35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
ivf-ivf wrote:Powiem szczerze, podziwiam matki, które przy wychowywaniu dziecka kierują się jakąś filozofią, ja chyba po prostu kieruje się zdrowym rozsądkiem i intuicją... Przy pierwszym dziecku chciałam byc jak Tracy Hogg... szybko mi przeszło
Ja jeszcze nie mam zdanie, bo nie jestem matkiem, ale rozsadek i intuicja do mnie zdecydowanie przemawiajaivf-ivf, efcia, Simba, iwcia77, satori lubią tę wiadomość
-
sandra80 wrote:o tu się nie zgodzę, zwyczajne rodzicielstwo to niestety ostatnimi czasy, darcie się na dziecko, karne jeżyki, nagradzanie nalepkami, mówię słów typu: no bądź już grzeczny, nie płacz itd...
Mój syn ma tablicę z nalepkami, za dobre zachowanie i naukę, ten 6letni, nie widzę w tym nic nagannego.kapturnica lubi tę wiadomość
-
sandra80 wrote:o tu się nie zgodzę, zwyczajne rodzicielstwo to niestety ostatnimi czasy, darcie się na dziecko, karne jeżyki, nagradzanie nalepkami, mówię słów typu: no bądź już grzeczny, nie płacz itd...
nie widze co prawda zastosowania kar i nagrod w wychowaniu niemowlaka (poprosze o przyklad kary dla 8-miesiecznego dziecka, bo mi wyobrazni brakuje http://emoticoner.com/files/emoticons/onion-head/confused-onion-head-emoticon.gif )
ale w powiedzeniu "nie placz" nie widze nic zlego- przeciez to taka jakby pociecha?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 11:04
Mimbla, moremi, kapturnica, efcia, ComeToMeBaby, Simba, Berenika lubią tę wiadomość
-
Teraz się dopiero dzieje po wychowaniu bezstresowym - wsłuchują się w te swoje potrzeby dłuuugo -- nawet do 50-tki na fotelu u psychologa....BISCA, ivf-ivf, Magdala, kapturnica, Iwone, efcia, ComeToMeBaby, Simba, iwcia77, Berenika lubią tę wiadomość
-
ivf-ivf wrote:Mój syn ma tablicę z nalepkami, za dobre zachowanie i naukę, ten 6letni, nie widzę w tym nic nagannego.
ok, to powiedz mi, czy chcesz żeby w przyszłości robił dobre rzeczy tylko dla nagrody, a złe za Twoimi plecami? -
nick nieaktualnyBozia3 wrote:ostatnimi czasy???? a jakie nasze dzieciństwo było? Nauczyciele świętość, w domu co drugie dostawało lanie po tyłku, kary i inne takie i nikogo to nie dziwiło.....jakoś normalniejsze pokolenie wyrosło....
Teraz się dopiero dzieje po wychowaniu bezstresowym - wsłuchują się w te swoje potrzeby dłuuugo -- nawet do 50-tki na fotelu u psychologa....
A potrzeby innych mają głęboko w... każdy wie gdzie.Bozia3, ivf-ivf, Magdala, BISCA, kapturnica, Sabina, ComeToMeBaby, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
paszczakin wrote:nie widze co prawda zastosowania kar i nagrod w wychowaniu niemowlaka (poprosze o przyklad kary dla 8-miesiecznego dziecka, bo mi wyobrazni brakuje http://emoticoner.com/files/emoticons/onion-head/confused-onion-head-emoticon.gif )
ale w powiedzeniu "nie placz" nie widze nic zlego- przeciez to taka jakby pociecha?ivf-ivf, Magdala, kapturnica, Simba lubią tę wiadomość
-
macduska wrote:A potrzeby innych mają głęboko w... każdy wie gdzie.
ivf-ivf, Magdala, BISCA, kapturnica, Sabina, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:ostatnimi czasy???? a jakie nasze dzieciństwo było? Nauczyciele świętość, w domu co drugie dostawało lanie po tyłku, kary i inne takie i nikogo to nie dziwiło.....jakoś normalniejsze pokolenie wyrosło....
Teraz się dopiero dzieje po wychowaniu bezstresowym - wsłuchują się w te swoje potrzeby dłuuugo -- nawet do 50-tki na fotelu u psychologa....
Pokolenie Piotrusiów Panów i Lolitek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 11:09
Bozia3, Magdala, kapturnica, Simba, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnysandra80 wrote:ok, to powiedz mi, czy chcesz żeby w przyszłości robił dobre rzeczy tylko dla nagrody, a złe za Twoimi plecami?
No bez przesady. Przecież jego rozum się rozwija, nie sądzę żeby ifka nie tłumaczyła za co kara a za co nagroda. Z czasem, żadne nalepki nie są potrzebne.
Moralność człowieka ewoluuje.Bozia3, ivf-ivf, Magdala, kapturnica, Sabina, ComeToMeBaby, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
sandra80 wrote:ok, to powiedz mi, czy chcesz żeby w przyszłości robił dobre rzeczy tylko dla nagrody, a złe za Twoimi plecami?
ivf-ivf, kapturnica lubią tę wiadomość
-
sandra80 wrote:ok, to powiedz mi, czy chcesz żeby w przyszłości robił dobre rzeczy tylko dla nagrody, a złe za Twoimi plecami?
I myślisz, że wychowanie ograniczam to tablicy z naklejkami? To tylko jedn ze środków, by dojść do celu, jeden...Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 11:11
macduska, Bozia3, kapturnica lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPoważnie nagród i kar się nie stosuje? Hmmmm...to jakoś do mnie nie przemawia.
Od razu mam obraz pt. "Rob dziecko co chcesz, bez względu na konsekwencje".
Mam nadzieję że to tak nie wygląda, bo jak dziecko ma sobie zakodować wartości?
Jak niewłaściwie się zachowa, to mam sobie tłumaczyć, ze widocznie tego potrzebuje?
Jak uda mu się coś w życiu, to mamy tego nie świętować?
No nie... to jednak nie dla mnie.
Ale żebym nie została źle zrozumiana, nie mam zamiaru potępiać kogoś, komu taki sposób wychowania odpowiada. W końcu każdy jest odpowiedzialny za swoje dziecko, wie co na nie działa i jak chce je wychować na porządnych ludzi, żeby jednocześnie poradziło sobie w życiu.Bozia3, BISCA, kapturnica, efcia, Simba, Berenika, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
ivf-ivf wrote:Mój syn ma tablicę z nalepkami, za dobre zachowanie i naukę, ten 6letni, nie widzę w tym nic nagannego.
a potem co? wygrywa patelnię czy bidon?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 11:14
moremi, Mimbla, Simba lubią tę wiadomość
-
No ja swojemu wczoraj tez zastosowałam karę. Nie chcial iść spać, to za karę musiał ze mną siedzieć hahahaha
Bozia3, ivf-ivf, Reni, Jastra, BISCA, anna maria, efcia, malgos741, ComeToMeBaby, Simba, Sabina, Berenika, iwcia77, satori lubią tę wiadomość
-
paszczakin wrote:nie widze co prawda zastosowania kar i nagrod w wychowaniu niemowlaka (poprosze o przyklad kary dla 8-miesiecznego dziecka, bo mi wyobrazni brakuje http://emoticoner.com/files/emoticons/onion-head/confused-onion-head-emoticon.gif )
ale w powiedzeniu "nie placz" nie widze nic zlego- przeciez to taka jakby pociecha?
A dlaczego ma nie płakać? Jeśli mu na ten przykład na czymś zależy lub jest mu przykro z jakiegoś powodu, co złego jest w płaczu? Chodzi o zaakceptowanie również tych emocji, które powodują właśnie nasz smutek. W RB można powiedzieć, widzę, że jest Ci przykro, bo np.... i próba pomocy dziecku w poradzeniu sobie ze złymi emocjami. oczywiście to do starszych dzieci, TY na razie tul, karm, baw się z małym ile wlezieSolarPolar, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Bozia3 wrote:masz na to mniejszy wpływ, niż CI sie wydaje...jak będzie zły - to będzie robił te rzeczy czy będziesz tego chciała, czy nie....i znajdzie na pewno sposób, żeby CIe zmanipulować....
jeśli ja teraz będę nim manipulowała to i owszemiwcia77 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyReni wrote:a potem co wygrywa patelnię czy bidon?
Wyjście z rodzicem do kina, wspólne dodatkowe czytanie, bonusy w postaci zabawy z mamą. To raczej w tą stronę. Tu nie chodzi o nagrody rzeczowe.Jastra, caffe, SolarPolar, kapturnica, iwcia77 lubią tę wiadomość