Forum Starając się - ogólne Wrześniowe testowanie
Odpowiedz

Wrześniowe testowanie

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 września 2019, 11:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2019, 18:17

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 września 2019, 12:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabijcie mnie, siódmy dzień okresu i wciąż nie jest to plamienie 🤯

    Mam też pytanie. W necie czytałam już kilka razy, żeby się nie przytulać do partnera więcej niż co dwa, trzy dni, bo za często źle wpływa na jakość plemników. Jak często są u Was przytulanki? Bo ja już nie wiem czy lepiej codziennie na wszelki wypadek czy faktycznie rzadziej i liczyć że się trafi w ten dzień (mnie akurat kiepsko idzie określanie owu, nie mam typowych symptomów).

  • Anka13 Ekspertka
    Postów: 161 219

    Wysłany: 8 września 2019, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marylove wrote:
    Laski JESTEM W CIĄŻY!!!!

    Totalnie odpuściłam (zresztą pisałam o tym na początku sierpnia, że koniec nakrecania się, zalamywania po @..zaczelismy wychodzić na imprezy, głowę zajęłam praca (pracuje w szkole, więc zaczelam przygotowywać się na powitanie maluszków). Temperaturę, śluz i szyjke mierzylam przez cały czas.

    W połowie sierpnia pisałam, że prawdopodobnie mam cykl bezowulacyjny. Okazało się, że owu przesunela się o 5 dni. Zawsze przed okresem kręci mi się w głowie, mam mdłości, apetyt na wszystko, bóle brzucha i twardy brzuch.

    Mój cykl trwa 29 - 32 dni (chyba że biorę jakieś leki to wydłuża się do 35 dni).

    Wczoraj od niechcenia poszłam do Rossmanna po podpaski i przy okazji kupilam dwa testy.

    Dzisiaj mój 36dc, czyli 17 dpo. Od niechcenia zrobiłam dwa testy i pojawiły się dwie mega mega soczyste krechy.
    Gdyby nie test nie wiedziałabym, że jestem w ciąży. Kilka razy poczułam delikatny bol brzucha (wczoraj miałam jakiś skurcz w nocy, bo mnie wybudzil, ale go zlekcewazylam. Jedyne co mnie zaskoczyło to 3dpo strasznie bolały mnie skutki (jakbym miała obtarte). Poczułam je w nocy jak wróciliśmy z wesela i pomyślałam, że może bardotka się zsunela i je podrażnia. Ból trwał prawie tydzień. Piersi bolą mnie z boku. Nie mam mdłości, slinotoku, nic zupełnie.

    Pisze bo może którejś się przyda :)
    Gratuluję 😘

    Marylove lubi tę wiadomość

    wiek- 32 lata
    Niedoczynność tarczycy - euthyrox 75

    2.01.2019 - poronienie samoistne ( 7tc)
    14.10.2019 - pozytywny test
    14.10.2019 - beta 17.9
    16.10.2019 - beta 64.6
    04.11.2019 jest <3
    starania od 2016
    https://www.suwaczki.com/tickers/c55ftv7360ga37sc.png

    https://www.suwaczki.com/tickers/c55f3e3kv2bipar4.png
  • Takmala Autorytet
    Postów: 870 463

    Wysłany: 8 września 2019, 12:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona wrote:
    Nona 20dc I plamienie od wczoraj, mikro ilości, blade ale ja już wiem że niestety...

    A może to plamienie implantacyjne? Jest to możliwe ?

    Mlodamezatka lubi tę wiadomość

    x9Igp1.png

    Lat 30
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

    MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • Mlodamezatka Autorytet
    Postów: 2310 2416

    Wysłany: 8 września 2019, 12:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lau wrote:
    Zabijcie mnie, siódmy dzień okresu i wciąż nie jest to plamienie 🤯

    Mam też pytanie. W necie czytałam już kilka razy, żeby się nie przytulać do partnera więcej niż co dwa, trzy dni, bo za często źle wpływa na jakość plemników. Jak często są u Was przytulanki? Bo ja już nie wiem czy lepiej codziennie na wszelki wypadek czy faktycznie rzadziej i liczyć że się trafi w ten dzień (mnie akurat kiepsko idzie określanie owu, nie mam typowych symptomów).

    Mam to samo. Owu w ogole nieodczuwalna bez jakichkolwiek znakow. U nas na razie jest na spontanie. Ale nie rzadziej niz co 3 dni. W tym cyklu ❤️ bylo: 9, 11, 12, 15, 16, 17, 18, 20, 22, 24 dc. Owulacje nie mam pojecia kiedy mialam wiec troche w ciemno bylo. Nie mierze temp, jedynie od czasu do czasu badalam sluz ale przez tak czeste ❤️ tez bylo to lekko zafalszowane 😅 z moich obserwacji najbardziej plodny sluz mialam okolo 15-17 dc. Mam cicha nadzieje ze sie jakos wstrzelilismy i ze przez czeste serduszka pleminiki jednak nie byly oslabione a gotowe do dzialania 😅

    Tez czytalam ze najlepiej co 2-3 dni bo plemniki w przyjaznym srodowisku (okolo owulacyjnym) wytrzymaja. Ale jest tyle opini i badan ze kazde mowia co innego. Inne badania ktore czytalam mowili ze seks codziennie nie oslabia nasienia a powoduje jedynie ze jest mniejsza ilosc plemnikow ale sa one najzdrowsze (czy cos w tym stylu). Wazne zeby nie rzadziej niz te 3-4 dni bo potem juz jakos nasienia spada i tak mowia juz wszystkie badania z ktorymi mialam doczynienia.

    Dzis 24 dc na cykle okolo 30-31 dniowe. Jesli wytrzymam to zatestuje dopiero w nastepna sobote - @ ma byc w niedziele/poniedzialek.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2019, 12:45

    Lau lubi tę wiadomość

    Starania o pierwszego bobasa od 07.2019
    08.2019 (1 cs) - cb 💔
    4.11.2019 (3 cs) - ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód 💔💔
    07.2020 - sonoHSG - prawy jajowód drożny
    08.2019 - cb 💔

    02-08.2020 - 5 cykli stymulowanych clo, estrofem, ovitrelle
    09.2020 - lametta ❌ brak reakcji organizmu
    10.2020 - zaczynam się kłuć - Gonal f 75

    👩🏻 24 lata
    LH, FSH, estradiol, prolaktyna, TSH, FT3, FT4 w porządku ✅
    Wit. B12, D w normie ✅
    Homocysteina 4,90 µmol/l ✅
    Kwas foliowy w końcu w normie ✅ ➡️ metyle
    Lekka IO - Homa 2,31 ❌➡️ dieta o niskim IG, staram sie 🤷🏻‍♀️

    🧔🏻29 lat
    Badania 04.2020 -> Morfologia 2%, całkowita liczba 119 mln, koncentracja 85 mln/ml, ruch postępowy 31%, plemniki żywe 71%
    ➡️ powtórka w październiku
  • Mlodamezatka Autorytet
    Postów: 2310 2416

    Wysłany: 8 września 2019, 12:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona wrote:
    Nona 20dc I plamienie od wczoraj, mikro ilości, blade ale ja już wiem że niestety...
    A ilu dniowe masz cykle? Mialas kiedys juz cos takiego? Moze to plamienie implantacyjne.

    Starania o pierwszego bobasa od 07.2019
    08.2019 (1 cs) - cb 💔
    4.11.2019 (3 cs) - ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód 💔💔
    07.2020 - sonoHSG - prawy jajowód drożny
    08.2019 - cb 💔

    02-08.2020 - 5 cykli stymulowanych clo, estrofem, ovitrelle
    09.2020 - lametta ❌ brak reakcji organizmu
    10.2020 - zaczynam się kłuć - Gonal f 75

    👩🏻 24 lata
    LH, FSH, estradiol, prolaktyna, TSH, FT3, FT4 w porządku ✅
    Wit. B12, D w normie ✅
    Homocysteina 4,90 µmol/l ✅
    Kwas foliowy w końcu w normie ✅ ➡️ metyle
    Lekka IO - Homa 2,31 ❌➡️ dieta o niskim IG, staram sie 🤷🏻‍♀️

    🧔🏻29 lat
    Badania 04.2020 -> Morfologia 2%, całkowita liczba 119 mln, koncentracja 85 mln/ml, ruch postępowy 31%, plemniki żywe 71%
    ➡️ powtórka w październiku
  • Ignissa Autorytet
    Postów: 1424 833

    Wysłany: 8 września 2019, 12:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lau wrote:
    Zabijcie mnie, siódmy dzień okresu i wciąż nie jest to plamienie 🤯

    Mam też pytanie. W necie czytałam już kilka razy, żeby się nie przytulać do partnera więcej niż co dwa, trzy dni, bo za często źle wpływa na jakość plemników. Jak często są u Was przytulanki? Bo ja już nie wiem czy lepiej codziennie na wszelki wypadek czy faktycznie rzadziej i liczyć że się trafi w ten dzień (mnie akurat kiepsko idzie określanie owu, nie mam typowych symptomów).
    Mojemu mężowi androlog kazał uprawiać seks conajmniej 3 razy w tygodniu. Podobno uprawianie seksu zbyt rzadko negatywnie wpływa na ruchliwość plemników. U mnie akurat w tym miesiącu słabo pod tym względem, bo od @ do hsg nie moglam a późnej dochidzilam do siebie. Ale zdążyliśmy na czas, więc może coś z tego będzie. A może jak zwykle nie ;)

    ug378ribriq3l8bh.png

    Starania o drugie dziecko - 27cs/12cs po cb
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 września 2019, 12:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lau wrote:
    Zabijcie mnie, siódmy dzień okresu i wciąż nie jest to plamienie 🤯

    Mam też pytanie. W necie czytałam już kilka razy, żeby się nie przytulać do partnera więcej niż co dwa, trzy dni, bo za często źle wpływa na jakość plemników. Jak często są u Was przytulanki? Bo ja już nie wiem czy lepiej codziennie na wszelki wypadek czy faktycznie rzadziej i liczyć że się trafi w ten dzień (mnie akurat kiepsko idzie określanie owu, nie mam typowych symptomów).

    Ja ci powiem że w cyklu w którym zaszłam robiliśmy to co najmniej raz dziennie :) więc chyba nie ma reguły

    Mlodamezatka, Lau lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 września 2019, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka89 wrote:
    Ja ci powiem że w cyklu w którym zaszłam robiliśmy to co najmniej raz dziennie :) więc chyba nie ma reguły

    Chyba w tym cyklu też będę 🧡 codziennie, bo zawsze boję się przytulać co dwa-trzy dni, że zupełnie nie trafię 😅

  • Mlodamezatka Autorytet
    Postów: 2310 2416

    Wysłany: 8 września 2019, 14:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biedronka89 wrote:
    Ja ci powiem że w cyklu w którym zaszłam robiliśmy to co najmniej raz dziennie :) więc chyba nie ma reguły
    Wlewa to we mnie nadzieje, bo my tez prawie codziennie ❤️😂

    Starania o pierwszego bobasa od 07.2019
    08.2019 (1 cs) - cb 💔
    4.11.2019 (3 cs) - ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód 💔💔
    07.2020 - sonoHSG - prawy jajowód drożny
    08.2019 - cb 💔

    02-08.2020 - 5 cykli stymulowanych clo, estrofem, ovitrelle
    09.2020 - lametta ❌ brak reakcji organizmu
    10.2020 - zaczynam się kłuć - Gonal f 75

    👩🏻 24 lata
    LH, FSH, estradiol, prolaktyna, TSH, FT3, FT4 w porządku ✅
    Wit. B12, D w normie ✅
    Homocysteina 4,90 µmol/l ✅
    Kwas foliowy w końcu w normie ✅ ➡️ metyle
    Lekka IO - Homa 2,31 ❌➡️ dieta o niskim IG, staram sie 🤷🏻‍♀️

    🧔🏻29 lat
    Badania 04.2020 -> Morfologia 2%, całkowita liczba 119 mln, koncentracja 85 mln/ml, ruch postępowy 31%, plemniki żywe 71%
    ➡️ powtórka w październiku
  • Evelle28 Autorytet
    Postów: 2434 2661

    Wysłany: 8 września 2019, 14:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka ja tak patrzę że większość staraczek z poprzednich miesięcy które odpusciły zachodzą..... :) super czyli coś w tym jest ze trzeba uwolnić głowę i aż tak batfzo się na tym nie skupiać.
    Marylove gratuluję ❤️i życzę zdrówka ❤️

    Marylove lubi tę wiadomość


    „Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie.” ❤️

    Mthfr 1298a-c Homo
    Pai 1 4G Homo
    Morfologia ✔️
    LH-14,4⬆️
    FSH-10,4 ⬆️
    Tsh : 1,32 ✔️
    Ft 3 : 2,97 ✔️
    Ft 4 : 1,01 ✔️
    Kwas foliowy : 15,2 ng/ml ✔️
    Wit b 12 : 397pg/ml⬇️
    Homocysteina : 6.67umol/L✔️
    Białko C : 78% ✔️
    Bialko S: 85%✔️
    Ferrytyna : 38,3 ng/ml ✔️
    Anty Tg : 2,57 IU /ml ✔️
    Anty Tpo : 0,29 IU/ml ✔️
    DHEA-s : 210,2 ug/dl ✔️
    Prolaktyna : 17,44 ng/ml ⬆️
    Wit D3 : 48,8 ng/ml ✔️
    Antykoagulant tocznia : ujemny ✔️
    ANA 3 ➕

    22 CYKL STARAŃ

    Mama Aniołków:
    27.01.2018[*]💔
    23.11.2019 [*] 💔
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 września 2019, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle28 wrote:
    Hejka ja tak patrzę że większość staraczek z poprzednich miesięcy które odpusciły zachodzą..... :) super czyli coś w tym jest ze trzeba uwolnić głowę i aż tak batfzo się na tym nie skupiać.
    Marylove gratuluję ❤️i życzę zdrówka ❤️

    Tylko jak tu uwolnić głowę na zawołanie? 🙈

    Ignissa lubi tę wiadomość

  • Evelle28 Autorytet
    Postów: 2434 2661

    Wysłany: 8 września 2019, 14:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lau wrote:
    Tylko jak tu uwolnić głowę na zawołanie? 🙈
    Właśnie też się nad tym zastanawiam...


    „Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie.” ❤️

    Mthfr 1298a-c Homo
    Pai 1 4G Homo
    Morfologia ✔️
    LH-14,4⬆️
    FSH-10,4 ⬆️
    Tsh : 1,32 ✔️
    Ft 3 : 2,97 ✔️
    Ft 4 : 1,01 ✔️
    Kwas foliowy : 15,2 ng/ml ✔️
    Wit b 12 : 397pg/ml⬇️
    Homocysteina : 6.67umol/L✔️
    Białko C : 78% ✔️
    Bialko S: 85%✔️
    Ferrytyna : 38,3 ng/ml ✔️
    Anty Tg : 2,57 IU /ml ✔️
    Anty Tpo : 0,29 IU/ml ✔️
    DHEA-s : 210,2 ug/dl ✔️
    Prolaktyna : 17,44 ng/ml ⬆️
    Wit D3 : 48,8 ng/ml ✔️
    Antykoagulant tocznia : ujemny ✔️
    ANA 3 ➕

    22 CYKL STARAŃ

    Mama Aniołków:
    27.01.2018[*]💔
    23.11.2019 [*] 💔
  • Marylove Przyjaciółka
    Postów: 120 124

    Wysłany: 8 września 2019, 14:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na uwolnienie potrzebowałam pół roku i nagle jakiś pstryczek mi się w głowie zapalił, że chyba zachowuje się jak wariatka 🙄 😂 poważnie ze sobą porozmawialam i jakoś sobie postanowił, że zajmuje się sobą do póki mogę ❤️ nie powiem, bo ciągle informacje, że koleżanki i kuzynki zaciazyly od tak sobie i spotkanie się ze znajomymi, gdzie tylko ja i mąż jesteśmy bezdzietni nie ulatwialy 🤷‍♀️

  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 3948 1681

    Wysłany: 8 września 2019, 15:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dla mnie to nie jest łatwe takie odpuszczenie 100 %.... W tym cyklu na początku mi wychodziło.. Tempke mierzylam od tak sobie po prostu ale miałam nie robić owulaków... Ale wyszło jak zwykle..

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • miscelle Autorytet
    Postów: 454 561

    Wysłany: 8 września 2019, 15:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marylove wrote:
    Rozmawiałam z mezem przez tel. (wyjechał na weekend) i powiedziałam, że jak wróci to czeka na niego mała niespodzianka. Od razu zapytał czy test robiłam i odpowiedzialam wymijajaco 😂🤦‍♀️
    w nocy nie zaśnie jestem pewna 😂😂 a do mnie to nadal nie dochodzi...
    Dziewczyny a może mi doradzicie, zaczął się wrzesień a ja już się przeziebilam mam chrype, kaszel i gardło mnie pobolewa.. znacie jakieś domowe sposoby? Dzisiaj cały dzień spędzę pod kocykiem z herbata, cytryna, miodem, ale może znacie jeszcze jakieś domowe sposoby na przeziębienie?
    możesz wziąć cerutin

    👨‍👩‍👧 2015 Nela
    👨‍👩‍👧‍👦 2020 Kubuś
    hchy9jcg2fs2tpt8.png
  • Marylove Przyjaciółka
    Postów: 120 124

    Wysłany: 8 września 2019, 16:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    miscelle wrote:
    możesz wziąć cerutin
    Dzięki ❤️

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 września 2019, 16:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    No dla mnie to nie jest łatwe takie odpuszczenie 100 %.... W tym cyklu na początku mi wychodziło.. Tempke mierzylam od tak sobie po prostu ale miałam nie robić owulaków... Ale wyszło jak zwykle..

    Też od niechcenia mierzę, niby odpuszczam i nagle po owulacji dostaję świra 🙈

    Marylove ale będzie radość jak mąż wróci 😍😍 Dużo pij, syrop z cebuli, witamina C, witamina D, tymianek można zaparzyć, probiotyki. Będzie dobrze 😊
    Ja też muszę pogadać sama ze sobą 🤔

    Marylove lubi tę wiadomość

  • Ignissa Autorytet
    Postów: 1424 833

    Wysłany: 8 września 2019, 17:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jesteście same, ja też po ilu dostaję świra. Choć poprzedni cykl tak dał mi w kość, że nie wiem czy nie jestem za bardzo zniechecona nawet na swirowanie

    ug378ribriq3l8bh.png

    Starania o drugie dziecko - 27cs/12cs po cb
  • Mlodamezatka Autorytet
    Postów: 2310 2416

    Wysłany: 8 września 2019, 17:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lau wrote:
    Tylko jak tu uwolnić głowę na zawołanie? 🙈
    echh no właśnie, gdyby to było takie proste :<
    ja też na początku tego cyklu "porozmawiałam" ze sobą i powiedziałam że co ma być to będzie. i jak na początku cyklu było całkiem okej tak od wczoraj dostaje po prostu małpiego rozumu i myślę tylko o tym czy się udało, kiedy mogę najwcześniej zatestować itp rano idę siku jak najszybciej żeby nie kusiło bo wiem, że na pewno byłaby straszna biel, a przeżywać taki test kilka razy w cyklu a raz to duża różnica :<

    Lau lubi tę wiadomość

    Starania o pierwszego bobasa od 07.2019
    08.2019 (1 cs) - cb 💔
    4.11.2019 (3 cs) - ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód 💔💔
    07.2020 - sonoHSG - prawy jajowód drożny
    08.2019 - cb 💔

    02-08.2020 - 5 cykli stymulowanych clo, estrofem, ovitrelle
    09.2020 - lametta ❌ brak reakcji organizmu
    10.2020 - zaczynam się kłuć - Gonal f 75

    👩🏻 24 lata
    LH, FSH, estradiol, prolaktyna, TSH, FT3, FT4 w porządku ✅
    Wit. B12, D w normie ✅
    Homocysteina 4,90 µmol/l ✅
    Kwas foliowy w końcu w normie ✅ ➡️ metyle
    Lekka IO - Homa 2,31 ❌➡️ dieta o niskim IG, staram sie 🤷🏻‍♀️

    🧔🏻29 lat
    Badania 04.2020 -> Morfologia 2%, całkowita liczba 119 mln, koncentracja 85 mln/ml, ruch postępowy 31%, plemniki żywe 71%
    ➡️ powtórka w październiku
‹‹ 36 37 38 39 40 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

„Nie mogę zajść w ciążę!” – najczęstsze problemy z płodnością u kobiet

Czy zastanawiałaś się kiedy powinnaś zacząć martwić się, jeśli pomimo waszych starań nie możesz zajść w ciążę? Czy lepiej cierpliwie czekać, czy może gdy nadejdą pierwsze obawy, od razu skonsultować się z lekarzem? Przeczytaj jakie są niepokojące objawy, których nie powinnaś ignorować i jakie są potencjalne rozwiązania zwiększające szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego