Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wrześniowe przytulanki 🫂 w porę deszczową 🌧️, a w maju🪻prosto z grilla 🫕 na salę porodową 👶🏻
Odpowiedz

Wrześniowe przytulanki 🫂 w porę deszczową 🌧️, a w maju🪻prosto z grilla 🫕 na salę porodową 👶🏻

Oceń ten wątek:
  • Elena20 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Hej :)

Mam pytanie do Dziewczyn, które stosowały suple na śluz - czy l-Argininię, tak samo jak wiesiołek i NAC stosujemy tylko w określone dni cyklu, do owulacji?

W tamtym cyklu brałam l-Argininę do końca i zastanawiam się, czy to nie to jest winowajcą przesunięcia @ o 1 dzień w dół oraz przedłużonego krwawienia i większego bólu na początku @. No i NAC brałam nie tylko 3-7 dc, tylko też do owulacji (choć w mniejszej dawce)

Z góry dzięki za pomoc :)

U mnie psychika lekko w rozsypce, bo nie mogę się doczekać wyniku posiewów, siedzę jak na jaju, a do tego w ostatnie 5 dni "przytyłam" 2 kg. Nogi mam dość opuchnięte, czuję kolana. Tak to jest jak człowiek sobie za dużo pofolguje (piwko, lody, trochę słodyczy przez ostatni tydzień) :( znów obetnę węglowodany i będę mocniej trzymać okienko żywieniowe - mam nadzieję, że wkrótce woda mi zejdzie z nóg i waga ruszy w dół ....
    a do tego bycie wolnym strzelcem, kiedy mam tak mało czasu, też troszkę dołuje. Nie umiem w nie-działanie, kompletnie mnie to rozwala ;/

Miłego, spokojnego dnia.

NAC biorę codziennie 600mg - w sierpniu zapomniałam zwiększyć w 3-7dc do 1800mg.
    L-arginine biorę przez cały cykl bez przerwy.
    Olej z wiesiołka tylko do owulacji, zaczynam w 1dc.
    Tylko ja zaczęłam przyjmować suple od sierpnia, więc nie jestem ekspertem 🤭

Jestem aktualnie na diecie, udało mi się zrzucić 9kg. Musiałam radykalne zmiany w diecie zaprowadzić. Wydaje mi się, że podczas starań trzeba całkowicie zrezygnować z alkoholu, bo to obniża płodność.

Przytulam mocno 🫂🫂🫂

Kociara20996 to tak jak ja, czekam jeszcze.na 🐒 ma przyjść jutro 😉

Galaxis możemy sobie przybić piątkę. Ja też co chwilę piję 😅 Tylko na okres starań zrezygnowałam z napoji gazowanych na rzecz... wody mineralnej gazowanej z cytryną ❤️ No i sięgam częściej po ziołowe herbaty. Kawę piję nadal - uwielbiam. Jestem kawoszka ❤️🤭 Ale zdecydowanie mniej niż kiedyś.

Galaxis, Deyansu, DreamBee lubią tę wiadomość

Rodzeństwo👶 (7cs) TP 07.07.2025
    23.10. 9dpo ⏸️
    23.10. 9dpo beta 8,23 prog 21,07
    25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
    28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
    12.11. 6+1 pierwsza wizyta, mamy bijące serduszko i 0.35 cm CRL ❤️
    12.12. kolejna wizyta 🩺
    19.12. pierwsze badania prenatalne 🧬
    preg.png
    Eliza 🩷👧(5cs) lipiec 2019
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elena20 wrote:
    Jasne, że tak! ❤️ Witamy we wrześniu. Oby 13 września był dla Ciebie szczęśliwy 🍀🍀🍀🤞
    Dziękuję :) choć wiarę w powodzenie - mam coraz mniejszą. Daję sobie jeszcze pół roku :) Wieku nie oszukam :)

Ale Tobie i Wszystkim Dziewczynom kibicuję z całych sił :)

Elena20 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elena20 wrote:
    NAC biorę codziennie 600mg - w sierpniu zapomniałam zwiększyć w 3-7dc do 1800mg.
    L-arginine biorę przez cały cykl bez przerwy.
    Olej z wiesiołka tylko do owulacji, zaczynam w 1dc.
    Tylko ja zaczęłam przyjmować suple od sierpnia, więc nie jestem ekspertem 🤭

Jestem aktualnie na diecie, udało mi się zrzucić 9kg. Musiałam radykalne zmiany w diecie zaprowadzić. Wydaje mi się, że podczas starań trzeba całkowicie zrezygnować z alkoholu, bo to obniża płodność.

Przytulam mocno 🫂🫂🫂

Kociara20996 to tak jak ja, czekam jeszcze.na 🐒 ma przyjść jutro 😉

Galaxis możemy sobie przybić piątkę. Ja też co chwilę piję 😅 Tylko na okres starań zrezygnowałam z napoji gazowanych na rzecz... wody mineralnej gazowanej z cytryną ❤️ No i sięgam częściej po ziołowe herbaty. Kawę piję nadal - uwielbiam. Jestem kawoszka ❤️🤭 Ale zdecydowanie mniej niż kiedyś.
    Na dietę planuję przejść co miesiąc ;) i nic z tego nie wychodzi :) ale mam postanowienie, że wrzesień będzie inny ;) Przybijam piątkę z kawką :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia, 10:52

• Anulek84 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ellevv wrote:
    W poprzednim też jakoś tak koło siebie byliśmy 🫣 U nas ogólnie jest na lajcie ale od poprzedniego cyklu nic nie robię. Żadnych supli, pilnowania itp itp.. czekamy na wrześniową wizytę ☺️

Też niekiedy odpuszczam suple, witaminy D tylko pilnuję. I tak samo czekamy na wrześniowa wizytę w klinice, może coś się rozjaśni bardziej co jest grane 😉 po laparoskopii w czerwcu podchodzę bardziej na spokojnie i luzacko, że nawet nie wzrusza mnie 1 kreska już 😂

Elena20, ellevv lubią tę wiadomość

👩40 👨41
    starania od II.2023
    Badania ok (mucha, drożność, histero, biocenoza, wirusowe, morfo 3%, AMH 0,78->1,05)
    II.2024 💔
    IX.2024 start IVF
    🔜 kariotypy+genetyk
    🔜4.12 usg
    5dni przed stymulacją do IVF niespodzianka ⏸
    16.11. 10dpo beta-hcg 10,93 prog. 9,72
    18.11. 12dpo beta-hcg 53,74 prog. 22,08
    21.11. beta-hcg 217,59 prog. 33,22

preg.png
  • Elena20 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mystic_Rose wrote:
    Na dietę planuję przejść co miesiąc ;) i nic z tego nie wychodzi :) ale mam postanowienie, że wrzesień będzie inny ;) Przybijam piątkę z kawką :)

Też nie jestem zbyt dobra w diety. Liczę kcal w aplikacji fatsecret, jem wszystko co lubię. Staram się, żeby dziennie makro się zgadzało, żeby jedzenie było różnorodne. Plus suple.
    I waga spada w dół. Mam 27 BMI więc nadwaga. Jeszcze trochę muszę zrzucić 🤭🤭😅

Mystic_Rose lubi tę wiadomość

Rodzeństwo👶 (7cs) TP 07.07.2025
    23.10. 9dpo ⏸️
    23.10. 9dpo beta 8,23 prog 21,07
    25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
    28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
    12.11. 6+1 pierwsza wizyta, mamy bijące serduszko i 0.35 cm CRL ❤️
    12.12. kolejna wizyta 🩺
    19.12. pierwsze badania prenatalne 🧬
    preg.png
    Eliza 🩷👧(5cs) lipiec 2019
    age.png
  • patzap1 Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, przychodzę z sierpniowego wątku.
    Wrzesień miał być dla mnie nową nadzieją z badaniem drożności jajowodów i planem na dalsze starania z pomocą medyczną, niestety wczoraj odebrałam wyniki wymazów z szyjki i powitałam na pokładzie ureaplasmę...

Proszę w takim razie Elena20 o wpisanie na wolnego strzelca bo warsztat u nas na razie zamknięty :(

Zastanawiałam się, czy nie odpuścić forum na czas leczenia ale jesteście dziewczyny super społecznością <3 więc zostaję!

Elena20, DreamBee, Darrika, Mystic_Rose, Lauraa, Revolutionary , Kasiekkk, Lasia1234, Płotka lubią tę wiadomość

starania od 09/2023 o pierwsze maleństwo
    0 ciąż

ONA - 29 lat
    AMH - 4,41
    hormony, poziomy witamin - ok
    wleczona ureaplasma
    jajowody drożne
    listopad - 1 stymulacja lamettą

ON 30 lat
    morfologia - 7%
    MAR - 2%
    HBA - 35%
    fragmentacja DNA - 17%
    styczeń 2025 - ponowne badanie HBA
  • Belia Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeżeli chodzi o dietę to jeżeli macie taką możliwość polecam kontakt z lokalnym dietetykiem, takim z którym będzie możliwość spotkania co 2-3 tygodnie na pomiary itp. Ja w taki sposób zrzuciłam 10kg do ślubu ale to już nawet nie chodzi o wagę tylko o to, że jak cię taką osoba z zewnątrz pilnuje to masz większą motywację, żeby tej diety się trzymać. Do dziś zostały mi dobre nawyki żywieniowe. Oczywiście już nie trzymam się w 100% tak jak kiedyś ale przynajmniej mam wiedzę jak sobie przygotować zdrowy posiłek szybko i z podstawowych produktów.

Elena20, DreamBee, Mystic_Rose lubią tę wiadomość

👩🏼&👨🏽 30 &🐶 2
    7 cs o pierwsze 👶🏼
    08.2024 (4cs) ciąża biochemiczna 💔
    10.2024 (6cs) ciąża biochemiczna 💔
    11.2024 przerwa na reagenerację 😴
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patzap1 wrote:
    Wrzesień miał być dla mnie nową nadzieją z badaniem drożności jajowodów i planem na dalsze starania z pomocą medyczną, niestety wczoraj odebrałam wyniki wymazów z szyjki i powitałam na pokładzie ureaplasmę...

Proszę w takim razie Elena20 o wpisanie na wolnego strzelca bo warsztat u nas na razie zamknięty :(

Zastanawiałam się, czy nie odpuścić forum na czas leczenia ale jesteście dziewczyny super społecznością <3 więc zostaję!
    Miałaś jakieś objawy?
    Ja się właśnie zastanawiam, czy nie zrobić we wrześniu, jeden punkt ma fajną promocję 🤔
    Bardzo mi przykro, że Ci się tak trafiło. Wychodzę z założenia, że lepiej wiedzieć, co może blokować wcześniej niż kolejne rozczarowania 🫂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia, 11:19

Deyansu, patzap1, Mystic_Rose, pp2018 lubią tę wiadomość

💔28.03.2024

⏸️30.09.2024 🥹🙏🌈
    🩺21.10.2023 - ❤️
    🩺29.10.2024 - 1,93 cm 🦐🥹
    🩺19.11.2014 - 5,03 cm 🧸
    🧬23.11.2024 - wiercioch 👶

preg.png
  • Deyansu Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patzap1 wrote:

Przytulam 🫂
    I przyznaję, że boję się właśnie takiego scenariusza ...

Zostań z nami <3 , mimo wszystko w grupie raźniej - zawsze ktoś poratuje dobrym słowem, merytoryczną radą albo chociaż powkur**a się razem z Tobą. A tu Towarzystwo takie, że nikt nie będzie ględził i zarzucał frazesami w stylu "będzie dobrze" 🤮

Trzymam kciuki za szybkie wyleczenie dziadostwa i szybki powrót do udanych starań 🤞

patzap1, grazka0022, Elena20, DreamBee, Slava, Mystic_Rose lubią tę wiadomość

👩🏻 38
    PCOS, IO, hiper: androgeny & prolaktyna po MTC
    dawniej nadwaga i problemy z tarczycą
    MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota
    AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
    posiewy, MUCHA - ok :)
    Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki

👱🏻32
    nasienie morfo 3%, wysokie pH i lepkość
    ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK
    IO, stan przedcukrzycowy (?) -> OGGT (11.2024)
    stres oksydacyjny Wysoki; MAR HBA chromatyna OK

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
    🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
    Początek czerwca 2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    Lipiec 2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
    Sierpień-Wrzesień /Grudzień 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga
  • patzap1 Koleżanka

Wysłany: 29 sierpnia, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Miałaś jakieś objawy?
    Ja się właśnie zastanawiam, czy nie zrobić we wrześniu, jeden punkt ma fajną promocję 🤔
    Bardzo mi przykro, że Ci się tak trafiło. Wychodzę z założenia, że lepiej wiedzieć, co może blokować wcześniej niż kolejne rozczarowania 🫂

Żadnych objawów, te wymazy to była dla mnie trochę formalność przed badaniem drożności. Ale masz rację, że lepiej wiedzieć. Trochę żałuję, że zwlekałam z wizytą u lekarza od niepłodności i czekałam na ten magiczny rok starań. Mam nadzieję, że szybko się wyleczymy i będziemy mogli iść dalej 🙏🏼

Nineq, Deyansu dziękuję za wsparcie ♥️🫂

Nineq, Deyansu, Elena20, DreamBee, Mystic_Rose lubią tę wiadomość

starania od 09/2023 o pierwsze maleństwo
    0 ciąż

ONA - 29 lat
    AMH - 4,41
    hormony, poziomy witamin - ok
    wleczona ureaplasma
    jajowody drożne
    listopad - 1 stymulacja lamettą

ON 30 lat
    morfologia - 7%
    MAR - 2%
    HBA - 35%
    fragmentacja DNA - 17%
    styczeń 2025 - ponowne badanie HBA
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ macie produkcję Dziewczyny a dzisiaj byłam wyjątkowi krótko w pracy 🤣

Witam nowe Staraczki 😊
    Idę coś nadrobić 😎

Elena20, DreamBee lubią tę wiadomość

• Kinia92 Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elena20 wrote:
    Super, akurat w dzień moich urodzin ❤️Trzymam mocno kciuki 🤞Mam nadzieję, że razem będziemy ten dzień świętować 🥰
    Byłoby wspaniałe 🥰🥰🥰

12 cs 👶

02.2020 👧
    08.2021 👼

03.2024
    LH 12,6
    FSH 10,4
    AMH 0,53

10.2024
    AMH 0,211
    FSH 13,10
    Lh 9,43
    Badania na pasożyty - czysto ✅

05.2024 dieta i zmiana supli

07.11.2024 ⏸️ beta 105, prog 25,65
    09.11.2024 beta 257,9, prog 24,07
    12.09.2024 beta 890,8, prog 16,86

Duphaston 2x1, acard 75
    25.11.2024 wizyta 🤞

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elena20 wrote:
    Też nie jestem zbyt dobra w diety. Liczę kcal w aplikacji fatsecret, jem wszystko co lubię. Staram się, żeby dziennie makro się zgadzało, żeby jedzenie było różnorodne. Plus suple.
    I waga spada w dół. Mam 27 BMI więc nadwaga. Jeszcze trochę muszę zrzucić 🤭🤭😅
    I to jest dobre podejście :) Bo katowanie się dietą byle tylko schudnąć zazwyczaj kończy się powrotem do starych nawyków :) Lepiej wyrobić sobie dobre nawyki na zawsze :) Brawo za to co już udało się osiągnąć :)

Elena20, Deyansu lubią tę wiadomość

• Deyansu Ekspertka

Wysłany: 29 sierpnia, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mystic_Rose wrote:
    I to jest dobre podejście :) Bo katowanie się dietą byle tylko schudnąć zazwyczaj kończy się powrotem do starych nawyków :) Lepiej wyrobić sobie dobre nawyki na zawsze :) Brawo za to co już udało się osiągnąć :)

Nawyki nawykami, ale loooooodyyyyyy ... pizzaaaaaaaa :P Kocham, kocham, kocham <3 :P

Mystic_Rose, DreamBee, Slava, Mervee, patzap1, Elena20, Revolutionary , pp2018, ZxZmania lubią tę wiadomość

👩🏻 38
    PCOS, IO, hiper: androgeny & prolaktyna po MTC
    dawniej nadwaga i problemy z tarczycą
    MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota
    AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
    posiewy, MUCHA - ok :)
    Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki

👱🏻32
    nasienie morfo 3%, wysokie pH i lepkość
    ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK
    IO, stan przedcukrzycowy (?) -> OGGT (11.2024)
    stres oksydacyjny Wysoki; MAR HBA chromatyna OK

Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
    🤵👰 10.2022
    Starania na luzie - 2023
    Początek czerwca 2024 - cb (po niedrożnej stronie)
    Lipiec 2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
    Sierpień-Wrzesień /Grudzień 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    Nawyki nawykami, ale loooooodyyyyyy ... pizzaaaaaaaa :P Kocham, kocham, kocham <3 :P
    Oj taaaak :D ja też kocham , dlatego tak przekładam to przechodzenie na dietę ;)

Elena20, Deyansu lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 sierpnia, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patzap1 wrote:

Obyś szybko uporała się z bakterią i mogła wrócić jak najszybciej do starań :)

patzap1, Elena20, Deyansu lubią tę wiadomość

• Ilka96 Przyjaciółka

Wysłany: 29 sierpnia, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patzap1 wrote:
    Żadnych objawów, te wymazy to była dla mnie trochę formalność przed badaniem drożności. Ale masz rację, że lepiej wiedzieć. Trochę żałuję, że zwlekałam z wizytą u lekarza od niepłodności i czekałam na ten magiczny rok starań. Mam nadzieję, że szybko się wyleczymy i będziemy mogli iść dalej 🙏🏼

Cześć, bardzo mi przykro, że Cię to spotkało, oby szybko zostało wyleczone! Na to dostaje się antybiotyk?
    Swoją drogą ten temat jest dla mnie nowy, to jest jakieś standardowe badanie podczas przedłużających się starań? Czy to może wyjść na przykład w cytologii płynnej albo w klasycznym posiewie z pochwy?

patzap1 lubi tę wiadomość

• Frutellka Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patzap1 wrote:

Mam nadzieję, że partner też dostał antybiotyk; bo leczenie tylko u Ciebie nie wystarczy ;)

Elena20, patzap1, Mystic_Rose lubią tę wiadomość

“Życie stawia przed Tobą wymagania na miarę sił, które posiadasz. Możliwy jest tylko jeden bohaterski czyn: nie uciec.”

4.09.2024 r. - transfer blastki
    12.09.2024 r. - beta HCG 50,27 mIU/ml - zostań z Nami proszę! (po Zivafert i Ovitrelle) Progesteron 128 ng/ml
    14.09.2024 r. - beta HCG 56,41; Progesteron 121 ng/ml
    17.09.2024 r. - beta HCG 200,42; Progesteron 108,6 ng/ml
    20.09.2024 r. - beta HCG 802,05; Progesteron 85,9 nh/ml

2.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 0,44 cm; 140 uderzeń /min
    16.10 - wizyta, mamy ❤️, CRL 1,9 cm; 143 uderzeń/min 😻
    7.11 - CRL 4,4 cm; FHR 167, mamy małego Wstydnisia😊
    13.11 - prenatalne - CRL 6,1 cm Dzieciaczka, FHR 152🧬 ryzyka niskie
    10.12 - wizyta ⏳

❄️- czeka na Nas na zimowisku;)

preg.png
  • Lauraa Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brilka wrote:
    A u mnie z rana pozytywny test owu 😎 Przynajmniej na tych testach w każdym cyklu widzę solidną drugą kreskę 😂

To teraz najprzyjemniejsza część 🙈🥳

Elena20, patzap1, Mystic_Rose, brilka lubią tę wiadomość

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10-16.10 beta 10,7/64,3/295,4/711,2
    22.10 (5+1) pęcherzyk 7mm 🥹
    04.11 (7+0) CRL 0,93 + ❤️
    07.11 (7+3) CRL 0,99 + FHR 142
    26.11 (10+1) wizyta
    27.11 (10+2) nifty pro
    10.12 (12+1) prenatalne

preg.png
  • Lauraa Autorytet

Wysłany: 29 sierpnia, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @ CaliVenice to ja chyba jestem takim przypadkiem że test 10dpo była biel a 12dpo już blada kreska a to kilka dni przed okresem. Ryje to trochę banie, bo najpierw smutek, potem radość a na końcu biochem 🙈 delikatna huśtawka. Teraz najwcześniej testy 12 dpo będę się starała robić

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10-16.10 beta 10,7/64,3/295,4/711,2
    22.10 (5+1) pęcherzyk 7mm 🥹
    04.11 (7+0) CRL 0,93 + ❤️
    07.11 (7+3) CRL 0,99 + FHR 142
    26.11 (10+1) wizyta
    27.11 (10+2) nifty pro
    10.12 (12+1) prenatalne

preg.png
‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ