X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Zostańmy mamami 2014
Odpowiedz

Zostańmy mamami 2014

Oceń ten wątek:
  • MariaAntonina Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro konkretnie odpowiem wam na pytania.jak to jest ciąża a pracą...bo tero pisze na telefunie ;)

Wyczerpujące odpowiedzi wymagają odpowiedniego sprzetu Klawiatury....;)

Miłego wieczoru i węża męża pod kołderką..

Papatki

nick nieaktualny, Andzia33 lubią tę wiadomość

aniołek 13.11.2012 r.

GUSTAW 15.04.2014 r. Godz..10.12 waga 3730 miara 56 cc-39 tydzien.

Ciąża trwała od 15.07.2013 do 15.04.2014. 274 dni.
  • MILA Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka pracujesz w banku?

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2013, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane dla tych które nie wiedzą chciałam tylko napisać że w tamtym tygodniu miałam poronienie samoistne i zabieg łyżeczkowania, więc starania przekładam niestety na 2014 :(
    Buziaki dla wszystkich i życzę Wam aby Wam się udało, trzymam kciuki <3
    żebyście kochane nie miały takich problemów jak ja, buziaki dla Was wszystkich <3

Andzia33 lubi tę wiadomość

• Ania_84 Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen92 wrote:
    kochane dla tych które nie wiedzą chciałam tylko napisać że w tamtym tygodniu miałam poronienie samoistne i zabieg łyżeczkowania, więc starania przekładam niestety na 2014 :(
    Buziaki dla wszystkich i życzę Wam aby Wam się udało, trzymam kciuki <3
    żebyście kochane nie miały takich problemów jak ja, buziaki dla Was wszystkich <3

Przykro mi.. Na pewno się uda w 2014 ..trzymamy kciuki <przytul>

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2013, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen kochana jednak sie nie udało? przykro mi naprawde, ale w 2014 napewno sie uda, teraz sobie odpocznij i przygotuj sie do kolejnych staranek za jakis czas :) pozdrawiam...

Ania_84, Andzia33 lubią tę wiadomość

Wysłany: 10 października 2013, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen tule i wysyłam moc uścisków.i znów nie ma takich słów...

Będzie potrzebowała pogadać to pisz.. Aniolkowe mamy Na pewno pomogą,

A teraz kochana trzymaj się i szybko wracaj do nas.

aniołek 13.11.2012 r.

• Eve Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2014 to będzie Wasz rok:)

👨25/08/2010 Szymon💙
    👦07/11/2014 Aleksander💙
    👧08/01/2022 Klara ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 października 2013, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja też tulę :*

• Japoneczka z Porcelany Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tulę mocno i życzę dużo siły :) :*

26dc (pecherzyk 20mm niepekniety)
    🧪Glukoza 95,00 mg/dl 🧪TSH 3,98 µIU/ml❌➡️ 1,3 µIU/ml ➡️0.91µIU/ml 🧪FT3 3,65 pg/ml 🧪FT4 0,94 ng/dl 🧪LH 11,24 mIU/ml 🧪Estradiol 107,70 pg/ml 🧪Progesteron 2,08 ng/ml🧪Prolaktyna 22,84 ng/ml🧪DHEA 11,32 ng/ml❌🧪Androstendion 5,71 ng/ml❌🧪Testosteron 61,95 ng/dl🧪anty-TPO 0,30 IU/ml🧪anty-TG < 3.00 IU/ml🧪PAI-1 4G Układ homozygotyczny-nieprawidłowy ❌
    👩 37 ‘single ready to mingle’
    💊 Euthyrox N 25
  • Jus1985 Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen <przytul>

3jgx3e3k7wsnebz7.png

Wysłany: 11 października 2013, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawo pracy chroni kobietę od początku ciąży, tj. od momentu poczęcia. Istniejące niekiedy w świadomości kobiet przekonanie, że szczególna ochrona przewidziana przez przepisy prawa pracy przysługuje dopiero od trzeciego miesiąca ciąży, jest błędne. Podstawowy w tym zakresie akt prawny – Kodeks pracy (obowiązujący od 1 stycznia 1975 r.) zawsze obejmował ochroną kobiety w ciąży od samego początku.

Szczególna ochrona kobiet w ciąży znajduje wyraz w szeregu regulacji prawnych, na które składają się m.in.:

zakaz wypowiadania oraz rozwiązywania umów o pracę w okresie ciąży (art. 177 § 1 kp; dopuszczalne jednakże rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownicy oraz wypowiedzenie w razie ogłoszenia likwidacji lub upadłości pracodawcy);
    w przypadku terminowych umów o pracę oraz umów na czas wykonania określonej pracy - przedłużenie z mocy prawa czasu trwania takich umów do dnia porodu, jeżeli miałyby one ulec rozwiązaniu w czasie ciąży (art. 177 § 3 kp);
    zakaz zatrudniania w godzinach nadliczbowych i w porze nocnej (art. 178 § 1 kp);
    ograniczenie czasu pracy do 8 godzin na dobę bez względu na stosowany przez pracodawcę system i rozkład czasu pracy (art.148 kp), zakaz zatrudniania w systemie przerywanego czasu pracy bez zgody kobiety ciężarnej (art.178 § 2 kp);
    obowiązek udzielania pracownicy w ciąży zwolnień od pracy na zlecone przez lekarza badania przeprowadzane w związku z ciążą, jeżeli badania te nie mogą być przeprowadzone poza godzinami pracy - z zachowaniem prawa do wynagrodzenia (art.185 § 2 kp);
    prawo do wynagrodzenia w pełnej wysokości za czas choroby przypadającej w okresie ciąży (art.92 kp).

Co do zasady, ażeby pracownica w ciąży mogła korzystać ze szczególnych uprawnień przewidzianych w przepisach prawa pracy, powinna dostarczyć pracodawcy zaświadczenie lekarskie stwierdzające stan ciąży (art.185 § 1 kp). Zaświadczenie takie nie musi odpowiadać żadnym szczególnym wymaganiom formalnych, ważne, żeby było wystawione przez lekarza i stwierdzało, że kobieta jest w ciąży, ewentualnie określało okres ciąży.

Z punktu widzenia kobiety w ciąży niewątpliwie największe znaczenie mają zapisy zakazujące wypowiadania i rozwiązywania umów o pracę w okresie ciąży oraz przepisy przewidujące wydłużenie czasu trwania terminowych umów o pracę oraz umów na czas wykonania określonej pracy do dnia porodu. Z uwagi na rodzaj zawartej umowy lub na stan zaawansowania ciąży istnieją w powyższym zakresie pewne ograniczenia:

Po pierwsze, zakaz wypowiadania i rozwiązywania umów o pracę w czasie ciąży nie dotyczy w ogóle kobiet, które z pracodawcą łączy umowa o pracę na okres próbny nieprzekraczający jednego miesiąca (art. 177 § 2 kp). Oznacza to, że kobiecie w ciąży, która ma zawartą umowę o pracę na okres próbny wynoszący np. 1 miesiąc pracodawca może na zasadach ogólnych wypowiedzieć umowę.
    Po drugie, nie ulegają wydłużeniu do dnia porodu umowy na czas określony zawarte w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w pracy (art. 177 § 31 kp). Umowa o pracę z kobietą w ciąży wygaśnie w terminie, na który była zawarta, bez względu na stan zaawansowania ciąży pracownicy.
    Po trzecie, nie ulegają wydłużeniu do dnia porodu umowy o pracę zawarte na czas określony, na czas wykonania określonej pracy oraz na okres próbny przekraczający miesiąc, które uległyby rozwiązaniu przed upływem trzeciego miesiąca ciąży (art.177 § 3 kp). Czyli, jeżeli pracownica ma zawartą umowę np. do 1września 2009 r., a w połowie sierpnia dowiaduje się, że jest w 4 tygodniu ciąży, jej umowa o pracę ulegnie rozwiązaniu w pierwotnie określonym terminie, albowiem na dzień rozwiązania umowy, tj. 1 września stan zaawansowania ciąży pracownicy nie osiągnąłby wymaganych 3 miesięcy. Jeżeli zaś w połowie sierpnia pracownica dostarczyłaby zaświadczenie lekarskie stwierdzające, że jest w 12 tygodniu ciąży, wówczas ww. umowa o pracę z mocy prawa wydłużyłaby się do dnia porodu, tj. dopiero z tym dniem uległaby rozwiązaniu.

Być może właśnie powyższa regulacja legła u podstaw owego przekonania, że szczególna ochrona przysługuje kobietom dopiero z upływem trzeciego miesiąca ciąży.

Warto przy tym dodać, że obliczając upływ 3 miesięcy, pod uwagę bierzemy tzw. miesiące księżycowe. Przyjmuje się, że każdy miesiąc wynosi równo 4 tygodnie lub 28 dni kalendarzowych.

Na zakończenie należy podkreślić, że przywołane wyżej ograniczenia istnieją wyłącznie na poziomie ochrony trwałości stosunku pracy. W pozostałym zakresie (przykładowo podanym na wstępie) ochrona kobiet w ciąży jest taka sama - bez względu na rodzaj zawartej umowy o pracę oraz stan zaawansowania ciąży i objęte są nią wszystkie pracownice od momentu zajścia w ciążę.

Tutaj są przedstawione przykłady :

Warto pokazać tu trzy sytuacje. Pierwsza ma miejsce, gdy kobieta w chwili składania jej oświadczenia o wypowiedzeniu umowy nie była w ciąży, ale zaszła w nią w trakcie okresu wypowiedzenia. W takiej sytuacji korzysta ona z ochrony przed rozwiązaniem umowy. Przepis przyznaje bowiem ochronę zarówno na moment składania przez pracodawcę oświadczenia o wypowiedzeniu umowy oraz na dzień, w którym upływa okres wypowiedzenia i umowa się rozwiązuje (wyrok SN z 29 marca 2001 r. I PKN 330/00, OSNP 2003/1/11).

Druga sytuacja dotyczy przypadku, gdy kobieta w ciąży składa wypowiedzenie lub rozwiązuje umowę za porozumieniem stron, nie mając świadomości, że jest w ciąży. W takiej sytuacji pracownica może uchylić się od skutków złożonego oświadczenia woli, powołując się na błąd (wyrok SN z 19 marca 2002 r. I PKN 156/01, OSNP 2004/5/78). W takiej sytuacji stosunek pracy trwa nadal i nie został rozwiązany.

Trzecia sytuacja dotyczy rozwiązania umowy o pracę z pracownicą, która w chwili zawierania porozumienia nie była w ciąży, ale zaszła w ciążę jeszcze zanim umowa się rozwiązała. Przykładowo, porozumienie o rozwiązaniu umowy podpisano w styczniu i strony ustaliły, że stosunek pracy zakończy się w marcu. W lutym pracownica zaszła w ciążę. W takim przypadku nie podlega ona ochronie i umowa o pracę ulegnie skutecznie rozwiązaniu. Po pierwsze dlatego że k.p. chroni pracownicę przed wypowiedzeniem lub rozwiązania umowy przez pracodawcę, a tu mamy do czynienia z rozwiązaniem umowy przez obie strony. Po drugie powołane wcześniej orzeczenia wskazujące na ochronę w czasie wypowiedzenia nie mają zastosowania, gdyż w przypadku porozumienia stron nie ma w ogóle okresu wypowiedzenia. Po trzecie pracownica nie może powoływać się na błąd, gdy w chwili podpisywania porozumienia nie była jeszcze w ciąży. Nie mogła być bowiem w błędzie co do swojego stanu, który jeszcze nie zaistniał.

A tutaj coś dla aniołkowatych mam i zresztą dla każdej kobiety ..

http://serwisy.gazetaprawna.pl/praca-i-kariera/artykuly/629538,kobieta_po_poronieniu_ma_prawo_do_urlopu_macierzynskiego.html

aniołek 13.11.2012 r.

• mała_mi Autorytet

Wysłany: 11 października 2013, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen niestety wiem co przeżywasz. Przytulam mocno :*

Dziewczyny niby nie pracuje, w domu siedzę a nie mam na nic czasu, szczególnie na Ovu. Kurde pranie, prasowanie, sprzątanie, działka do ogarnięcia, dzieci... Muszę się jakoś odrobić żeby częściej do was zaglądać.

I jeszcze mam pytanie- w tamten Pt robiłam betę, półtora tygodnia po poronieniu i wynik: 12. Ja się nie znam na całych tych betach, wiec mogłaby mi która powiedzieć czy to jest dobry wynik? Bo jak nie to musze wizytę u gin przełożyć.

MILA lubi tę wiadomość

q53jwvt.png
    Aniołki 24.09.13r (*) 6tc 5.01.14r (*) 7tc

Wysłany: 11 października 2013, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała_mi wrote:
    Carmen niestety wiem co przeżywasz. Przytulam mocno :*

Dziewczyny niby nie pracuje, w domu siedzę a nie mam na nic czasu, szczególnie na Ovu. Kurde pranie, prasowanie, sprzątanie, działka do ogarnięcia, dzieci... Muszę się jakoś odrobić żeby częściej do was zaglądać.

I jeszcze mam pytanie- w tamten Pt robiłam betę, półtora tygodnia po poronieniu i wynik: 12. Ja się nie znam na całych tych betach, wiec mogłaby mi która powiedzieć czy to jest dobry wynik? Bo jak nie to musze wizytę u gin przełożyć.

Organizm musi hormonalnie przestawić się i zaprogramować na to, że po poronieniu nie jesteś już w ciąży. Regularne miesiączkowanie po poronieniu samoistnym rozpoczyna się wtedy, gdy z organizmu znika hormon ciążowy beta-hCG, co następuje z chwilą całkowitego oderwania się łożyska od ściany macicy. A u ciebie jeszcze wynik jest , taki który wskazuje na ciąże , poniżej 5 jak będzie to będzie oznaczało , że z organizm jest w normie.

aniołek 13.11.2012 r.

• mała_mi Autorytet

Wysłany: 11 października 2013, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja cież pierdziele, aleś się rozpisala. Ale rozwialas chyba wszystkie wątpliwości.

q53jwvt.png
  • MILA Autorytet

Wysłany: 11 października 2013, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carmen bardzo mi przykro :-( trzymaj się !!

f2wlwn15lxmguqd1.png
  • mała_mi Autorytet

Wysłany: 11 października 2013, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MariaAntonina wrote:
    Organizm musi hormonalnie przestawić się i zaprogramować na to, że po poronieniu nie jesteś już w ciąży. Regularne miesiączkowanie po poronieniu samoistnym rozpoczyna się wtedy, gdy z organizmu znika hormon ciążowy beta-hCG, co następuje z chwilą całkowitego oderwania się łożyska od ściany macicy. A u ciebie jeszcze wynik jest , taki który wskazuje na ciąże , poniżej 5 jak będzie to będzie oznaczało , że z organizm jest w normie.

Dziękuję :*

a skąd ty taka madra zawsze jesteś, co ?

q53jwvt.png
  • Maka Autorytet

Wysłany: 11 października 2013, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja też wierzę, że będę mamuśką 2914 :) Carmen bardzo mi przykro :( Tulę :*

Anutka lubi tę wiadomość

ckaik0s3070dl07t.png

Wysłany: 11 października 2013, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała_mi wrote:
    O ja cież pierdziele, aleś się rozpisala. Ale rozwialas chyba wszystkie wątpliwości.
    Kochana to prawnik tak ładnie napisał. ja wam tylko ujednoliciłam wszystko w jednym wątku.. Z racji mojego zawodu duzo czytam opini prawnych , szukam u wujka googla. Czasem jeden przepis a 100 interpretacji. Jesli sie lubi prawo i przepisy to nie ma problemu , ale dla większości ludzi to czarna magia ze zrozumieniem ogólnie prawa..

Moj konik to prawo karne ..... nie dało mi skonczyć studii prawniczych , teraz zem juz stara.. ale na moich studiach miałam z prawem do czynienia bo konczyłam administracje i to jest to w czym czuje sie dobrze..

Moja praca dyplomowa była właśnie pisana z prawa karnego...:0

mała_mi, Andzia33 lubią tę wiadomość

aniołek 13.11.2012 r.

Wysłany: 11 października 2013, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mała_mi wrote:
    Dziękuję :*

a skąd ty taka madra zawsze jesteś, co ?

Nie wiem , tak mam dajesz hasło a ja otwieram moje szare komórki szukam najlepszych odpowiedzi..
    tez w moim Cv mam napisane : bardzo dobrze korzystam z zasobów internetu..:)heeeeeeeeee

Ania_84 lubi tę wiadomość

aniołek 13.11.2012 r.

Wysłany: 11 października 2013, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie tez problem ze wstawieniem avatara lub zmiana .. bo u mnie jest ...?? nie wiem o co kamana bo na 2 rożnych kompach patrzyłam i za ..uja nie idzie .. wykasuje jakiś błąd

aniołek 13.11.2012 r.

‹‹ 186 187 188 189 190 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Rana po cc – jak o nią dbać na każdym etapie jej gojenia?

Rana po cesarskim cięciu to nie tylko ślad na skórze, lecz także miejsce, które przez wiele tygodni wymaga uważnej pielęgnacji. Od pierwszych dni po operacji aż do momentu, gdy blizna blednie i mięknie, zmienia się zarówno jej wygląd, jak i potrzeby. Sprawdź, co jest typowym etapem gojenia, jak dbać o ranę w domu, czego unikać, a także kiedy zmiany w okolicy blizny wymagają konsultacji z lekarzem.

CZYTAJ WIĘCEJ