że czeka się 2 tygodnie, a tu babka w recepcji mówi, że 3 🫣 A za dokładnie 3 tygodnie to ja już będę w szpitalu, tak, że no... 23 września podejdę do przychodni, może akurat już będzie .... W razie w, mam wynik płynnej z sierpnia zeszłego roku.
Podobny wtf miałam, jak sprawdziłam, czy jest już wynik badania cynku. Miało być 10 dni, a tu w systemie info, że czas oczekiwania to 22 dni robocze. Super, poczekam, to i tak badanie dodatkowe.
Jedyne, co już mam i się cieszę z tego wyniku, to homocysteina - niecałe 4, czyli w bezpiecznym zakresie. Mimo wysokiego cholesterolu całkowitego i LDL i moich "śmiesznych" genów. Pewnie zadziałało branie tych wszystkich witamin z grupy B
Miłego, spokojnego dnia Wszystkim!!!Kropka w Kreski, Elena20 lubią tę wiadomość
27 cs
💁🏽♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺
Wiesz, nie. Ten mój endokrynolog, którego rzuciłam z innych względów, na moje pytanie o to, wzruszył ramionami i powiedział coś w stylu "aaa, wszystkie tak macie po tej tabletce, to jest norma" I z jednej strony, nie wiem, czy to norma, że moja PRL bazowo jest zbyt niska, po czym po tabsie leci 75x do góry, a z drugiej - z tego, co sama czytam i słucham lekarzy w necie - to obecnie odchodzi się od tych testów z metoklopramidem, zwłaszcza, jeśli bazowa PRL jest ok. Poza tym głównie leczone są hiperprolaktynemie, w których udowodniona jest jego przyczyna w postaci guzka i takie, w których są objawy jak np. mlekotok.
Reasumując nie biorę na to nic.
W Twojej stopce nie widzę nic na ten temat - czy też masz problemy z prolaktyną?Elena20 lubi tę wiadomość
👩🏻 38
posiewy, MUCHA - ok
👱🏻32
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
Ja już po usg piersi i mam słodko-gorzkie informacje, bo moje dwa włókniaki nic nie urosły, ale rozmnożyły się w cztery włókniaki - po dwa w każdej piersi 😅 ale póki co są malutkie, więc dalej samobadanie + usg za 6 miesięcy 🥲
Elena20, Mystic_Rose lubią tę wiadomość
-
Donna89 wrote:U mnie przyszedł wynik bety i niestety miałam rację że test pokazał fałszywy dodatni
No nic, trzeba trochę wyluzować
Poważnie? Byłam pewna, że coś jest na rzeczy. Test może być aż tak wadliwy?
Przykro mi 🥺Elena20 lubi tę wiadomość
Walka o pierwsze dziecko
♀️ 31l. ♂️ 42l.
✅️Parametry nasienia
☑️08.2024 Cb💔
✅️07.2024 cykl z Lamettą ⏸️ z niedrożnego jajowodu
☑️04.2024-06.2024 Clo/Lametta ❌️
☑️ 💔17.04.2023 Poronienie zatrzymane
✅️20.03.2023 ⏸️
(zajście w ciąże naturalne po 6cs.)
U mnie:
☑️Niedrozność prawego jajowodu (sono-HSG)
☑️Trombofilia wrodzona hetero+ mutacja Mthfr homo
✅️Tarczyca✅️hormony✅️wit.B12-442 ✅️ wit.D3- 67 ✅️Ferrytyna 95 ✅️kwas foliowy 34✅️naturalne owulacje ✅️AMH 2,25 ng/ml (10.06.2024)
☑️ Homocysteina 9,68 walka o⬇️
↪️7 🥳
🔜sonovaginografia +biopsja endometrium
🔜 badanie fragmentacji DNA +test HBA nasienia
🔜 badania na pasożyty u obojga -
Deyansu wrote:Hej Wszystkim
Miłego, spokojnego dnia Wszystkim!!!
Nie wiem czy miałaś, ale przed drożnością powinnaś mieć zlecony panel urogenitalny i biocenozę pochwy to ważne, żeby Ci czegoś dalej nie wepchnęli…Deyansu, Elena20 lubią tę wiadomość
“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”
4.09.2024 r. - transfer blastki
12.09.2024 r. - beta HCG 50,27 mIU/ml - zostań z Nami proszę! (po Zivafert i Ovitrelle) Progesteron 128 ng/ml
14.09.2024 r. - beta HCG 56,41; Progesteron 121 ng/ml
17.09.2024 r. - beta HCG 200,42; Progesteron 108,6 ng/ml
20.09.2024 r. - beta HCG 802,05; Progesteron 85,9 nh/ml
2.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 0,44 cm; 140 uderzeń /min
16.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 1,9 cm; 143 uderzeń/min 😻
7.11 - CRL 4,4 cm; FHR 167, mamy małego Wstydnisia😊
13.11 - prenatalne - CRL 6,1 cm Dzieciaczka, FHR 152🧬 ryzyka niskie
10.12 - wizyta ⏳
❄️- czeka na Nas na zimowisku;)
-
Frutellka wrote:Nie wiem czy miałaś, ale przed drożnością powinnaś mieć zlecony panel urogenitalny i biocenozę pochwy to ważne, żeby Ci czegoś dalej nie wepchnęli…
Dzięki, ale tak jak w mojej stopce miałam robione teraz niedawno posiewy z pochwy i szyjki macicy plus biocenoza pochwy plus MUCHa i wszystko jest ok :*DreamBee, Elena20 lubią tę wiadomość
👩🏻 38
posiewy, MUCHA - ok
👱🏻32
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
Deyansu wrote:Dzięki, ale tak jak w mojej stopce miałam robione teraz niedawno posiewy z pochwy i szyjki macicy plus biocenoza pochwy plus MUCHa i wszystko jest ok :*
W takim razie super 🤩Elena20 lubi tę wiadomość
“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”
4.09.2024 r. - transfer blastki
12.09.2024 r. - beta HCG 50,27 mIU/ml - zostań z Nami proszę! (po Zivafert i Ovitrelle) Progesteron 128 ng/ml
14.09.2024 r. - beta HCG 56,41; Progesteron 121 ng/ml
17.09.2024 r. - beta HCG 200,42; Progesteron 108,6 ng/ml
20.09.2024 r. - beta HCG 802,05; Progesteron 85,9 nh/ml
2.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 0,44 cm; 140 uderzeń /min
16.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 1,9 cm; 143 uderzeń/min 😻
7.11 - CRL 4,4 cm; FHR 167, mamy małego Wstydnisia😊
13.11 - prenatalne - CRL 6,1 cm Dzieciaczka, FHR 152🧬 ryzyka niskie
10.12 - wizyta ⏳
❄️- czeka na Nas na zimowisku;)
-
awokado 🥑 wrote:Ja już po usg piersi i mam słodko-gorzkie informacje, bo moje dwa włókniaki nic nie urosły, ale rozmnożyły się w cztery włókniaki - po dwa w każdej piersi 😅 ale póki co są malutkie, więc dalej samobadanie + usg za 6 miesięcy 🥲
A jaka jest opinia lekarza? Nie ma przeciwwskazań do ciąży przy włókniakach?Elena20 lubi tę wiadomość
👧28 👨29 🐈🐈⬛
4cs z pomiarami
starania 'na luźno' ok 2 lata
30.09 badania 4dc
LH- 3,3mlU/ml
FSH- 7,05 mlU/ml
Prolaktyna 478,2mlU/l
Estradiol 50pg/ml
19.09.24 USG piersi ok -
U mnie dzisiaj 26 dzień cyklu i brazowe plamienie, pewnie raczej na okres, choc do tej pory mialam raczej brazowo-czerwone plamienia na poczatku lub od razu krew, a tu brazowe jak na koniec mieziaczki i w ogole 2 dni przed terminem, czy cos moze byc na rzeczy czy sie łudzę? zadnych ewentualnych objawow, brzuch tez mnie nie boli ani nie ma skurczy jak na okres
👦 29 l.
- podstawowe wyniki nasienia ✅
- posiew (e.coli ) ❌
👩 30 l.
- bolesne stosunki - pochwica/endometrioza?
- AMH 0,85 (12.2023)
- Za niskie wyniki hormonów prog i estradiol
- D3 35 (04.2024) -> 89 (07.2024)✅
- TSH 0,95 (07.2024) ✅
-hiperprolaktynemia?
- bakterie w posiewie
03.2024: Naprotechnolog
+ Model Creightona
05/06. 2024:
Pierwszy cykl stymulowany -lametta (jest owulacja,7dpo estrdiol 76, prog 11,9, nie ma ciąży ❌)
06/07. 2024:
Drugi cykl stymulowany - lametta (3 pęcherzyki, 1 pękł, 7dpo estradiol 77, prog 12,6) nie ma ciąży ❌
07/08.2024
Trzeci cykl stymulowany - lametta (7dpo estradiol 98, ptogesteron 19,97) nie ma ciąży ❌
🔜 20.09 laparoskopia diagnostyczna ?
💊 Suplementy:
D3 (Vigantoletten)
Up Fertil Woman ( od 06.2024 )
Biosteron (04.2024 - 07.2024)
Olej z wiesiołka ( od 11.2023 do 04.2024 i w formie tabletek od 07.2024)
Koenzym Q10 + E ( od 07.2024)
NAC (od 07.2024)
💊 Leki:
Lametta
Dostinex
Glucophage -
U mnie w obydwóch jajnikach pęcherzyki 13mm. Na początku przyszłego tygodnia kolejna wizyta. Nasienie męża jest ok, czynnik męski wykluczony ☺️
brilka, Missi, Lauraa, Galaxis, Kasiekkk, Darrika, Deyansu, ellevv, conte, pp2018, Elena20, Mystic_Rose, hakorośl lubią tę wiadomość
👩29👨30
👶starania od 01/2024 (8cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
✅ wyrównane niedobory witaminowe
✅ niedoczynność tarczycy chwilowo unormowana, aktualnie bez leków
❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
✅ obydwa jajowody drożne
✅ podstawowe badania nasienia
❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża
💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta
👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (4cs)
💊11/2024 - 4cs z Lamettą (pęcherzyk 23mm w lewym jajniki, bliski pęknięcia)
🩸5/11
🥚20/11
📆 Kalendarz wizyt
28/11 - badanie krwi
3/12 - endokrynolog -
Suzie wrote:U mnie w obydwóch jajnikach pęcherzyki 13mm. Na początku przyszłego tygodnia kolejna wizyta. Nasienie męża jest ok, czynnik męski wykluczony ☺️
🐈🐈⬛
9 cs 🌼