Zaciążone i czekajace-rozmowy o wszystkim i niczym.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyo kurde to nieźle ją załatwili;/ nie no ja tu na pewno zostanę (szef mnie wielbi
) więc o to się nie martwię
Ewi takiej biurokracji jak u nas to chyba nie ma nigdzie
jak to pieprzą ze ujemny przyrost naturalny, ale zamiast jakoś wesprzeć tych rodziców to lepiej uchodźców sprowadzać ;p
w niemczech czy w austrii (a mam tam mase znajomych i rodziny) nie ma żadnego kombinowania, rodzi ci się dziecko otzrymujesz tyle i tyle, koniec tematu.
a tu są równi i równiejsi, sprytni i sprytniejsiewi0808 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyciri22 wrote:Ewi, becikowe liczy sie na czlonkow rodziny, czyli zarobki jej+partnera (ojca dziecka) podzielone na 3 (bo juz wliczamy w to dziecko) i tu nie moze przekraczac ta kwota 1900cos tam zlotych.
Basiunia pamietaj ze do becikowe jesli sie starasz w roku 2016 beda sie liczyc twoje i partnera dochody w 2014 roku ale jesli prace lub podwyzke dostalas w 2015 bedziesz musiala jeszcze zlozyc oswiadczenie o zarobkach i to wplynie na ostateczna decyzje.
becikowe wypłaca gmina?moze tam tzreba zapytac?;p -
Eliza K.vel Picja wrote:Ale zarobki wstecz ciri a nie aktualne
-
ciri22 wrote:Ewi, becikowe liczy sie na czlonkow rodziny, czyli zarobki jej+partnera (ojca dziecka) podzielone na 3 (bo juz wliczamy w to dziecko) i tu nie moze przekraczac ta kwota 1900cos tam zlotych.
Basiunia pamietaj ze do becikowe jesli sie starasz w roku 2016 beda sie liczyc twoje i partnera dochody w 2014 roku ale jesli prace lub podwyzke dostalas w 2015 bedziesz musiala jeszcze zlozyc oswiadczenie o zarobkach i to wplynie na ostateczna decyzje.
No ja mam działaność plus etat noi mąż też pracuje i sie nam nei bedzie należało.
dziwne, ponieważ gdy ta Twoja koleżanka poszła na chorobowe miała umowe o prace, nawet jak się jej skonczyła umowa w trakcie chorobowego przed porodem nalezy sie jej bo w rzypadku umów o prace i ciąży przedłuża się automatycznie do dnia porodu, a potem wiadomo macierzyśńki itp. no ale co zus to inna gadka. jedne przepisy różne interpretacje. Była na chorobowym a wiec nie była w pracy i nie miałą możliwości przedłużyć umowy. Zus kombinuje i tak naprawde w takich przypadkach najlepiej jest korzystac z usług jakiegoś fachowca bo czlowiek nie jest w stanie ogarnąć ich przepisów i interpratacji w zależności od urzędasa. Jak nei chca przynac to w takich kontrowersyjnych sytuacjach trzeba po fachowca is ie z nimi spierać. Sorki za błędy ale pisze z mojego głupiego telefonu
-
nick nieaktualnyEwi mowie o umowie zlecenie tak jak u mnie bylo.
Zlecenie sie nie przedluza, wiec ja w pazdzierniku byla ostatni raz w pracy, a co miesiac podpisujemy umowe to w listopadzie nikt nie podpisal z nia umowy i jej sie zasilek macierzynski nie nalezy. Teraz dopiero w styczniu moze sie ubiegac o tego 1000zl ale nie na 12 miesiecy tylko do skonczenia przez dziecko 1 roku zycia.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2016, 15:27
-
ciri22 wrote:Ewi mowie o umowie zlecenie tak jak u mnie bylo.
Zlecenie sie nie przedluza, wiec ja w pazdzierniku byla ostatni raz w pracy, a co miesiac podpisujemy umowe to w listopadzie nikt nie podpisal z nia umowy i jej sie zasilek macierzynski nie nalezy. Teraz dopiero w sierpniu moze sie ubiegac o tego 1000zl ale nie na 12 miesiecy tylko do skonczenia przez dziecko 1 roku zycia.
To umowa zlecenie wygasa z konkretnym dniem i po ptokach
-
No tak. Te interpretacje to mnie smieszyly juz dawno temu. Bo na chlopski rozum będąc na urlopie w Grecji to sklep internetowy dziala. Wiec musialabym wziac ze sobą kasę fiskalna;). Bo przed sprzedażą dnia kolejnego musze nabić sprzedaż z poprzedniego:)..
-
nick nieaktualnyewi0808 wrote:To umowa zlecenie wygasa z konkretnym dniem i po ptokach
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKochane moje, jeszcze wracajc do becikowego, bo nie wiem czy wiecie ale sa dwa rofzaje, panstwowe ktore przysluguje z automatu kazdej matce, ktora zlozy stosowne papiery i to z opieki spolecznej jesli dochod nie przekracza 1900 na czlonka rodziny
takzw jedno sostaniemy na pewno
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPodobno lepiej nie przybierac niz przybierac szczegolnie jak matka ma troche wiecej kilogramow.
Ja zaczynalam z prawie 70kg na poczatku schudlam do 62kg jak zaczelam tyc to jakos tak szlo rowno. Mimo tego ze sie nie obzeram i nie jem duzo bo nie mam apetytu co misiac ok 5 kg przybywa. Dzis jak wlazlam na wage mam juz 81kg... ;( a szczerze przez ten miesiac jadlam naprawde malo i czulam sie na mniej kilogramow szczegolnie ze i przestalam tak bardzo puchnac... -
Ja im więcej jem tym mam mniej:/ ale jem jeden owoc dziennie.malo soków.raczej wwwarzywa. Pije dużo i mam wstręt do słodkiego od poczatku ciąży. Malo sie ruszalam. Ledwo co. 3 miesiące calkiem w łóżku bo jakiś wirus tam grasowal i miałam nakaz przez szyjkę dodatkowo. Teraz tylko joga...i codziennie litr kefiru:). Sama nie wiem czemu. Ale póki maly jest duży i powyżej średniej ale nie powyżej norm to ok. Przeplywy robiłam na 3 prenatalnym. Łożysko obejrzał. Zwapnien nie ma. Stopień dojrzałości ok. Pepowina ok. Wody ok. To co się martwic. Tylko czekac:)
-
nick nieaktualnyJa mimo kilogramow to bielizne zmienilam tylko dlatego ze brzuch pod biustem mam duzy i mi ciasno (w samym biuscie tez mi nie wiele przybylo bo w miseczke sie spokojnie mieszcze ale niestety nie wiem skad mam nowe rozstepy na biuszcie), majty te same, mieszcze sie spokojnie, spodnie tez wchodze w spodnie przed ciazy, i na dupie i w udach sa dobre tylko sie nie dopinam bo wiadomo brzuszek nam sie nisko zaczyna.
Jedyne w co sie nie mieszcze to kurtki bo mam duzy brzuch, bluzki mam te same i spokojnie sie w nie mieszcze w rekach czy cyckach nawet w brzuchy tylko te co byly krotsze to mi brzuch wystaje spod nich.. wiec na calym ciele jakos mega nie przytylam, najewiecej mi sie wydaje ze brzuch i buzia mi utyly moze troche rece ale nie jakos strasznie, w ogole sie nie czuje na te kilogramy mimo ze jestem ociezala...