X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Zagraniczne staraczki
Odpowiedz

Zagraniczne staraczki

Oceń ten wątek:
  • strumyk Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2014, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, dołączam do Holandii

czekamy na Henia :)
    Bąbelek 13.10.2013 (14tc)
    Maluszek 19.11.2014 (8tc)
  • strumyk Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2014, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i do całej reszty rozsianej na tym świecie oczywiście ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, to i ja sie dolacze. Pozdrawiam ze Szwajcarii.

• Imi84 Znajoma

Wysłany: 6 marca 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pozdrowienia ze Szkocji

opieka fatalna, dodam fatalna

Imi84
  • strumyk Ekspertka

Wysłany: 6 marca 2014, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastazja, ja Randstad (Zuid nl) :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Niemcy - Norymberga :) Ładne miasto. Do jednego ginekologa czekałam 2 dni, ale go zmieniłam, do drugiego pierwsza wizyta - miesiąc czekania, później raz w miesiącu wizyta a w razie konieczności wystarczy powiedzieć i jest szybciej. U tego ginka opieka super i pełny profesjonalizm (ale chyba tm też jego klinika zasłużyła sobie na pewną renomę), leki na receptę 5 euro. Kwas foliowy jak kupowałam to coś ok. 12 euro za 90 tabletek. Mój lekarz u mnie przede wszytskim zaczął od badań już od pierwszej wizyty. Jeśli chodziogólnie o służbę zdrowia (mąż był u okulisty i lekarza ogólnego) to zazwyczaj wszędzie trzeba zrobić termin, ale do ogólnego udało mu sie dostać, ze tak powiem z podwórka, a jak miał termin to na konkretną godzinę i poślizgu było może z 15-20 minut. Aha, ja mimo, że mam ustaloną godzinę do ginka to zazwyczaj czekam od 20 do 60 minut, ale to i tak rekord z polskim ginkiem (prywatnym) - standardowo 2,5 godz. czekania,nie mówiąc o przychodniach.
    Aha - mąż ma zrobić badanie nasienia - koszt 130 euro.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2014, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez strasznie drogo... najtanszy test ciazowy 13 frankow, a opakowanie Castagnusa 20 frankow.

• Myszka-Minnie Autorytet

Wysłany: 7 marca 2014, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastazjaaa,

Nie zagłębiałam się jeszcze w ten temat, ale jeżeli chodzi o słuzbe zdrowia nie jest na dobrym poziomie. Wiele kobiet juz tu urodziło i jakoś to przezyło, wiec mam nadzieje i ze Ja dam radę. Napewno jedno wiem, ze po urodzeniu dziecka, bardzo dbaja o matke i malenstwo, wrecz nad Toba fruwaja i dostaje się paczke/paczki startowa dla maluszka.

Anastazjaaa lubi tę wiadomość

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png
  • strumyk Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastazjaaa wrote:
    No to daleko mamy do siebie, szkoda ;)

w NL nigdzie nie jest daleko :)

• strumyk Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastazja, ja kwas foliowy kupuje w NL bo taniej, 150 tabletek 200%dawka z AH za około 3-4 euro
    testy tanie i skuteczne 2x w opakowaniu w Action po około 1,80 euro
    tylko z ziółkami kiepsko, chociaż lukrecja jest w lidlu lub AH, znalazłam tez inne herbatki, tylko poszukać trzeba jeżeli wiesz czego chcesz

a co do porodu, to wg moich informacji możesz rodzić w szpitalu, a jak wykupisz ubezpieczenie uzupełniające (aanvullende) to nie płacisz nic, a przy podstawowym to nasze własne ryzyko, a i tak szpitale i ubezpieczalnie mają dogadane te tzw. dzienne stawki (zakontraktowane) wszystko zresztą masz w tych książeczkach , gdzie wyczytasz co pokrywa ubezpieczenie i w jakim stopniu, a poniżej link
    http://www.homefinance.nl/zorgverzekering/informatie/voorwaarden-zorgverzekeringen/zwangerschap-bevalling.asp

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2014, 20:38

• karola_aa Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z Dublina ;) do polskich lekarzy dość szybkie wizyty ale to wszystko prywatnie więc drogo. Do szpitala na wizytę czeka się dość długo jeśli chodzi o skierowania od GP. Do każdego lekarza trzeba brać skierowanie właśnie od ogólnego. Jeśli coś pilnie potrzeba to polska przychodnia a jest ich tutaj pod dostatkiem.

Limerikowo lubi tę wiadomość

Nikola 20.07.15
    Aniołek [*] 20.10.2016 10t :(
    2cs pp -> 02.02.17 II kreski na teście ! :)
    f2w3rjjg05zcjrzl.png
  • strumyk Ekspertka

Wysłany: 8 marca 2014, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja również nie biorę pod uwagę porodu w domu,
    z Bąbelkiem miałam iść do szpitala, ubezpieczenie miałam zmienić na dodatkowe..., ale nic w przyszłym roku... trzeba mieć nadzieję

ale nawet jak urodzisz w szpitalu, to gdy jest wszystko ok to i tak po 3,4 godzinach uit do domku, no chyba że masz np. gorączkę lub dziecko... tak było u nas w rodzinie (jestem ciocią dziewczynki, która się urodziła niedawno w NL)

• strumyk Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2014, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest sprawa priorytetowa, szpital to szpital, nawet w Holandii ;)

• totsima Przyjaciółka

Wysłany: 9 marca 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc dziewczyny! ja mieszkam w anglii i tutaj porody domowe chyba sa w modzie, mimo ze za pobyt w szpitalu nie trzeba placic. gorzej z opieka medyczna...

Limerikowo lubi tę wiadomość

. lata staran o rodzenstwo . moze kiedys jeszcze bedzie nam dane :) powodzenia dziewczyny!
  • Brunhilda Przyjaciółka

Wysłany: 10 marca 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, może jest jeszcze ktoś z Francji? :)

• iwcia77 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melduje sie z Italii ( Padwa- polnocne Wlochy w regionie Wenecji Euganejskiej)
    Opieka medyczna na tej samej zasadzie co w Pl ( lekarz rodzinny, skierowanie do specjalisty lub na badania) na wszyskie wizyty specjalistyczne w ramach NFZ trzeba troszke czekac , ale nie przekracza to zwykle 1 miesiaca. Postawilam na wizyty prywatne, bardziej sie wczuwaja w sile pieniadza, wiec tez zalezy im abys byla dobrze obsluzona :). 85 € wizyta z badaniem cytologicznym, konsutacja -30 min. monitoring cyklu 5 usg to koszt 90€. testy ciazowe kosztuja 10-15 euro ( te digitalne), bo paskowych nie widzialam. odkrylam natomiast ze testy owulacyjne Clearblue z 7 paskami kosztuja tu 45 euro! a na ebayu niemieckim te same 26 euro! kolezanki ktore tu rodzily sa bardzo zadowolone z opieki na sali porodowej i chwala sobie komfort i warunki ogolne jesli chodzi o rodzenie dzieci.

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzeczywiscie zarobki sa zagraniczne ale ceny jeszcze lepsze
    jakbym w Irl kupowala wszystko do potrzeba mi do ciazy to ladnie by zostalo moje konto i meza ogolocone, a nie ma zupelnie takiej potrzeby bo sa pl apteki on line, allegro etc
    dlaczego mam przeplacac jak ten sam porodukt moge dostac 2, 4 a nawet jak liczylam na wspomagaczach to 8x taniej w Pl , zostaje kwestia tylko transportu , ale to juz pestka plus sporon oszczednosci pieniazkow na przyszla wyprawke :-)))
    testy owulacyjne paskowe to np z allegro mi sie ok sprawdzily, z 50sztuk wykorzystalam raptem niecale 15 ;--))))))))
    f2w3pc0zzgl2xzuk.png

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • iwcia77 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2014, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastazjaaa wrote:
    włochy ummmm to jest miejsce gdzie chciałabym mieszkać, piękna pogoda zero zim... ummm

chyba cie zaskocze, ale na polnocy jest zima, tylko bez sniegu raczej a min temp to -3 :D. potrafi lac miesiacami w zwiazku z czym jest wilgotno :(. ale jak robi sie cieplej tzn tak od kwietnia to potrafi byc naprawde cieplo i trwac nawet do pazdziernika :)

• strumyk Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2014, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda, że w Holandii nie ma prywatnych gabinetów. Nic , zero, wszystko przez rodzinnego. Tylko do dentysty idziesz kiedy chcesz lub musisz. Nawet na betę z krwi nie możesz z chodnika wejść :(.
    Jednak grzebiąc w sieci znalazłam coś na kształt prywatnego laboratorium, w sensie ,że płacisz i masz ale nie te badania co bym chciała.

Jakby Cię Anastazja zainteresowało: http://www.testjegezondheid.nl/

Też będziemy miały takie suwaczki :) a Twojemu Limerikowo dopingujemy i się cieszymy :D

• weronika86 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2014, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    strumyk wrote:
    ja również nie biorę pod uwagę porodu w domu,
    z Bąbelkiem miałam iść do szpitala, ubezpieczenie miałam zmienić na dodatkowe..., ale nic w przyszłym roku... trzeba mieć nadzieję

ale nawet jak urodzisz w szpitalu, to gdy jest wszystko ok to i tak po 3,4 godzinach uit do domku, no chyba że masz np. gorączkę lub dziecko... tak było u nas w rodzinie (jestem ciocią dziewczynki, która się urodziła niedawno w NL)

rowniez planuje porod domowy, mam zasoba porod w szpitalu ktory trwa 36hrs! mieszkam od 8 lat w uk a poza granicami Polski juz 12, prawie 13.

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ