Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • emdar Autorytet
    Postów: 259 239

    Wysłany: 18 sierpnia, 17:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    Dziewczyny czy miala ktoras robione HSG?Mam 37 lat ijak na razie od marca nie wychodzi .
    Hej, ja miałam w styczniu tego roku. W zasadzie nie było do końca wskazań, bo staraliśmy się od paru miesięcy, ale moja ginka stwierdziła ze warto to zrobić bo nawet jak okaże się że jajowody drożne(u mnie właśnie tak było), to często kontrast działa na zasadzie "przepchnięcia" jajowodów. A jak się okaże że niedrożne, to wiadomo dlaczego są pr9lwZaszłam w ciążę jakieś 1,5 do 2 tygodnii od zabiegu.

    Kit lubi tę wiadomość

  • emdar Autorytet
    Postów: 259 239

    Wysłany: 18 sierpnia, 17:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorka, za wcześnie klikęłam "odpowiedz" :)... a jak się okaże że są niedrożne to wiadomo dlaczego są problemy z zajściem. Nie ma się czego bać, zabieg nie boli ( i tak dostaje się lek przeciwbólowy), tego samego dnia wyszłam do domu. Życzę powodzenia i trzymam kciuki!

  • Kit Przyjaciółka
    Postów: 237 30

    Wysłany: 18 sierpnia, 20:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    emdar wrote:
    Sorka, za wcześnie klikęłam "odpowiedz" :)... a jak się okaże że są niedrożne to wiadomo dlaczego są problemy z zajściem. Nie ma się czego bać, zabieg nie boli ( i tak dostaje się lek przeciwbólowy), tego samego dnia wyszłam do domu. Życzę powodzenia i trzymam kciuki!
    A gdzie sie robi ten zabieg u ginekologa czy w szpitalu.Ja przy kolejnym monitoringu chce zapytac o to badanie .Zmienilam gina wiec na pierwszej wizycie nie ogarnelam wszystkiego.

  • Kit Przyjaciółka
    Postów: 237 30

    Wysłany: 18 sierpnia, 20:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    trodde wrote:
    Ja encorton mam na przeciwciała ANA, poza tym ma pomagać w tym, żeby organizm nie odrzucał zarodka. Ja mam brać cały czas, ale sporo dziewczyn bierze od owulacji i kończy brać jeśli nie ma ciąży. U mnie testy wychodzą późno, więc boję się że w moim przypadku po pozytywnym teście mogłoby być za późno. Teraz mam robić betę w 25 dniu cyklu i jak tylko coś zaskoczy od razu włączać neoparin. Ale wszystko zależy od lekarza i jego interpretacji.
    Dzieki za odpowiedz.Ja mam przeciwciala tarczycowe i encorton dostane na wszelki wypadek ale zapytam go teraz na wizycie czy moglabym wczesniej go dostac niz po pozyty tescie.

  • Kit Przyjaciółka
    Postów: 237 30

    Wysłany: 18 sierpnia, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie test znowu negatywny .Mieszkam w miejcowosci gdzie duzo z najblizszych okolic przyjezdza by spacetowac.Dla mnie katorga gdy widze pelno kobiet w ciazy albo z wozkami.Zastanawiam sie dlaczego ja nie moge.

  • Kit Przyjaciółka
    Postów: 237 30

    Wysłany: 18 sierpnia, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    Jakie robi się badania żeby sprawdzić czy ma się te przeciwciała i jakie są wskazania do jego wykonania. 3 tygodnie temu miałam lyzeczkowanie po poronieniu zatrzymanym i teraz chce zbadać co się da, by sytuacja się nie powtórzyła , jeśli w ogóle się jeszcze uda zajść w ciążę. Na razie czekam na wyniki badań w kierunku trombofilii.
    Ja po pierwsxym poronieniu dostslam heparyne.Teraz zmienilam gina.Opowiedzialam mu o moich stratach i od razu powiedzial ze ciaza bedzie na encortonie acardzie i heparynie.Powiedxial ze jezeli by sie nie udalo z tymi lekami to da mi wykaz badan do zrobienia w tym imunologie.Zapytaj gina o te leki.

  • emdar Autorytet
    Postów: 259 239

    Wysłany: 18 sierpnia, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    A gdzie sie robi ten zabieg u ginekologa czy w szpitalu.Ja przy kolejnym monitoringu chce zapytac o to badanie .Zmienilam gina wiec na pierwszej wizycie nie ogarnelam wszystkiego.

    hsg robi się w szpitalu. Ja chodzę prywatnie do ginki, ale jest również lekarką w szpitalu, i dostałam od niej po prostu skierowanie (z tego co się orientowalam jakiś czas temu, to we wszystkich klinikach leczenia niepłodności koszt zabiegu to około 1 tysiąca). Ja nie czekałam w ogóle, w dniu dostania @dostalam skierowanie, i za parę dni poszłam do szpitala (hsg najlepiej robic w pierwszej fazie cyklu, tak do 15 dc.)

  • Kit Przyjaciółka
    Postów: 237 30

    Wysłany: 18 sierpnia, 21:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    emdar wrote:
    hsg robi się w szpitalu. Ja chodzę prywatnie do ginki, ale jest również lekarką w szpitalu, i dostałam od niej po prostu skierowanie (z tego co się orientowalam jakiś czas temu, to we wszystkich klinikach leczenia niepłodności koszt zabiegu to około 1 tysiąca). Ja nie czekałam w ogóle, w dniu dostania @dostalam skierowanie, i za parę dni poszłam do szpitala (hsg najlepiej robic w pierwszej fazie cyklu, tak do 15 dc.)
    A ze skierowaniem tez sie placi.Tysiac to duzo..

  • emdar Autorytet
    Postów: 259 239

    Wysłany: 18 sierpnia, 21:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kit wrote:
    A ze skierowaniem tez sie placi.Tysiac to duzo..
    Nie, ze skierowaniem się nie płaci (normalnie na NFZ to się robi). Dopytaj się swojej lekarki, gdzie u Ciebie można to zrobić właśnie na NFZ. Nie wiem tylko jak wtedy jest z kolejką... Twoja ginka nie pracuje w jakimś szpitalu? Z tego co wiem, to dość powszechna praktyka lekarska, że lekarze przyjmują prywatnie a jak coś się dzieje "szpitalnego" to kierują do siebie na oddział (kiedyś miałam z tym jakiś moralny niesmak, ale wnerwia mnie to ze mój pracodawca co miesiąc ładuje kasę na NFZ, a ja i tak ładuję drugie tyle albo i więcej na leczenie prywatne,więc gdy mogę zrobić coś na NFZ to nie mam juz oporów).

  • Kit Przyjaciółka
    Postów: 237 30

    Wysłany: 18 sierpnia, 22:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    emdar wrote:
    Nie, ze skierowaniem się nie płaci (normalnie na NFZ to się robi). Dopytaj się swojej lekarki, gdzie u Ciebie można to zrobić właśnie na NFZ. Nie wiem tylko jak wtedy jest z kolejką... Twoja ginka nie pracuje w jakimś szpitalu? Z tego co wiem, to dość powszechna praktyka lekarska, że lekarze przyjmują prywatnie a jak coś się dzieje "szpitalnego" to kierują do siebie na oddział (kiedyś miałam z tym jakiś moralny niesmak, ale wnerwia mnie to ze mój pracodawca co miesiąc ładuje kasę na NFZ, a ja i tak ładuję drugie tyle albo i więcej na leczenie prywatne,więc gdy mogę zrobić coś na NFZ to nie mam juz oporów).
    Tak wlasnie sprawdzalam pracuje w sxpitslu.Tez chodze prywatnie mam nadzieje ze uda mi sie to zalatwic.Dokladnie skladki odciagaja a wszystko prywatnie.Dzieki Kochana.

    Wiadomość wyedytowana przez autora 18 sierpnia, 22:07

  • trodde Ekspertka
    Postów: 248 175

    Wysłany: 19 sierpnia, 19:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    Jakie robi się badania żeby sprawdzić czy ma się te przeciwciała i jakie są wskazania do jego wykonania. 3 tygodnie temu miałam lyzeczkowanie po poronieniu zatrzymanym i teraz chce zbadać co się da, by sytuacja się nie powtórzyła , jeśli w ogóle się jeszcze uda zajść w ciążę. Na razie czekam na wyniki badań w kierunku trombofilii.

    U mnie wskazaniem do badania ANA było poronienie. Do tego robiłam TSH, przeciwciała anty TG, anty TPO, przeciwciała antykardiolipinowe, estradiol, progesteron, FSH I prolaktynę. Dobrze to uzgodnić z lekarzem, bo niektóre z hormonów robi się w konkretnych dniach cyklu, ja już niestety nie pamiętam teraz które w którym dniu. Po poronieniu często lekarze zalecają ten zestaw - heparyna, acard, duphaston - nawet profilaktycznie, do tego ewentualnie encorton bo tu zdania są podzielone. Na tym zestawie naprawdę wielu dziewczynom się udaje. Mam nadzieję, że nam też się uda :)

    Kit, adriette, Misiabella lubią tę wiadomość

    f2w3s65g3i59aom2.png

    10.2018 - poronienie 9 tc
    02.2019 - poronienie 6 tc


    "kto raz posmakował latania już zawsze będzie chodził z oczami utkwionymi w niebo, bo raz już tam był i zawsze będzie chciał tam wrócić..."
  • adriette Ekspertka
    Postów: 172 220

    Wysłany: 20 sierpnia, 08:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    trodde wrote:
    U mnie wskazaniem do badania ANA było poronienie. Do tego robiłam TSH, przeciwciała anty TG, anty TPO, przeciwciała antykardiolipinowe, estradiol, progesteron, FSH I prolaktynę. Dobrze to uzgodnić z lekarzem, bo niektóre z hormonów robi się w konkretnych dniach cyklu, ja już niestety nie pamiętam teraz które w którym dniu. Po poronieniu często lekarze zalecają ten zestaw - heparyna, acard, duphaston - nawet profilaktycznie, do tego ewentualnie encorton bo tu zdania są podzielone. Na tym zestawie naprawdę wielu dziewczynom się udaje. Mam nadzieję, że nam też się uda :)
    W takim razie ja też sobie zrobię na wszelki wypadek. Nie mogę sobie pozwolić na kolejne poronienie, jeżeli się w ogóle uda.

    AMH X 2018 - 0,75
    AMH IV 2019 - 0,43
    MTHFR A1298C - u.hetero.
    PAI-1 - u.homo.
    obniżone białka c i s
    antykoagulant toczniowy +
    V 2019 ciąża naturalna - poronienie zatrzymane w 8 tc
    XI 2019 lametta+pregnyl
  • Jagodaa Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 22 sierpnia, 09:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,jestem tu nowa...mam 37 lat i staram się o 2 dziecko.Poronilam 3 lata temu i od tamtej pory nic,wkurzyłam się i wybrałam do kliniki porobili badania mnie i mężowi i wszystko wporzatku,po za moim niskim amh 1.25,lekarz stwierdził że czas ucieka. Trzymam za Was kciuki dziewczyny no i za siebie też:)

  • adriette Ekspertka
    Postów: 172 220

    Wysłany: 22 sierpnia, 10:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodaa wrote:
    Witam,jestem tu nowa...mam 37 lat i staram się o 2 dziecko.Poronilam 3 lata temu i od tamtej pory nic,wkurzyłam się i wybrałam do kliniki porobili badania mnie i mężowi i wszystko wporzatku,po za moim niskim amh 1.25,lekarz stwierdził że czas ucieka. Trzymam za Was kciuki dziewczyny no i za siebie też:)
    Witaj! Twoje amh jeszcze nie jest takie niskie. Mi w maju udało się zajść w ciążę przy 3×niższym. Niestety w 8 tygodniu ciaza obumarla. Na wątku "In vitro z niskim amh" znajdziesz wiele cennych informacji jak suplementami i dietą poprawić jakość komórek. Bardzo istotna jest wit. D,której niski poziom ponoć zaniza amh. Koenzym q10, dhea eljot, l arginina i wiele innych. Poczytaj sobie.

    AMH X 2018 - 0,75
    AMH IV 2019 - 0,43
    MTHFR A1298C - u.hetero.
    PAI-1 - u.homo.
    obniżone białka c i s
    antykoagulant toczniowy +
    V 2019 ciąża naturalna - poronienie zatrzymane w 8 tc
    XI 2019 lametta+pregnyl
  • Monia02 Nowa
    Postów: 2 4

    Wysłany: 22 sierpnia, 17:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

    Na forum piszę pierwszy raz, o 3 dziecko starałam się od ponad dwóch. Już straciłam prawie nadzieję aż przedwczoraj zobaczyłam upragnione dwie kreseczki. Chciałam podnieść na duchu wszystkie staraczki. Nie traćcie nadziei i powodzenia dziewczyny :-)

    adriette, trodde, Niezwykła, Zocha lubią tę wiadomość

    Monia02
  • Jagodaa Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 23 sierpnia, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    adriette wrote:
    Witaj! Twoje amh jeszcze nie jest takie niskie. Mi w maju udało się zajść w ciążę przy 3×niższym. Niestety w 8 tygodniu ciaza obumarla. Na wątku "In vitro z niskim amh" znajdziesz wiele cennych informacji jak suplementami i dietą poprawić jakość komórek. Bardzo istotna jest wit. D,której niski poziom ponoć zaniza amh. Koenzym q10, dhea eljot, l arginina i wiele innych. Poczytaj sobie.

    Dziękuję za podpowiedź:) poczytam ,zażywam witaminę D3 2000j i naturalnu kwas foliowy .Wprowadzę coś jeszcze do diety i może się uda:)

  • Jagodaa Nowa
    Postów: 4 1

    Wysłany: 23 sierpnia, 15:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia02 wrote:
    Witam,

    Na forum piszę pierwszy raz, o 3 dziecko starałam się od ponad dwóch. Już straciłam prawie nadzieję aż przedwczoraj zobaczyłam upragnione dwie kreseczki. Chciałam podnieść na duchu wszystkie staraczki. Nie traćcie nadziei i powodzenia dziewczyny :-)

    Oo Gratulacje:) poproszę o ciażowe fluidy:) Staram się o 2 dziecko prawie 3 lata od poronienia i straciłam już nadzieję...

    Monia02 lubi tę wiadomość

  • Monia02 Nowa
    Postów: 2 4

    Wysłany: 25 sierpnia, 08:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagodaa wrote:
    Oo Gratulacje:) poproszę o ciażowe fluidy:) Staram się o 2 dziecko prawie 3 lata od poronienia i straciłam już nadzieję...


    Przesyłam ciążowe fluidy :-) Trzymam kciuki

    Monia02
  • Niezwykła Autorytet
    Postów: 605 279

    Wysłany: 30 sierpnia, 10:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie co Tam u Was slychac my zaczelismy nowe starania po poronieniu lecz po badaniach doznalam szoku bo amh niskie czas pokaże co bedzie dalej.
    Badalyscie sobie Amh?

    ***musi być dobrze.***
    > Niskie Amh :(
    >wysokie fsh :(
    > stymulacja pierwsza od wrzesnia
  • Misiabella Autorytet
    Postów: 2124 1426

    Wysłany: 28 września, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moremi, miałaś już badania prenatalne 12-14 tc? Jak poszło? Znasz może już płeć?

    Nie wytrzyma człowiek mały, jak dorosły skamieniały
    relg3e5e8ajpipsb.png
‹‹ 13911 13912 13913 13914 13915

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)