35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnysandra80 wrote:no właśnie
Nigdy nie mówisz dziecku, żeby pobawilo się samo przez jakiś czas aż dokończyć gotowanie to potem razem coś porobić? Zawsze rzucasz wszystko jak tylko dzieciak zapragnie Twojej uwagi?
To podziwiam i zazdroszczę takich ilości wolnego czasu.Bozia3, ivf-ivf, kapturnica, Simba, Berenika lubią tę wiadomość
-
macduska wrote:Nigdy nie mówisz dziecku, żeby pobawilo się samo przez jakiś czas aż dokończyć gotowanie to potem razem coś porobić? Zawsze rzucasz wszystko jak tylko dzieciak zapragnie Twojej uwagi?
To podziwiam i zazdroszczę takich ilości wolnego czasu.ivf-ivf, BISCA, kapturnica lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnysandra80 wrote:RB to właśnie nauka podstawowych wartości i empatii.
Ok, tylko co jeśli dziecko po iluśtam rozmowach nadal nie stosuje się do norm zachowań np. w przedszkolu czy szkole?
Przecież naturalnym jest, że powinno zdawać sobie sprawę, że właśnie nie jest bezkarne i musi ponieść konsekwencje, jeśli swoim zachowaniem sprawia przykrość lub ból innym dzieciom czy dorosłym. I to nasze zadanie mu to uświadomić, a nie tłumaczyć sobie że w tym momencie potrzebowało np. uderzyć inne dziecko czy nie słuchać nauczyciela.
Kara to przecież nie przemoc, tylko nauka ze są konsekwencje ich decyzji. Skoro postanowiło mimo wszystko nie przestrzegać ustaleń,to np. nie pójdziemy na lody po przedszkolu, choć takie mieliśmy plany, albo nie obejrzy bajki.
ivf-ivf, caffe, macduska, Bozia3, BISCA, kapturnica, efcia, Simba, Sabina lubią tę wiadomość
-
ivf-ivf wrote:Mój syn ma tablicę z nalepkami, za dobre zachowanie i naukę, ten 6letni, nie widzę w tym nic nagannego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 11:37
Reni, Magdala lubią tę wiadomość
-
macduska wrote:Nigdy nie mówisz dziecku, żeby pobawilo się samo przez jakiś czas aż dokończyć gotowanie to potem razem coś porobić? Zawsze rzucasz wszystko jak tylko dzieciak zapragnie Twojej uwagi?
To podziwiam i zazdroszczę takich ilości wolnego czasu.
tak zostawiam gotowanie, bo On chce mi w tej chwili pokazać coś dla Niego bardzo ważnego, a ja chcę mu pokazać, że to że chce się ze mną tym podzielić jest to dla mnie w tej chwili ważniejsze niż jakiś tam... no rosół na ten przykładSolarPolar lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysandra80 wrote:tak zostawiam gotowanie, bo On chce mi w tej chwili pokazać coś dla Niego bardzo ważnego, a ja chcę mu pokazać, że to że chce się ze mną tym podzielić jest to dla mnie w tej chwili ważniejsze niż jakiś tam... no rosół na ten przykład
Na chwilę i raz na jakiś czas to się rozumie samo przez sie. Ale jak akurat w tym momencie zapragnął budować z Tobą wieże z miliona klocków to chyba byś nie rzuciła tego przykładowego rosołu i nie poszła na dwie godziny do klocków?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 11:49
BISCA, Jastra, Bozia3, kapturnica, efcia, Berenika lubią tę wiadomość
-
macduska wrote:Na chwilę i raz na jakiś czas to się robuwie samo przez sie. Ale jak akurat w tym momencie zapragnął budować z Tobą wieże z miliona klocków to chyba byś nie rzuciła tego przykładowego rosołu i nie poszła na dwie godziny do klocków?
rosół się potrafi długo sam gotować -
sandra80 wrote:tak zostawiam gotowanie, bo On chce mi w tej chwili pokazać coś dla Niego bardzo ważnego, a ja chcę mu pokazać, że to że chce się ze mną tym podzielić jest to dla mnie w tej chwili ważniejsze niż jakiś tam... no rosół na ten przykład
Nie moglas zacytowac innego dania ?macduska, Bozia3, Simba, Mega, satori lubią tę wiadomość