Zostańmy mamami 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
paszczakin wrote:co za stara, co za stara- na studia igdy czlowiek za stary nie jest
Andzia33, mała_mi lubią tę wiadomość
aniołek 13.11.2012 r.
GUSTAW 15.04.2014 r. Godz..10.12 waga 3730 miara 56 cc-39 tydzien.
Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni. -
aniołek 13.11.2012 r.
Anutka lubi tę wiadomość
aniołek 13.11.2012 r.
MariaAntonina wrote:
1szy dzien bez szefa, wiec pracuje z domu aaaaaa ha ha ha - musze w koncu wziac prysznic bo przez te ostatnie 3 dni nie bylo kiedy!!!!
babcia wczoraj obejrzala Komisarza Rexa i jak wstala zakrecilo jej sie w glowie i orlem na podloge po-szła!!! wiec dzisiaj liżemy rany. poobdzierala sie nieźle.
co robita na obiad? i jakie plany na weekend dziewuszyska kochane?????
-
nick nieaktualny
-
No to mam nadziejej , ze babcia sie szybko poskłada...
A obiad ..hmm musze sie załapac u tesciowej dzis na obiad .. bo raczej w piatki to nie jemy obiadów bo ja przyjezdzam i jeszcze jakbym miała stac przy garach to dzienksssss..]
jutro hmm chyba zupka jakaś bedzie ..aniołek 13.11.2012 r.
Nusia wrote:Andzia a to TY poszłaś na L4 już po tym jak dostałaś wypowiedzenie???
Tak w sobotę dał mi wypowiedzenie,a we wtorek poszłam oddac krew ,bo jestem chonorowym dawca i pani pielęgniarka stwierdziła,że mam bardzo niską hemoglobinę i czy czasami nie jestem w ciąży.To był pierwszy miesiąc jaki się staraliśmy i robiłam wykres ,ale test zrobiłam zaraz w sob i był negatyw więc zwątpiłam,ale we wtorek poszłam do ginki i ona dała mi l4 na 2 tyg do czasu zrobienia kolejnego pozytywnego już testu.Andzia33 -
Jus1985 wrote:Jesli umowa zostala wypowiedziana a w trakcie okresu wypowiedzenia minal 10 tydz ciazy wypowiedzenie zostaje cofniete. Mozna zwolnic jesli pracownica dopuscila sie jakiegos czynu dajacego podstawe do zwolnienia lub likwidacji i upadlosci firmy
U mnie wtedy minął 5 tydzień i wypowiedzenie wylądowało w koszu ,bo jeszcze nie zdążył go nigdzie zgłosic
Andzia33 -
Andzia33 wrote:Ale zaszalałaś z tą datą !
Lepiej zostań już teraz!
Hahaha a ja patrze i se myślę "fajnie któraś napisała... 2914..." później się przyjrzałam i było "kurwa to ja tak napisałam"...
No pięknie... Andzia masz rację. Lepiej teraz. Jak najszybciejAndzia33, MariaAntonina, celia, MILA, mała_mi lubią tę wiadomość
-
Maka wrote:Hahaha a ja patrze i se myślę "fajnie któraś napisała... 2914..." później się przyjrzałam i było "kurwa to ja tak napisałam"...
No pięknie... Andzia masz rację. Lepiej teraz. Jak najszybciej -
Maria A a powiedz mi czy na umowę o 3/4 etatu i czas określony cos się należy ciężarnym [macierzyński,wychowawczy]?
To na razie mnie nie doptyczy ,ale myślę o zmianie pracy i tam gdzie chciałabym iśc przez pierwszy rok jest taka durna umowa.Więc zostałam tu ,bo się boję ,że nic się nie należy i CZEKAM AŻ W KOŃCU ZAJDĘ W TĄ CIĄŻĘ!Andzia33 -
O kurcze..niedługo to będziemy mieli tu specjalistów z każdego zaresu ..
Andzia33 lubi tę wiadomość
-
Andzia33 wrote:Maria A a powiedz mi czy na umowę o 3/4 etatu i czas określony cos się należy ciężarnym [macierzyński,wychowawczy]?
To na razie mnie nie doptyczy ,ale myślę o zmianie pracy i tam gdzie chciałabym iśc przez pierwszy rok jest taka durna umowa.Więc zostałam tu ,bo się boję ,że nic się nie należy i CZEKAM AŻ W KOŃCU ZAJDĘ W TĄ CIĄŻĘ!
wymiar etatu nie ma nic wspólnego z uzyskaniem zasiłków. wazny jest rodzaj umowy czy jest to umowa na czas określony czy nie określony. Jesli załapieesz sie w tym czasie na dzidziusia , to etat nie ma nic wspólnego z uprawnieniami rodzicielskimi..Andzia33 lubi tę wiadomość
aniołek 13.11.2012 r.
A teraz coś w ochronie kobiet po macierzyńskim .. gdyby pracodawca chciał nas zwolnić
Art. 1867. § 1. Pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego może złożyć pracodawcy pisemny wniosek o obniżenie jego wymiaru czasu pracy do wymiaru nie niższego niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy w okresie, w którym mógłby korzystać z takiego urlopu. Pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.
§ 2. Wniosek, o którym mowa w § 1, składa się na dwa tygodnie przed rozpoczęciem wykonywania pracy w obniżonym wymiarze czasu pracy. Jeżeli wniosek został złożony bez zachowania terminu, pracodawca obniża wymiar czasu pracy nie później niż z dniem upływu dwóch tygodni od dnia złożenia wniosku.
Zgodnie z art. 1868 Kodeksu pracy (dalej: KP), pracownik uprawniony do urlopu wychowawczego, który złożył wniosek o obniżenie wymiaru etatu w trybie art. 1867 KP podlega ochronie przed wypowiedzeniem umowy o pracę.
Pracodawca nie może bowiem wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy.
Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne w zasadzie tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika (tzw. „dyscyplinarka”, czyli art. 52 KP).
Niestety wspomniana ochrona nie działa w przypadku przeprowadzania przez pracodawcę tzw. zwolnień grupowych na zasadach ustawy z dnia 13.03.2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (Dz. U. Nr 90, poz. 844 ze zm.).
Ustawa ta stanowi regulację szczególną w stosunku do postanowień Kodeksu pracy oraz innych ustaw w zakresie zawartych tam przepisów dotyczących trwałości stosunku pracy.
Przepis art. 5 tejże ustawy uchyla szczególną ochronę pracowników przed rozwiązaniem umowy o pracę ustanowioną nie tylko w przepisach Kodeksu pracy, ale również w przepisach pozakodeksowych.
Ustawa ta znajduje zastosowanie do pracodawców zatrudniających co najmniej 20 pracowników. Jeżeli zatem poziom zatrudnienia u Pani pracodawcy kształtuje się na tym poziomie, to obniżenie wymiaru etatu w trybie art. 1867 KP nie zagwarantuje Pani ochrony przed rozwiązaniem umowy o pracę w przypadku przeprowadzania zwolnień grupowych. Dotyczy to zarówno trybu grupowego (art. 1 ustawy), jak i indywidualnego (art. 10 KP). Z tą tylko różnicą, że w przypadku, gdy na zakładzie pracy działa organizacja związkowa, zwolnienie w trybie indywidualnym będzie możliwe pod warunkiem niezgłoszenia sprzeciwu przez związki zawodowe w terminie 14 dni od dnia otrzymania zawiadomienia o zamierzonym wypowiedzeniu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2013, 12:22
Andzia33, Anutka lubią tę wiadomość
aniołek 13.11.2012 r.
Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni.