Zając kica🐇, bocian leci🪺, w grudniu będą z tego dzieci🫄
-
WIADOMOŚĆ
-
Kociara20996 wrote:Hej
Moja radość nie trwała długo wczoraj badałam przyrost bety skoczyła z 17,3 do 28 dziś dla pewności chciałam skontrolować ten niski przyrost i wynik 22,8 ciąża biochemiczna 💔🥹☹️20.08.2024 OM
21.09.2024 ⏸️
09.10.2024 💚na USG
14.11.2024 🖤👼 -
Belia wrote:@sniezka uwielbiam ten test ze w naszym zawodzie nikt nie chce pracować 🥶😂 ja też sobie raczej przebieram w ofertach ale co z tego jeżeli potem żeby coś zarobić trzeba pracować cały dzień. Też bym już wolała sobie siedzieć w domku szczególnie, ze znowu czuję jakby łapała mnie jakaś infekcja 😫 Po prostu ewidentnie jestem już przemęczona. 80 dni do wakacji 😀😀
@Joanka# zapisuje Cię w takim razie na 23. Kciukasy 🤞🏼
@dailydamn ja w takim razie trzymam kciuki, żeby wszystkie pęcherzyki pękły
Dokładnie, praca jest, ale trzeba się mocno namęczyć, żeby coś zarobić 😫 W moim obecnym przedszkolu od października nie mogą znaleźć wychowawcy do pracy.. Ale z tego co widzę, to mało jest dobrych placówek, które stawiają na dobro dziecka. No i tym bardziej na dobro pracownika 😂👩🏻 29 👦🏻 33
ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺😰
TSH 1,33❇️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9 ---> 25,9 (po 4 miesiącach suplementacji żelaza) ,Kwas foliowy 4,29 ---> 17,10 ng/ml ❇️
(2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ❇️, FSH 3,3 mUl/ml ❇️, LH 3,3 mUl/ml ❇️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ❇️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62🔺, Kortyzol 6,9 ug/d ❇️
Zobacz wykres
👦🏻
🔻ilość - 37.27 mln
🔻koncentracja: 13.31 mln/ml
🔻ruch postępowy (a+b) - 13.7%
🔻ruch całkowity (a+b+c) - 26%
🔆żywotność - 78%
🔻morfologia - 0% (100% nieprawidłowych główek)
TSH 4,539 µIU/ml (Euthyrox 25), LH 3,55 mIU/ml❇️ FSH 8,50 mIU/ml❇️,Prolaktyna 9,91 ng/ml❇️,Testosteron 652,60 ng/dl❇️,SHBG 46,46 nmol/l❇️,Testosteron wolny 24,00 pg/ml ❇️ -
U mnie 6 dzień po i mój mózg już chciałby testować 🙈
Jak czytam forum to udowadniam sobie, że nie jestem wariatka i inne dziewczyny też tak mają 😂
Trzymam kciuki za same pozytywne testy ❤️Ananabanana, emciak, Joanka#, Paula08, Powder, Marzycielka94, S_va_88, Siilike, Zosia667 lubią tę wiadomość
🙎♀️29 & 🤵🏻♂️33
💒 06.06.2025 r. 😱
Początki starań 03.2025 r. ❤️
Cykle 23 dni -
Karczoch ❤️🩹
Bardzo Cię rozumiem i naprawdę mocno się z Tobą utożsamiam. Przeszłam przez coś bardzo podobnego – i wiem, że to wszystko nie jest ani trochę proste…
Pewnie sama już wiesz, że masz kilka opcji – choćby pójście na L4 (od psychiatry) 🧠 i danie sobie przestrzeni na dalsze starania, albo pozostanie w firmie i liczenie na to, że jakoś się uda 🤞, a w przypadku zwolnienia… no to cóż, szukanie nowej pracy (ja jeszcze rozważałam zostanie tradwife, ale wypłata mojego nie jest jakaś szalona i byśmy klepali biedę, hahaha)
Z mojej strony mogę tylko powiedzieć, że ostatnie miesiące w poprzedniej pracy były dla mnie emocjonalnie bardzo trudne 😞 Czułam gigantyczną presję – że MUSZĘ zajść w ciążę teraz, bo nie wiem, co będzie w kolejnym miesiącu… To był czas, w którym najwięcej płakałam 😢 i najbardziej kontrolowałam cały ten proces…
Dopiero po zmianie pracy poczułam, że oddycham 🌬️ Nie mierzę już temperatury, po prostu jestem ✨ Dbamy o dietę 🥗, myślimy wspólnie o kolejnych krokach, ale już nie czuję, że one definiują moje życie – tak jak wtedy, gdy próbowałam „zdążyć” w pracy, która się sypała…
Teraz jestem na okresie próbnym, trzy miesiące ⏳ Teoretycznie nie przestaliśmy się starać, ale… szczerze? Wolałabym chyba nie zajść w ciążę teraz 😅😂 Ten okres próbny jest dla mnie na tyle stresujący, że marzy mi się raczej ciąża wtedy, gdy już będę na rocznym, hahaha 😂 (proszę mnie nie wyrzucać z forum, hahaha)
A co do Ciebie – to naprawdę trudna sytuacja i pewnie masz w sobie różne emocje... zachęcam jedynie do otwarcia się na różne opcje, bo może to dzieje się po coś ❤️
Ja zaryzykowałam, wysłałam jedno (!) CV ✉️ i… przyjęli mnie i będę zarabiać 2 tysie więcej, a nawet się nie prosiłam.. 😆(hajs będzie na drogie badania xD) czasem życie potrafi zaskoczyć w najlepszy sposób.
Trzymam za Ciebie kciuki z całego serca ✊❤️ Obyś nie znalazła się w tej grupie do zwolnienia – lepiej mieć chwilę na spokojne rozejrzenie się za czymś nowym, niż zostać zaskoczoną przez cudze decyzje 🚪➡️🌱
Jestem z Tobą!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia, 17:16
Belia, emciak, CrazyDaisy, Powder, Paula08, Olisska, Meggi_**, Marzycielka94, Zosia667, frytka lubią tę wiadomość
15. cykl starań o 1. dziecko 👶🏻❤️
🐯 Ona, 28 lat – PCO/PCOS?, AMH 6,94 🤔
🦁 On, 26 lat – walka o lepsze parametry nasienia trwa (rezultaty 4 miesięcy diety, supli i ruchu):
🔹 Ilość: 25 mln → 73,4 mln 📈
🔹 Koncentracja: 11 mln/ml → 37,1 mln/ml 🚀
⚠️ Ruchliwość: A+B = 6% → 11,5% 🐢
⚠️ Morfologia: 2% → 2% (bez zmian) 😕
⚠️ Żywotność: 74% → 32% 📉
⚠️ Lepkość: było ok → teraz (++) 🤷♀️
⚠️ HBA: 43%
Dieta, suplementacja i zdrowe nawyki – tego się trzymamy! 🥗💊🏃♂️
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
Z tymi redukcjami etatów i zwolnieniami to są jakieś jaja, wśród moich znajomych pracujących w różnych branżach 3 osoby stoją przed widmem utraty pracy, jedna osoba na postojowym bo brak zleceń (automotive), u mnie w firmie zamykają cały dział bo szukają oszczędności. Mnie na razie (tfu, tfu) chyba nic nie grozi ale nie ukrywam, że człowiek przestaje powoli spać spokojnie. Bardzo Wam dziewczyny współczuję dodatkowego stresu z tego powodu ale jestem przekonana, że znajdziecie nowe miejsca, w których będziecie mogły się poczuć bezpiecznie.
Mnie możecie zacząć chłostać żeby mi przemówić do rozsądku bo @ nadal nie ma, lekkie skurcze są ale takie też były od kilku dni po prawdopodobnej owulce. No i szukam w necie wieści, czy jak 14 dpo jest biało to jest jeszcze jakaś szansa na dwie kreski, zrobiłam sobie nawet owulaka bo przecież zamówiłam kolejną paczkę na Domowym Laboratorium więc to logiczne, że trzeba się teraz wszystkiego chwytać. Czuje się DELULU jak to mawia dzisiejsza młodzież xD
Jedna część mnie chce żebyscie mnie karmiły złudzeniami a druga część stara się być racjonalna i chce już zająć głowę czymś innym 😅
Liliuszka, u Ciebie już się 🐒 rozkreciła czy plamienie znów ustało?Zosia667 lubi tę wiadomość
Rocznik '91
6 CS 🪹
*cykle ~27 dni
*hormony w normie
*TSH 2,2-2,5 - biorę Euthyrox 50
*IO pod kontrolą - biorę Glucophage XR1000
*suplementacja Pueria Uno
Czekam na Ciebie Bejbiku 👶 -
Zosia667 wrote:Przykro mi 🫂Siostro tego cyklu ❤️
Oby nie przyszła wcale, a jeśli już musi to bez grania ma czekanie.
Póki o to chyba jeszcze półka w grze ?
Sorki jeśli nie jestem na bieżąco ale dopiero nadrabiam poranek 🙂
Na razie jest pranie mózgu i wyswietlają mi się w głowie wszystkie 102993874 scenariusze jakbym była jakimś dr Strange (pozdro dla kumatych 😄).
Teraz tak sobie myślę, że jak nie będzie nic do jutra wiadomo to sobie zrobię betę w pracy :pPowder, Zosia667, S_va_88 lubią tę wiadomość
Rocznik '91
6 CS 🪹
*cykle ~27 dni
*hormony w normie
*TSH 2,2-2,5 - biorę Euthyrox 50
*IO pod kontrolą - biorę Glucophage XR1000
*suplementacja Pueria Uno
Czekam na Ciebie Bejbiku 👶 -
Powder wrote:U mnie pęcherzyk tym razem z lewego jajnika, 18mm więc za 2-3 dni będzie gotowy najpewniej (ale raczej za 2). Więc teraz mam oczywiście dylemat, czy dalej robić jutro wymaz MUCHa, czy po wyjeździe już. Czytałam, żeby 48h przed nie serduszkować, więc bylibyśmy do tyłu z żołnierzami, którzy i tak są leniwi…
Usłyszałam też, że skoro staramy się już rok to czas rozważyć drożność.
Zapytałam też o plamienia, ale usłyszałam, że przy wysokim progu można je po prostu zignorować. 🤷🏻♀️
To u mnie jednak OWU będzie troszkę później niż u Ciebie . Aktualnie 11 dc byłam dzisiaj na monitoringu i jest pęcherzyk 17mm na prawym jajniku 😃 Lekarka zaleciła starania środa , czwartek . W piątek kolejna wizyta żeby zobaczyć czy urósł i później następna wizyta wtorek 15.04 by potwierdzić ,że owu się odbyła .
Ogólnie mówiła ,że najlepiej współżyć 2 dni przed owulacją i nie starać się codziennie 😅 bo tak czasami cisnę mojego M przez cały ten czas po okresie więc trochę mu odpuszczę i zobaczymy 🤞🤞 chociaż mój brajan czuje ,że przeoczę ten dzień owu jak odpuszczę codzienne starania 🤣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia, 17:14
Bergamotka94, Powder, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
👩🏻34🧔🏻♂️36🐶x2
Badania 04.2025
TSH 1,86 ⬇️
Ferrytyna 46,95
Żelazo 23,4
Badania 01.25
TSH 2,19
4dc
FSH 4,78
LH 5,90
Prolaktyna 20.10
Testosteron 1,86
SHBG 54,25
Androstendion 4,20
Badanie nasienia 05.25 🔜
Drożność 06 lub 07.25 🔜
Cykle regularne 27-28 dni
Suple 💊 PrenatalPrimo, OMEGA 3 (DHA,EPA), Q10, wiesołek do owu , l-arginina , Magnez, NAC 3-7dc -
milka_91 wrote:To u mnie jednak OWU będzie troszkę później niż u Ciebie . Aktualnie 11 dc byłam dzisiaj na monitoringu i jest pęcherzyk 17mm na prawym jajniku 😃 Lekarka zaleciła starania środa , czwartek . W piątek kolejna wizyta żeby zobaczyć czy urósł i później następna wizyta wtorek 15.04 by potwierdzić ,że owu się odbyła .
Ogólnie mówiła ,że najlepiej współżyć 2 dni przed owulacją i nie starać się codziennie 😅 bo tak czasami cisnę mojego M przez cały ten czas po okresie więc trochę mu odpuszczę i zobaczymy 🤞🤞 chociaż mój brajan czuje ,że przeoczę ten dzień owu jak odpuszczę codzienne starania 🤣
Wlasnie mam to samo, ze jak odpuszczam codziene starania to mam wrazenje ze na pewno przegapie ten dzień.
Ale no w przyszlym miesiacu sprobujw testow owu od razu po okresie i zobaczymy.
Cisne też mojego M ze mam wrazenie ze on mnie nie poznaje w ostatnich miesiacach. Jakis demon sie wlaczylhahah -
Sylwia_G-K wrote:U mnie 6 dzień po i mój mózg już chciałby testować 🙈
Jak czytam forum to udowadniam sobie, że nie jestem wariatka i inne dziewczyny też tak mają 😂
Trzymam kciuki za same pozytywne testy ❤️
Ja testuje nawet 6dnia po czasem, lepiej mi. Mimo ze wiem ze nie ma sensu. 😅 -
U mnie jednak nie będzie zastrzyku, ginekolog napisała że te wyniki z dziś są dobre i „trzeba działać”… no to będę działać 😂
Joanka#, Belia, Powder, ater, SanderkaA, Olisska, Meggi_**, assialbnn, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
Ona 30
Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 50/75
Kwasy Omega 3 BioCardine
Prenacaps Multi 1
Wit. D
Magnez
Koenzym Q10
TSH - 1,7✅
‼️Prolaktyna w 4 dniu cyklu - 41 - wywalona w kosmos 😵💫
‼️ Homocysteina 11 - za duża 😵💫
FSH:LH 0,85 ✅
Estradiol w 4 dniu cyklu - 39 pg/ml ✅
Starania od 03/2025 na poważnie -
milka_91 wrote:To u mnie jednak OWU będzie troszkę później niż u Ciebie . Aktualnie 11 dc byłam dzisiaj na monitoringu i jest pęcherzyk 17mm na prawym jajniku 😃 Lekarka zaleciła starania środa , czwartek . W piątek kolejna wizyta żeby zobaczyć czy urósł i później następna wizyta wtorek 15.04 by potwierdzić ,że owu się odbyła .
Jestem ciekawa, kiedy mi faktycznie wypadnie owu. Ale nie dowiem się, bo wyjazd. Może to lepiej…🤷🏻♀️
Co do starań to mam dokładnie to samo. Boję się, że przegapię dzień owulacji i żołnierze nie doczekają, bo mam wrogą macicę czy cholera wie co xddd
Bergamotka94 wrote:U mnie jednak nie będzie zastrzyku, ginekolog napisała że te wyniki z dziś są dobre i „trzeba działać”… no to będę działać 😂
O to super! Kciuki trzymane 🤞🏻 pewnie stresik zastrzyku odszedł od razu?🩷milka_91, Zosia667 lubią tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 33 🐶 2 🐶 4
🔮Staranie na luzie od 02.2024
🔬Świadome staranie od 02.2025
⏳3 cs in progress
🏁 12.2026
👩🏻🦱 ona
🩺 niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
🕰️ cykle 29-31 dni
💊 pregna start, witamina D3, euthyrox, brintellix, sanprobi stress
🔬AMH 2,04 ng/ml
🧔🏻♂️ on
💊 pregna start on, androvit, witamina D3
🔬 morfologia 2%
🔬 ruch A + B 25% -
emciak wrote:Z tymi redukcjami etatów i zwolnieniami to są jakieś jaja, wśród moich znajomych pracujących w różnych branżach 3 osoby stoją przed widmem utraty pracy, jedna osoba na postojowym bo brak zleceń (automotive), u mnie w firmie zamykają cały dział bo szukają oszczędności. Mnie na razie (tfu, tfu) chyba nic nie grozi ale nie ukrywam, że człowiek przestaje powoli spać spokojnie. Bardzo Wam dziewczyny współczuję dodatkowego stresu z tego powodu ale jestem przekonana, że znajdziecie nowe miejsca, w których będziecie mogły się poczuć bezpiecznie.
Mnie możecie zacząć chłostać żeby mi przemówić do rozsądku bo @ nadal nie ma, lekkie skurcze są ale takie też były od kilku dni po prawdopodobnej owulce. No i szukam w necie wieści, czy jak 14 dpo jest biało to jest jeszcze jakaś szansa na dwie kreski, zrobiłam sobie nawet owulaka bo przecież zamówiłam kolejną paczkę na Domowym Laboratorium więc to logiczne, że trzeba się teraz wszystkiego chwytać. Czuje się DELULU jak to mawia dzisiejsza młodzież xD
Jedna część mnie chce żebyscie mnie karmiły złudzeniami a druga część stara się być racjonalna i chce już zająć głowę czymś innym 😅
Liliuszka, u Ciebie już się 🐒 rozkreciła czy plamienie znów ustało?
@emciak ja dzisiaj po białym teście w 12dpo też nadal się łudzę że jeszcze może nic straconego 😅 @ powinna być w czwartek. Ale szybko się ochładzam że już nie raz w 12dc było biało i nic z tego nie było. Ale cały czas złudzenie jest że może jednak beta dopiero startuje 😂emciak, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
👩🏼: 27l 🧑🏼🦱:29l
Starania od: 10.2024 na poważnie
👩🏼: hiperprolaktynemia
🧑🏼🦱: morfologia w normie
💊: Dostinex, jodid 100, Prenacare, Euthyrox 25, według zaleceń lekarza.
Badania 04.04:
Prolaktyna : 10 —> (zmniejszono dawkę Dostinex)
TSH : 3,5 —> Euthyrox 25
FT4 : 1,44 (podnosi się, do obserwacji wraz z TSH). Norma: 1-1,6
Ferrytyna : 25 (do podniesienia). Norma: 15-150
Żelazo : 22,6. Norma: 9-30,4 ✅
Witamina D3 : 46,90. Norma: 30-100✅
Witamina B12 : 425. Norma: 197-771✅ -
SanderkaA wrote:@emciak ja dzisiaj po białym teście w 12dpo też nadal się łudzę że jeszcze może nic straconego 😅 @ powinna być w czwartek. Ale szybko się ochładzam że już nie raz w 12dc było biało i nic z tego nie było. Ale cały czas złudzenie jest że może jednak beta dopiero startuje 😂
emciak, Piret, Bergamotka94, Belia, Chochlik12, ater, Meggi_**, SanderkaA, Justa28, Dżozu, Marzycielka94, Zosia667 lubią tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 33 🐶 2 🐶 4
⏳3 cs in progress
🏁 12.2026
👩🏻🦱 ona
🕰️ cykle 29-31 dni
🔬AMH 2,04 ng/ml
🧔🏻♂️ on
🔬 morfologia 2%
🔬 ruch A + B 25% -
Kokosik - zazdroszczę tego serduszkowania 😅
U nas mój partner zajmuje się budową domu, sam ogarnia wszystkie tematy razem z budowlanką, przez to wraca wieczorami padnięty fizycznie. Czasami mam wyrzuty sumienia, że go jeszcze wtedy męczę w dni płodne🤪 On to rozumie, trzymamy się kalendarza, ale mimo wszystko, nie ma lekko🙈👧🏼36
02.2024 starania o pierwsze 👶
21.12.2024 ⏸️
02.2025 💔 11tc
03.2025 nie poddajemy się 🫶
Suple: Pueria Uno, D3, B6, B12, E, Magnez, L-arginina, maślan sodu, Omega-3, Kerabione. -
Powder wrote:O to super! Kciuki trzymane 🤞🏻 pewnie stresik zastrzyku odszedł od razu?🩷
Tak, trochę mi zeszło ciśnienie jak już dziś wyskoczyło to LH do góry i obejdzie się bez zastrzyku. Mam też nową suplementację także zobaczymy co przyszłość przyniesie i czy wyniki się poprawią (ogólnie nie mam złych ale zawsze mogłyby być lepsze)
Powder lubi tę wiadomość
Ona 30
Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 50/75
Kwasy Omega 3 BioCardine
Prenacaps Multi 1
Wit. D
Magnez
Koenzym Q10
TSH - 1,7✅
‼️Prolaktyna w 4 dniu cyklu - 41 - wywalona w kosmos 😵💫
‼️ Homocysteina 11 - za duża 😵💫
FSH:LH 0,85 ✅
Estradiol w 4 dniu cyklu - 39 pg/ml ✅
Starania od 03/2025 na poważnie -
Joanka# wrote:Hej!
Powracam po wielu miesiącach.
Aktualnie zaczynamy starania już tak na poważnie.
Zrobiłam badania podstawowe.
Testować będę 23kwietnia chyba że przyjdzie 🐒. A na 99% przyjdzie. Zazwyczaj czułam owulacje a od kilku miesiecy cisza, zero odzewu jajnikow, nie wiem o co chodzi. Czy moga trwac cykle bezowulacyjne? Sama nie wiem…
Chyba to sie czuje, ze mimo staran nic z tego? Czy warto manifestowac?😂
Powiedzcie, czy ❤️ się codziennie w dni plodne, czy raczej co 2 dzien? Rozne slyszalam teorie i juz sama nie wiem. W tym cyklu staralam sie pilnowac co drugi dzień aby było ale mam wrazenie że to moze za malo, moze cos przegapilam?
Jeśli chodzi o dobry czas na wspolzycie to chyba nie ma reguły 🤷♀️ w dwóch cyklach kiedy się nie udało raz wspolzylismy co 2 dzień i w dzien owulacji, w drugim cyklu w dni płodne codziennie. W cyklu w którym zaszłam w ciążę wspolzylismy w wieczór kiedy test owulacyjny pokazał pik (24.01) i kolejny raz dopiero 26.01 z rana i tyle . Chyba jak ma się udać to się uda nie zależnie od tego w jakie dni i co ile dni 🙃Powder, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
👩 33
👱♂️ 36
👸 córka 2015
3cs🗓
5.02 ⏸️
28.02 💔 8tc -
Powder wrote:Nie ma większej siły na świecie niż nadzieja brajana na cień kuzyna cienia 🙈🤪
Oo tak dokładnie 🤣🤣Powder lubi tę wiadomość
👩🏼: 27l 🧑🏼🦱:29l
Starania od: 10.2024 na poważnie
👩🏼: hiperprolaktynemia
🧑🏼🦱: morfologia w normie
💊: Dostinex, jodid 100, Prenacare, Euthyrox 25, według zaleceń lekarza.
Badania 04.04:
Prolaktyna : 10 —> (zmniejszono dawkę Dostinex)
TSH : 3,5 —> Euthyrox 25
FT4 : 1,44 (podnosi się, do obserwacji wraz z TSH). Norma: 1-1,6
Ferrytyna : 25 (do podniesienia). Norma: 15-150
Żelazo : 22,6. Norma: 9-30,4 ✅
Witamina D3 : 46,90. Norma: 30-100✅
Witamina B12 : 425. Norma: 197-771✅ -
MadCat wrote:https://zapodaj.net/plik-rdVbag8CUh
Nie wiem czy rozcieńczone czy pik był w nocy 🙈💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 33 🐶 2 🐶 4
⏳3 cs in progress
🏁 12.2026
👩🏻🦱 ona
🕰️ cykle 29-31 dni
🔬AMH 2,04 ng/ml
🧔🏻♂️ on
🔬 morfologia 2%
🔬 ruch A + B 25% -
Kokosik wrote:Na to nie ma złotej rady. My serduszkujemy codziennie, czasem 2 razy dziennie, kiedy mamy ochotę.
Mamy wysokie libido więc ♥️ leci przez cały cykl 😃Kokosik, Bergamotka94 lubią tę wiadomość
👩 33
👱♂️ 36
👸 córka 2015
3cs🗓
5.02 ⏸️
28.02 💔 8tc