X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • moremi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Odmawiam stanowczo. Nie dosc, ze strasza smogiem, to jeszcze czapka uszanka??
    Załóż kominiarkę. Połączenie maseczki z czapką. I ciesz się, bo i tak u nas cieplej niż w tej krainie lodu. Co to dla Was? Jak wakacje w tropikach ;-)

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moremi wrote:
    Załóż kominiarkę. Połączenie maseczki z czapką. I ciesz się, bo i tak u nas cieplej niż w tej krainie lodu. Co to dla Was? Jak wakacje w tropikach ;-)
    No właśnie nie! U nas cieplo, przez cala zime byly moze ze 4 dni z mrozem ok. - 10, reszta to zero lub kilka stopni powyzej zera. Sniegu bylo cale 2 dni. Takze ten... Skonczcie juz z ta zima w Polsce, no!

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny.
    Ja o dziwo mimo L4 jakoś nie mam na nic czasu. I w sumie sił też nie mam. Ślub mnie pochłonął i ledwo żyję.
    Chcę się was poradzić, bo genetyczka stwierdziła, cytując: "Warto zrobić amniopunkcję, bo to daje szerokie spektrum i lepsze dane". A ja nie wiem czy czuję się przekonana. Czy przy wynikach:

1:3400
    1:100000

jest sens robić amniopunkcję. Mój gin dodał mi jeszcze, że "no szczególnie w takiej sytuacji jak pani" mając zapewne na myśli to, że drugi maluch się nie rozwinął. Czuję się głupia i nie przekonana zupełnie do kłucia się w brzucha, ale może trzeba? :/

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paskuda, to sa wyniki PAPPA?
    Trudno cos radzic, ja oosbiscie bym zrobila amnio. Sama mialam calkiem niezle wyniki, chociaz dziewczyny w moim wieku mialy lepsze i do konca ciazy mialam schize, ze jest cos nie tak.
    Dobry specjalista zrobi to szybciutko i delikatnie, maluch nawet sie nie kapnie. ☺

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie to ryzyko trisomii 21 i 18

Wyniki mam tak:
    HCGb - 45,7 ng/mL - MoM: 1,29 - Corrected MoM: 1,16
    NT - 1,7 mm - MoM: 1,13 - Corrected MoM: 1,13
    PAPP-A - 5934,00 mU/L - MoM: 1,96 - Corrected MoM: 1,84

• moremi Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się na tym kompletnie nie znam. Alis i Elfi miały amnio, a Elfik dodatkowo nifty. Ja bym zrobiła, bo jednak wolę wiedzieć, niż się zaskoczyć później.

-Jack, jestem w ciąży!
    -Nie przypominam sobie, żebyśmy...
    -Byłeś pijany!
    -Aż tak - nigdy!
  • Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwka tez miala chyba.

• BISCA Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ruda,
    A kiedy dokladnie robione badania ?

Ja na Twoim miejscu tez bym zrobila . Skoro lekarze sie ku temu sklaniaja to chyba warto dla sookojnosci

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • BISCA Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak, zlikwidowalam zime, tylko przez pomylke w Lyonie a nie w Gd ... ups ;-)
    U nas dzisiaj bylo 16 stopni i bardzo slonecznie :-)

Dziobak, moremi lubią tę wiadomość

ijpbdf9hohkdu6ur.png
  • Dziobak Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BISCA wrote:
    Dziobak, zlikwidowalam zime, tylko przez pomylke w Lyonie a nie w Gd ... ups ;-)
    U nas dzisiaj bylo 16 stopni i bardzo slonecznie :-)
    Natentychmiast zabierz sie za likwidowanie zimy w Gdansku. A zaraz potem w No!

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bisca badania 2 tygodnie temu, 31.01. Dziwnie trochę bo ogólnie wyniki jako takie chyba ok. Eh... normalnie mam taki burdel w głowie teraz że masakra.

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 16 lutego 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda Paskuda wrote:
    Ogólnie to ryzyko trisomii 21 i 18

Wyniki mam tak:
    HCGb - 45,7 ng/mL - MoM: 1,29 - Corrected MoM: 1,16
    NT - 1,7 mm - MoM: 1,13 - Corrected MoM: 1,13
    PAPP-A - 5934,00 mU/L - MoM: 1,96 - Corrected MoM: 1,84
    Nt masz ładne 1,7 ,była kość nosowa? I jak reszta organów, przeplywy, oraz badanie serca? Wszystko było w porządku ? Ryzyko z PAPP-A masz naprawde niskie ale trzeba brać pod uwagę fakt , ze to tylko statystyka i jedna kobieta o podobna wiekowo i wynikowo jak Ty nosila w sobie chore dziecko . Tak naprawdę nic nie da Ci 100% pewności jak tylko amniopunkcja. Jest wątek na belly https://bellybestfriend.pl/forum/problemy-i-komplikacje/amniopunkcja-nifty-harmony-zeby-nie-zwariowac-czekajac-na-wynik,7201,345.html możesz się poradzić dziewczyn, które maja naprawdę duża wiedzę i poczytac. Ja po badaniu genetycznym USG ,w którym parametry małego były wszystkie prawidłowe nie robilam PAPP-A Byłam nastawiona ,ze jeśli by coś w USG było nie tak robiła bym amniopunkcje bo PAPP-A lubi namieszac bardzo zwłaszcza opierajac się na wieku plus 35 . Co do Elfika jej wyszło USG idealne ale PAPP-A bardzo zła zwłaszcza ryzyko trisomii 18 Zrobiła test nifty i on wyszedł jeszcze gorzej bo wyszło bardzo duże ryzyko dwóch trisomii ,edwardsa i patau . Poddala się amnio ,która pokazała, ze synek jest zdrowy I Iwo urodził się zdrowy . Wiec jeśli chce się mieć te 100%pewnosci to tylko amnio Ci ja da.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lutego 2017, 20:37

moremi, BISCA, Luna76 lubią tę wiadomość

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kość nosowa była. Nie wiem co z resztą jako że pan robiący badanie był nieskory do mówienia. W wyniku z USG mam:

" Bliźniak II FHR 160 ud/min, CRL 63,9 mm - 12,6 Hbd, NT 1,7 mm, NB (+)

Kości czaszki ciągłe. Zarysy wszystkich kończyn prawidłowe. Powłoki brzucha ciągłe. Uwidoczniono żołądek i pęcherz moczowy płodu. Kręgosłup wydaje się być ciągły - dokładna ocena w 20 Hbd. Ilość płynu owodniowego w normie. Kosmówka na ścianie przedniej."

• mysza1975 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, ja mam o wiele gorsze wyniki, ale lekarka powiedziala, ze w moim przypadku wiek robi swoje. Nie zalecala amnio, najwyzej nifty, ale nie zdecydowalismy sie.

Jestesmy dobrej mysli, a co ma byc to bedzie.

Jezeli Ciebie to mialoby uspokoic to zrobilabym amnio.

kapturnica, moremi, BISCA lubią tę wiadomość

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2017, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda Paskuda wrote:
    Kość nosowa była. Nie wiem co z resztą jako że pan robiący badanie był nieskory do mówienia. W wyniku z USG mam:

" Bliźniak II FHR 160 ud/min, CRL 63,9 mm - 12,6 Hbd, NT 1,7 mm, NB (+)

Kości czaszki ciągłe. Zarysy wszystkich kończyn prawidłowe. Powłoki brzucha ciągłe. Uwidoczniono żołądek i pęcherz moczowy płodu. Kręgosłup wydaje się być ciągły - dokładna ocena w 20 Hbd. Ilość płynu owodniowego w normie. Kosmówka na ścianie przedniej."
    Jest kosc nosowa i reszta organów jest tez w porządku:) No musisz sama zadecydować, jak czujesz ale ja bym była naprawdę dobrej myśli co do zdrowia dziecka bo obraz USG jest prawidlowy, nie ma przepukliny itd.
    A powiem mi co z blizniakiem nr 1? On się wchłonął?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2017, 15:24

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • AsiaPoli Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ja z Olivka mialam 1:75 i 1:125,u nas robia pappa tez sami na nhs i z tego mi wyszly straszne wyniki,a ze to bylo dosc wczesnie bo dwa dni po badaniach wezwali mnie zpowrotem to byl 14 tydz a amnio sie robi od 16stego,zaproponowali pobranie kosmowki ,5 dni czekanie na wyniki i wszystko ok,ale musialam zrobic dla spokojnosci,twoje wyniki jak dla mnie sa ok,ale jak masz sie zamartwiac to zrob,powodzenia,ja wciaz latam do kibelka kilka razy w tygodniu, zawsze w pracy,to takie wyczerpujace,niemam sily na nic,do tego mala zaczela sie budzic ok 5 rano i po spaniu...nawet dzis!ale teraz tydzien ferii wiec troche odpoczne.
    Pozdrowionka

3s4kwbr.png
    04u9k61.png
    Aniołek-17/10/2016 11tc-serduszko przestalo bic 8tc
  • anna maria Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Iwka tez miala chyba.
    Iwcia miala badanie kosmowki ,ja mialam z Helka amnino

201407014965.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 lutego 2017, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapturnica na prenatalnych był drugi worek owodniowy z maluchem 1,6 mm, bez serducha - nic. Teraz byłam na usg u gina normalnym, jeden był widoczny wyraźnie, majtał się, a drugiego worka owodniowego gin w ogóle nie mógł znaleźć, więc nie wiem czy się gdzieś schował za pierwszym, czy może się wchłonął.

• kapturnica Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda Paskuda wrote:
    Kapturnica na prenatalnych był drugi worek owodniowy z maluchem 1,6 mm, bez serducha - nic. Teraz byłam na usg u gina normalnym, jeden był widoczny wyraźnie, majtał się, a drugiego worka owodniowego gin w ogóle nie mógł znaleźć, więc nie wiem czy się gdzieś schował za pierwszym, czy może się wchłonął.
    Podobno w większości przypadków natura radzi sobie właśnie w ten sposób ,ze wchlania się zarodek albo mumifikuje i jest wydalany podczas porodu bliźniaka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2017, 08:12

V8GJp2.pngZtiMp1.png
  • Luna76 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2017, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie prawda Reni, ja od czasu do czasu powracam, ale w ciąży nie jestem

‹‹ 13788 13789 13790 13791 13792 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ