X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • caffe Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola wrote:
    Kochane moje Dziewczynki, ja chcialam wtracic moje skromne zdanie do dyskusji na temat 6-latkow w szkole. Otoz na calym "dzikim" zachodzie dzieci ida do szkoly o rok wczesniej niz w Polsce i nikt nie robi z tego powodu tragedii....ja szczerze mowiac zastanawiam sie dlaczego u nas jest taka zadyma z tego powodu? Ida do szkoly ale nie ucza sie od razu biegle czytac i pisac, po prostu nazywa sie to szkola ale nauka jest w formie zabawy, czyli taka nasza zerowka. Wiec skoro gonimy unie to moze zajecia w szkole dla pierwszakow rowniez bede wygladaly tak jak w unii? moze nad tym trzeba sie zastanowic oraz nad noszeniem tornistrow tam i z powrotem i odrabianiem lekcji w domu, bo obowiazku szkolnego od 6 roku zycia to juz raczej nie zmienimy. Zaraz zostane zlinczowana....
    ja się tylko zastanawiam za czym gonimy unię w tej kwestii? Niech podadzą powody, dlaczego dotychczasowy system się nie sprawdzał.

Nie lubię sztucznego małpowania, typu bo na zachodzie tak jest to i my też tak róbmy.

jest tylko jeden cel w tym wszystkim: żeby dzieci wcześniej poszły do roboty i zarabiały na ZUS, nie na nasze emerytury, tylko na ZUS.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2013, 13:18

Iwone, bliska77, Andzia33 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone wrote:
    W naszej szkole dzieci mało kiedy wychodzą na dwór, bo muszą gonić program. Tego co się dzieci uczyły kiedyś w zerówce i 1 klasie, teraz uczą się przez jeden rok. Po 1 klasie dziecko musi umieć czytać i kaligrafować. Piszą dyktanda i czytają lektury.

Gdybym miała wysłać dziecko na wyspach czy w niemczech jako sześciolatka, to bym się nie zastanawiała. U nas mam wątpliwości.
    No dokładnie. Zgadzam sie w 100%

Iwone, bliska77 lubią tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2017, 19:32

caffe, bliska77, grosza, megan8 lubią tę wiadomość

• Iwone Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2017, 19:32

• caffe Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone wrote:
    Jakoś w Finlandii dzieci zaczynają edukację jako 7 latki i okazuje się, że mają najlepszą edukację na świecie. Dlaczego nie bierzemy przykładu z tego państwa i nie zmienimy edukacji na ich przykładzie?!
    bo niektórymi obszarami naszego państwa rządzą debile.

Iwone, anek42 lubią tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyk wrote:
    Czesc dziewczyny. K W powinna zgnic w puierdlu !!!!!!! Miejmy nadzieje ze kolezanki z celi dadza jej popalic. Osobiscie jestem za kara smierci i szkoda ze od tego odeszlo nasze panstwo, przynajmiej troche luzniej by sie zrobilo w wiezieniach i my jako podatnicy nie musielibysmy takich wszy spolecznych utrzymywac. A przydaloby sie zrobic porzadek.....
    Kochane na jutro mam skierowanie do chirurga. Zrobil mi sie zastrzal i nie moglam go sama rozpedzic. Formalnie mam pelne galoty...juz sobie wyobrazam zacinanie opuszka..drenaz...az mi cieplo
    Mnie jak się coś zaczynało dziać np. z powodu zadartej skórki, to zagotowywałam wodę w małym naczynku i moczyłam w niej palec, tzn. szybko zanurzałam i wyciągałam i tak kilka razy. Nie powinien sie wtedy zrobić zastrzał.

bliska77 lubi tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwone wrote:
    Jakoś w Finlandii dzieci zaczynają edukację jako 7 latki i okazuje się, że mają najlepszą edukację na świecie. Dlaczego nie bierzemy przykładu z tego państwa i nie zmienimy edukacji na ich przykładzie?!
    Nie biorę za bardzo udziału w tej dyskusji, ponieważ dla mnie to troszkę napompowany temat. Uważam, że nic się nie stanie złęgo 6 latce, która zacznie szkołę, jak również świat się nie zawali, kiedy zaczną w 7 roku życia...jaka to naprawdę różnica? Przecież i tak 90 procent dzieci chodzi do zerówki - i taką właśnie rolę pełni pierwsza klasa dla 6- latków...tym bardziej szybciej przywykają do warunków szkolnych i chyba wielka krzywda się im nie dzieje...a to, że mają kontakt z językiem obcym szybciej...to tylko się cieszyć - bo i tak większość z nich lata już na lekcje prywatne....
    Natomiast rękami i nogami jestem przeciw gimnazjum...gdzie dzieciaki zbierają się w najtrudniejszym dla siebie okresie dojrzewania i to jest siedlisko dojrzewających hormonów..:) Układ szkoła podstawowa 8 letnia i potem średnia szkoła był o niebo lepszy....

grosza, Andzia33, wenus, megan8 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2013, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    promyk wrote:
    Czesc dziewczyny. K W powinna zgnic w puierdlu !!!!!!! Miejmy nadzieje ze kolezanki z celi dadza jej popalic. Osobiscie jestem za kara smierci i szkoda ze od tego odeszlo nasze panstwo, przynajmiej troche luzniej by sie zrobilo w wiezieniach i my jako podatnicy nie musielibysmy takich wszy spolecznych utrzymywac. A przydaloby sie zrobic porzadek.....
    Kochane na jutro mam skierowanie do chirurga. Zrobil mi sie zastrzal i nie moglam go sama rozpedzic. Formalnie mam pelne galoty...juz sobie wyobrazam zacinanie opuszka..drenaz...az mi cieplo
    promyk oj to juz ci współczuje ja miałąm jako nastolatka ,mimo znieczulenia w palec,porzadnego znieczulenia bolało jak hu.. przecinał mi go skalpelem i wyciskał ale mimo wszystko potem jest ulga ,chociarz jeszcze troszke boli...

promyk lubi tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj edziecko w zerówce też czytało już jakieś książeczki jako 6 latek..i pisali drukowanymi literami - tylko mnie to cieszyło i uważam, że spokojnie był na to przygotowany i nie czuł się szczególnie przeciążony....a po szkole dzieci mogą gonić na podwórku dość długo, więc chyba ruchu też nie brakuje, tym bardziej, że większość szkół ma teraz w pobliżu orliki....

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2013, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mozesz jeszcze spróbowac szorowac ostrą szczoteczką z szarym mydłem moze sam peknie...mcząc w ciepłej wodzie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2013, 13:37

caffe, bliska77 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    Mnie jak się coś zaczynało dziać np. z powodu zadartej skórki, to zagotowywałam wodę w małym naczynku i moczyłam w niej palec, tzn. szybko zanurzałam i wyciągałam i tak kilka razy. Nie powinien sie wtedy zrobić zastrzał.
    albo moczyć palucha w spirytusie, ale to kilka razy i też pomaga

caffe lubi tę wiadomość

FZuMp1.png

• Reni Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    albo tasak też pomaga ;-)

bliska77, megan8 lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Anna39 Ekspertka

Wysłany: 3 września 2013, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia33 wrote:
    Reni u wróżki już też byłam i powiedziała,że będę miała 4 dzieciaczków -to jeszcze 3 brakuje,no a z psychologiem rozmawiam przecież codziennie na ovu!
    O,dobry temat,też byłam pare razy i wciąż mi mówią,że bede miała jedno dziecko,córke,tylko szkoda,że nie mówią kiedy.Chociaż jedna powiedziała,że nie widzi karty ciąży,ale widzi dom z dziećmi,szczęśliwy dom,one nawiedzone troche są te wróżki :)Albo brak ciąży i dzieci,albo dom z dziećmi i ciąża musi być.

caffe, Iwone, Andzia33 lubią tę wiadomość

781bf18f8a2720294b991893655b2777.png
  • caffe Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    albo moczyć palucha w spirytusie, ale to kilka razy i też pomaga
    spirytus lepiej wypić, a butelką się natrzeć :P

grosza, Iwone, Mango lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2013, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viola wrote:
    Kochane moje Dziewczynki, ja chcialam wtracic moje skromne zdanie do dyskusji na temat 6-latkow w szkole. Otoz na calym "dzikim" zachodzie dzieci ida do szkoly o rok wczesniej niz w Polsce i nikt nie robi z tego powodu tragedii....ja szczerze mowiac zastanawiam sie dlaczego u nas jest taka zadyma z tego powodu? Ida do szkoly ale nie ucza sie od razu biegle czytac i pisac, po prostu nazywa sie to szkola ale nauka jest w formie zabawy, czyli taka nasza zerowka. Wiec skoro gonimy unie to moze zajecia w szkole dla pierwszakow rowniez bede wygladaly tak jak w unii? moze nad tym trzeba sie zastanowic oraz nad noszeniem tornistrow tam i z powrotem i odrabianiem lekcji w domu, bo obowiazku szkolnego od 6 roku zycia to juz raczej nie zmienimy. Zaraz zostane zlinczowana....
    bo u nas szkoły nie są do tego przystosowane, dążymy do reszty Europy ale tylko w jedna stronę tak jak z cenami, ceny takie jak na zachodzie tylko "zarobki wschodnie", pójście o szkoły jak na zachodzie tylko metody nauczania nie takie, w którym wspaniałym kraju od rozpoczęcia nauki do emerytury potrzebne jest 61 lat !!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2013, 13:52

caffe, grosza, Iwone lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2013, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    caffe wrote:
    No dokładnie. Zgadzam sie w 100%
    ja też

Iwone lubi tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, drukowałyście sobie kiedyś swoje wykresy? Bo u mnie ta funkcja nie działa, a chciałam sobie do "dokumentacji" dołączyć :P

Mango lubi tę wiadomość

• caffe Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agafbh wrote:
    bo u nas szkoły nie są do tego przystosowane, dążymy do reszty Europy ale tylko w jedna stronę tak jak z cenami, ceny takie jak na zachodzie tylko "zarobki wschodnie", pójście o szkoły jak na zachodzie tylko metody nauczania nie takie
    dokładnie tak jest.

Iwone lubi tę wiadomość

• Viola Autorytet

Wysłany: 3 września 2013, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i wlasnie o to mi chodzilo, dzieki Bozia. Ja tez uwazam ze temat jest niepotrzebnie rozdmuchany.
    Iwone napisala ze dzieci nie wychodza na dwor...a ile jest zerowek przy szkolach gdzie dzieci maja takie same warunki jak normalne szkolniaki, zajecia maja w klasie,nie maja zabawek i wszystko odbywa sie tak jakby byli normalnymi uczniami a rodzica jakos do tej pory nie protestowali jak posylali dzieci do szkolnej zerowki, bo bylo po prostu taniej. Dlaczego wtedy nikt nie zglaszal ze w szkole nie ma warunkow do prowadzenia zerowki, ze dzieci nie maja hustawek, nie maja zabawek i ubikacji dostosowanych do maluszkow? Po prostu ludzie sie cieszyli ze nie musza placic horendalnej kasy za przedszkole i siedzieli cicho. Nigdy w zyciu nie slyszalam o zlych warunkach w szkolnych zerowkach, a teraz nagle zadna szkola nie jest dostosowana do 6-latkow, mimo ze wczesniej byla....

Bozia3 wrote:
    Nie biorę za bardzo udziału w tej dyskusji, ponieważ dla mnie to troszkę napompowany temat. Uważam, że nic się nie stanie złęgo 6 latce, która zacznie szkołę, jak również świat się nie zawali, kiedy zaczną w 7 roku życia...jaka to naprawdę różnica? Przecież i tak 90 procent dzieci chodzi do zerówki - i taką właśnie rolę pełni pierwsza klasa dla 6- latków...tym bardziej szybciej przywykają do warunków szkolnych i chyba wielka krzywda się im nie dzieje...a to, że mają kontakt z językiem obcym szybciej...to tylko się cieszyć - bo i tak większość z nich lata już na lekcje prywatne....
    Natomiast rękami i nogami jestem przeciw gimnazjum...gdzie dzieciaki zbierają się w najtrudniejszym dla siebie okresie dojrzewania i to jest siedlisko dojrzewających hormonów..:) Układ szkoła podstawowa 8 letnia i potem średnia szkoła był o niebo lepszy....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2013, 14:02

Iwone lubi tę wiadomość

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 września 2013, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja tam swoje wiem i tyle, mam przykład ze szkołą do której chodzi w Niemczech córka naszej ciotki a szkołą u nas, np u nas w szkole 6cio latki są na środkowej kondygnacji na której nie ma wc....i schodzić muszą do np 13to latków i już były różne akcje ale cóż.... poza tym tak jak napisałam, obecnie ze względu na kryzys w Europie odchodzi się od wydłużania wieku emerytalnego w drugą stronę tylko my zawsze musimy wyjść przed szereg

caffe, grosza, samira, Iwone lubią tę wiadomość

‹‹ 1162 1163 1164 1165 1166 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ