Zaciążone i czekajace-rozmowy o wszystkim i niczym.
-
WIADOMOŚĆ
-
ciri22 wrote:Jesli mialas odprowadzane skladki przez 12 miesiecy to z 12 miesiecy bedziesz miala wyliczany zus. Ale uwazaj bo u nas na watku marcowym dziewczynom w ogole zus nie przyznal zasilkow chorobowych za czym idze beda mialy problemy z macierzysnkim dlatego ze w trakcie ciazy zostal im podwyzszony zus, dostaly podwyzki, czy w ogole podjely prace. Wiec Musisz z tym uwazac bo oni sie czepiaja. A ile rzeba to ja nie wiem, nie wiem czy w swietle terazniejszych przepisow jakos to sie nie zmienilo.
ale od lutego zmiana i i tak będzie wyrównanie do tego 1000. Dlatego na tym 1000 to skorzystają tylko bezrobotni i studentki:P a nie posiadający jednoosobowa firmę
ja bym juz dawno na zwolnieniu byla.bo musiałam leżeć 3 miesiące przez szyjkę a tu dupa. Musialabym zamknąć chyba działalność albo kogoś zatrudnić.
-
nick nieaktualny
-
Basiula jeżeli nie bedzie dużej różnicy tzn teraz masz najjniżą krajową a potem nagle wyskoczysz z wynagrodzeniem dwa razy większym to mogą sie czepiać. zreszta jezeli od pocztaku ciąży podniesiesz wynagrodzenie to nie musiałas na dobra sprawe jeszcze wiedzieć ze jestes w ciąży.
-
nick nieaktualnyEliza K.vel Picja wrote:No ja miałam w planach podnieś
ale od lutego zmiana i i tak będzie wyrównanie do tego 1000. Dlatego na tym 1000 to skorzystają tylko bezrobotni i studentki:P a nie posiadający jednoosobowa firmę
ja bym juz dawno na zwolnieniu byla.bo musiałam leżeć 3 miesiące przez szyjkę a tu dupa. Musialabym zamknąć chyba działalność albo kogoś zatrudnić.
Ja na tym skorzystamBo nie dosc ze z umowy zlecenie wychodzilo mi mniej niz tysiak to jak zalozylam dzialalnosc na preferencyjnym (i zatrudniam w niej od poczatku pracownika) To dostane tysiaka zamiast 500zl czy nawet mniej by mi wyszlo przy preferencyjnym nawet podwyzszonym skladka z umowy zlecenia.
-
nick nieaktualnyciri22 wrote:Jesli mialas odprowadzane skladki przez 12 miesiecy to z 12 miesiecy bedziesz miala wyliczany zus. Ale uwazaj bo u nas na watku marcowym dziewczynom w ogole zus nie przyznal zasilkow chorobowych za czym idze beda mialy problemy z macierzysnkim dlatego ze w trakcie ciazy zostal im podwyzszony zus, dostaly podwyzki, czy w ogole podjely prace. Wiec Musisz z tym uwazac bo oni sie czepiaja. A ile rzeba to ja nie wiem, nie wiem czy w swietle terazniejszych przepisow jakos to sie nie zmienilo.
ooo to chyba zależy w takim razie od zusu, bo u nas to ludzie kombinują jak mogą i zus wysyła kontrole ale nie są w stanie nic udowodnic, ale moze cos się pozmienialo ;/ no nic szef ma dzwonić do ksiegowej żeby sie dowiedzieć co i jak;)
albo zadzwonie do zusu i powiem "dzień dobry, chciałam zapytać co zrobić by podnieść sobie macierzyński" -
ciri22 wrote:Jesli mialas odprowadzane skladki przez 12 miesiecy to z 12 miesiecy bedziesz miala wyliczany zus. Ale uwazaj bo u nas na watku marcowym dziewczynom w ogole zus nie przyznal zasilkow chorobowych za czym idze beda mialy problemy z macierzysnkim dlatego ze w trakcie ciazy zostal im podwyzszony zus, dostaly podwyzki, czy w ogole podjely prace. Wiec Musisz z tym uwazac bo oni sie czepiaja. A ile rzeba to ja nie wiem, nie wiem czy w swietle terazniejszych przepisow jakos to sie nie zmienilo.
-
nick nieaktualnyewi0808 wrote:Basiula jeżeli nie bedzie dużej różnicy tzn teraz masz najjniżą krajową a potem nagle wyskoczysz z wynagrodzeniem dwa razy większym to mogą sie czepiać. zreszta jezeli od pocztaku ciąży podniesiesz wynagrodzenie to nie musiałas na dobra sprawe jeszcze wiedzieć ze jestes w ciąży.
-
nick nieaktualnyewi0808 wrote:Basiula jeżeli nie bedzie dużej różnicy tzn teraz masz najjniżą krajową a potem nagle wyskoczysz z wynagrodzeniem dwa razy większym to mogą sie czepiać. zreszta jezeli od pocztaku ciąży podniesiesz wynagrodzenie to nie musiałas na dobra sprawe jeszcze wiedzieć ze jestes w ciąży.
no właśnie tak też myśleliśmy, ale w takim razie zobaczymy co ksiegowa powie;)
Nalepiej być berobotnym, 2 miechcy przed porodem zalatwiasz sobie umowe u kogoś, opłacasz zus i tyle:D tak przynajmniej u mnie się praktykuje:D a Ty uczciwy pracujący człowieku zawsze masz pod górke:D -
nick nieaktualnyEliza K.vel Picja wrote:Wszystko się zmieniło. A najlepiej zadzwonic do zus. Choc w zeszlym tyg.jeszcze nic nie wiedzieli albo nie chcieli mówić. Dużo znajomych chciało podnieść zus jak liczyly sie 3 ostatnie miesiące. Ale teraz się boja czy nie wywala w błoto tych pieniędzy bo w lutym nowe ma powchodzic wszystko. A najlepsze ze wtedy mam termin i nie wiadomo co robic.
-
Ja wiem jedno. Mi nie opłaca sie nic...a jeszcze rok temu miałabym kilka tysięcy macierzyńskiego plus wyplata bo przeciez działalność na macierzyńskim można prowadzić:)a tak mnie zdegradowali do poziomu pijaków z kamienicy obok którzy w zyciu w pracy nie byli.
. W tym kraju jest jak mowil Korwin Mikke...kombinatorom kasę i zasilek a uczciwym podatkiem w ryj:)
basiunia, ewi0808 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyno z działalnością jest inaczej
jak się coś dowiem to dam znać, moze komuś też się przyda;)
a apropo l4, to sie wczoraj zdziwiłam jak bylam u lekarza (nfz) i od razu zapytal czy nie chce zwolnienia, a ten prywatny co najpierw tam chodziłam nawet nie wspomniał
oczywiście nie mam zamiaru z teg korzystać, daj mi Boze zdrowie, żeby pracować do końca bo w domu chyba bym oszalała
i zresztą mam za fajnego szefa zeby go zostawic ;p -
nick nieaktualny
-
Wysokość macierzyśńkiego będzie średnią z 12 miesięcy sprzed porodu. Więc jesli Panienka jest w ciąży i na koncówce ciąży sie obudzi zeby poszukać sobie lewej pracy to prawie nic sie jej nie bedzie należało, ale teraz jest Kamyszowe więc nawet jak jestes bezrobotnym to przez rok należy Ci sie 1000pln. i tak jak Ciri pisze ze jezeli masz mniej z Zusu macierzyńskiego niż 1000 pln to oni to wyrównają ale jak masz już masz 1000 pln czylinp pracujesz na umowe o prace za najnisza krajową to nic Ci sie nie należy oprócz macierzyńśkiego ale jezeli twój dochód brutto jest cos pod 2000 nie pamiętam dokłądnej kwoty to nie należy Ci się nawet becikowe nic totalne zero.
Wynagr. za czas choroby: (pierwsze, zapewne w tym przypadku 33 dni wypłaca pracodawca). Zasiłek pracodawca lub ZUS.
Podstawa (brutto) zasiłku stanowi przeciętne! miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie choroby. Innymi słowy dod.wynagr roczne dzieli się przez 12 m-cy i tą kwotę dodaje do podstawy.
Pod uwagę są brane składniki stanowiące podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe / wypadkowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne. Czyli te brutta od których były potrącane te składki. Np. wypłaty z ZFŚS nie będą miały związku.
Również nie bierze się pod uwagę tych składników, które w okresie wynagrodzenia chorobowego pozostają niezmienne.
W przypadku chorobowego w ciąży.
jak ktoś uczciwie zapierdala to mus ie nic nie należy a kombinatorzy leżą i żyją za nasze pieniądze. Są ludzie którzy naprawde potzrebują pomocy bo taka sie zycie ułożyło ale np moje sąsiadki dwie młode dziewczyny maja mężów ale zmaeldowane w rodzinnym domu nie chodza do pracy opieka węgiel im przywiozła na zime na świeta paczki a one imprezuja i sie smieją za nasze pieniadze. Ok niektórym trzeba pomóc ale niektórzy to poprostu lenie co żerują na innychWiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2016, 15:02
ciri22 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEliza K.vel Picja wrote:Ja wiem jedno. Mi nie opłaca sie nic...a jeszcze rok temu miałabym kilka tysięcy macierzyńskiego plus wyplata bo przeciez działalność na macierzyńskim można prowadzić:)a tak mnie zdegradowali do poziomu pijaków z kamienicy obok którzy w zyciu w pracy nie byli.
. W tym kraju jest jak mowil Korwin Mikke...kombinatorom kasę i zasilek a uczciwym podatkiem w ryj:)
Tak to wiesz jak ja sie poczulam jak sie okazalo ze na umowe zlecenie gdzie odprowadzam skladki jak kazdy obywatel nie dostane zasilku macierzynkiego jesli w miesiacu w ktorym bede rodzic nie bede zatrudniona, co na umowe zlecenie zwykle oznacza ze musze pracowac do dnia porodu... wkurwilam sie, nie po to planowalam ciaze i zalatwialam kilka miesiecy przed podjeciem staran skladki zus (gdzie najpierw kontaktowalam sie z osobami ktore sie niby na tym znaja i daly mi zle info), i meczylam sie z szefem bo teoretycznie powinnam byc na umowe o dzielo, zeby potem uslyszec niestety jesli do porodu pani nie pracuje nic pani sie nie nalezy... -
nick nieaktualnyA nie wiem czy wam wlasnie opowiadalam o lasce ode mnie z pracy, bardzo dobrze sie czula cala ciaze szczesliwa ze bedzie pracowac do konca... i co? urodzila na poczatku listopada, a w pazdzierniku z powodu skracajacej sie szyjki dostala zwolnienie, w listopadzie nie podpisali z nia umowy (bo tez zlecenie) i zostala bez macierzynskiego...
-
nick nieaktualnyEwi, becikowe liczy sie na czlonkow rodziny, czyli zarobki jej+partnera (ojca dziecka) podzielone na 3 (bo juz wliczamy w to dziecko) i tu nie moze przekraczac ta kwota 1900cos tam zlotych.
Basiunia pamietaj ze do becikowe jesli sie starasz w roku 2016 beda sie liczyc twoje i partnera dochody w 2014 roku ale jesli prace lub podwyzke dostalas w 2015 bedziesz musiala jeszcze zlozyc oswiadczenie o zarobkach i to wplynie na ostateczna decyzje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2016, 15:04