Zając kica🐇, bocian leci🪺, w grudniu będą z tego dzieci🫄
-
WIADOMOŚĆ
-
brilka wrote:Sandrac_94 mój mąż codziennie pije butelkę soku pomidorowego z Tarczyna, nie trzyma kota na kolanach i stara się pracować na stojąco. Z supli bierze l’karnityne 1000mg, l’argininę 1000mg, Wit d3, cynk, selen, b complex, Wit c 1000, ubiquinol 200mg, omega3, wit a+e. U nas poprawiły się wszystkie parametry po takich zmianach ☺️
Dziękuję brilka za odpowiedz 🥰🥰a pamiętasz z jakich parametrów strartowaliscie i do jakich udało się podbić ?i jak długo musieliście czekać na poprawę ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia, 12:36
👩👨31 lat + 🐶 2 lata
- starania od 09.2023, za nami świadome 10 cykli starań
- 2.04: wizyta w klinice leczenia niepłodności - lekarz sugeruje ICSI
- 18.04: wizyta u androloga - walczymy o podniesienie parametrów nasienia
ona:
- od lutego suplementacja pod okiem dietetyka klinicznego (omega3, pyłek pszczeli, chlorofil, b complex, wit D, cynk, magnez, NAC, kwas foliowy, wsparcie wątroby)
- badania krwi w normie (hormony, morfologia, homocysteina, wit D, kwas foliowy)
- regularne cykle (28-30dni), owulacja potwierdzona usg
- brak chorób przewlekłych
- walka ze stresem
on:
- suplementacja (wit D, kwas foliowy, koenzym q10, omega3, pyłek pszczeli)
- WZJG (aktualnie zaostrzenie, przyjmowanie cortiment mmx)
- badanie nasienia (grudzień'24 -> kwiecień'25):
* morfologia 2% -> 1%
* ruchliwość A 1% -> 0%
* ruchliwość B 29 % -> 11,5 % -
sandrac_94 wrote:Dziewczyny, ja się trochę wyłączyłam z forum przez ostatnie dni. We wtorek byliśmy w klinice leczenia niepłodności na konsultacji wyników badań nasienia i ustaleniu dalszego planu. Mąż robił badania pierwszy raz w grudniu i w poniedziałek robił powtórkę. Wyniki pogorszyły się bardzo.
Grudzień'24 -> Kwiecień'25
Morfologia 2% -> 1%
Ruch A 1% -> 0%
Ruch B 29% -> 11,5 %
Ruch A+B 30% -> 11,5 %
Koncentracja 17mln/ml -> 27,5mln/ml
Łączna ilość 12,75mln -> 88 mln
Wyniki nas trochę załamały - lekarz stwierdził, że przy takich wynikach radzi nam podejść do ICSI. Mąż choruje na WZJG i aktualnie od około 1-2 miesięcy jego choroba się uaktywniła (wcześniej była w remisji od końcówki 2023), dodatkowo pod koniec lutego złapał go jakiś wirus i kilka dni leżał z gorączka wyższą niż 38 stopni. Mąż jest pod stałą opieką gastrologa i dostał sterydy na wyleczenie zaostrzenia wzjg (cortiment mmx), dodatkowo mamy wizytę u androloga 18 kwietnia. Chcemy doradzić się czy w ogóle jest szansa podnieść te parametry i czy jest sens dawać sobie jeszcze nadzieję na naturalną ciążę.
To co wprowadziliśmy to od wtorku mąż codziennie pije szklankę soku pomidorowego + łyżkę oleju z czarnuszki, od kilku miesięcy bierzemy omegę 3, kwas foliowy, pyłek pszczeli, koenzym q10 i witaminę D. Mąż nie pali i nie pije alkoholu.
Czy ze swojego doświadczenia możecie wskazać suplementy lub zdrowy nawyki, które okazały się game changerem na podniesienie ruchliwości/morfologii?
Sandra poprawiła się bardzo ilość , a być może spadek w morfologii jest spowodowany przez sterydy.
Na pewno Arginina, l- karnityna, cynk i selen też będą pomocne plus standardowo ruch (ale nie rower), sen itd
Food medicine ma ebooka męskiej płodności.sandrac_94 lubi tę wiadomość
AMH 0,24
👩34 🧔38 🐱
3dc
FSH 11.9
LH 6.2
estradiol 60
20dc (7dpo)
Progesteron 18,6
Estradiol 121
TSH 3,5 ->Letrox 25mg -> 1,8
Starania od 02.2025 -
sandrac_94 wrote:Dziękuję brilka za odpowiedz 🥰🥰a pamiętasz z jakich parametrów strartowaliscie i do jakich udało się podbić ?
i jak długo musieliście czekać na poprawę ?
Morfologia 4% -> 5%
Żywe plemniki 66% -> 82%
Koncentracja 5mln-> 11 mln
Całkowita ilość 27 mln -> 39mln
Ruchliwość ogólnie 48% -> 71%
Ruch PR+PS 28% -> 38%sandrac_94, Marzycielka94 lubią tę wiadomość
Starania od 04/24, od 11/24 z pomocą medyczną 💉
03/25 cb? (13 cs)
👩🏻 ✅ hormony, kariotyp, mucha (wyleczona ureaplasma), amh 3,74 (08/24) ➝ 1,75 (03/25), udrożniony kanał szyjki macicy (04/25), histeroskopia
❌ niedrożny prawy jajowód
⌛️CD138
🧔🏻♂️✅ poprawa wyników nasienia (02/25), HBA 80%, SDF 7%, hormony, kariotyp
❌ podwyższony stres oksydacyjny
30/04/25 - monitoring
06/25 - IUI -
emilgiana wrote:Jeszcze chcę zapytać jak to jest, bo ja w ogóle nie mam śluzu płodnego od kiedy się staramy.. w okolicach owulacji jest jedynie taki jak woda. Wiem, że może być on głębiej, ale no jak badam szyjkę w innych dniach cyklu i zgarniam stamtąd śluz to jest, a w czasie owulacji nie pojawia się u mnie żaden rozciągliwy.. Robię co mogę już tyle czasu i wiesiołek i siemię lniane i wszystko inne co tu proponujecie 🙈 mam też żel wspomagający plemniki, ale przyznam szczerze, że wtedy kiedy jest potrzebny to przeważnie o nim zapominamy. Nie mam problemu z suchością, śluz taki z podniecenia jest i to chyba w nadmiarze.
Czy przyczyny mogę szukać też w braku śluzu? W sumie na wizytach też mi zawsze wychodzi z głowy, żeby o to zapytać, lekarz też nie pytał..
Może warto zrobić test PCT - sprawdza czy plemniki są w stanie przemieszczać się w twoim śluzie. Wykonuje się po stosunku w dni płodneemilgiana lubi tę wiadomość
AMH 0,24
👩34 🧔38 🐱
3dc
FSH 11.9
LH 6.2
estradiol 60
20dc (7dpo)
Progesteron 18,6
Estradiol 121
TSH 3,5 ->Letrox 25mg -> 1,8
Starania od 02.2025 -
Dobra, plan na kolejny cykl to monitoring w 14dc i ovitrelle.
Myślę nad zrobieniem drożności, z tego co czytam dobrze zrobić przed wymazy na tlenowce i beztlenowce, to mogłabym to ogarnąć na wizycie. No i pakiet uroginetalny, te wszystkie ureaplasmy itp.
Widzę, że diagnostyka oferuje taki pakiet wysyłkowy, że samemu pobiera się wymaz jakaś specjalna szczoteczką i odsyła. Czy któraś miała z tym styczność? 😀31 lat
Hashimoto, niedoczynność tarczycy
MTHFR hetero, PAI-1 hetero
Zespół antyfosfolipidowy?
Starania od 05/2024
28.11.2024 ⏸️
10.01.2024 💔 poronienie zatrzymane -
Dostałam wyniki póki co tylko progesteron 2.5
Teraz aby do małpy jakoś przetrwać.
👸33 🧔 33
👩❤️👨 Rozpoczęcie starań od 10/2024
👩❤️👨💊 Naturell Folian, B Complex, Wit.C, Wit.D+K2, Omega3, Magnez, Cynk, L-arginina
👸 Cykle 26-29 dni, ⁉️Lekkie plamienia (brązowe na kilka dni przed spodziewaną miesiączką) które wcześniej traktowałam jako początek miesiączki)
02/2025
👸 ✓USG ✓Morfologia ✓Mocz ❗?TSH-2,730
👸 ✓estradiol ✓LH ✓FSH ✓prolaktyna ✓testosteron– 3dc
👸 ✓FT3 ✓FT4 ✓antyTPO ✓antyTG
👸 ✓progesteron 20,20 ✓estradiol 192 -7dpo
👸 ✓Cytologia
04/2025
👸 💊Euthyrox 12.5mcg, Jod 200 µg, Miovelia NAC
👸🩺 AMH 1,340😭 | Próg (11dpo-2.51) | Prog (9dpo-8,57) | Prog (7dpo-19) | TSH 4,25(6tyg. z Euthyrox)⁉️| WitD 150⁉️ | Endo: USG Tarczca ⏳
🧔🩺 -
Ragazza wrote:Dobra, plan na kolejny cykl to monitoring w 14dc i ovitrelle.
Myślę nad zrobieniem drożności, z tego co czytam dobrze zrobić przed wymazy na tlenowce i beztlenowce, to mogłabym to ogarnąć na wizycie. No i pakiet uroginetalny, te wszystkie ureaplasmy itp.
Widzę, że diagnostyka oferuje taki pakiet wysyłkowy, że samemu pobiera się wymaz jakaś specjalna szczoteczką i odsyła. Czy któraś miała z tym styczność? 😀
Też chce zrobić w tym cyklu ten pakiet, ale myślałam stacjonarnie sobie zrobić. Chciałbym się uwinąć przed 🐒 żeby potem w razie czego najszybciej leczyć
32🧝♀️33🧔🏻♂️
02/25 💔
nasz 5 cs i niech będzie ostatni ✨
pamiętaj jak wiele masz w sobie siły! -
@brilka faktycznie ładnie Wam się podniosły parametry, chociaż wydaje mi się że już na starcie były całkiem okej 😊
@nefretam właśnie kupiłam ebooka od Akademii Płodności, będziemy czytać 🤞
dzięki dziewczyny na odpowiedzi 🙏 chyba dokupimy niedługo suplementy o których piszecie, ale może jak mąż skończy brać sterydy - boje się o interakcje z lekami, chyba że androlog coś nam doradzi w międzyczasie. Chyba też zrobimy sobie przerwę w staraniach i sprawdzimy za 3 miesiące jak tam wyniki.👩👨31 lat + 🐶 2 lata
ona:
- od lutego suplementacja pod okiem dietetyka klinicznego (omega3, pyłek pszczeli, chlorofil, b complex, wit D, cynk, magnez, NAC, kwas foliowy, wsparcie wątroby)
- badania krwi w normie (hormony, morfologia, homocysteina, wit D, kwas foliowy)
- walka ze stresem
on:
* morfologia 2% -> 1%
* ruchliwość A 1% -> 0%
Sandrac, na starcie mieliśmy zaznaczone że to oligospermia i obniżona ruchliwość więc nie byly zbyt dobre, gin mówiła ze bez szału ale ze widuje gorsze 🤷🏻♀️Starania od 04/24, od 11/24 z pomocą medyczną 💉
03/25 cb? (13 cs)
👩🏻 ✅ hormony, kariotyp, mucha (wyleczona ureaplasma), amh 3,74 (08/24) ➝ 1,75 (03/25), udrożniony kanał szyjki macicy (04/25), histeroskopia
⌛️CD138
30/04/25 - monitoring
06/25 - IUI -
Powder wrote:A pilnujesz rygorystycznie tego, żeby nie pić przez dwie godziny i przed tym czasem również nie jakiś dużo? U mnie taki wyszedł w poprzednim cyklu, jak odczekałam 2godziny, ale przed nimi wypiłam kawę i szklankę kolagenu. A dzień przed i dzień po był znacznie ciemniejszy, jak faktycznie pilnowałam się z napojami. Może to to? A jeśli nie, to może wolno się rozkręca, ale za to jak nadejdzie to z przytupem i niespodzianką na Święta! 🤞🏻💪🏻🩷
Staram się, chociaż mi ten pik tak czy siak zawsze udawało się wyłapać, a teraz jakies żółwie tempo. Może uda mi się w poniedziałek sprawdzić na usg czy rzeczywiście tak późno jest owulka.
Justyna wszystkiego co najlepsze! Obyś jak najszybciej ujrzała dwie kreseczki! 🤞🤞🌷
Tule za wredne 🐒 i biele 🫂🫂Justa28 lubi tę wiadomość
32 👩 37 🧑
07.2021 Księżniczka 👸 3cs
06.2024 Start starań o rodzeństwo🤞
01.2025 Clo + Ovitrelle ❌️
27.03.2025 HSG - oba jajowody drożne 🍀 -
Meggi_** wrote:Staram się, chociaż mi ten pik tak czy siak zawsze udawało się wyłapać, a teraz jakies żółwie tempo. Może uda mi się w poniedziałek sprawdzić na usg czy rzeczywiście tak późno jest owulka.
Justyna wszystkiego co najlepsze! Obyś jak najszybciej ujrzała dwie kreseczki! 🤞🤞🌷
Tule za wredne 🐒 i biele 🫂🫂
S_va_88 lubi tę wiadomość
💁🏻♀️ 33 💁🏻♂️ 33 🐶 2 🐶 4
🔮Staranie na luzie od 02.2024
🔬Świadome staranie od 02.2025
⏳3 cs in progress
🏁 12.2026
👩🏻🦱 ona
🩺 niedoczynność tarczycy
💊 pregna start, witamina D3, euthyrox, brintellix, sanprobi stress
🔬AMH 2,04 ng/ml
🧔🏻♂️ on
💊 pregna start on, androvit, witamina D3
🔬 morfologia 2%
🔬 ruch A + B 25% -
Marty.Na wrote:Też nawet nie biorę sypki, tylko tyle co Euthyrox i to tyle. Upadłam,leżę i na razie nie chcę wstawać, ale będzie pewnie taki czas, że wstanę
Marty.Na lubi tę wiadomość
👩 33
👱♂️ 36
👸 córka 2015
3cs🗓
5.02 ⏸️
28.02 💔 8tc -
brilka wrote:Sandrac, na starcie mieliśmy zaznaczone że to oligospermia i obniżona ruchliwość więc nie byly zbyt dobre, gin mówiła ze bez szału ale ze widuje gorsze 🤷🏻♀️
Ale ładnie się poprawiły, mam nadzieję że niedługo Wam się uda 🤞konsultowaliście się po ponownym zrobieniu badań?
Jak byliśmy na wizycie we wtorek to mąż zapytał, czy może jakoś poprawić nasienie to w sumie dostał odpowiedź, że palić nie palić, otyły nie jest, nie pije a producenci suplementów obiecują poprawę ale jej się wydaje, że za dużo jest do poprawy i nic to nie da. Odebrałam to trochę jako naciąganie na ICSI ze względu na kasę dla nich, a też wiedziałam że jak napiszę na forum to na pewno będzie kilka przykładów że zmiana nawyków + suplementacją można dużo poprawićw naszym przypadku dochodzi jeszcze choroba, dlatego chcemy dać sobie kilka miesięcy na przeleczenie aktywnego stanu wzjg i zobaczymy wtedy czy jakość nasienia polepsza się
S_va_88 lubi tę wiadomość
👩👨31 lat + 🐶 2 lata
ona:
- walka ze stresem
on:
* morfologia 2% -> 1%
* ruchliwość A 1% -> 0%
sandrac_94 wrote:Ale ładnie się poprawiły, mam nadzieję że niedługo Wam się uda 🤞konsultowaliście się po ponownym zrobieniu badań?
Jak byliśmy na wizycie we wtorek to mąż zapytał, czy może jakoś poprawić nasienie to w sumie dostał odpowiedź, że palić nie palić, otyły nie jest, nie pije a producenci suplementów obiecują poprawę ale jej się wydaje, że za dużo jest do poprawy i nic to nie da. Odebrałam to trochę jako naciąganie na ICSI ze względu na kasę dla nich, a też wiedziałam że jak napiszę na forum to na pewno będzie kilka przykładów że zmiana nawyków + suplementacją można dużo poprawićw naszym przypadku dochodzi jeszcze choroba, dlatego chcemy dać sobie kilka miesięcy na przeleczenie aktywnego stanu wzjg i zobaczymy wtedy czy jakość nasienia polepsza się
Marzycielka94, S_va_88 lubią tę wiadomość
Starania od 04/24, od 11/24 z pomocą medyczną 💉
03/25 cb? (13 cs)
⌛️CD138
30/04/25 - monitoring
06/25 - IUI -
Justa28 wrote:
U mnie dziś cudowny poranek, narzeczony obudził mnie z mini babeczką ze świeczką i śniadankiem 🙈 a jeszcze powiedział, że to nie koniec niespodzianek na dziś bardzo się stara żebym była szczęśliwa mimo naszych niepowodzeń 🥰 lecę świętować swój dzień, wrócę do was niedługo 😊
Kochana spełnienia tego najważniejszego marzenia👶🏻 samych wspaniałości! ✨🤍🎂
Justa28 lubi tę wiadomość
32🧝♀️33🧔🏻♂️
02/25 💔
nasz 5 cs i niech będzie ostatni ✨
pamiętaj jak wiele masz w sobie siły! -
emilgiana wrote:Jeszcze chcę zapytać jak to jest, bo ja w ogóle nie mam śluzu płodnego od kiedy się staramy.. w okolicach owulacji jest jedynie taki jak woda. Wiem, że może być on głębiej, ale no jak badam szyjkę w innych dniach cyklu i zgarniam stamtąd śluz to jest, a w czasie owulacji nie pojawia się u mnie żaden rozciągliwy.. Robię co mogę już tyle czasu i wiesiołek i siemię lniane i wszystko inne co tu proponujecie 🙈 mam też żel wspomagający plemniki, ale przyznam szczerze, że wtedy kiedy jest potrzebny to przeważnie o nim zapominamy. Nie mam problemu z suchością, śluz taki z podniecenia jest i to chyba w nadmiarze.
Czy przyczyny mogę szukać też w braku śluzu? W sumie na wizytach też mi zawsze wychodzi z głowy, żeby o to zapytać, lekarz też nie pytał..
Spróbuj L-Argininę.. mnie w poprzednim cyklu wręcz zalewało śluzem płodnym i się zastanawiam czy to przez wiesiołka .. ale wiesiołka biorę już kilka miesięcy ,a później sobie przypomniałam ,że właśnie zaczęłam suplementować Argininę . Codziennie 1 tabletka 800 mg mam ten z Aliness może akurat u Ciebie też tak podziała .emilgiana lubi tę wiadomość
👩🏻34🧔🏻♂️36🐶x2 -
Powder wrote:
Moze jakies przesilenie wiosenne i stąd takie wariactwa na pokładzie 🤭😆
Mi już następny wykrył jako 0.21 wiec chyba coś tam się zaczyna dziać, ale fizia idzie dostac 😅Powder lubi tę wiadomość
32 👩 37 🧑
07.2021 Księżniczka 👸 3cs
06.2024 Start starań o rodzeństwo🤞
01.2025 Clo + Ovitrelle ❌️
27.03.2025 HSG - oba jajowody drożne 🍀 -
@Ananabanana @Ragazza @ater przytulam za biele. I trzymam kciuki za kolejny cykl
Ja wczoraj zrobiłam popoludniu pierwszego owulaka i juz była widoczna druga kreska.
dzsiaij rano zrobiłam ponownie i wydaje mi się PIK. Zerkniecie ? Zdzwiona jestem po to po pierwszej @ po poronieniu i bardzo szybko.. dzisiaj 10dc.
https://ibb.co/dsjtzpn3
Asiu fajnie ze @ przyszła i się rozkręciła zawsze juz do przodu z planowaniemAnanabanana, Zosia667, Olisska, Meggi_**, Paula08, assialbnn, S_va_88 lubią tę wiadomość
35 👩 36 🧔🏻♂️ 👩 2015
Starania o rodzeństwo .
24.01.2025r ⏸️ 02/25 💔 6/7 t
SERPINE1 , MTHFR hetero
Prolaktyna 4dc - 25
Żelazo - z 140,00 na 70 Ferrytyna- 18,00
Glukoza- 93, Insulina - 3,9
TSH - 1,40 FT3- 3,49 FT4- 1,28
Wit B12- 738 ,Wid D - 55,00 Kwas foliowy- 17,70
usg i cytologia ✅ wizyta po poronieniu 10.04⌛
Progesteron 7 dpo 21,44
Różyczka - przeciwciała IgG 79,50 -
milka_91 wrote:Spróbuj L-Argininę.. mnie w poprzednim cyklu wręcz zalewało śluzem płodnym i się zastanawiam czy to przez wiesiołka .. ale wiesiołka biorę już kilka miesięcy ,a później sobie przypomniałam ,że właśnie zaczęłam suplementować Argininę . Codziennie 1 tabletka 800 mg mam ten z Aliness może akurat u Ciebie też tak podziała .
Biorę też, ale śluzu stricte płodnego rozciągliwego i jak białko jaja niestety nie mam. Śluzu ogólnie dużo różnego przez cały cykl, ale brak tego, na którym mi najbardziej zależy:/