X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Zaciążone i czekajace-rozmowy o wszystkim i niczym.
Odpowiedz

Zaciążone i czekajace-rozmowy o wszystkim i niczym.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to chyba na podmuchu Ci jeszcze wysylalam swoja liste...

• Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jest kilka kategorii:
    spanie, ciuszki, rzeczy do porodu, apteczka, kąpanie, rzeczy do karmienia
    w każdej kategorii masz gadżety, rzeczy które wszyscy kupują i rzeczy które naprawdę się przydają
    spanie:
    łóżeczko, materacyk, 2 pościelki (kołderka), 2 prześcieradełka, mogą być ochraniacze na łóżeczko, gadżet: karuzelka, monitor oddechu, przewijak - wszystkie 3 rzeczy mi się bardzo sprawdziły
    kocyk
    rożeki 2 (nie wyszstkie dziecki lubią być zawinięte, ale nawet jak nie lubią to może na początku służyć jako taka malutka kołderka )
    polecam śpiworek do spania - nie trzeba wstawać i przykrywać

ciuszki:
    kupowałam po 5 szt, albo 2X3 w paczkach z tesco, za każdym razem wymieniałam tylko rozmiar:
    pajace: fajnie się zakłada, nic nie roluje
    body z długim, z krótkim
    śpioszki i spodenki
    na rozmiar jeden jakiś ekstra ciuszek: np. jakieś super spodneki, albo super sweterek. potem i tak tylko na przewiezienie dziecka to jest, a w gościach rozbierasz do body i śpioszków, bo cieńsze i wygodniejsze

rzeczy do porodu:
    koszula która może się zniszczyć
    koszule do karmienia, staniki x 2
    podkłady Semi (to są takie duże podkłady, rozkładasz sobie na łóżko i nie martwisz się ,że coś pobrudzisz)
    podpaski poporodowe to są takie wielkie podpaski w aptece się kupuje
    majtki siateczkowe - fajnie się sprawdzają, jak się pobrudzą, przepłuklujesz i zaraz wysychają, nie martwisz się, że bielizna do wywalenia
    do podmywania polecam nadmanganian potasu, wiele osób radzi tantum rosa
    czopki - pierwsza kupa bywa stresująca :D

apteczka:
    krem do sutki - polecam czystą lanolinę (mam z ziaji) bo nietrzeba zmywać
    krem do pupy - polecam zielony linomag (sroka o nim dobrze pisze), bepantehn, używam od 6 lat
    można (ja nie kupuje) paracetamol w czopkach, rumianki, koperki, wychodzę z założenia że apteki są 24h

kapanie:
    wanienka. gadżet: stelaż, mi się sprawdził bardzo, przez te 3 pierwsze miesiące,
    płyn do kapieli, poszukać o jakimś krótkim składzie
    myjka może być
    zamiast podkładów gąbkowych, zwykła tetra też się sprawdza

pieluchy te new born raczej jedna maks dwie paczki, potem już wchodzą 2 z reguły. Także zapas robić z głową
    chusteczki do pupy (według uznania) skora ma fajny ranking według słkadu. Pampers wcale nie są super. Ja lubię tescowe chusteczki, a pieluchy dady
    wiele dziewczyn używa miseczki z wodą.

do karmienia:
    butelka (na wszelki wypadek)
    nakładki na sutki gażdet
    sterylizator, podgrzewacz - nie miałam, nie potrzebowałam, mimo karmienia butlą

smoczki uspokajacze, według uznania

tyle na razie pamiętam
    Nie ma najlepszej marki, co się mi sprawdzało ,tobie może wceale nie przypaść do gusty, albo twojemu dziecku.

my jeszcze mamy leżaczek, a na prezent będziemy chcieli matę.

ewi0808 lubi tę wiadomość

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • ewi0808 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ltle ekstra gratulacje :))

littleladybird lubi tę wiadomość

atdc3e5exzk12dxf.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Wczoraj byla na sali obok dziewczyna ktora czekala na 3 dawke oxy... Masakra... Tydzien po terminie.... Nie chce tak.

Wiem ze kiedys musi sie urodzic ale tak zupelnie nic nie wskazuje na to ze to moze sie niebawem stac. Nawet skurczy na ktg przez te dni nie mialam... Raz tylko sie zapisaly ale potem polozna powiedziala ze to nie skurcze byly tylko cos tam innego...

Popieram Baronową. Teraz jest ciężki czas bo już chciało by się być "po" :) ale z doświadczenia wiem, że (w większości) przypadków dziecko samo decyduje kiedy się pojawić :)
    Ja urodziłam z zaskoczenia...
    3 dni przed porodem szyjka miała długość 4,5 cm, lekarz stwierdził, że mam się przygotować na poród w okolicach 40 tyg a może później...(byłam w 37 tc)
    Za 3 dni, nagle wieczorem lekkie skurcze mnie złapały...tylko zrobiły się regularne....Chyba tylko trzeźwość męża spowodowała, ze pojechaliśmy do szpitala po północy... (ja nie chciałam jechać bez sensu bo czytałam w książce, że jeśli ZASTANAWIASZ SIĘ czy skurcze, które odczuwasz to są skurcze porodowe to znaczy, że to NIE SĄ SKURCZE PORODOWE :) )
    Bez wypełniania papierów trafiłam na porodówkę, dwa parte i mały był z nami :)
    Także urodziłam z zaskoczenia. Kompletnie nic nie zapowiadało porodu. Od pierwszych "ciągnięć" do urodzenia minęły 2 godziny :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciri tak mam zapisane na kompie, chcę to sobie zebrać do kupy, a wiem, że u Was będą rzeczy przemyślane i takie, które się sprawdzą.
    Ja naprawdę jestem ciemna masa w tej materii, bo wcześniej tak spokojnie podchodziłam do planowania. Teraz już po ostatnim widzeniu jakoś pewniej się poczułam:)

Czy 2200 za wozek 3w1 z fotelikiem to dużo?:)

Ciri jak nastrój?

• Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zalezy jaki fotelik. Ile ma gwiazdek w testach. Jesli jest 4 albo 5 gwiazdkowy. To cena jest akceptowana

2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baronowa_83 wrote:
    Zalezy jaki fotelik. Ile ma gwiazdek w testach. Jesli jest 4 albo 5 gwiazdkowy. To cena jest akceptowana
    Taki:
    http://dino.sklep.pl/nowy/wozek-3w1-tako-moonlight-omega-black-2015-spacerowkagondolafot-kiddy-evolution-pro-2kurier-gratis10-taniej-do-31-stycznia-p-20720.html
    To moje pierwsze próby.
    A przypomnisz mi jaki Ty kupiłaś?

• Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mutsy evo. Fotelik będziemy pozyczac britax

2r8rqps6ohlhosuf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja Ci dopiero za jakies 2-3 miesiace moge zdac relacje z tego co bylo moim "widzimisie" i mi sie przydalo lub nie. Na razie jesli bedziesz cos kupowac to takie rzeczy ktpre na pewno Ci sie przydadza. Pieluchy tetro, flanelowe i inne takie.

Co do wozka to wszystko zalezy. Ogolnie to za nowy wozek to jest cenw taka standardowa nazwijmy to. Nie oszukujmy sie wiekszosc wozkow ze sredniej polki w zaleznosci od modelu tak jakos kolo 2tys losztuja. Pamietaj jedynie ze jak 3 w 1 kupujesz zeby sprawdzic testy i atesty fotelika.

A nastroj chujowo... Bylam w tesco chcialam dla Liwii cos kupic...

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I co kupiłaś?
    A może dla odmiany kup coś dla siebie coś co Ci sprawi przyjemność.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2016, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo wlasnie nic nie kupilam

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wieszalam pranie na siedzaco.. Jest zle...

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2016, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciri co jest?

Baronowa dziękuję Ci baaardzo!super lista!

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2016, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brzych mi mega twardnieje, mam problem z oddychaniem i kreci mi sie w glowie... Juz robie na siedzaco bo nie ma co...

Chyba skapituluje i po obiedzie zjem apap...

• Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdziulla wrote:
    Ciri co jest?

Baronowa dziękuję Ci baaardzo!super lista!
    Spoko. Jak mi się przypomni to jeszcze napiszę.

2r8rqps6ohlhosuf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi albo Picja czy ja z wizyty w szpitalu musze sie jakos z zusem rozliczac? Nie wzielam zwolnienia ze szpitala na ten pobyt a nie wiem czy jakos to musze uwzgledniac w rozliczeniu za luty?

• littleladybird Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Ewi albo Picja czy ja z wizyty w szpitalu musze sie jakos z zusem rozliczac? Nie wzielam zwolnienia ze szpitala na ten pobyt a nie wiem czy jakos to musze uwzgledniac w rozliczeniu za luty?
    Wydaje mi się, że jeśli nie wzięłaś zwolnienia to nie, ale ja tak naprawdę się nie znam :P poczekaj na ekspertki w tej dziedzinie ;)

05ludzik.gif "Życie ma tyle samo wad ile zalet."
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 lutego 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mi sie wydaje ze nie. Bo tak naprawde bylam jeden dzien pracyjacy tam. Bo w czwartek przed polnoca mnie przyjeli i wyszlam w sobote po poludniu.

Little nie moge sie do Twojego avatara nowego przyzwyczaic ;p

Idziesz na bete czy nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2016, 18:47

• littleladybird Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdybyś wzięła zwolnienie to miałabyś niższy zus (ub. społeczne). A bez zwolnienia nie ma podstaw do tego.

Jutro idę do labo ;)

ciri22 lubi tę wiadomość

05ludzik.gif "Życie ma tyle samo wad ile zalet."
  • ewi0808 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    littleladybird wrote:
    Wydaje mi się, że jeśli nie wzięłaś zwolnienia to nie, ale ja tak naprawdę się nie znam :P poczekaj na ekspertki w tej dziedzinie ;)

Jesli nie masz zwolnienia to nie odliczysz sobie tego od składki społecznej.
    Nic z tym nie musisz robic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego 2016, 20:52

atdc3e5exzk12dxf.png
‹‹ 505 506 507 508 509 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ