X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Zróbmy lipcowego bobasa 👶🏼żebym nie musiała już oglądać kuta*a 🥒 😂
Odpowiedz

Zróbmy lipcowego bobasa 👶🏼żebym nie musiała już oglądać kuta*a 🥒 😂

Oceń ten wątek:
  • oliwia79 Przyjaciółka

Wysłany: 19 lipca, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, mam pytanie:
    Zawsze miałam dość długie cykle, ok. 34 dni, a od tego miesiąca zaczęłam brać Miostiogyn.
    Zaskoczyło mnie to, że dostałam okres dużo szybciej – po 28 dniach.
    Czy to normalne, że Miostiogyn aż tak reguluje cykl?
    Też tak miałyście na początku? Zastanawiam się, czy to dobry znak czy powinnam się niepokoić 🤔
    Będę wdzięczna za Wasze doświadczenia
    Niestety ten cykl stracony no coz walczymy dalej

• S_va_88 Autorytet

Wysłany: 19 lipca, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,..........żegnam się z Wami.
    Życie mi się zawaliło. Dziś dostałam kosza od swojego partnera. Nawet nie wiem jak to nazwać.
    Okazało się, że poznał kogoś. I łaskawie nie chce ciągnąć na dwa tory.
    Szczerze, wymiotować mi się chce. Kurwa, a ja głupią myślałam, że będziemy mieć razem dzieci.
    Mam obrzydzenie sama do siebie, zastanawiam się ile to trwało. Nawet tego się nie dowiedziałam, bo "on nie chce o tym rozmawiać".

Nawet nie wiecie jak ja Wam życzę wszystkiego dobrego i spełnienia marzenia o macierzyństwie.

Bo moje właśnie umarło........

Cykle: 25-28 dni
    1cs
    21.09.2024 ⏸️
    09.10.2024 💚na USG
    14.11.2024 👼🖤

Suplementacja:
    🔹Pregna Start,
    🔹FoliActiv 400 Metylowany Kwas Foliowy,
    🔹Acard 75.

...masz moje słowo, wypełnię Twoje ramiona...
  • krolik Autorytet

Wysłany: 19 lipca, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va_88 wrote:
    Życie mi się zawaliło. Dziś dostałam kosza od swojego partnera. Nawet nie wiem jak to nazwać.
    Szczerze, wymiotować mi się chce. Kurwa, a ja głupią myślałam, że będziemy mieć razem dzieci.
    Mam obrzydzenie sama do siebie, zastanawiam się ile to trwało. Nawet tego się nie dowiedziałam, bo "on nie chce o tym rozmawiać".

Nawet nie wiecie jak ja Wam życzę wszystkiego dobrego i spełnienia marzenia o macierzyństwie.

Najgorsze z możliwych ciśnie się na język 😡 co za...... Współczuć tylko jego nowej wybrance. Nigdy nie zrozumiem jak można tak postępować. Eh. Życzę Ci wszystkiego co najlepsze, abyś poznała kogoś wartościowego i ułożyła sobie życie na nowo i wraz z nim doczekała się upragnionego maleństwa 😘 pamiętaj, przyroda lubi równowagę, teraz jest dołek, ale za chwilę odbijesz się od niego na wyżyny 😘

• Reja13 Koleżanka

Wysłany: 19 lipca, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va_88 wrote:

Strasznie Ci współczuję, ale! jeśli choć jeden dzień podczas bycia z Tobą był z inną to nie jest warty złamanego grosza! Nie powinnaś czuć obrzydzenia do siebie, ale do niego. Wierzę, że zobaczysz kolejne ⏸️ ze wspaniałym partnerem i będziesz kiedyś szczęśliwa z takiego obrotu sprawy. Ściskam mocno! 🙌

35 😍 38 😎
    Starania o pierwsze dziecko - luty 2025 🍓

💊 Suplementy:
    witamina D3, Omega-3, kelp, olej z wiesiołka, Prenatal Uno

🕐 Długość cyklu - 28 - 30 dni

Progesteron 8dpo - 12,79
    Estradiol 8dpo - 128
    TSH - 2,72 🆘
    Ferrytyna - 58
    Żelazo - 118
    D3 - 28,3 🆘 zwiększona dawka supli włączona 🤠
    AMH - 0,65
    FSH - 5,86
  • emciak Autorytet

Wysłany: 19 lipca, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va_88 bardzo, ale to bardzo Ci kibicuję. Mam nadzieję, że dojdziesz do siebie po tym kopniaku. Taki partner to nie partner, kiedyś pewnie wspomnisz ten dzień jako początek czegoś nowego i lepszego. Życzę Ci bardzo dużo siły żeby powoli pokleić swoje życie na nowo i wierzę w to, że los Ci niedługo wynagrodzi te wszystkie złe chwile.

Dżozu, Remedios, Marzycielka94 lubią tę wiadomość

6 CS ✨ 09.04 - 01.06 💔 8 tc (p. samoistne)
    Ponowne starania sierpień/wrzesień 2025 🍀🌈

Ja '91, On '90 + 🐱

Ja:
    *Cykle ~27 dni
    *Trombofilia:
    📌Polimorfizm R2 (cz. V)
    📌PAI-1 4G/4G (homo)
    📌 MTHFR C677T (hetero)
    *Zespół APS - ujemny
    *p/ciała ANA, AMA, ASMA - ujemne
    *Homocysteina ✅
    *Białko C&S, antytrombina ✅
    *TSH ✅
    💊 Euthyrox 50, Glucophage 1000XR, Wit. D3 2000j., Pueria Uno

On:
    Seminogram w normie poza:
    *DFI 29%
    *Aglutynacja II
    💊 PrenaCare Start, Wit. D3 2000j., Wit. C 2000j., Omega-3 1000mg
  • Lianaa Autorytet

Wysłany: 19 lipca, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va_88 wrote:

Hejka dziewczyny, wpadłam podczytać trochę co u was i musiałam napisać 😔😔😔 S_va o Boże, tak mi przykro!!!
    Nie wierzę, jacy ludzie potrafią być perfidni, karmić złudzeniami osobę, która nam ufa, która nas kocha i na dodatek po takich przejściach i staraniach 😱 tak cholernie mi przykro, że trafił ci się taki człowiek….

Mam nadzieję, że wrócisz tu kiedyś….. do nas. My już będziemy na fioletowej stronie, ty dołączysz do nas kiedyś w innych okolicznościach i powiesz nam, że było bardzo ciężko ale teraz jesteś znów szczęśliwa i czekasz z nami na upragnione bobo 💖 afirmuję…
    Ale teraz najważniejsza jesteś Ty, twoja głowa i skupienie się na tym, by wylizać rany 😞

Trzymam również za was i za siebie kciuki, widzę nowe twarze, ⚡️ i 🩸… oby w przyszłym miesiącu te czerwone mendy nie gościły już na pierwszej stronie 😡 trzymajcie się

Dżozu lubi tę wiadomość

📝Agata
    👩🏼‍💼31 🤵🏽 28
    🗓️Luźne starania od: Czerwiec 2025
    •Cyto oraz USG ✅
    •USG i 💉Tarczycy: niewielkie zmiany zapalne 🤷‍♀️
    •Depresja reaktywna+ADHD
    •Refluks,Nadciśnienie,Glukoza skok.
    💊Asertin💊Pueria Uno
    💊Wiesiołek💊Żelazo+C
    💊Inozytol💊Omega3+ADEK

11.07.25 -Gin:✅ Potwierdzone Owu
    •TSH 1,83 •PROG 11,36
    •GLUK. 93 •FERR 23

🩸🔜 3CS.

🔜21.07.25: 🌡️🩹💉 ESTRAD,PROG,AMH,LH,FSH,SHBG
  • Locus Przyjaciółka

Wysłany: 19 lipca, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va_88 wrote:

😡😡😡😡😡😡

👫🏻 93&94 👩‍❤️‍💋‍👨 2013
    🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🦮

🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰niepowściągliwe wymioty ciężarnych (hyperemesis gravidarum) 🤢🤮
    💔01.2025 biochem
    💔02.2025 biochem
    03-06.2015 przerwa na uzupełnienie niedoborów i odstawienie encortonu

Reumatyzm, PCOS, POTS, niedobór kwasu foliowego, B6, B12, żelaza, cynku, miedzi, selenu
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 19 lipca, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś cały dzień robiłam przy ogródku i dopiero teraz miałam czas zerknąć co się działo, a tu takie wieści..

S_va tak strasznie mi przykro, że coś takiego się wydarzyło.. Ale może wyjdzie Ci to na dobre, znamy Twoja historię i facet już chwilę wydawał się jakiś dziwny. Pamietaj, że Ty jesteś bardzo wartościową osobą i na pewno znajdziesz niedługo kogoś z kim będziesz mogła powalczyć dalej o ten mały cud, który wpadnie w Twoje ramiona. Mi będziesz się zawsze kojarzyła z takim plasterkiem na serduszko, zawsze odpisywałaś tutaj dziewczynom jak działo się coś złego i potrzebowały wsparcia. To bardzo cenne. Wierzę, że to krok w tył, żeby zrobić dwa kroki w przód 💗 Zaglądaj do nas jeśli będziesz miała ochotę 💗

Dżozu, Marzycielka94, Gnom lubią tę wiadomość

K 🩷 30l.
    AMH 0.71
    21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
    lekka adenomioza ❌

M 🩵 31l.
    Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
    Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
    Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
    Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅

1-6 cykl bez pomocy medycznej
    7 cykl: monitoring + encorton + luteina + duphaston ❌
    8 cykl ⌛ plan: stymulacja lamettą + drożność jajowodów

08.08 - wstępna kwalifikacja do IVF
  • Świeżynka97 Koleżanka

Wysłany: 19 lipca, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va_88 wrote:

Brakuje mi nawet słów i nie wyobrażam sobie jak trudno ci teraz musi być, ale jestem pewna, że znajdziesz kogoś wartościowego. A ten nie jest wart, aby być ojcem twoich dzieci

👩1997
    ➡️niedoczynność tarczycy
    ➡️Pcos
    ➡️hipoglikemia reaktywna

➡️Starania naturalne od 05.2023
    ➡️Starania z pomocą medyczną od 05.2025
    ✅05. 2025 CLO
    ⏸26.05.2025
    😭29.05 CB💔
    ✅06.2025 CLO+fostimon+ ovitrelle⚪
    ✅07.2025 CLO+menopur🤞

🧔1997
    ✅Morfologia 15%
  • PA Ekspertka

Wysłany: 19 lipca, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va_88 wrote:

Wiem, że teraz cierpisz i świat się zawalił. Pamiętaj, że po burzy wychodzi słońce 🌞
    Facet nie jest Ciebie wart.
    Coś o tym wiem, bo mój były mnie zdradzał i nawet nie był w stanie się do tego przyznać. Tylko dzięki temu poznałam wspaniałego faceta, który mnie kocha i zawsze mogę na niego liczyć.
    Teraz pewnie sobie tego nie wyobrażasz, ale też na takiego trafisz i będziecie mieli cudowną rodzinę 🤰👨‍🍼
    Tulę mocno i trzymaj się 🫂

Lianaa, Dżozu lubią tę wiadomość

👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
    06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
    07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
    08/25 biopsja aspiracyjna z cd138
  • MoniaB Ekspertka

Wysłany: 19 lipca, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va_88, bardzo bardzo Ci współczuję! 💔 To taka trudna sytuacja! Rozstania są ciężkie, a u Ciebie jeszcze doszła zdrada oraz strata nadziei na szybką ciążę i rodzinę. To tak dużo na raz. Tak bardzo mi przykro!

Zwłaszcza, że zawsze masz tu dla nas tyle serca, tak często odpowiadasz i pomagasz tylu dziewczynom, w tym mi. Będzie Ciebie bardzo brakowało. Twojej dobrej energii, uwagi dla innych.

Na pewno jeszcze Ci się ułoży. I zapewne jeszcze lepiej! 💛💛💛

38💃💛🏃40

16 cs

🍒 od 11.2022 - bez żadnej antykoncepcji
    🍒 od 04.2024 - starania staranne
    🍒 od 07.2024 - pod opieką gin od płodności
    🍒 9 x cykle stymulowane + monitoring
    🍒 2 x IUI
    🍒 od 08.2025 - start procesu IVF 👣

AMH dobre 🥚 Ładne owulacje 🍳 Celiaklia 🌾 Drożność super 🎢 Wymazy czyste 💯 TSH dobre - 1,8 🔅 Nasienie lekko obniżone 💦 Inne wyniki moje i męża ok 😇
  • White1 Autorytet

Wysłany: 19 lipca, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va_88 wrote:

Nie wyobrażam sobie co musisz czuć. Pamiętaj, że masz w sobie więcej siły niż sądzisz. Postaw siebie na pierwszym miejscu i nie myśl o facecie czy przyszłym dziecku, bo to ty jesteś najważniejsza 🩷 🫂🫂

Marzycielka94 lubi tę wiadomość

👧25.5 🧑26.5 🐈🐈 ⏳️05.24 💉01.25

👧 PCOS | AMH 6.16 | IO | hiperandrogenizm
    MUCHa ✅️ drożność ✅️
    🧑 HBA 78% | MAR 1% | DFI 19% | nasienie ✅️

❌️01.25-06.25 6 cykli Lametta + Zivafert
    😴07.25 brak lametty = brak owulacji
    🔜08.25 7 cykl stymulowany 🤞
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 19 lipca, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va_88 wrote:

😳😳😳😳☹️☹️☹️☹️ przysięgam, ze mnie zatkało. Przecież dopiero mieliście poważną rozmowę o waszych planach.
    Starsznie Ci współczuję.

Tak jak dziewczyny piszą, pewnie tego teraz nie widzisz, ale wychodzi na to, że facet nie jest wart byc ojcem twojego dziecka....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca, 20:43

Lianaa lubi tę wiadomość

starania na luza od 2/24; 📣 1szy cykl Clostilbegyt i monitoring cyklu
    ⏸️ 10.07.2025 🤩
    beta hcg: 60,60 (11.07.2025) ---> 258 (14.07)
    tsh: 3,08 ---> 1,8
    prog: 13,06 ---> 13,9 (wjeżdża Cyclogest)
    👩34 / ; nieregularne cykle, bezowulacyjne; hipoglikemia reaktywna; łagodne objawy pcos?; migreny, trądzik, refluks? / sanprobi barrier, pueria uno, inozytol, selen, tran, potas, magnez, wątroba wołowa sproszkowana, pyłek pszczeli, chlorofil, laktoferyna, acerola /
    żelazo 94,4 (50 - 170 ug/dL) ✔️
    ferrytyna 18,8 (4,6 - 204) ng/mL 🔻🔻
    HOMA-IR 1,03 ✔️ tarczyca ✔️ cynk🔺selen 🔻homocysteina ✔️ D3 🔻B 12 ✔️ kwas foliowy✔️

‍🥸 41 / seminogram ✔️ ten fertil on, wit D, probiotyki
    🐕4 / niedobór masła
  • Ssilvia Autorytet

Wysłany: 19 lipca, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va_88 wrote:

A ja ci powiem jak to mówią szczęście w nieszczęściu. Dobrze że to wyszło teraz a nie jakbyś zaszła w ciążę.

Teraz masz okazję poznać kogoś innego a tak bys została w ciąży lub z niemowlakiem zdana na sama siebie…

I nie zostawiaj nas, 🥲 to że twoje plany się odsunęły w czasie nie znaczy że nie ma tu dla ciebie miejsca.. zawsze nam się możesz wygadać i myślę że będziesz tego potrzebowac

Twoje rady bardzo mi pomogły i myślę że bez wątpliwości potrzebujemy Cię tutaj ale szanujemy każdą decyzję ❤️

Gnom lubi tę wiadomość

✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.
    • 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
    • Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:
    – Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
    – Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥

🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅

🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖

🟡 Faza lutealna: 12 dni
    – Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕

📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
    – Estradiol: 40 pg/ml 💧
    – FSH: 6 mIU/ml 🌱
    – LH: 6 mIU/ml 🔁
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 19 lipca, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam napisać dokładnie to samo co Ssilvia w dwóch pierwszych akapitach.

Napiszę też że smutno mi, że Cię tu nie będzie. Ale rozumiem, też bym się pewnie odizolowała na jakiś czas. Ale naprawdę - będzie mi brakowało Twoich postów. Zawsze wnikliwe, szczere i życzliwe. Ech.

Ssilvia lubi tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 19 lipca, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va, tak ogromnie mi przykro. 💔 Co za człowiek... 🤬🤬🤬 Taki facet nie zasługuje na to by być ojcem Twoich dzieci.
    Życzę Ci bardzo dużo siły i żeby Twoje życie szybko ułożyło się tak, jak tego pragniesz. Żebyś poznała kogoś wartościowego i doczekała się ślicznego bobasa. 🤞
    Gdy przetrwasz tę burzę, zaświeci dla Ciebie słońce.
    Tulę mocno. Trzymaj się!🫂
    I dziękuję za tyle słów serdeczności tutaj. 🩹❤️‍🩹

2021 🩷
    2023 🩵
    ...⏳🦋
  • Kokosik Autorytet

Wysłany: 19 lipca, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va_88 wrote:

Bardzo mi przykro 😓
    Kibicowałam Ci mocno od początku. Serce boli jak to czytam.
    Byłam w kilku związkach i wiem, że na pewno trafisz na tego właściwego, życie lubi płatać takie figle i jak sama dobrze wiesz bywa bardzo bolesne. Wiem, że teraz to nie ma znaczenia, zadbaj o siebie, trzymaj się mocno i dużo siły dla Ciebie ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca, 22:09

31 👩34 🧔‍♂️
    10 lat AH
    05.2024 rozpoczęcie starań
    11.2024 straciliśmy aniołka 7 tc 💔💔💔
    01.2025 walczymy od nowa 🍀

04.05 ⏸️🥹🌷9dpo
    05.05 beta 32,08 prog 40,20 🥳
    07.05 beta 83,50 🥹🩷
    10.05 beta 466,08 🥹🥰 prog 40,80🥰
    15.05 beta 4000,48 🥰
    22.05 USG puste jajo płodowe 😞
    29.05 nasz mały cud 0,92 cm ❤️ ninja się chował ❤️🥷
    12.06 2,2 cm fasoleczki ❤️😍
    02.07 5,5 cm szalejącego bobka 😍
    08.07 prenatalne ❤️ zdrowa dziewczynka 6,6 cm 🥰

☀️ zaświeciło słoneczko ☀️

preg.png
  • Mardotka Ekspertka

Wysłany: 19 lipca, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va brak mi słów po prostu... Tak jak dziewczyny piszą , szkoda takiej ciepłej i dobrej duszyczki dla kogoś takiego , wierzę że nic nie dzieje się bez przyczyny i że to jest początek nowej , pięknej drogi nawet jeśli teraz serce rozpada Ci się na kawałki 😔 powodzenia i pamiętaj najlepsze dopiero przed Tobą 💗

👩34 👨39
    12 cs o pierwszego maluszka
    Niedoczynność tarczycy ➡️ letrox 50

USG ✅ Cytologia ✅ Morfologia ✅
    TSH 1,2
    AMH 1.3
    Żelazo - 150
    Ferrytyna - 36
    D3 - 72
    MTHFR C677T homo
    Badanie nasienia ✅
    Drożność - wrzesień
    Suple 💊
    D3 4000 , jod , omega3 , B complex, koenzym Q10, probiotyki
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 19 lipca, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S_va, umow sie z przyjaciolkami, napijcie sie i poplacz sobie przy nich.

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Anulinka123 Przyjaciółka

Wysłany: 19 lipca, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mardotka wrote:
    S_va brak mi słów po prostu... Tak jak dziewczyny piszą , szkoda takiej ciepłej i dobrej duszyczki dla kogoś takiego , wierzę że nic nie dzieje się bez przyczyny i że to jest początek nowej , pięknej drogi nawet jeśli teraz serce rozpada Ci się na kawałki 😔 powodzenia i pamiętaj najlepsze dopiero przed Tobą 💗
    Dokładnie tak samo chciałam ci napisać kochana... Nie znam cię osobiście, ale byłaś tutaj takim promykiem, bije z twoich postów czysta życzliwość i takie dobro dla ludzi... Co za ch**, brak mi słów na takie zakłamanie. Bardzo, bardzo współczuję, tule i również uważam że będzie Ciebie tutaj bardzo brak :(

Starania o drugie 👶 od: 04.2024

Ona mi pierwsza pokazała księżyc
    i pierwszy śnieg na świerkach,
    i pierwszy deszcz.
‹‹ 174 175 176 177 178
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ