Forum Starając się - ogólne Wrześniowe testowanie
Odpowiedz

Wrześniowe testowanie

Oceń ten wątek:
  • Turkusowa90 Autorytet
    Postów: 966 836

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 10:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joana_aska89 wrote:
    Witajcie..
    U mnie dzis wzrost bety z 14,2 na 30,8... i progesteron prawie 30.. kolejna beta za tydzień 😊
    Joana, miałaś jakieś inne niż zwykle objawy przed testowaniem?

    16ud9jcgt3twbfxc.png

    Starania od 08.2018 r.


    23.01.2021r. - II😍

    25.01.2021r. Beta 5832 progesteron 18,40
    27.01.2021r. Beta 9736 progesteron 17,90
  • anulla91 Ekspertka
    Postów: 241 54

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 10:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    2aa6f5d60b4b5795757a5411a5253a40.png

    Ja już tracę nadzieje znowu nici z tego cyklu..
    Jak zmusić partnera na zrobienie badań?
    Mój za nic nie chce a ja już tracę nadzieje...

    Anulaa
    Wiek 28 lat
  • Addka Przyjaciółka
    Postów: 120 66

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 11:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulla91 czemu tracisz nadzieje ? :(

    Nie wiem jak doradzić w kwesti partnera, pewnie próbowałaś już z nim rozmawiać . Ale może pomogą mocne argumenty ? Że to nie tylko ty bierzesz udział w poczęciu dziecka, że takie męskie badania to normalna sprawa i przecież nie musi nikomu z otoczenia o tym wspominać. Nikt nie musi wiedzieć . Nie wiem, ale chyba u facetów to jest tak że wstydzą się tych badań, ta ich męska duma . takie badania to jak u nas pierwsza wizyta u ginekologa . Strach i obawy . A u nich dodatkowo dochodzą obawy o sam wynik . Dobrze jest też chyba wytłumaczyć, że im szybciej poznacie przyczynę problemów z zajściem w ciąże tym większe macie szanse na dziecko . Szybciej skończą się te całe starania, wyczekiwanie na moment testowania itd .

    Nona lubi tę wiadomość

    b53fe4642b.png
  • anulla91 Ekspertka
    Postów: 241 54

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 11:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Addka wrote:
    anulla91 czemu tracisz nadzieje ? :(

    Nie wiem jak doradzić w kwesti partnera, pewnie próbowałaś już z nim rozmawiać . Ale może pomogą mocne argumenty ? Że to nie tylko ty bierzesz udział w poczęciu dziecka, że takie męskie badania to normalna sprawa i przecież nie musi nikomu z otoczenia o tym wspominać. Nikt nie musi wiedzieć . Nie wiem, ale chyba u facetów to jest tak że wstydzą się tych badań, ta ich męska duma . takie badania to jak u nas pierwsza wizyta u ginekologa . Strach i obawy . A u nich dodatkowo dochodzą obawy o sam wynik . Dobrze jest też chyba wytłumaczyć, że im szybciej poznacie przyczynę problemów z zajściem w ciąże tym większe macie szanse na dziecko . Szybciej skończą się te całe starania, wyczekiwanie na moment testowania itd .

    Dzięki za radę. Spróbuje z nim jeszcze rozmawiać.
    Mam nadzieje że go przekonam.
    Bo ja już siły nie mam na badania, brak przyczyny niepłodności mnie dobija...

    Nona lubi tę wiadomość

    Anulaa
    Wiek 28 lat
  • Evelle28 Autorytet
    Postów: 2631 2881

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 11:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulla91 wrote:
    2aa6f5d60b4b5795757a5411a5253a40.png

    Ja już tracę nadzieje znowu nici z tego cyklu..
    Jak zmusić partnera na zrobienie badań?
    Mój za nic nie chce a ja już tracę nadzieje...
    Kochana ale z tego co widzę to strasz się 8 cykl. Więc głowa do góry i się cieszyć sobą. Ja mam właśnie 10 cykl starań. I jak nie wyjdzie nic do roku to dopiero wtedy będę myślała nad badaniami. A narazie luz i cieszymy się sobą ile wlezie a że widujemy się tylko w weekendy to też te nasze starania mogą być opóźnione bo nie zawsze da się wystrzelic w owu. Fakt że każdy cykl to jakas podlamka jest ale wiem że wcześniej czy później się uda. Trzeba wierzyć 😘 powodzenia ☺️☺️


    „Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie.” ❤️

    Mthfr 1298a-c Homo
    Pai 1 4G Homo
    Morfologia ✔️
    LH-14,4⬆️
    FSH-10,4 ⬆️
    Tsh : 0,97 ✔️
    Ft 3 : 3,00 ✔️
    Ft 4 : 1,01 ✔️
    Kwas foliowy : 15,2 ng/ml ✔️
    Wit b 12 : 397pg/ml⬇️
    Homocysteina : 6.67umol/L✔️
    Białko C : 78% ✔️
    Bialko S: 85%✔️
    Ferrytyna : 38,3 ng/ml ✔️
    Anty Tg : 2,57 IU /ml ✔️
    Anty Tpo : 0,29 IU/ml ✔️
    DHEA-s : 210,2 ug/dl ✔️
    Prolaktyna : 17,44 ng/ml ⬆️
    Wit D3 : 48,8 ng/ml ✔️
    Antykoagulant tocznia : ujemny ✔️
    ANA 3 ➕

    25 CYKL STARAŃ

    Mama Aniołków:
    27.01.2018[*]💔
    23.11.2019 [*] 💔
  • anulla91 Ekspertka
    Postów: 241 54

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 12:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle28 wrote:
    Kochana ale z tego co widzę to strasz się 8 cykl. Więc głowa do góry i się cieszyć sobą. Ja mam właśnie 10 cykl starań. I jak nie wyjdzie nic do roku to dopiero wtedy będę myślała nad badaniami. A narazie luz i cieszymy się sobą ile wlezie a że widujemy się tylko w weekendy to też te nasze starania mogą być opóźnione bo nie zawsze da się wystrzelic w owu. Fakt że każdy cykl to jakas podlamka jest ale wiem że wcześniej czy później się uda. Trzeba wierzyć 😘 powodzenia ☺️☺️

    Wiem kochana, że to nie aż tak długo.. ale lata lecą czasem sobie tak myśle że mogliśmy wcześniej zacząć się starać, a tu nawet jednego dziecka nie mamy..eh

    Anulaa
    Wiek 28 lat
  • Evelle28 Autorytet
    Postów: 2631 2881

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 12:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulla91 wrote:
    Wiem kochana, że to nie aż tak długo.. ale lata lecą czasem sobie tak myśle że mogliśmy wcześniej zacząć się starać, a tu nawet jednego dziecka nie mamy..eh
    Witaj w klubie. Jestem ten sam rocznik co Ty. Więc wiem o czym mówisz. Ja to bym chciała do 30 chociaż jedno dziecko


    „Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie.” ❤️

    Mthfr 1298a-c Homo
    Pai 1 4G Homo
    Morfologia ✔️
    LH-14,4⬆️
    FSH-10,4 ⬆️
    Tsh : 0,97 ✔️
    Ft 3 : 3,00 ✔️
    Ft 4 : 1,01 ✔️
    Kwas foliowy : 15,2 ng/ml ✔️
    Wit b 12 : 397pg/ml⬇️
    Homocysteina : 6.67umol/L✔️
    Białko C : 78% ✔️
    Bialko S: 85%✔️
    Ferrytyna : 38,3 ng/ml ✔️
    Anty Tg : 2,57 IU /ml ✔️
    Anty Tpo : 0,29 IU/ml ✔️
    DHEA-s : 210,2 ug/dl ✔️
    Prolaktyna : 17,44 ng/ml ⬆️
    Wit D3 : 48,8 ng/ml ✔️
    Antykoagulant tocznia : ujemny ✔️
    ANA 3 ➕

    25 CYKL STARAŃ

    Mama Aniołków:
    27.01.2018[*]💔
    23.11.2019 [*] 💔
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2191 732

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 13:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle28 wrote:
    Kochana ale z tego co widzę to strasz się 8 cykl. Więc głowa do góry i się cieszyć sobą. Ja mam właśnie 10 cykl starań. I jak nie wyjdzie nic do roku to dopiero wtedy będę myślała nad badaniami. A narazie luz i cieszymy się sobą ile wlezie a że widujemy się tylko w weekendy to też te nasze starania mogą być opóźnione bo nie zawsze da się wystrzelic w owu. Fakt że każdy cykl to jakas podlamka jest ale wiem że wcześniej czy później się uda. Trzeba wierzyć 😘 powodzenia ☺️☺️

    Evelle28 ja po tylu latach żałuję dwóch rzeczy że nie zaczeliśmy się starać wcześniej drugiej że nie zaczęliśmy badać się od razu. 32 miesiące starań już za nami badania zaczeliśmy robić ok 6 miesięcy starań Mój mąż też wyjeżdzał i tylko w weekendy mogliśmy się starać , nie jest to łatwe bo ovu może nie wystąpić wtedy... i od 4 miesięcy mam go w domu i przynajmniej nie muszę się martwić że nie trafimy z ovu.

    Też podchodziłam do tego tak jak Ty, życzę Wam aby się udało.

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina Do 2000, nać, colostrum

    Suple On. Witamina C 500,

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2191 732

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 13:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle28 wrote:
    Witaj w klubie. Jestem ten sam rocznik co Ty. Więc wiem o czym mówisz. Ja to bym chciała do 30 chociaż jedno dziecko


    Evelle28 ja miałam w planach urodzić dwójkę dzieci do 30 urodzin. za pół roku kończę 30 lat a tu ani jednego.

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina Do 2000, nać, colostrum

    Suple On. Witamina C 500,

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • Malediwy2020 Przyjaciółka
    Postów: 108 98

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 13:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulla91 wrote:
    2aa6f5d60b4b5795757a5411a5253a40.png

    Ja już tracę nadzieje znowu nici z tego cyklu..
    Jak zmusić partnera na zrobienie badań?
    Mój za nic nie chce a ja już tracę nadzieje...

    Mojemu wytłumaczyłam ze jeżeli wyniki wyjdą źle, przyczyna to będzie brak odpowiednich witamin w organizmie a nie żaden brak męskości, przekułam cały przekaz w czysta medyczna wiedzę, wytłumaczyłam co jest budulcem plemnika i ze jak ma się uboga dietę to z sufitu te składniki nie spadną, 1 wyniki wyszły bardzo źle, ja na spokojnie jeszcze raz mu to samo wytłumaczyłam zaczął suplementację która mu skompletowałam, po miesiącu zrobił drugie badania bardzo duża poprawa zobaczył ze to działa i faktycznie brakowało poprostu mikroelementów i tak bierze już któryś miesiąc z kolei, co najśmieszniejsze zaszłam w ciąże przy morfologii 1% a ilość plemników jak kot napłakał 4mln (niestety biochem) a teraz wyniki ok dobra ilość ruchliwość morfologia 6% i dupa

    28 lat
    • starania od stycznia 2019
    • ciąża biochemiczna marzec 2019
    • inofolic
    • femibion zero planowanie ciąży
    • Vigantoletten 2000mj x 2kaps.
  • Karolailila Ekspertka
    Postów: 129 114

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 13:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    UlaFalka wrote:
    Ja mam od zawsze cykle 24-25dni i jest to w normie. Nigdy żaden lekarz nie mówił, że sa za krótkie. I udało mi się zajśc w jedną ciążę.

    Może to chodzi bardziej o długośc fazy lutealnej? Wiesz, ile ona u ciebie trwa?
    Jeśli chodzi o fazę lutealna to wydaje mi się że mam ovu ok 12-14 dc, więc ta faza 10- 12 dni. A jaka jest norma?

    Mój mały cud :* Liliana listopad 2017
  • UlaFalka Autorytet
    Postów: 830 655

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 15:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2020, 09:08

    Endometrioza
    Torbiel czekoladowa na lewym jajniku
    Niska rezerwa jajnikowa (AMH 0,7)

    Luty 2020 - 1 IUI nieudane
    Czerwiec 2020 - 2 IUI nieudane
    Lipiec 2020 - 3 IUI nieudane

    Wrzesień 2020 - start IVF (ICSI)
    16 września - transfer 2-dniowca
  • UlaFalka Autorytet
    Postów: 830 655

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 15:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2020, 09:08

    Endometrioza
    Torbiel czekoladowa na lewym jajniku
    Niska rezerwa jajnikowa (AMH 0,7)

    Luty 2020 - 1 IUI nieudane
    Czerwiec 2020 - 2 IUI nieudane
    Lipiec 2020 - 3 IUI nieudane

    Wrzesień 2020 - start IVF (ICSI)
    16 września - transfer 2-dniowca
  • UlaFalka Autorytet
    Postów: 830 655

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 15:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2020, 09:08

    malamisia, Ignissa, BB__Anna lubią tę wiadomość

    Endometrioza
    Torbiel czekoladowa na lewym jajniku
    Niska rezerwa jajnikowa (AMH 0,7)

    Luty 2020 - 1 IUI nieudane
    Czerwiec 2020 - 2 IUI nieudane
    Lipiec 2020 - 3 IUI nieudane

    Wrzesień 2020 - start IVF (ICSI)
    16 września - transfer 2-dniowca
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 2191 732

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 15:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    UlaFalka wrote:
    Wiecie, że 40-tka to nowa 30-tka :D ?

    A tak na poważnie, to wiem, że kobiety starające się o dziecko lubią sobie dawać 'deadline' na zajście w ciażę. Ja miałam zajśc maksymalnie do sierpnia tego roku, żeby urodzić jak jeszcze będę miała 36 lat :D
    No ale jak to się mówi, opowiedz Bogu o swoich planach, to się zacznie śmiać.

    Najważniejsze dziewczyny, to urodzić zdrowe dziecko. Niewazny jest wiek, w którym się zajdzie w ciążę, płeć dziecka, czy wstrzelimy się w rocznicę ślubu, urodziny męża itd.


    Po tylko miesiącach już to wiem no ale na początku sama dobrze wiesz jak to jest :)

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7, 6,39 (02.2021)
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020), ok(24-11-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono
    Brak KIRów implantacyjnych
    NK-12.4%
    INL 10-zbyt nisko
    PAI-1

    Suple ona. Pregna start, resweratrol euthyrox 75, witamina Do 2000, nać, colostrum

    Suple On. Witamina C 500,

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe, 21,97%(11.2020) brak komórek okrągłych Hba (02.2021) 45%,
  • anulla91 Ekspertka
    Postów: 241 54

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 15:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle28 wrote:
    Witaj w klubie. Jestem ten sam rocznik co Ty. Więc wiem o czym mówisz. Ja to bym chciała do 30 chociaż jedno dziecko

    No mi się marzą dzieci rok po roku ewentualnie dwie lata, ale już nawet nie planuje.
    Powodzenie w staraniach.

    Anulaa
    Wiek 28 lat
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 16:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2019, 18:15

  • Patik Znajoma
    Postów: 21 41

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 16:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja także przyłączam się do wrześniowych testerek.
    Moje marzenie to zobaczyć || w rocznicę naszego ślubu 29.09...

    "Sny pochowane na strychu nie mogą już spać..."
    Staramy się o pierwsze 👶🏻

    Wiek: ja 33, mąż 36 lat

    3 cs - skierowanie na histeroskopię (ale nie zdążyłam jej zrobić)
    4 cs -33 dc 30.11.19 - ||
  • Takmala Autorytet
    Postów: 871 466

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 17:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć ja również planuje testować we wrześniu pewnie będzie to 14.09
    To mój pierwszy cykl starań po łyzeczkowaniu.
    Mam nadzieje ze serduszek we wrześniu będzie mnóstwo ❤️🧡💛💚💜🖤

    Madlene28, Nadziana, Nona, Karolailila, Ignissa, boo123 lubią tę wiadomość

    x9Igp1.png

    Lat 30
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

    MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • Karolailila Ekspertka
    Postów: 129 114

    Wysłany: 29 sierpnia 2019, 17:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    UlaFalka wrote:
    Piszą, że faza lutealna minimum musi wynosić 10 dni, więc wydaje mi się, że wtwoim wypadku jest ok.
    Ja przy cyklach 24 dniowych mam zwykle owulacje 11-12 dc.
    Dziś mam 10dc, testy ovu już już prawie widoczne. Pojutrze pewnie owulacja.
    Wydaje mi się, że wszystko gra, ale jak gin chce sprawdzać to nie mam nic przeciwko :)

    Mój mały cud :* Liliana listopad 2017
‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego