Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Zagraniczne staraczki
Odpowiedz

Zagraniczne staraczki

Oceń ten wątek:
  • mindusia Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez się dopisuję do wątku:) my z mężem jesteśmy też w Niemczech w Hannoverze :) Wyjechaliśmy z POlski dokładnie 3 miesiące temu, planujemy tutaj zostać na stałe.

biedronka1982 lubi tę wiadomość

m3sx3e3ky5bi25o3.png
    https://www.maluchy.pl/ci-67721.png
  • aniczka Autorytet

Wysłany: 10 września 2013, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jestem w Irlandii w miescie Galway juz 7 lat ale nie chce tu zostac na stale a pozatym czasami zaluje bo nie ma mozliwosci leczenia sie tutaj oni nawet parametry maja inne mowie mojej gp jak tam moje wyniki ona ze super poczym lece do pl i sa do dupy na wizyte u endo tutaj czekam od maja najkrocej poczekam 6 miesiecy rzygac mi sie tym wszystkim chce za przeproszeniem kasa jest dom w pl samochody wakacje wszystko i co z tego jak tego jednego malego cudu wciaz brak

Limerikowo lubi tę wiadomość

5abe315c267b0d904e208c54b912507e.png
  • weronika86 Autorytet

Wysłany: 11 września 2013, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzik55 wrote:
    Matylda - pocieszylas mnie..bo ja się boję tutaj wloskich szpitali panicznie..ostatnio bylam w jednym szpitali..San Spirito - to jest samo centrum Rzymu - ludz na ludziu, pelno ludzi się kręci - pod oddzialem porodowym - całe rodziny wyczekujące na potomka - jak Cyganie doslownie..
    potem Gemelli..czysto w sumie,ale..tak jakos...

Mój mówi,że lepiej będzie jeżeli dziecko urodzi sie we Włoszech - to nie będzie problemu z obywatelstwem włoskim, szybciej się załatwi.On jest Włochem,więc nasze dziecko będzie miec podwójne obywatelstwo..to nasze polskie załatwimy w Polsce..
    Trochę sie gubię w tych papierach..może on się myli i tylko tak mnie straszy,żebym nie uciekła z porodem do Polski?
    Z tego co sie orientuje to bedziesz musiala wybrac obywatelstwo dla malucha, bo Polska to jedyny kraj, ktory nie zezwala na podwojne obywatelstwo...musisz byc polakiem i tylko polakiem...mam ten sam problem z moim malym, chcialam zeby mial podwojne obyatelstwo bo zostajemy na stale, niestety musimy wybrac albo polskie albo brytyjskie!

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • madzik55 Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2013, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z dziennika ustaw:

Rozdział 2
    Nabycie obywatelstwa polskiego
    Art. 4.Dziecko nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie, gdy:
    1) oboje rodzice są obywatelami polskimi albo
    2) jedno z rodziców jest obywatelem polskim, a drugie jest nieznane bądź nieokreślone jest jego obywatelstwo lub nie posiada żadnego obywatelstwa.

Art. 5.Dziecko urodzone lub znalezione w Polsce nabywa obywatelstwo polskie, gdy oboje rodzice są nieznani bądź nieokreślone jest ich obywatelstwo lub nie posiadają żadnego obywatelstwa.

Art. 6. 1.Dziecko rodziców, z których jedno jest obywatelem polskim, drugie zaś obywatelem innego państwa, nabywa przez urodzenie obywatelstwo polskie. Jednakże rodzice w oświadczeniu złożonym zgodnie przed właściwym organem w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka mogą wybrać dla niego obywatelstwo państwa obcego, którego obywatelem jest jedno z rodziców, jeżeli według prawa tego państwa dziecko nabywa jego obywatelstwo.

2.W braku porozumienia między rodzicami każde z nich może zwrócić się w ciągu trzech miesięcy od dnia urodzenia się dziecka o rozstrzygnięcie do sądu.

3.Dziecko, które nabyło obywatelstwo obce zgodnie z ust. 1 lub 2, nabywa obywatelstwo polskie, jeżeli po ukończeniu szesnastu lat, a przed upływem sześciu miesięcy od dnia osiągnięcia pełnoletności złoży odpowiednie oświadczenie przed właściwym organem i organ ten wyda decyzję o przyjęciu oświadczenia.

z art 6 wynika,że dziecko byłoby Polakiem gdyby urodziło się w Polsce a po 3 miesiącach można wystąpić o przyznanie włoskiego obywatelstwa. U mnie będzie odwrotnie bo dziecko zamierzam urodzić we Włoszech. Jest to dla mnie korzystne zacząc od obywatelstwa włoskiego - brak potrzeby posiadania wizy do Stanów. Jednak to nie jest najwazniejsze to jakie dzieciak będzie miał obywatelstwo - po przemyśleniu sprawy - poród w Polsce byłby bez sensu - noworodek do 2óch miesiecy nie moze latac samolotem a ja musze byc we Włoszech dlatego,że moja córka chodzi do szkoły, mąż do pracy..mam do wyboru urodzic tu otoczona najbliższą rodziną albo w Polsce będąc sama. Odpowiedz jest jasna.
    Pogadałam jeszcze z paroma Włoszkami - i moje obawy są już niekatulane.

weronika86 lubi tę wiadomość

f2wlhdgeetnyqlj9.png

l22nha007gsnivdu.png
  • madzik55 Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2013, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znalazłam jeszcze bardziej zobrazowaną tą kwestię:
    Rozpatrzmy pierwszą możliwość, zakładając, że pani Beata (obywatelka Polski), wychodzi za mąż, za pana Giorgio (obywatela Włoch), zamieszkują wspólnie na terytorium Włoch, a następnie, przychodzi na świat syn Robert również we Włoszech. Jakiej narodowości jest mały Robert?

Zgodnie z art. 1 I akapit a) ustawy z 05/02/1992 roku, nr 91 (“Nowe zasady dotyczące obywatelstwa”) jest obywatelem włoskim z racji swojego urodzenia “syn ojca lub matki obywateli Włoch”; w przypadku Roberta, jego ojciec jest obywatelem włoskim, więc Robert nabywa obywatelstwo włoskie.

Ale Robert jest również obywatelem polskim, ponieważ - zgodnie z art. 34 § 1 Konstytucji Rzeczpospolita Polskiej – “nabycie obywatelstwa polskiego przez urodzenie z rodziców będących obywatelami polski”.

f2wlhdgeetnyqlj9.png

l22nha007gsnivdu.png
  • madzik55 Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2013, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jezeli chodzi o imigrantów:
    Zgodnie z prawem włoskim (ustawa z 5 lutego 1992, Nr 91. „Nowe zasady dotyczące obywatelstwa”), dzieci imigrantów, które urodziły się we Włoszech nie mają prawa do automatycznego nabycia obywatelstwa włoskiego.

Mój mąż jest Włochem - dlatego u nas będzie jak w poscie poprzednim. Moja córka - Polka z pierwszego małżeństwa z Polakiem - ma prawo do ubiegania się o włoskie obywatelstwo dopiero jak skończy 18 lat. Ja juz tez w zasadzie moge bo mamy odpowiedni staz małżeński.Jednak..po co mi to?

f2wlhdgeetnyqlj9.png

l22nha007gsnivdu.png
  • madzik55 Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2013, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiele moich znajomych ma po dwa paszporty i w zaleznosci gdzie jedzie takiego paszportu używa.Dzieci również mają podówjne obywatelstwa - prawo prawem a przepisy i tak da się obejść.

f2wlhdgeetnyqlj9.png

l22nha007gsnivdu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 września 2013, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wreszcie sie cos ruszylo :) Bylam tydzien temu u GP, opowiedzialam o wizycie u ginekologa, o tym co mi wyszlo a GP sie uparl, ze on musi najpierw zobaczyc list od tego ginekologa, bo tak to on nic nie wie (!), na moje prosby o badania hormonow lub skierowanie do ginekologa odpowiadal tylko, ze on musi zobaczyc list od ginekologa.
    Dzis poszlam do swojego GP: zupelnie inne podejscie - - skierowal mnie na badania hormonow, powiedzial w ktorych dniach cyklu mam badac i bedziemy sie zastanawiac co dalej jak wyniki beda. Zupelnie inne podejscie!
    Takze moja rada dla dziewczyn z UK gdzie z ta opieka lekarska bywa roznie: probowac do skutku ;)Z reszta chyba wszedzie tak jest - zalezy na kogo sie trafi.

• weronika86 Autorytet

Wysłany: 17 września 2013, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzik55 wrote:
    wiele moich znajomych ma po dwa paszporty i w zaleznosci gdzie jedzie takiego paszportu używa.Dzieci również mają podówjne obywatelstwa - prawo prawem a przepisy i tak da się obejść.
    No ja niestety musialabym wybrac to w Anglii. Powodzenia!

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • sjoanka Autorytet

Wysłany: 27 października 2013, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Zaglada tu ktos jeszcze?

Mieszkam we Wloszech i staram sie z mezem- Wlochem o dziecko od okolo 2 lat z przerwa wywolana poronieniem.

Zaczelam rozwazac leczenie w Polsce. Moze inseminacje.
    Bo tu ciagle mam czas bo przeciez mloda jestem jeszcze majac 40 lat. ;)

Czytalam poprzednie wpisy i wcale nie uwazam ze wloska sluzba zdrowia jest na wyzszym poziomie.
    Ale to juz na dluzsze opowiadanie. :)

• Paula55 Autorytet

Wysłany: 27 października 2013, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc seksualnaa ja tez mieszkam w Szkocji niedaleko Glasgow ;)
    Co do sluzby zdrowia to kompletnie nie mam jeszcze doswiadczemia.

oar8skjo85nuiyxh.png
    relgwn15b2xdchwm.png

• karola30 Koleżanka

Wysłany: 29 października 2013, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny i na wstepie powodzenia zycze wszytkim!!
    Dziewczyny mam pytanie... czy ktoras mieszka moze w Anglii i miala monitorowany cykl wlasnie tutaj?? a moze znacie kto mial? Potrzebuje troche informacji na ten temat z pierwszego zrodla. Bede wtedy wiedziala co wymuszac od GP (bo Polskie pacjentki poki co wiedza wiecej niz oni!). a nie wiem czy taki monitoring jest ze skierowania od GP czy w klinikach czy jeszcze gdzies inndziej..duzo tego tu. Prosze o pomoc ? :)!

49049ae238dc6164af62945de0ef9b4d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2013, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Puszysta wrote:
    Ja mieszkam w Irlandii. Z lekarzami tez kiepsko bo najpierw do ogulnego i jesli on widzi potrzebe to wysyla... samemu sie nie umowisz.... test ciazowe... najtanszy 10euro.... owulacyjne pomiedzy 15 a 30 euro....
    tez kochana mieszkam w Irlandii ja znalazlam jednego gina ktory jest dobry

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2013, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc kochane . Ja mieszkam od 2 lat w Irlandii : ) Pozdrawiam

• Iwonka-biedronka Nowa

Wysłany: 16 listopada 2013, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    Ja mieszkam od prawie 3 lat w Niemczech.
    Opieka zdrowotna wg mnie jest rewelacyjna. Na wizyte u ginekologa nie czekalam nigdy dluzej niz tydzien a moj lekarz ma nawal ciezarnych pacjentek. Testy ciazowe tylko ebay 10 sztuk 2,99euro(wysylka gratis) apteka najtanszy 6,99euro. Oulacyjnych nigdy nie kupowalam. Pozdrawiam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2013, 09:52

• karola_aa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2013, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, dolanczam sie do watku. Od ponad 3 lat mieszkam w Irlandii/Dublin. Budujemy w Pl dom wiec wrocic chcem jak najbardzirj i jak najszybciej bym chciala ale no nie wszystko na to pozwala. Co do lekarzy tutaj tez nie jestem przekonana do nich......

Nikola 20.07.15
    Aniołek [*] 20.10.2016 10t :(
    2cs pp -> 02.02.17 II kreski na teście ! :)
    f2w3rjjg05zcjrzl.png
  • karola_aa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2013, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina23 wrote:
    tez kochana mieszkam w Irlandii ja znalazlam jednego gina ktory jest dobry

Jakie gin polecasz gdzie przyjmuje? Gdzies w Dublinie?

Nikola 20.07.15
    Aniołek [*] 20.10.2016 10t :(
    2cs pp -> 02.02.17 II kreski na teście ! :)
    f2w3rjjg05zcjrzl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2013, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karola_aa wrote:
    Jakie gin polecasz gdzie przyjmuje? Gdzies w Dublinie?
    Kochana ja chodze do ciapatego w centrum ale chce zmienic teraz w srode ide do niegoostatni raz bo musi sprawdzic czy ten polip i torbiel sie wchlonol

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2013, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a propos cen testow ciazowych to fakt sa zabojcze w IRL, ja korzystalam z tych ze sklepow pon 2e, 2 w opako i byly ok.
    the best biznes jest jak ma sie testy LH i ciazowe paskowe z allegro, po kilkadziesciat groszy po prostu ich mnostwo, mozna korzytsac do woli ;==))))

Karola_aa w dub przyjmuje dr Dybkowski po Jagielonce i jest ok , capel st 138
    f2w39n73cub6u2r4.png

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Myszka-Minnie Autorytet

Wysłany: 5 marca 2014, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Kobitki,

Widzę, że Anglia przodujue, Potem Niemcy, Kilka Włoszek. I Ja dołącze do grona. Mianowicie mieszkam w najdrozszym panstwie jakim jest Norwegia.

Pozdrawiam Topolkę i Maję35, z jakiego regionu jestescie?

iwcia77 lubi tę wiadomość

f2wl9vvj16detq98.png

w57vlbetiy8u8flo.png
‹‹ 4 5 6 7 8 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ