X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Zróbmy lipcowego bobasa 👶🏼żebym nie musiała już oglądać kuta*a 🥒 😂
Odpowiedz

Zróbmy lipcowego bobasa 👶🏼żebym nie musiała już oglądać kuta*a 🥒 😂

Oceń ten wątek:
  • ater Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambusek-94 wrote:
    Dzięki dziewczyny, miejmy nadzieję że ten cień to nie kwestia trefnego testu 😀 ale narazie zachowuję spokój.
    I teraz pytanie - mam w domu jeszcze superczułego pinka płytkowego. Myślicie że jest sens robić teraz, czy lepiej poczekać na poranny mocz?
    Plus pewnie i tak pójdę jeszcze dzisiaj do Rossmana żebym miała jakiś na rano xd I tu pytanie nr 2, które testy z Rossmana są najlepsze? 🙂

A siknij, będziemy mieć obraz testów z action, czy dają też prawdziwe cienie 🤪 trzymam kciuki, żeby tak było 💛

Marzycielka94, Gnom lubią tę wiadomość

32🧝‍♀️33🧔🏻‍♂️
    starania od II.24
    pamiętaj jak wiele masz w sobie siły!✨
    •nac, inozytol, magnez,D3, omega3, bcomplex, ubiquinol,olej z wiesiołka, vitex, pluskwica groniasta, cynk

•aktualnie wakacyjna przerwa🍆•
    ale i tak team #rodzew2026✨🍓🍓
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambusek-94 wrote:
    Dzięki dziewczyny, miejmy nadzieję że ten cień to nie kwestia trefnego testu 😀 ale narazie zachowuję spokój.
    I teraz pytanie - mam w domu jeszcze superczułego pinka płytkowego. Myślicie że jest sens robić teraz, czy lepiej poczekać na poranny mocz?
    Plus pewnie i tak pójdę jeszcze dzisiaj do Rossmana żebym miała jakiś na rano xd I tu pytanie nr 2, które testy z Rossmana są najlepsze? 🙂

Jak zrobiłaś jeden to dawaj drugi 😈

K 🩷 30l.
    AMH 0.71
    21' resekcja raka tarczycy + radioterapia I-131
    lekka adenomioza ❌ MUCHa ✅ Sono-HSG ✅

M 🩵 31l.
    Seminogram MAJ 25'/LIPIEC 25'
    Ilość 96 mln/200 mln ➡️ 44mln/87mln
    Żywotność 80% ➡️ 61%┃ Ruch a + b 60 % ➡️ 35%
    Morfologia 1% ➡️ 0% ❌┃ROS ✅ ┃SCD ✅ ┃MAR ✅

1-6 cykl bez pomocy medycznej
    7 cykl: monitoring + encorton + luteina + duphaston ❌
    8 cykl: lametta ⌛

08.08 - wstępna kwalifikacja do IVF
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Widziałam w stopce, że masz podejrzenie adenomiozy ? A może ta biegunka to właśnie skutek tzw. endometriozy macicy czyli adeno ? Bo przy endometriozie są często "rewolucje jelitowe" :(

W ogóle miałam pytać - bo nie wiedziałam wczesniej u Ciebie adeno w stopce - skąd podejrzenie :) ?

A doktorek mój nowy mi zobaczył na USG i stwierdził, że to małe ognisko adenomiozy i że może utrudniać implantacje dlatego dostałam leki na wsparcie 2 fazy. Nie mam potwierdzonej, ale mu ufam bo to na prawdę bardzo dobry spec więc zakładam, że rzeczywiście to jest to. O endo nic nie sugerował 🫣 W sumie nigdy nad tym nie myślałam, nawet jak rozmawiałam z koleżankami to w 80% mają biegunkę przy okresie więc chyba aż tyle osób nie ma endo?

Powder, Marzycielka94 lubią tę wiadomość

K 🩷 30l.
    AMH 0.71

M 🩵 31l.

• Powder Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Powder - a Ty wykluczyłaś ogólnie kiedykolwiek endometriozę ? W sensie robiłaś jakieś badania pod jej kątem ?
    Pytałam o endo lekarza w klinice na pierwszej wizycie, jak robił mi usg, ale on wtedy powiedział, że po obrazie i po wywiadzie nie podejrzewa i nie ciągnął w ogóle tematu. Przy okazji pokazał mi też, że nie ma adenomiozy. Także tak.

Marzycielka94 lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️ 33 💁🏻‍♂️ 34 🐶 🐶

🍼staranie na luzie od 03.2024
    ⏳monitorowane: 7cs

👩🏻‍🦱 ona
    ✅ jajowody drożne ✅ MUCHa czysto ✅ hormony w normie ✅ krzepliwość ok ✅ AMH 2,04 ✅ niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
    💊 pueria uno, witamina D3, magnez, kolagen, koenzym q10, d-inozytol, euthyrox

🧔🏻‍♂️ on
    61,1mln → 84,7mln, koncentracja 25,5mln → 42,4mln✅ ruchliwość A 12,4% → 1,58%‼️ B 12,8% → 14,93% C 12% → 11,76% D 62,8% → 71,72%
    aglutynacje i leukocyty (1,1)❗️
    morfologia 2% → 0%❗️
    HBA 80%
    💊 pregna start on, androvit plus, witamina D3, magnez, d-inozytol, kolagen

🔜 29.07 wizyta w klinice
  • Powder Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudii wrote:
    A doktorek mój nowy mi zobaczył na USG i stwierdził, że to małe ognisko adenomiozy i że może utrudniać implantacje dlatego dostałam leki na wsparcie 2 fazy. Nie mam potwierdzonej, ale mu ufam bo to na prawdę bardzo dobry spec więc zakładam, że rzeczywiście to jest to. O endo nic nie sugerował 🫣 W sumie nigdy nad tym nie myślałam, nawet jak rozmawiałam z koleżankami to w 80% mają biegunkę przy okresie więc chyba aż tyle osób nie ma endo?
    AnMiPe wrzucała wyżej link do artykułu na ten temat. Biegunka pojawia się u połowy kobiet podczas okresu ze względu na zawirowania hormonalne i spadek progesteronu, skurcze macicy itp. Bywa też objawem endometriozy, ale nie zawsze.

Marzycielka94, AnMiPe lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️ 33 💁🏻‍♂️ 34 🐶 🐶

🍼staranie na luzie od 03.2024
    ⏳monitorowane: 7cs

👩🏻‍🦱 ona
    ✅ jajowody drożne ✅ MUCHa czysto ✅ hormony w normie ✅ krzepliwość ok ✅ AMH 2,04 ✅ niedoczynność tarczycy (TSH 1,5 / fT4 18,40)
    💊 pueria uno, witamina D3, magnez, kolagen, koenzym q10, d-inozytol, euthyrox

🧔🏻‍♂️ on
    61,1mln → 84,7mln, koncentracja 25,5mln → 42,4mln✅ ruchliwość A 12,4% → 1,58%‼️ B 12,8% → 14,93% C 12% → 11,76% D 62,8% → 71,72%
    aglutynacje i leukocyty (1,1)❗️
    morfologia 2% → 0%❗️
    HBA 80%
    💊 pregna start on, androvit plus, witamina D3, magnez, d-inozytol, kolagen

🔜 29.07 wizyta w klinice
  • Locus Ekspertka

Wysłany: 24 lipca, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambusek-94 wrote:
    Marki własnej są najlepsze. Jeśli będą to paseczki a nie plastik bo okienko rzuca cień 🫠

👫🏻 93&94 👩‍❤️‍💋‍👨 2013
    🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🦮

🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰niepowściągliwe wymioty ciężarnych (hyperemesis gravidarum) 🤢🤮
    💔01.2025 biochem
    💔02.2025 biochem
    03-06.2015 przerwa na uzupełnienie niedoborów i odstawienie encortonu
    😞 07.2025

Reumatyzm, PCOS, POTS, niedobór kwasu foliowego, B6, B12, żelaza, cynku, miedzi, selenu
  • MMM123 Ekspertka

Wysłany: 24 lipca, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    U mnie te skurcze do odbytu okazały się endometriozą :( Tak tylko uczulam - nie chcę nikogo straszyć broń boże :( Sama mam zarówno endo, jak i dziecko :)

Brałam to pod uwagę, ale lekarz mi mówił że to może być zupełnie normalne że macica naciśnie na jelita podczas okresu. Co do biegunek to mieszkałam z 4 innymi dziewczynami na studiach i wszystkie miałyśmy, więc bywało ciężko XD ale małe szanse żebyśmy wszystkie miały endo.
    W sumie do dziś nie wiem czy mam czy nie mam niestety. Lekarz któremu bardzo ufam mówi że nie podejrzewa u mnie ale wiadomo bez badania nie może mnie zapewnić że nie mam, więc skoro nie widział potrzeby nie drążyłam tematu.

Starania 02.2024
    Na poważnie od 11.2024
    01.2025 beta 20 💔
    03.2025 HyFoSy-prawy jajowod drożny, lewy udrozniono
    04.2025 wyniki biopsji-duże przewlekle zapalenie endometrium
    (Leczenie antybiotykami)
    AMH 1.98

Ilość plemników 91 mln
    Koncentracja 45.5 mln/ml
    Ruch PR 0.2%, ruch PS 14.29% NP 20.61%
    Morfologia 4%
    Suplementacja TenFertil ON
  • bambusek-94 Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, na pinku tez cień ale już wyraźniejszy 🥹 jutro przed pracą jadę na betę!

20250724-173151-1.jpg

beautifullady, Sagi, Truskawkowykompot, Claudii, MMM123, Świeżynka97, Kitkat, krolik, Lianaa, White1, Marzycielka94, Ounai, Imazolka, Gnom, Locus, ŚWIEŻYNKA97, ater, _Hope, Promyczek39, Takatam, Pacynka, Bella_33, Dżozu, dailydamn, Luna11, Bubu04, kikix0o, AnMiPe, Remedios, assialbnn, Ilaria lubią tę wiadomość

⏸️24.07.25 (11 dpo, 2cs)
    ▶️25.07 BETA 47 mIU/ml
    ▶️28.07 BETA 219 mIU/ml, prog. 34,20 ng/ml
    ▶️01.08 BETA 837 mIU/ml

IO i hiperandrogenizm
    TSH, DHEA-SO4, 17-OH-progesteron ⬆️

Euthyrox 30

preg.png
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Claudii wrote:

podobno 1 na 10 kobiet ma endometriozę (chociażby łagodną). Wg wielu ginów adenomioza jest formą endometriozy - ostatnio moja gin stwierdziła że wg niej nie ma nawet sensu różnicować na endometriozę i adenomiozę - czym mnie zdziwiła bo to dość dobry lekarz 😔
    A badałas kiedys CA125 lub któreś ANA ?

A widze ze zalecił encorton. Jak go bierzesz ? W jakiej dawce i ile dpo ?

✨️11.08.25 I wizyta in-vitro✨️Przed nami 14cs

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    1. Namówić męża na 1 procedurę ✅️
    2. Zdobyć zaświadczenie od diabetologa ⬜️
    3. Wyhodować jakieś pęcherzyki ⬜️
    4. Mieć min. 2 dojrzałe komórki jajowe ⬜️
    5. Udało się min. 1 zapłodnienie ⬜️
    6. Zarodek przetrwał do 3 doby ⬜️
    7. Zarodek przetrwał do 5 doby ⬜️
    8. Zarodek rozmroził się - transfer ⬜️
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

ona 🙍‍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
    on 🙎‍♂️ : IO, obniżone parametry nasienia
  • cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powder wrote:
    Pytałam o endo lekarza w klinice na pierwszej wizycie, jak robił mi usg, ale on wtedy powiedział, że po obrazie i po wywiadzie nie podejrzewa i nie ciągnął w ogóle tematu. Przy okazji pokazał mi też, że nie ma adenomiozy. Także tak.

Aaaa - faktycznie - pisalas kiedys 😊
    Mnie ostatnio dręczy temat - czy miałam endometrioze przed ciążą z synkiem 😔

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

ona 🙍‍♀️ : ❌️ cukrzyca t.1, hashi, endo III stopnia, podejrzenie adenomiozy ,THFR 667tc, PAI (hetero), AMH 0,52/0,40
  • Kirby Ekspertka

Wysłany: 24 lipca, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze, ze lekarze różnie mowia o biopsji endometrium, ja miałam robiona do owulacji, zeby byc pewna, ze nie jestem w ciazy. Podobne zalecenia mam do badania drożności.

Na biopsję, szlam glodna i zestresowana bo naczytałam się, że boli bardzo. W rezultacie czułam się jakby ktoś wywal skurcz taki jak podczas @ ale delikatny. Potem plamienie 3-4 dni. Trochę jak pobranie cytologii ale głębiej.

Teraz mam drożność w sierpniu i tak samo jak do biopsji muszę mieć wykonaną do owulacji. Z tego co się orientowałam to różne są zalecenia - w szpitalu trzeba zrobić dużo badań i wstrzymać się od współżycia w cyklu badania. Przed i po zabiegu brać antybiotyk i być na czczo. Ja będę robić prywatnie z lipiodolem u mojego gina i nie mam żadnych zaleceń. Na pewno też będę trochę na czczo bo mam wrażenie, że wtedy nie ma opcji wzdęć i mniej boli. Któraś z Was miała robiona z lipiodolem? Bo z tego co widzę to kosztuje 3 razy drożej niż zwykła i nie wiem w sumie czy to warto czy zrobić zwykłą.

Starania od 07.2024

👨‍⚕️Hashimoto
    👉 wspomaganie progesteronem od 07.2025
    🗓️ badanie drożności -> sierpień

💊 PregnaStart, Wit D, Witamina C, Witamina D, Pregna DHA, Endoover, Resveratrol, aspirin cardio
  • Truskawkowykompot Ekspertka

Wysłany: 24 lipca, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambusie, to ladna zabarwiona kreska, gratulacje!!!🥰🥰🥰

bambusek-94 lubi tę wiadomość

• Truskawkowykompot Ekspertka

Wysłany: 24 lipca, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambusku ile dni po owulacji jesteś?

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja oczywiscie nie chcę siać fermentu ani nic 😊 Wiem ze sporo lasek ma biegunke podczas okresu - moja mama też miała. Mi z tymi rewolucjami jelitowymi bardziej chodziło o ten skurcz przez odbyt 😅 Juz kilka razy pisalam o tym na forum - takie 3s jakby ktos włożyl kij od szczotki w 4 litery 😅 Tylko 2-3 dnia 🐵

I minelo mi to typowo po operacji na endometriozę - dlatego to powiązalam razem - gdy usunieto zrosty i ogniska. Ale mozliwe ze takie bóle są normalne tez bez endo - nie wiem 😊

SMOKI 🐲 DO POKONANIA :
    9. Pozytywna beta HCG ⬜️

• bambusek-94 Przyjaciółka

Wysłany: 24 lipca, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawkowykompot wrote:
    Bambusku ile dni po owulacji jesteś?

11 dpo

⏸️24.07.25 (11 dpo, 2cs)
    ▶️25.07 BETA 47 mIU/ml
    ▶️28.07 BETA 219 mIU/ml, prog. 34,20 ng/ml
    ▶️01.08 BETA 837 mIU/ml

IO i hiperandrogenizm
    TSH, DHEA-SO4, 17-OH-progesteron ⬆️

Euthyrox 30

preg.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambusek-94 wrote:
    Dziewczyny, na pinku tez cień ale już wyraźniejszy 🥹 jutro przed pracą jadę na betę!

20250724-173151-1.jpg

O jaaa!! Jest piękny 🥹 kciuki za betę i piękne przyrosty!

bambusek-94, Marzycielka94, Takatam lubią tę wiadomość

• PA Ekspertka

Wysłany: 24 lipca, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielko u mnie biopsja z cd138 to koszt 820zł

Pacynka po 1zastrzyku(w 1 cyklu stymulowanym) kolejne 3 dni bolało mnie strasznie podbrzusze, że w pewnym momencie się wystraszyłam czy coś złego się nie dzieje i nie trzeba będzie jechać na SOR. W niedziele(3cykl)miałam drugi raz zastrzyk i tylko trochę czułam podbrzusze I brak innych objawòw.

Pacynka lubi tę wiadomość

👩 PCOS, hiperprolaktynemia (makro)
    🧔‍♂️✅️

01/24 rozpoczęcie starań
    05/25 lametta +ovitrelle + cyklogest
    06/25 lametta+ estrofem + cyklogest
    07/25 lametta + estrofem +ovitrelle +cyklogest
    08/25 biopsja aspiracyjna z cd138
  • Claudii Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    podobno 1 na 10 kobiet ma endometriozę (chociażby łagodną). Wg wielu ginów adenomioza jest formą endometriozy - ostatnio moja gin stwierdziła że wg niej nie ma nawet sensu różnicować na endometriozę i adenomiozę - czym mnie zdziwiła bo to dość dobry lekarz 😔
    A badałas kiedys CA125 lub któreś ANA ?

A widze ze zalecił encorton. Jak go bierzesz ? W jakiej dawce i ile dpo ?

Dla mnie sam temat endo/adeno to dosyc nowe zagadnienie bo wcześniej jak byłam u ginow to żaden nie zasugerował mi adeno tylko, że wszystko u mnie wygląda ładnie. Ten gin też teraz twierdzi, że mam bardzo ładna macice i jajniki i moje adeno nie jest na zaawansowanym poziomie i to małe ognisko. Nie robiłam tych badań, nie dotarlam do nich jeszcze, a sam gin narazie nic nie zalecał w tym temacie. Przepisał mi encorton, luteinę i dupka głównie właśnie ze względu na adeno i powiedział, że to powinno wyciszyć ognisko i wspomóc ewentualną implantacje. W tamtym cyklu zażywałam encorton 5mg 1.5 tabletki rano. Chyba nie tak dużo, bo mój pies miał ostatnio większą dawkę przy zapaleniu łapy XD Zażywałam jakoś 5 dpo i do 14 dpo razem z dupkiem i luteiną do zrobienia bety. Była ujemna więc odstawiłam, ale jakbym zaszła w ciążę to bym kontynuowała ale nie wiem czy by podniósł czy nie bo kazał się skontaktować jakbym miała pozytywny test. Teraz stymulujemy cykl i zobaczymy, bo mówił, że chyba przepisze mi więcej cukierków więc się okaże czy powiększy dawkę 🤷

K 🩷 30l.
    AMH 0.71

M 🩵 31l.

• krolik Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Ja oczywiscie nie chcę siać fermentu ani nic 😊 Wiem ze sporo lasek ma biegunke podczas okresu - moja mama też miała. Mi z tymi rewolucjami jelitowymi bardziej chodziło o ten skurcz przez odbyt 😅 Juz kilka razy pisalam o tym na forum - takie 3s jakby ktos włożyl kij od szczotki w 4 litery 😅 Tylko 2-3 dnia 🐵

I minelo mi to typowo po operacji na endometriozę - dlatego to powiązalam razem - gdy usunieto zrosty i ogniska. Ale mozliwe ze takie bóle są normalne tez bez endo - nie wiem 😊

Znam ten ból, straszne to jest. Ale ja to miałam może z dwa razy po owulacji. Raz mnie tak bolało, że musiałam leżeć. W sumie miałam to też rok temu przed okresem. Zwalałam to na pracę siedzącą i napięcia w dnie miednicy. Nigdy u siebie endometriozy nie podejrzewałam. Minęło mi to jak wróciłam do regularnych ćwiczeń. Jako nastolatka miałam straszne bóle miesiączkowe, bolało przed, piereszy-drugi dzień to był koszmar, silne krwawienia, mdłości czasem zdarzyło się zwymiotować i zwijanie z bólu, silna biegunka po której miałam ulgę. Przeszło mi to, gdy zaczęłam ćwiczyć regularnie i zmieniłam dietę. Od lat już nie biorę nawet tabletek przeciwbólowych, a kiedyś to nawet one sobie średnio radziły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca, 18:32

cukrzyk1991 lubi tę wiadomość

• Lianaa Autorytet

Wysłany: 24 lipca, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karczoch321 wrote:
    Tak! Ogólnie przed tymi wszytkimi pro ciążowymi zaczęłam brać Kerabione i to zauważalnie poprawiło mi paznokcie. Potem przerzuciłam się na to co w stopce i ten mix pozwolił mi w końcu porzucić hybrydę, a z papierowych paznokci które łamały się od patrzenia mam swoje długie i twarde :D

No właśnie to jest ten efekt uboczny, z którego jestem najbardziej zadowolona - paznokcie 😁 szczególnie, ze ja generalnie nie mogę nosić hybryd czy żeli, bo po dwóch, trzech razach mam płytkę przezroczystą. Totalne spustoszenie 😒 mam tłustą płytkę, tytany też odpadają. Pogodziłam się z naturalistami. Ale teraz przynajmniej nie wyglądają jak tucki 🤨
    A używasz jakiejś odżywki oprócz tego?

Edit: laski! Ależ emocjonujący zwrot akcji na końcówce watku 🤩 co to za kreski, co to za obfitości 🥳 nudnych ciąż, tłustych bet i sio na fioletowy ( nie no, taktyczny żart 💖) potrzebujemy wirusów!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca, 18:42

📝Agata
    👩🏼‍💼31 🤵🏽 28
    🗓️3 CS

𝗢𝗡𝗔:
    •Cyto oraz USG ✅
    •USG i 💉Tarczycy: niewielkie zmiany zapalne 🤷‍♀️
    •Depresja reaktywna+ADHD
    •Refluks,Nadciśnienie,Glukoza skok.
    💊Asertin💊Pueria Uno
    💊Wiesiołek💊Żelazo+C
    💊Inozytol💊Omega3+ADEK

11.07.25 -Gin:✅ Potwierdzone Owu
    •TSH 1,83 •PROG 11,36
    •GLUK. 93 •FERR 23

🔜24.07.25: 🌡️🩹💉 ESTRAD,PROG,AMH,LH,FSH,SHBG
    𝗢𝗡: Fertilman Plus, Omega
‹‹ 210 211 212 213 214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ